Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, máte některá zkušenost a podařilo se vám otěhotnět přirozeně i při takovémto výsledku spg?
Výsledek:
konzistence:norm.oj.leu, zkapalnění: norm., množství ejakulátu: 6ml, koncentrace spermií: 43mil./ml,
A-rychlý progresivní 0%
B-pomalý progresivní 23%
C-neprogresivní 9%
D-imobilní 68%
morfologie - patologické formy: oj (nevíte co toto znamená - oj?)
závěr: asthenozoospermie
manželovi je teprve 23let, je nekuřák, při narození nesestouplé varle-operace ve 3letech.
gynekolog nám řekl, že normálně to nepůjde a doktorka na spermio.,že i s tímto výsledkem je to možné, ale třeba za delší čas. Jsme z toho zoufalí ![]()
Tak znám nemálo případů, které otěhotněly i s o dost horšími výsledky, zázraky se dějí docela často, ale fakt je, že pohyblivost je hodně špatná (A+B by mělo být minimálně 50 % nebo A minimálně 25 %) a pravděpodobnost otěhotnění kvůli tomu hodně snížená. Asthenozoospermie znamená právě sníženou pohyblivost, ostatní hodnoty jsou OK, morfologie oj nevím, ale kdyby nebyla v pořádku, zobrazila by se v diagnóze ještě předpona terato-. Záleží to na vás, osobně bych asi déle než dva roky (vzhledem k věku) na zázrak nečekala, rozhodně to není tak zoufalé, aby si s tím nedokázala pomoct asistovaná reprodukce (IUI, kdyby nezabralo, tak IVF).
http://www.adamcr.cz/…spermiogramu
Tak já přesně nevím, toto je zde z poradny: https://www.emimino.cz/…ozoospermie/
Jinak ještě jedna věc - není-li spermiogram OK, je vhodné ho po třech měsících znovu zopakovat, hodnoty se mohou hodně měnit, rozumný doktor z jediného spermia výsledek nebere za závazný.
Do té doby bych přijala taková ta klasická opatření - nepřehřívat (nenosit slipy, ale volné trenýrky, vynechat džíny a veškeré těsné kalhoty, vynechat saunu, horké koupele i sprchy…), nasadit popřípadě nějaké vitamíny (selen, zinek, éčko…)
Otěhotnět určitě jde
Můj muž měl spg o dost horší a já měla dokonce PCO a teď čekáme druhé dítě ![]()
Pokud je manžel aspoň trochu svolný, tak mu zkus nasadit vitamíny. Můj bral selzink a MACU a po třech měsících zkuste spg udělat znovu.
O druhém těhotenství nikdo neví, proto anonym.
Ahoj,
my měli také tuto diagnózu, dr. mluvil o IVF, ale na kontrolní spermio po třech měsících jsme už nedošli ![]()
je opravdu potreba dalsi spermigoram , pokud byl jen jeden. Nam po prvnim rekli , ze sance na zlepseni je mozna , ale jen v ramci IVF, prirozene ze to nepujde. No a zlepsilo se mu to postupne skoro do normalu a posledni ditko mame nakonec tak ze nam to jednou ujelo ![]()
já jen k té operaci pro nesestouplé varle - můj manžel má to samé a otěhotněli jsme hned na první pokus čili to to určitě nehraje roli
hodně štěstí ![]()
Jak pise ugluk - souhlas.
Obzvláště s těmi vitaminy a saunou.
Osobně ještě doporučuji cvičení dle Mojžíšové.
Hodně dělá i stres - přítel měl spermiogram tak nějak ok a při druhém pokusu hodnoty úplně hrozné (a to bral ty vitaminy). Dr. se ho ptal zda nezačal kouřit (Nee - jen jeho otec začal víc hulit doma
). No a pak jsme přišli na to, že to bylo „jen“ ze stresu kolem státnic - odevzdávala se bakalářka.
Moc držím pěsti
určitě se zadaří ![]()
Holky děkuji vám všem za příspěvky. Moc mě to uklidňuje. Můžu se ještě zeptat, když píšete, že jste měli výsledky ještě horší, jak tedy vypadaly? Myslela jsem, že horší to už být nemůže, když máme jen 23% pomalých a žádné rychlé.
Anonymní píše:
Otěhotnět určitě jdeMůj muž měl spg o dost horší a já měla dokonce PCO a teď čekáme druhé dítě
Pokud je manžel aspoň trochu svolný, tak mu zkus nasadit vitamíny. Můj bral selzink a MACU a po třech měsících zkuste spg udělat znovu.O druhém těhotenství nikdo neví, proto anonym.
Nedokážu si představit co může být ještě o dost horší
, ale dává mi to opravdu naději. Jinak manžel je takový zlato, že to všechno podstupuje statečně. Vitamíny jsme koupili okamžitě, já beru kys.listovou a pupalku a manželovi jsem koupila Spektrum - je tam právě zinek,selen, C,E atd… Jak tady taky někdo píše, že to může být i stresem, možná natom něco bude - nějaký trable a dost velký stresy jsme taky řešili cca od června, ale těď už je vše vyřešený. Ještě jdeme v září na andrologii tak uvidíme co nám řeknou tam - ach jo, už aby bylo září ![]()
niliremka píše:Anonymní píše:Nedokážu si představit co může být ještě o dost horší
Otěhotnět určitě jdeMůj muž měl spg o dost horší a já měla dokonce PCO a teď čekáme druhé dítě
Pokud je manžel aspoň trochu svolný, tak mu zkus nasadit vitamíny. Můj bral selzink a MACU a po třech měsících zkuste spg udělat znovu.O druhém těhotenství nikdo neví, proto anonym., ale dává mi to opravdu naději. Jinak manžel je takový zlato, že to všechno podstupuje statečně. Vitamíny jsme koupili okamžitě, já beru kys.listovou a pupalku a manželovi jsem koupila Spektrum - je tam právě zinek,selen, C,E atd… Jak tady taky někdo píše, že to může být i stresem, možná natom něco bude - nějaký trable a dost velký stresy jsme taky řešili cca od června, ale těď už je vše vyřešený. Ještě jdeme v září na andrologii tak uvidíme co nám řeknou tam - ach jo, už aby bylo září
No stres dělá určitě hodně.
Manžel měl diagnózu oligoasthenoteratozoospermie (opsáni přímo z výsledků) Pohyblivost spermií 5% a morfologie 10% z 15mil celkového počtu spermií. A vyšlo to ![]()
První těhotenství bylo těsně před tím, než jsme měli jít do IVF a druhé..... to ani nevím jak a kdy, protože jsem bez MS ![]()
Anonymní 9:07
manzel mel teda na poprve podobne vysledky - 0procent progresivne pohyblivych , zbytek kolem tech 20pr. , morfologie hranicni , navic ja hranicni FSH a pritom jsem tam nakonoc na folikumetrii mela 2× dozrala dve vajicka , na to ze jsem tam chodila asi na tri cykly … no divim se ze nemame dvojcatka ![]()
Drzim palce