Je to borelióza nebo encefalitida?

Anonymní
7.5.23 15:23

Je to borelióza nebo encefalitída ?

Dobrý den, cca tak před měsícem byl přítel v lese a přitáhl klíště na stehni, po odstranění jsme si všimli cca po 14 dnech červeného fleku na stehni cca 7cm.

Nesvědí to, nebolí to. Nechali jsme to být s tím, že to zmizí, ale furt tam ten flek je a nepřijde mi, že by se nějak zvětšoval.

Tak se ptám dopředu pro klid duše, jestli to vypadá jako nějaká klíšťová nemoc jako borelioza nebo encefalitída, bo to je prostě zánět po klíštěti. K doktorce se mu moc nechce zatím.

Děkuji moc dopředu za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Stará známá
7.5.23 15:25
@Anonymní píše:
Dobrý den, cca tak před měsícem byl přítel v lese a přitáhl klíště na stehni, po odstranění jsme si všimli cca po 14 dnech červeného fleku na stehni cca 7cm.

Nesvědí to, nebolí to. Nechali jsme to být s tím, že to zmizí, ale furt tam ten flek je a nepřijde mi, že by se nějak zvětšoval.

Tak se ptám dopředu pro klid duše, jestli to vypadá jako nějaká klíšťová nemoc jako borelioza nebo encefalitída, bo to je prostě zánět po klíštěti. K doktorce se mu moc nechce zatím.

Mela bych obavy z boreliozy.

• Citovat
  • Upravit
1266

Spíš borelióza i když tam ten flek bývá kolem vpichu bílý a kolem toho červený třeba přes celou nohu. Každopádně ať jde k doktorce. Na boreliózu jsou tuším antibiotika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65253
@Anonymní píše:

Flek muze byt borelioza, encefalitida je jina. Kdyz se mu nechce, at nechodi. Ona je urcite lepsi borelioza v dalsich stadiich, kdy uz snad jsou i antibiotika zbytecna.

Příspěvek upraven 07.05.23 v 15:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85397
7.5.23 15:30

Mozna borelioza. Pokud to resit chce, tak at jde zavcasu k doktorce. Jinak at se nedivi. Prectete si neco o borelioze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
7.5.23 15:54

Podle anamnesy (flek po 14 dnech od klíštěte, 7cm velký, nemizí) to je skoro jistě borelioza. Takže v úterý ať dojde k lékaři pro antibiotika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
7.5.23 15:55
@Anonymní píše:

Jako neléčena borelioza co prejde do neuroboreliozy… dobrý risk :roll: přečti si o tom něco a at v úterý nakluse k doktorovi. ID už tady máme dost tak jeden víc nebo min

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
7.5.23 16:45

Měla jsem podobný flek a byla to borelioza. Ať dál neváhá a jde na odběr krve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
7.5.23 16:48
@elpiska píše:
Měla jsem podobný flek a byla to borelioza. Ať dál neváhá a jde na odběr krve.

krev není potřeba, v době 1. stadia může být falešně negativní, protilátky se mohou vytvořit třeba až po 6 týdnech. Já bych na tohle rovnou nasadila antibiotika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
7.5.23 16:55

Právě to že to nebolí, nemizí déle než týden a vypadá to jak to vypadá jsou přesně příznaky boreliozy. Dále horečky, bolesti hlavy, unava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
7.5.23 18:21
@Lucka1111 píše:
krev není potřeba, v době 1. stadia může být falešně negativní, protilátky se mohou vytvořit třeba až po 6 týdnech. Já bych na tohle rovnou nasadila antibiotika.

Aha. Mě znovu štíplo klíště před 3 týdny a můj obvodní mi říkal, že mám přijít a že mi udělá rozbor krve. Ale já už boreliozu měla před 3 roky a moc se nedařilo ji léčit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65253
7.5.23 18:35
@elpiska píše:
Aha. Mě znovu štíplo klíště před 3 týdny a můj obvodní mi říkal, že mám přijít a že mi udělá rozbor krve. Ale já už boreliozu měla před 3 roky a moc se nedařilo ji léčit.

dceři taky doktorka rovnou nasadila antibiotika, že můžou být testy falešné. Měla jasný terčík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
7.5.23 19:32

Flek na noze neni encefalitida kazdopadne :-)))) Obtahni to centrofixem a pozoruj, jestli se to rozleza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
7.5.23 20:43

Ať kluše hned v úterý k doktorovi a nechá si předepsat antibiotika. Bez nich ať ordinaci neopouští. A to myslím vážně. Krevní testy jsou teď zbytečne, až po pár týdnech mají smysl. Teď se mu v krvi borelióza ještě neukáže, právě až po pár týdnech. Flek plus příznaky jsou ale naprosto jasným pokynem k tomu, aby mu doktor hned antibiotika predepsal. Bude to borelióza a musí se hned léčit. Víš, co způsobuje neléčená borelióza? Co v těle dokáže udělat za paseku? Ať si k tomu ten tvůj něco na netu aspoň přečte, když tak riskuje… Neléčená borelióza je svinstvo, to mi věř!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
7.5.23 21:10
@elpiska píše:
Aha. Mě znovu štíplo klíště před 3 týdny a můj obvodní mi říkal, že mám přijít a že mi udělá rozbor krve. Ale já už boreliozu měla před 3 roky a moc se nedařilo ji léčit.

odebírat protilátky má smysl po 5-6 týdnech. A tedy k léčbě by měl být klinický nález, takže pokud nemáš žádné příznaky, tak bych odběr nedělala. Může být falešně pozitivní (a po 3 týdnech i samozřejmě falešně negativní). Prodělaná borelioza zanechává protilátky dlouhou dobu a nejsou korelátem k aktivitě nemoci. Ale protilátky nemají ochranou funkci a boreliozu můžeš mít i vícekrát, navíc je víc druhů té borelie. Obecně pokud má někdo typický flek, tak nasazuju antibiotika. Pokud je flek netypický, většinou ti lidé přijdou že ho mají už týdny, tak protilátky naberu (pokud má někdo flek několik týdnů tak už je pravděpodobné že uběhlo od přisátí klíštěte 6 týdnů a protilátky by mohly být pozitivní). A pak se protilátky nabírají u typických projevů 2. a 3. stadia. Ale tam pokud je to možné, tak je lepší i odběr jiného materiálu - např. u otoku velkého kloubu odběr punktátu, u podezření na neuroboreliozu odběr mozkomíšního moku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí