Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Takhle mala aktualne pase. Je to spravne? Vydrzi tak 6 min,pak jde do plazu,apak letadluje ![]()
acimedaca píše:
ve 3m by se děti měly naučit správně pást - chytrá knížka říká : že pokud dítě dělá letadlo ve 3m, je to důsledek špatného nošení v náručí - svislého nošení. Dítě rozhazuje rukama, neumí se opřít o horní končetiny a polohu zastabilizovat. Tím, že se neopírá o horní končetiny, těžiště se přesouvá na oblast bříška nebo dokonce na hrudníček, což ve finále vede k záklonu hlavičky a celého těla......a pak prý děti dělají letadlo kolem 5m - pokud umí dobře první a druhé vzpřímení (na lokty a pak na dlaně), tak je to v pořádku a předchází to dovednosti „pivotování“ kdy se dítě točí na břiše kolem svojí osy
Souhlasím, tak je to.
Mě říkala na rehabce, že letadlo je špatně ve věku, ve kterém ho dělal syn, tenkrát mu bylo čerstvě asi 5 měsíců. Protože místo aby měl zvládnutou techniku pasení a začal se vzpírat při pasení na ručky, tak dělal tyhle kravinky kdykoliv byl na břichu. Prý fyziologické je to až u dítěte někdy kolem 7 měsíce, kdy má zvládnutou technikou pasení, pase na vzepřených ručkách a umí se překulovat na obě strany - na bříško a zpátky na záda. Ale třeba doktorka to neřešila vůbec, ta nad tím mávla rukou. Rehabka říkala, že při tom letadle dítě špatně zapojuje svaly, místo aby se opíralo o ruce a pánev, tak se opírá o žaludek, hlava mu jde do záklonu a prohýbá se v zádech. Každopádně jsme z toho vyrostli.
Mala je vzprimene na rukach, otaci se na boky, ale na brisko jeste ne, i kdyz pokusy byly. Ja to zkusim zminit MUDr jak tam pujde. Ale predpokladam, ze nad tim taky mavne rukou
.
Starsi dcera to taky delala ve 4 mesicich a zadny problemy nema ( zatim), driv jsem to neresila, ale cim jsem starsi, tim jsem uzkostlivejsi ![]()
Holčička spíš nevydrží dlouho pást koníčky, tak jakoby z těch loktíků spadne, ne? To by se mělo upravovat. To bych spíš řekla, že to není takové to klasické letadlo.
Jinak letadlo špatně není. Akrát nepatří do vývojové fáze ve třech měsících. Není důvodem špatného nošení, ale prostě tam není správná opora či symetrie, co by měla ve třech měsících být. Letadlo patří - a teď už bohužel jen myslím do 5tého-6tého měsíce.
Mám to v sešitech, ale kde mám ty sešity?
A už jsem moc dlouho doma.
Weru píše:Mala je vzprimene na rukach, otaci se na boky, ale na brisko jeste ne, i kdyz pokusy byly. Ja to zkusim zminit MUDr jak tam pujde. Ale predpokladam, ze nad tim taky mavne rukou
.
Starsi dcera to taky delala ve 4 mesicich a zadny problemy nema ( zatim), driv jsem to neresila, ale cim jsem starsi, tim jsem uzkostlivejsi
My ve 3 měsících vzpřímeně ještě vůbec nepásli. Právě proto jsme pak cvičili.
gabi.design píše:
Tak dokonce mu byly jen 4 měsíce, když letadlo bylo u nás na denním pořádku.
Aladina píše:
Holčička spíš nevydrží dlouho pást koníčky, tak jakoby z těch loktíků spadne, ne? To by se mělo upravovat. To bych spíš řekla, že to není takové to klasické letadlo.Jinak letadlo špatně není. Akrát nepatří do vývojové fáze ve třech měsících. Není důvodem špatného nošení, ale prostě tam není správná opora či symetrie, co by měla ve třech měsících být. Letadlo patří - a teď už bohužel jen myslím do 5tého-6tého měsíce.
Mám to v sešitech, ale kde mám ty sešity?A už jsem moc dlouho doma.
No ona pak da uplne dopredu ruky, zvedne zadek a snazi se podsouvat kolinka pod zadek, ale nejde ji to
, myslis, ze je to z unavy? Takze ji mam radeji hned otocit zase na zada?
gabi.design píše:Weru píše:Já myslím, že u vás je to v pohodě. My s těma rukama pořád bojujeme. Nejdříve nechtěl pást vůbec, pak měl zase zatíženou víc jednu stranu, pak se nechtěl vůbec zvedat na ručkách, do toho zaťaté pěstičky … a navíc je hrozně línej a pohodlnej. Příští týden jdeme na rehabku, prý by se měl zvedat už na čtyři a co? Nic. Teprve minulý týden se začal plazit dopředu, ale na čtyři ho to ani nenapadne, povedlo se mu to dvakrát jen tak mimochodem. Prý máme zatím pořád slabší ručičky a nemáme zpevněná záda. Jsem zvědavá, co nám řeknou.gabi.design píše:
Tak dokonce mu byly jen 4 měsíce, když letadlo bylo u nás na denním pořádku.![]()
rozkosnak.
Tak takhle moc zatim mala letadlo nedela. Spis jen zvedne ruky , nohy, ale neprohyba se
Je to trapeni s tema mimousema
. Tady dbaji ve smes na prirozeny vyvoj. Takze pochybuji, ze by to doktorku nejak znepokojilo, mozna az casem. Nevim.
Kontrola kycli nehrozi, to jsem musela rict, ze to mame geneticky dane, tak jdeme na UTZ, ale jinak ani omylem.
Drzim vam pesti, aby jste pokrocili.
Stejne si myslim, ze pak ten tvuj malej lenivec vezme vsechno jednim vrzem, ze se nestacite divit
. Mne podle fotek prisel prave strasne sikovnej.
Nyní už je název diskuze správně, omlouvám se za mystifikaci. ![]()
Monika
tak to máš,Weru,malou šíkovnou,že ti tak brzy začala pást a už se snaží plazit
námse Matýsek plazí od 5.1. a 16.1. měl 10 měsíců,no jsme dost pozadu.a u toho jsme skončili..no teď si říkám,jestli to nemůže být nějak přibržděné právě kvůli toho letadla a občas šel do luku,hlavně když se vztekal a při usínání..no ale teď se naučil tak trochu vylézt na lehátko.tak aspoň nějaký pokrok tam je.zeptej se dr.,a uvidíš,co ona na to..prý je dobré nosit prďolku v klubíčku
Myslis, ze to muze byt tim? Ja z toho, ze je tak dopredu moc radost nemam. Myslela jsem, ze budu mit do 7mi tydnu klid, ze bude mala jen spinkat, papat, kadit a rvat a misto toho, uz jsem v 5ti tydnech vytahovala hraci deku a kupovala hrazdicku. Takze porad neco. Pak preferovala jen jednu stranu, tak jsme si museli hrat jen z jedny a naucit ji spinkat i na leve.
Vzdyt ten tvuj je sikulka, hlavne, ze slo vsechno prorozene ![]()