Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
od 13 let mám hodně nepravidelnou menstruaci, třeba 1× za půl roku..obě těhotenství byly po IVF…Teď už teda další mimčo nechci, ale nevím, jak mám řešit antikoncepci..je velmi nepravděpodobní, že otšhotním, ale stejně..
Nevím, zda mám řešit, že nemenstuuji, je to vůbec nutné? Je potřeba brát hormony, abych to dostávala, nebo je přirozené nemenstuovat? Pokud bych brala HA, jakou doporučujete??Děkuji
@hanulka
To chce probrat spíš s gynekologem. Normální to neni.
@hanulka píše:
Ahoj,
od 13 let mám hodně nepravidelnou menstruaci, třeba 1× za půl roku..obě těhotenství byly po IVF…Teď už teda další mimčo nechci, ale nevím, jak mám řešit antikoncepci..je velmi nepravděpodobní, že otšhotním, ale stejně..
Nevím, zda mám řešit, že nemenstuuji, je to vůbec nutné? Je potřeba brát hormony, abych to dostávala, nebo je přirozené nemenstuovat? Pokud bych brala HA, jakou doporučujete??Děkuji
na tohle by ti odpověděl tvůj gynekolog, a na základě jaterních testů ti doporučí HA, a možná by ti pomohla srovnat cyklus, nebo taky né
Já jsem to už s mým dr. probírala několikrát, ale nějakou pořádnou odpověď jsem z ěnj nikdy nedostala
spíš by to chtělo změnit gynekologa ![]()
@hanulka tak změň dr. Já mám taky ms podél plotu, jednou se zadařilo normálně, pak už to nešlo. Ale pro sichr beru HA, protože spoléhat na náhodu se nevyplatí. V tvém případě bych nejspíš volila tělísko buď horm nebo nehorm. ![]()
Já si teda myslím, že to nevadí a neřešila bych to, pokud už nechceš řešit, jak přirozeně otěhotnět… Vždyť třeba taková Mirena má jako jednu z „výhod“ hodně slabou nebo žádnou ms…
Dřív ženský menstruaci tak často neměly. Prostě byly buď těhotný, nebo kojily. Teď je to všechno jinak… ![]()
Já bych si zjistila, jestli téměř absence ms nemůže mít nějaký další vliv, tím myslím třeba když je ženská po přechodu, hrozí řídnutí kostí (proto mojí mámě lékama oddalovali přechod, ale ona k tomu měla ještě nějaký dlaší problém, už nevím, jaký). Tak jestli třeba nehrozí něco podobného.
@zuzouš Přesně tak. Pokud nejsou v pořádku hormony, tak to může způsobit řadu problémů. Již zmíněnou osteoporózu, padání vlasů atd.
Určitě by to chtělo probrat s gynekologem.
HIstoricky je pro ženskou normální nemenstruovat- otěhotněla v 15ti, pak už byla jen furt těhotná nebo kojila, jak mile menstruovat začala, tak zas otěhotněla. Ve 30ti umřela. ![]()
Ja osobne nemenstruujem uz… 46 mesiacov. Prve tehotenstvo, kojenie, druhe tehotenstvo, kojenie… a nechyba mi to ani trochu ![]()
Takze prirodzene to asi je, doktori to u mna beru ako normalne… u Teba netusim, bola som v nemocnici s pani, co sa nechala sterilizovat, a ze vraj menzes bude mat aj tak ![]()
@Lama Lama píše:
HIstoricky je pro ženskou normální nemenstruovat- otěhotněla v 15ti, pak už byla jen furt těhotná nebo kojila, jak mile menstruovat začala, tak zas otěhotněla. Ve 30ti umřela.
Nojo, ale dneska ve 30ti teprve začínáme plánovat rodiny ![]()
No mě jednou gynekolog dal brožurku, kde se o tom psalo, že je možné brát HA tak, že se vůbec nemenstruuje, že to není nutný. ![]()
Jedna zdr. sestra, je to už stará paní má problémy s vysokým hemoglobinem, 1× za dva měs. chodí na transfuzku (zjednodušeně řečeno-pouštějí ji žilou). Má fleky na obličeji, dr.-hematolog ji řekl, že dokud menstruovala, tak bylo vše v pořádku, takže i toto může způsobit absence menstruace, ale možná je to extrém.
@Lenka512 píše:
Nojo, ale dneska ve 30ti teprve začínáme plánovat rodinyNo mě jednou gynekolog dal brožurku, kde se o tom psalo, že je možné brát HA tak, že se vůbec nemenstruuje, že to není nutný.
MS fakt nutná není. Jde fakt spíš jen o tu samotnou příčinu.
Štítnou žlázu mě nikdy nenapadlo řešit ![]()
vždy jsem to řešila přes gynekologa, v CARU zněla diagnoza Polycystycké vaječníky-žádná menstuace, žádná ovulace..