Spoření - je to špatný přístup ??

Anonymní
5.2.22 22:09

Je to špatný přístup....??

Dneska tu byla diskuze o spoření investování… my máme na spořícím účtu cca na 5 měsíčních nákladu, tam to chceme došetřit do 6ti měsíčních nákladu, takže už jen tak trochu. Pak nějaké stavebko na dceru… tam se posílá měsíčně 1tis Kč… a moje stavebko teď skončilo a to se asi hodí na ten spořák ať je tam těch 6 měsíčních nákladu, něco zbude navíc… tak to asi zase další stavebko, asi i uvažujeme že založíme penzijka pro oba.
Na běžném účtu cca 50tis je tam prostě pořád…
A tu to čtu samé fondy, akcie… je to špatný přístup že to máme jen takto? že nespoříme více? máme dům po rodičích od manžela… platíme hypo 5tis za rekonstrukci domu a ještě jeden úvěr 8tis ten bude splacený za 4 roky. Muž vydělává dost posledních asi dva roky… předtím horší…vždy jsme něco malinko ale ušetřili… ale víceméně za ty dva roky se to nastřádalo. Do budoucna je v plánu ještě větší rekonstrukce domu, že se zvedne hypo ale až jak bude ten úvěr doplacený.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
5.2.22 22:19

Tak jako záleží.. pokud přežijet, pokud by hlavní příjem vypadl, tak to asi stačí. Ono je to těžký.. nekdo má náklady na provoz 20 tis se vším všudy, my jsme se vším všudy na cca 60 - 70. Takže asi bude rozdíl i v tomto. Pro mě je třeba základ mít rezervu na to, abych přežila minimálně rok bez příjmu :think: už jen proto, že vím, jak snadno se to může stát :think: ale jsou rodiny, kde nemají rezervy žádné a taky žijou..to je prostě individuální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.22 22:22
@martina.se píše:
Tak jako záleží.. pokud přežijet, pokud by hlavní příjem vypadl, tak to asi stačí. Ono je to těžký.. nekdo má náklady na provoz 20 tis se vším všudy, my jsme se vším všudy na cca 60 - 70. Takže asi bude rozdíl i v tomto. Pro mě je třeba základ mít rezervu na to, abych přežila minimálně rok bez příjmu :think: už jen proto, že vím, jak snadno se to může stát :think: ale jsou rodiny, kde nemají rezervy žádné a taky žijou..to je prostě individuální

já brala že rezerva 6 měsícu je dostatečná plus těch 50 na účtu… to je asi na další měsíc… ale že nespoříme dále.. já nevím na fondy a vše možné.. jako chceme i na ten důchod… ale zatím já mám 30 let do důchodu…

• Citovat
  • Upravit
18149
5.2.22 22:28
@martina.se píše:

Vidíš, já teda neznám nikoho, kdo by zůstal rok bez příjmu. Existují přece nemocenské, pracáky apod., ne? A když jsou dva, tak vypadne jen jeden a druhý má pořád příjem, takže ten jeden maká a vydělává a ten druhý má třeba neschopenku nebo podporu. Tohle je podle mě riziko u těch rodin, kde jeden přináší do rozpočtu 90% příjmů a druhý 10%. Tam chápu, že když ten první vypadne, tak je to prů. ser. Ale jinak?
My nemáme teda rezervy žádné, ale máme pasivní příjmy, ze kterých bysme v případě nouze žili. Pak by se muselo začít prodávat, pokud by byl výpadek dlouhodobý. Roky jsme místo vytváření rezerv vytvářeli hypotéky, ale vyplatilo se. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
5.2.22 22:35

Na stavebko se vyplatí posílat 1700 měsíčně, penzijko je zajímavé státní podporou a případným odpočtem z daní a příspěvky zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.22 22:37
@Svistice píše:
Na stavebko se vyplatí posílat 1700 měsíčně, penzijko je zajímavé státní podporou a případným odpočtem z daní a příspěvky zaměstnavatele.

a stačí toto? stavebko, penzijko, spořící učet?

• Citovat
  • Upravit
33005
5.2.22 22:40
@Anonymní píše:

Tak to asi záleží, kolik máš volných prostředků. A jaký cíl těmi produkty sleduješ. :nevim:
Jsou lidi, co nemají ani to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2193
5.2.22 22:40

Najdete si finančního poradce ten vám nabídne nějaké možnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
5.2.22 22:44
@Anonymní píše:

Prosímtě nesýčkuj. Bydlení máte svoje, už teď máte víc, než většina mladých rodin. Na spořícím účtu máte asi maximum, co můžete dát. Úvěry máte 5 a 8 tisíc, to je 13. Kdyby se, nedejbože, manželovi něco stalo a nemohl vydělávat, tak budeš muset naskočit ty a táhnout to chvilku ty. Jde o to, abyste nějak vyžili. Pokud jste finančně gramotní a jste dva ve vlastním bydlení, tak to jde v krizi i bez velkých rezerv. Spíš je to pak o tom proškrtat nedůležité výdaje a zajistit odpovídající finanční příjem aspoň u jednoho z toho páru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
5.2.22 22:46

Taky záleží, jak vysoký máte úrok u toho úvěru za 8. Jestli se nevyplatí ho doplatit dřív, než víc aktuálně spořit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.22 22:47
@Svistice píše:
Tak to asi záleží, kolik máš volných prostředků. A jaký cíl těmi produkty sleduješ. :nevim:
Jsou lidi, co nemají ani to.

Právě že my tak nějak žádné velké plány nemáme… něco málo naspořit dětem.. ale nebudu jim dávat po nějakých velkých částkách… to vidím tak třeba 100tis každému do začátku, nebo to padne na studia… něco investovat do domu, ale to se spíše vezme hypo za 4 roky. A prostě být zajištěný… na důchod, v případě výpadku příjmu… nejedeme o výplaty k výplatě… tak nějak žijeme si asi jakože líp.. asi by šlo škrtit více a ušetřit více ale nevím… výletujeme dost, dovolené, hory..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.2.22 22:49
@bigl píše:
Prosímtě nesýčkuj. Bydlení máte svoje, už teď máte víc, než většina mladých rodin. Na spořícím účtu máte asi maximum, co můžete dát. Úvěry máte 5 a 8 tisíc, to je 13. Kdyby se, nedejbože, manželovi něco stalo a nemohl vydělávat, tak budeš muset naskočit ty a táhnout to chvilku ty. Jde o to, abyste nějak vyžili. Pokud jste finančně gramotní a jste dva ve vlastním bydlení, tak to jde v krizi i bez velkých rezerv. Spíš je to pak o tom proškrtat nedůležité výdaje a zajistit odpovídající finanční příjem aspoň u jednoho z toho páru.

Joo asi pravda.. já se práce nebojím… já jen že čtu jak se spoří na fondech, akciích… tomu ani nerozumím natož abych někde něco investovala a spoříla.

• Citovat
  • Upravit
33005
5.2.22 22:52
@Anonymní píše:
Joo asi pravda.. já se práce nebojím… já jen že čtu jak se spoří na fondech, akciích… tomu ani nerozumím natož abych někde něco investovala a spoříla.

Tak fondy a akcie jsou už produkty s rizikem.
A pokud nevycerpas možnosti konzervativnějších produktu, tak je asi zbytečne se jimi zabývat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.22 22:54
@Svistice píše:
Tak fondy a akcie jsou už produkty s rizikem.
A pokud nevycerpas možnosti konzervativnějších produktu, tak je asi zbytečne se jimi zabývat.

tak asi zůstaneme při zemi… pravda bude asi splatit uvěr dříve to by bylo asi nej :-). Já jsem ráda že po x letech můžeme žít tak nějak v klidu… muž měl dluhy z prvního vztahu… 5 let insolvence.. a teď je to prostě fajn.. je ušetřeno, je bokem… je to v klidu… relativně… dluhy pořád jsou… ale je rezerva..

• Citovat
  • Upravit
18149
5.2.22 22:55
@Anonymní píše:

Nevěř tomu, že to, co tady čteš, tak mají všichni. Když lidi spolu začínají a mají malé děti, tak jsou rádi, když si pořídí vlastní bydlení a mají na běžný život bez velkých rezerv. V tomto věku se platí hypotéky, ženské jsou na mateřské, buduje se bydlení, rekonstruuje, staví…
Až budou děti větší, budete oba v práci a bydlení dokončené, tak to bude zase jiné, pak můžete uvažovat o nějakých rezervách. Hlavně teď je blbost spořit dětem, až budou dospělé, nebo si spořit na důchod. Teď se soustřeďte na to, abyste dokončili bydlení a měli na běžný provoz. Za 10 let bude situace úplně jiná, budete mít jiné příjmy, jinou výchozí pozici pro spoření. Teď se nestresuj, jste v pohodě. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat