Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, už jsem občas docela zoufalá, tak si píšu o radu. Moje miminko je veliký křikloun, tak 80% času, co je vzhůru, pláče. A já si nejsem jistá, jestli ho trápí koliky nebo čím to je. Je mi totiž divné, že pláče nezávisle na tom, jestli se zrovna vykaká a vyprdí. Někdy prdí jako velký chlap a chvíli na to huláká jak o život. Jindy zas dlouho nic, a je víc v klidu. A taky mě zaráží, že v noci máme poměrně klid (zatím), proplakává jenom ty dny. Tak že by ho bolelo bříško jenom přes den a v noci ne? To je divné. Ale proč by jinak pořád tak plakal
Taky jako na potvoru hrozně málo spí (přes den) a v kočáru přímo řve jak o život, nemůžeme ani nikam vyrazit
Hrozný období, počítám každý den, co máme za sebou a doufám, že se to časem zlepší…
Zkus šátkovat, jestli se neuklidní…Pokud ano, potřebuje tvou přítomnost, místo kočáru budete chodit v šátku. Určitě mu nasaď probiotika(třeba Infants Dophilus), bude to pro začátek něco, co pro něj uděláš. Jinak může být jako miminko více plačtivý, méně spavý, a časem se to může upravit.
Ahoj Erin,jak je drobeček starý??Tipovala bych ho na tříměsíční koliku.Já to prožívala stejně u první dcery.Přes den skoro nespala ,pořád plakala ,kňourala,kroutila se,byla nevrlá i u kojení.Naštěstí spala jen venku v kočáru a v noci tak jak tvůj chlapeček,spala krásně a neplakala.Dokonce jse stím jeli i na pohotovost a leželi na pozorování 5 dní v nemocnici,kde nám udělali vše možné vyšetření včetně usg bříška a doktor konstatoval že je hodně zaplynovaná a patří mezi ty uplakané děti pro prdíky!!Tam nám doporučili tenkou rektální trubičku pokaždé když se sama nevyprdí a fakt to pomáhalo!!Nenavykla si a po třech měsících jsme ji nemuseli používat.Začala se sama vrtět a dávali jsme jí hodně pást na koníčka!!
Bezva a to moc doporučuji jsou probiotické kapky v lékárně(cca 500kč)!!!Upravují střevní mikrofloru a nám zabraly po 3 dnech.Sab simplex a jiné kapky na té bázi byly pro malou jako voda…
Takže přeji pevné nervy a věř že to postupně bude ustupovat a začas si na to nevspomeneš!! ![]()
Šátkovat zkusím, zatím se ale nedá říct, že by byl nějak klidnější, když ho chovám, jak kdy. Spíš vyžaduje každou chvíli změnu polohy, nejvíc pomáhá houpání v autosedačce
A taky je překvapivě víc v klidu když ho chová manžel než já. Nevím, jestli u mě nekřičí proto, že ze mě může cítit mlíko a vyžaduje ho…
Jo a ještě jsem se chtěla zeptat, za jak dlouho se projeví účinek kapiček typu Sab simplex nebo Baby Calm. Vzhledem k tomu, že se mají dávat před každým krmením, tak fungují vždycky ty následující hodiny po tom? Takže jestli nám pomáhají, bysme věděli už třeba po dni užívání? Jinak dávám už 10 dní Bio Gaiu, ty zabírají až dýl, to vím.
Určo bude líp, u nás to bylo to stejné, teď nám jsou čtyři a půl měsíce a na prdy si ani nevzpomene. Takže vydržet ![]()
Ahoj, mě napadá, jestli třeba nepláče hlady, jestli seš si jistá, že je to bříško…nám na prdíky nepomáhá nic! Ani kapky, ani čaj, nahřívání, cvičení s nožičkama, prostě nic. Nejlepším pomocníkem je pro nás rekt.rourka…jak je pak najednou spokojený, když se vyprdí a vykaká. Jinak s tim pláčem jse aky jeden čas byla zoufalá, taky byl klidný jen v autosedačce, když jsem ho houpala, šátkování ani zavinování vyloženě nesnášel…už jsem byla zoufalá, až mi tady na e-miminu doporučily babyvak hacka a musím říct, že je to naprosto DOKONALÁ věc. Je v ní jak anděl! Tak spokojeně v ní spinká a houpe se. Našla jsem na mimibazaru pani, která hacku na týden za 100 kč na zkoušku půjčuje, abys zbytečně neinvestovala, kdyby se mu tam nelíbilo. Opravdu doporučuji! ![]()
Doufám, že hlady nepláče. Byla jsem ho kvůli tomu zvážit u doktorky, ta mi řekla, že za 2 týdny přibral půl kila, takže hlady snad opravdu netrpí
Na ten babyvak kouknu.
Mě taky doktorka řekla, že hlad mít nemůže když přibral 300g týdně, ale stále plakal u prsa, až jsem mu zkusila dát lahev …vypil ji celou a byl klid. Prostě mu moje mlíčko asi nestačilo nebo ho dostatečně nezasytilo. Bála jsem se návyku na lahev, ale už mu jí zároveň s kojením dávám dva měsíce a je to v klidu ![]()
Tak u nás se první dva měsíce prořvaly,myslela jsem,že normálně skončím na psychině,kluk řval i 18 h denně,skoro nespal,v noci taky jen řev,usínal kolem 4 rána
Spal jen na rukách a to vždycky max po půl hodinách
dost nám pomohlo pevné zavinutí dle mudr Karpa a taky ten šátek.Po dvou m jak by utlo,ze dne na den,malý spal celou noc,břichobol byl pryč.takže neboj,určitě to brzy přejde,jen chce být prcek u maminky ![]()
@Erin píše:
Doufám, že hlady nepláče. Byla jsem ho kvůli tomu zvážit u doktorky, ta mi řekla, že za 2 týdny přibral půl kila, takže hlady snad opravdu netrpíNa ten babyvak kouknu.
Uprimne, to ze pribral podle nejakych tabulek nebo doktorky dobre, neznamena, ze nema hlad..mozna mu tvoje mliko opravdu nestaci, jak uz psala maki3012
udelala bych to same, aspon bych se ujistila, ze dite netrapim hlady, jak to ty deti maji jinak rict nez placem ![]()
@Hanka79 píše:
Uprimne, to ze pribral podle nejakych tabulek nebo doktorky dobre, neznamena, ze nema hlad..mozna mu tvoje mliko opravdu nestaci, jak uz psala maki3012udelala bych to same, aspon bych se ujistila, ze dite netrapim hlady, jak to ty deti maji jinak rict nez placem
Nenervujte už tak vystresovanou matku. Proboha, kdyby trpělo hlady, tak asi nebude přibírat. Pokud začneš používat lahev, dítě si na ní zvykne a do měsíce ti bude odmítat prso. U kojení se děti vztekají i kvůli jiným věcem… Koukni se na www.kojeni.net, tam je taky plno skvělých rad od laktační poradkyně, můžeš jí zkusit i napsat. Sama z vlastní zkušenosti doporučuju přečíst si třeba u kojení Karpa, seženeš ho třeba na aukru docela levně. Sežeň si někde gelový polštářek s plíškem uvnitř (4 ks ideal), po prasknutí plíšku začne polštářek hřát, dej ho do ponožky, abys miminko nepopálila, a dej mu ho na bříško. Vydrží hřát i 2 hodiny. Musíš rukou zkusit, jestli nepálí moc. Teplo na bříšku jednak uvolní střeva, jednak spustí uklidňující reflex. Potom dítě opravdu pevně zaviň třeba do zavinovačky, hlavně ať má ruce napevno podél těla, přivinout k tělu (jakoby obtočit kolem břicha), tváří k tobě, jako bys chtěla kojit. A teď začni rukama jakoby vibrovat, jako když se klepe pračka nebo houpej nahoru a dolů tak 10 cm. Jedno pravidlo - čím více dítě řve, tím více houpej, až se začne uklidňovat, zmírni. Nejlepší je u toho skákat na míči, neničíš si záda. U nás to trvalo do 3. měsíce, malá řvala jako když jí na nože brali, tohle zabralo, po 10 minutách přestala plakat a najednou usnula. Bohužel se to po každém kojení opakovalo. Jestli ti řve po kojení, může to být i alergie na laktózu. Kamarádce brečel syn neustále, na pátem měsíci ho vyšetřili a bylo po problému. Pokud Karpa nemáš čas číst, napiš mi na edita.dostalova@gmail.com a já ti popíšu základní principy. Vím, co je to zoufalost a bezradnost… a rozhodně koukni na kojeni.net, je tam asi přes 3 tisíce dotazů maminek nejen ke kojení. Hodně síly
… jo a ještě jsem zapomněla. Když už budeš mít takhle dítě zavinuté na boku u bříška, budeš ho houpat, dej mu dudlíka nebo ať třeba cucá tvůj prst, některým dětem pomáhá jen přitisknout k prsu. Potom pusť bílý šum. Stačí na netu najít http://www.texashighdef.net/w.html, jsou tu bílé šumy ke stažení, ale dají se pustit i zadarmo (třeba 8hod. déšť), účinná je třeba digestoř, vysavač nebo fén. Dětem to připomíná zvuky v děloze. Když to shrnu: hřejivý polštářek na bříško, pevně zavinout ruce podél těla, přivinout k tělu do náruče bříško na břicho, houpat tím víc, čím víc bude dítě brečet, dudat dudlík nebo tvůj prst, u toho pouštět bílý šum. Je toho dost, ale když ti během 5 minut dítě ztichne jako mávnutím proutku, ten pocit je úžasný. Vypadá to složitě, ale není, s trochou cviku budeš za chvíli mistr v tišení.
Edito nikdo tu zakladatelku nenervuje, pta se, tak ji clovek snazi pomoct. Ty ji tu radis, jak zabranit prdikum,ale ona psala, ze u manzela je hodny a vecer je taky v klidu, kdyby mel prdiky, tak vzhledem k tomu, ze v noci je v klidu a vubec se nehejbe tutiz streva nepracujou, tak by plakal taky.
Nekdy se proste stane, ze ma maminka brzo mlicko k prdu a nezbyde nic jineho nez prejit na UM pac to vic zasyti.Neznamena, ze kdyz zenska koji, ze to automaticky vydrzi buhvi jak dlouho.
Bohuzel do toho miminka nikdo nevidi, ale kdyz chce mama pomoct zkusi vsechno co jde…
Hanka79: to nejsou jen rady na prdíky, ale na celkové zklidnění a utišení dítěte i z nezjištěných příčin. Navíc maminka píše, že brečí přes den, o večeru nic nepíše, v noci spí (jako u nás). Můj manžel taky dceru dokázal lépe utišit než já, protože se nebál s ní pořádně třást a pevněji ji chytil. S kojením jsem zápasila 2 měsíce, než jsem si začala pravidelně odsávat odsavačkou, najednou se to srovnalo a nepotkala mě ani laktační krize. NEEXISTUJE slabší mléko, je to jen mýtus. Taky ho Erin může mít méně, ale to by se neprojevovalo neustálým řevem. Proto jí také radím, ať se koukne na jiné stránky laktační poradkyně, která má velmi rozumné rady a uvažování. Samozřejmě to může mít více příčin, ale když tolik přibral, rozhodně to není z hladu. Může to být i alergie na laktozu. I já se snažím pomoci, protože jsme to měli dost podobné. Přes den řev (sama Erin píše, že houpání v autosedačce pomáhá), v noci klid.
Erin: ještě zkus tak na 10 dní vynechat mléčné výrobky,… jakou má stolici? oranžovou, hnědou, zelenou? Kdy nejvíc brečí, je to krátce po kojení, při kojení, na večer?