Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Verca1901 Klidne by to mohl byt nabeh,nicmene takhle zarudle bych to rozhodne nemazala kremem Lipobase,ale je treba to vysusit. Nejlepe nejaka zinkova mast. A az to vybledne,potom promastovat. Mne se na rude fleky osvedcil krem Vitella Ictamo. Ale nevim,jestli by to mohlo i male dite. ![]()
@martanek29 když jsem synovi začátek AE (jako na fotce u dotazu) namazala mastí, která vysušuje, tak mu to rozpraskala do krve, takže já rozhodně nemůžu doporučit vysušení.
@Hadumi Obecne se na zarudle fleky zinkovka doporucuje. U nas to zabiralo perfektne. Ale jak rikate,kazdemu to sednout nemusi. Pani bude muset zkouset,co vyhovuje synovi.
@MišelkaX píše:
A jeste zespod nozicky. Ma to bobek opravdu vsude
Podle mého je to jasný atopák. Má různě silné projevy a v rámci nich také nevypadá vždy stejně. Syn je silný atopik od 3 měsíců do zhruba 3 let, pak nastal výrazný útlum. Za tu dobu jsme s ním zažili různé podoby AE, bylo to příšerné. Takto vypadala jedna z nich. Zarudlé rozškrabané tečky, suchá kůže, jakoby pupínky. Pak se to slilo do větších i menších fleků, pak to zase ustoupilo… AE, je-li silné, nemusí být jen v loketních a kolenních jamkách, může se vyskytnout kdekoliv na těle.
Nejsem ale lékařka, jen mluvím z dlouholeté zkušenosti…
Zkusím přiložit několik fotek různých podob AE syna (nicméně bylo jich víc než co je na fotkách…
)
tak děkuji za postřehy, ale vůbec jste mě nepotesily
myslela jsem, že pokud flíček nesvědí, nemůže to být AE ![]()
@Adnira
vypadá to hrozně
píšete, že po 3 letech se to výrazně zklidnilo. to znamená, že se přestal šířit nebo zmizel? Musí to být pro tak malé dítě hrozný ![]()
**@Adnira
vypadá to hrozněpíšete, že po 3 letech se to výrazně zklidnilo. to znamená, že se přestal šířit nebo zmizel? Musí to být pro tak malé dítě hrozný
@Verca1901 píše:
tak děkuji za postřehy, ale vůbec jste mě nepotesilymyslela jsem, že pokud flíček nesvědí, nemůže to být AE
@Adnira
vypadá to hrozněpíšete, že po 3 letech se to výrazně zklidnilo. to znamená, že se přestal šířit nebo zmizel? Musí to být pro tak malé dítě hrozný
Synovi AE ze začátku taky nesvěděl. Trvalo to dokonce několik měsíců. Říkala jsem si tehdy „dobrý, nesvědí ho to, nemá se potřebu škrabat, z toho se snad rychle dostane“ a houby s octem
. Pak to přišlo. Začal se škrábat o všechno možné. Začal lézt v 10 m, do té doby jsem ho vozila v kočárku. Kočárek od krve, jak se škrábal o boční stěnu. Nemohl pak ani vydržet v klidu, o hračky ani neměl moc zájem, hlavně se chtěl poškrábat. Bylo to nejděsivější období v mém životě. Neskutečně se škrábal o koberec, co 10 minut jsem ho zvedala ze země, držela mu ruce, vytírala krev z lůžkovin, prala, mazala, brečela a to pořád dokola. Průběžně AE měnil podobu i výskyt na těle. Každé očkování ho zhoršovalo, synovo psychické rozrušení také, změna teploty (AE byl nejhorší jak se začalo oteplovat a v létě). Syn kvůli tomu i hůře v noci dýchal, vyloženě se dusil, nemohl spávat a o to víc se škrábal. Vstávala jsem k němu za noc i desetkrát, abych ho tišila. Měl speciální pyžámko se zašitými rukávy a nožičkami, ve kterém byl i v těch největších vedrech (navíc jsme v paneláku pod střechou, bez klimatizace). Bez toho pyžámka by tehdy vůbec nemohl být. Rozšířilo se mu to i do oblasti očních víček, pusa (v obličeji vypadal jako popálený), za ušima, kromě zádiček komplet celé tělo. Naštěstí jsme ale neměli úplně tu nejhorší verzi silně mokvajících boláků a neskončili jsme v nemocnici na infuzích. Ale i tak to pro mě bylo naprosto příšerné. Myslím si, že to syna tehdy i zpomalilo psychomotoricky. Navíc dostával každý den tišíci kapky Fenistilu, na které silně reagoval - byl spací, apatický, v jednu chvíli jsem se i děsila zda nebude autista. Byly to opravdy ty nejhorší chvíle. Nakonec se ukázalo, že to bylo Fenistilem a asi i vyčerpáním z AE.
Vyzkoušeli jsme snad všechno - mastičky od lékařky, zázračné mastičky od různých BIO firem, homeopatika, zkoušeli jsme mléčnou dietu, zapisovala jsem si jídelníček co jím já (kojila jsem), co mu dávám za příkrmy, nic nepomáhalo. Nakonec jsme nasadili kortikoidy. Účinek byl naprosto zázračný, snad do 3-4 dnů byl úplně čistý! A já po roce a půl konečně viděla, jak krásně mé dítě vypadá!!!!
Bohužel tento stav trval jen po dobu aplikaci kortikoidů a během několika dalších dnů bylo vše zpět, dokonce snad ještě horší. Kortikoidy jsme nasadili znovu a odjeli na 15 dnů k moři. A to bylo to nejlepší rozhodnutí! Kůži měl syn uklidněnou a moře mu neuvěřitelně pomohlo. Domů jsme se vraceli bez kortikoidů a čistí! Stav vydržel zhruba půl roku!!! (s menšími či většími výkyvy, ale byl to opravdu úžasný pokrok). Stav se nám pak dařilo držet jen mastičkami od lékařky. Přestali jsme s dietami a další rok odjeli k moři znovu. Opět následovalo zlepšení na půl roku. Po třetím moři byl syn ZCELA ČISTÝ. Tento rok (je mu 4,5) jsme u moře nebyli, v noci stále hůře dýchá, ale nic hrozného a AE má jen mezi prstíky a občas trošku za ušima. Občas se poškrabe pod koleny, ale jinak je krásný, nádherný, má čistou kůži, v obličeji bez poskvrnky, lidé se za ním otáčejí jaká má krásná velká kukadla…
Jestli máte AE, zkuste odjet k moři. Všem moc přeji krásné zdravé dítě a mnoho sil!
@Verca1901 asi tě nepotěším, podobný flíček má starší syn na všech miminkovských fotkách. Byl to atopák, později se rozšířil na různá místa těla. Mazala jsem to kortikoidy, teď je pubertě a další nálezy nehlásí. Ťukací smajlík
Já jsem atopik, manžel jako dítě taky byl. Když se synovi (4mesice) objevili ložiska na hrudničku, mazala jsem zinkovkou, bylo to lepší ale pak se to rozjelo, doktorka nám dala mastičku s lehkým kortikoidem… Tři dny jsem mu to mazala, nějaké fleky zmizeli úplně, jiné zůstali vidět ale nejsou červené, nic. Promazavame jen Excipialem. Je to už to měsíc a pořád to má v klidném stavu, vím, že je spousta maminek co tu řvou, že kortikoidy ne ne ne, ale pokud se to jednorázově použije tři dny a pak má být klid
. A hlavně se to přestalo rozlezat.
Můj muž bojuje s atopákem celý život. Před rokem mu jeden kožní doporučil tento krém z DM. Na začátku - než to zabere - to cca minutu štípe, ale jakmile se kůže začne hojit, tak je to už bez bolesti. Nebo je to dobré jako mastička na promazávání u atopu. A je to i za super cenu.
Dobrý den, dnes jsme byli na kožním zkonzultovat flíček na tváři a náš doktor atopický ekzém vyloučil a prý se jedná o stafylokoka na kůži
dostali jsme mastičku s antibiotiky a příští týden se máme ukázat
Ahoj, čtu tady o atopickém ekzému a jenom se divím, čím vším se mažete a nebo svoje děti. Pokud vím, tak zinková mast vysušuje a je absolutně nevhodná na atopický ekzém, který potřebuje promašťovat, ale hlavně hydratovat. Vím to od mé máti, která má atopický ekzém. Dlouho zkoušela různá svinstva, až v loni objevila Epidermu. Dnes je absolutně bez obtíží a já mohu potvrdit, protože od této značky mám i krém na akné a jsem spokojená. Radím - žádné experimenty, jako sádlo, zink. mast a další. Fakt se obraťte na tuto značku, blbě se shání, ale z lékárníka ji nakonec vydupete, když budete na ní trvat. Je totiž v lékárnách a oni objednají. Mnoho úspěchů a spokojenosti přeje Lucka
@Prtka píše:
Ahoj holky..vim,ze podobnych temat je tu dost,ale bohuzel nemam cashledat a procitat obsahle diskuze. Synovy, 4 mesice, se ted na brisku udelaly takove cervene fleky a v nich i mimo pupinky..pupinky ted vymizeli,ale fleky zustavaji. Obcas jsou bledsi obcas vice videt. Mistama byly i sussi mista. Maleho nesvedi,je klidny. Chtela jsem se proto zeptat,muze to byt atopak? Jak se u vas projevoval? Dekuji vsem za cas a rady
Ahoj mam kluka 14 holčičku 4,5 měs a oba od 4 měs atopicky ekzem.Na koznim neudelaji nic jelikož je to v krvy. Pouze promazavat obcal dali mast s kortikoidy.Nejlip na atop.ekz.zabírá more a slunicko.Vzdy se objevi v zimě vic. Vyhýbat se čokoláde,kyselemu a orechum.Tak to mám u obou a jelikož kojim musím se hlídat víc i ja ????
Zdravim. U kozni jsme byly, ted budeme nekolik tydnu cekat na vysl.
Prijde vam to jako AE?
Mazeme Imazolem.. ale nevim, jestli. by uz nestacilo promazavat… malemu bude rok. Je to asi mesic, co se mu to objevilo. Dekuji..
@katuska1984 vypadá to spíš na kvasinku, mazala bych něčím se zinkem, třeba sudocrem…
a tadyto si pročti
http://verazikova.cz/aboutme/
http://verazikova.cz/…-kvasinku-2/
Péče o pokožku
Základním mottem v péči o pokožku postiženou kvasinkou zní: kvasinku množí vlhko a teplo. Proto se kvasinka nejčastěji dělá v záhybech, kde ji velmi pomnožují mastné krémy a masti, a také přídavky do koupele typu Linola, Oilatum, atd., a stejně tak promazávání oleji je vysoce nevhodné.
Základním promazávadlem jsou masti s obsahem zinku, jako je zinková mast, Vitella Zn, Sudocrem nebo Rybilka. Mažou se pouze ložiska, a to ráno a večer mastí s obsahem zinku (lze kombinovat více mastí s obsahem Zn).
Nezapomínáme ani na vhodnou hydrataci, která je důležitá zejména po koupeli. Hydratační krémy jsou například Bioderma Atoderm, nebo Eucerin AtopiControl, nebo Aderma Exomega, nebo Hipp pleťové mléko sensitive.