Je tohle normální lékařská praxe?

1155
10.12.09 10:10

Je tohle normální lékařská praxe?

Dobrý den,
mám dotaz ohledně chování naší dětské lékařky. Včera jsme u ní byli s dcerou, která měla 39 horečky. Vyšetřila jí, udělala výtěr z krku, předepsala antibiotické kapky do nosu. Výtěr jsme si museli sami odnést do laboratoře („a když už tam jdete, tak mi vezměte ještě jeden od jiného pacienta.“) Trošku mě to zarazilo, že mě s dítětem s takovou horečkou ještě posílá do laboratoře, ale budiž. Přes den jí volám jak jsme byli domluveni, když nebudou teploty klesat. Má stále 38,5 - 39 dáváme paralen s ibalginem na snižování horečky. „Dovezte mi moč“. U dítětě rok a půl s vysokou horečkou docela potíž, protože se neustále chce jen chovat a posadit na nočník znamená děsný řev a paniku… Dneska ráno, když teplota klesla na 37,5 se mi konečně podařilo Klárku přesvědčit, sedla si na nočník a já vítězoslavně vezu moč k doktorce. Poslušně sedím v čekárně plné nemocných, neklepu (protože je na dveřích neklepejte). Po půl hodině vyjde doktorka vezme si moč a poděkuje mi a vidí nás odcházet. Po další hodině telefon, jakto že nejsme v čekárně, protože zjistila v moči nález a že potřebuje odebrat střední proud moči. Vidím dítě kterému pomalu opět stoupá teplota a říkám jí, že budu ráda, když si vůbec sedne na nočník. Nakonec z doktorky vypadne, že poslala ještě moč do laboratoře (tentokrát to dokázala poslat sama ?), aby měla přesnější výsledky, ale že moč z nočníku je stejně vpodstatě nanic, ale až budou výsledky, že mi zavolá ať se pro ně stavím do laboratoře a dovezu jí je a že mi dá papír do nemocnice, kde odeberou střední proud moči. Na dotaz jak, tak prý tam budem s ní stát dokud nezačne čůrat nebo cévkováním.
Nechci nic zanedbat, ale taky nechci dítě zbytečně stresovat a už vůbec se mi nelíbí, že si ze mě doktorka dělá poslíčka mezi ní a laboratoří. Přemýšlím jak se zachovat, až mi teď zavolá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6093
10.12.09 10:22

Nevím sice jak u holek, ale u kluků se moč odebírá pomocí speciálního igelitového pytlíčku :nevim:
Jinak teda nevím, jak nemocnému dítěti odchytit vzorek moči.
A s Dr. jsi byla jinak spokojená nebo už dřív se ti něco nezdálo?
Bohužel ti moc neporadím, ale ani mně se to nějak nezdá :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
10.12.09 10:24

Normální mi to nepřijde. Už ten výtěr měla poslat sama. U moči vám měla tedy říct, že potřebuje střední proud, tedy sterilní moč. Popř. pokud dělala jen papírkovou metodu, tak měla říct, že si máte počkat na výsledek.

Držím palec, aby to bylo OK. Přinejhorším dcerku vycévkují, je to míň hrozné než to vypadá, kdyby se nepodařilo odchytit ten střední proud, ale já věřím, že to zvládnete. Kdyby vám dr. dala sterilní zkumavku, mohly byste to udělat doma. Mají je i v některých lékárnách…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
10.12.09 10:26

Cappy, já s ní mám trošku problém už dýl… To že minimálně polovina pacientů (moje děti obě) byla na kardiu, protože slyší šelest na srdci, na Marečkovi se jí nezdála velká hlava, takže byl na roce na neurologii.
Pořád si říkám, že raději nechci nic zanedbat, ale vidím, že každá taková návštěva ty děti dost stresuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
10.12.09 10:51

normální ani správné to není. pacient si nemá sám odnášet vzorky do laboratoře, kor s nemocným dítětem, na to existuje služba. pokud jí nemá, asi chtěla ušetřit…

u kluků se lepí sáček, na chem sediment to stačí, u hilek to prý jde taky.. akorát se musí hlídat… může ti sedět na klíně, dáš si na sebe protičůrací podložku, kdyby náhodou, chováš, uklidňješ, neléváš vodou až se vymočí. okamžitě pytlík stáhneš a obsah přeliješ do sterilky. alespoń takový byl postup v září s vojtou na dětském na homolce.

sáčky a zkumavky se dají koupit ve zdravotních potřebách.

u takhle malých dětí je střední proud moči utopie.

nadruhou stranu, u holčiček není cévkování tak hrozná věc (nekamenujte, sama jsem byl od 2 let do 10 let cévkovaná kvůli potrhlé dr. snad co měsíc.., vím jaké to je, a to byly cévky tvrdé, dneska je to jak nic!) ale k tomu bych rozhodně přistupovala až jako ke krajnímu, ale opravdu krajnímu řešení. u kluka by se muselo dít nevím co, abych to dovolila!

jinak, asi chce vyloučit/potvrdit zánět ledvin/moč měchýře (i ten může u dětí způsobovat horečky,ale většinou jsou to ledviny, u dětí častější než si myslíme). na to stačí sediment a bakterka, obojí se udětí dá dělat ze sáčku, s tím,že to laborka ví, že je to ze sáčku, ty jsou totiž sterilní!

mmchodem, není mi jasné, na základě čeho dr. přdepsala antb kapky do nosu?? přijde mi že se předepisují jak ponožky…

je neuvěřitelné, jak se stále ještě někteří dr. chovají k pacientům a že jim to stále bohužel prochází..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
10.12.09 10:59

Natašo nejen atb kapky. Z praxe praktických dr. (pro dospělé teda) jsem vydávala za den tak dvacet ATB. a to podle toho, jaký dealer se zrovna v ordinaci stavil :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
10.12.09 11:10

Tak pokračování: Před chvílí volala doktorka, že laboratoř z našeho ranního vzorku nezjistila nějaké přehnané hodnoty, takže nemocnice ani další odběr se nekoná, máme se stavit zítra na kontrolu… A doktorka volala sama, takže asi předtím poznala, že už jsem fakt naštvaná. Na jednu stranu jsem ráda, že to nakonec takhle dopadlo, ale vůbec se mi nelíbí jak mě zas jednou vystresovala. Asi to byl poslední hřebíček, už jsem volala známé a zkusíme se co nejdřív přehlásit k její mamince. Sice to bude dál, ale myslím, že víc v klidu, slyšela jsem na ní jen chválu.
Každopádně díky za všechny odpovědi. Já se prostě jen potřebovala vypovídat a utvrdili jste mě, že jednání naší doktorky není úplně normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
10.12.09 11:52

Ernato, myslím, že to je dobře, než u takovédle dr, raději jezdit dál.. a ono jak jí ubude pacietnů, třeba si ona nebo někdo jinej všimne, že je něco špatně..

suvik, no, bohužel, dr., teda ti špatní, pak taky zblbnou lidi a když jim nechtěji na chřipku předepsat antb, tak ti se rozčilují! (to mám zase od dr. z nemocnice..)ale ty antb kapky do nosu pro děti mě dostávají, mám pocit, že je to standardní léčba rýmy :evil: to pak ten nosík chudák vypadá… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.12.09 12:03

Ja osobne bych nemela problem sama si donest vzorek do laborky, pokud by to bylo ve stejne budove a ne tzreba pet stanic tramvaji … a jako lekarka bych nemela problem pacienta o toto pozadat - tak tedka vidim, ze bych si na to mela dat pozor, ze se to muze nekoho dotknout.Na jinem miste si stezujes na dlouhe cekani v cekarne - tak si k tomu jeste predstav, ze by se neordinovalo kvuli tomu, ze dr. nebo sestra sla do laborky se vzorky. (a nejsou na to extra lidi, treba ve FNKV jich vetsinu vyhazeli pred par lety v ramci uspor). lidi a casu je malo a je podle me treba kooperovat na reseni a ne jen vsechno hazet na lekare a stezovat si.

Ohledne odberu moci mela dat presne instrukce, i stran toho event. cekani v cekarne na vysledek moci, to byla chyba komunikace z jeji strany.

ohledne toho, ze posila vsechny na kardio - osobne jsem rada, kdyz nekdo ma takovy pristup, ikdyz to stoji system vic penez - podle me je lepsi 1000 zbytecne vysetrenych deti, nez jedno zanedbane. Jiste byt na miste toho zanedbaneho ditete, psala bys „ta nase dr. nic nedela, nikoho nikam neposle…“. Jestli te to stresuje, najdi si vetsiho flegmatika lekare.

Ja mam dr. ktera me obavy nebere na lehkou vahu a jsem rada, ze mi ochotne pise doporuceni na kozni, gastro, imunologii a pod,. podle toho, jaka hysterie me zrovna zachvati.

pokud mas dojem, ze vzhledem k obtizim jsou nektera ordinovana vysetreni zbytecna, muzes je odmitnout - ale to bys pak musela prevzit zodpovednost na sebe a to se cloveku nechce, ze? Ono to neni lehke, nest zodpovednost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12419
10.12.09 12:12

AHoj, tak nám dr naštěstí taky dělá vždy vyšetření moči a všeho co jde. je lepší než ti lékaři co nedělají vyšetření žádná. Sice odebrat moč, bylo vždy hrozné ale zkoušíme to těmi pytlíky. je to pokaždé děs, ale radši to absolvujem než kdybychom zanedbali např zánět moč. měchýře. Do laboratoře si nosím vše sama, protože ji máme po cestě-téměř vedle domu.Pokud máem vysokou horečku nebo když jsem já ted těhu, zavolák lékaři jestli můžem přijít a okamžitě nás berou přednostně.
Já si mylsím že je to na domluvě, radši se ptám pokaždé 3× jako blb, ale aspon mám pak jasno.
Naštěstí má náš pan doktor spoustu vymožeností přímo v ordinaci,t akže se většina vyšetření dělá u něj.
Smaozřejmě pokud ti ale vaše dětská dr nevyhovuje ve více věcech nezbývá než se poohlédnout jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
10.12.09 12:24

Pokud mas moznost odejit k jine doktorce tak bych sla… Ja s detma jezdim pres pul mesta a nevadi mi to vubec, protoze nas doktor nebere nic na lehkou vahu, pokud je to neco co nemuze osetrit sam je hned naproti detska nemocnice(napr. kdyz si dcera rozrazila nos a bylo potreba siti).Deti se ho neboji a ja nejsem ve stresu, ze otravuju. Kdyz mel syn(tehdy mu byl rok) horecky a zvracel, udelal mu vyter a poslal nas do nemocnice, tam si nas hned nechali kvuli dehydrataci a nas dr. mi sam volal vysledky driv nez je meli ve spitale.
Osobne bych si veci do laboratore klidne donesla, kdyby to bylo ve stejne budove, rozhodne bych dite netahala po venku vic nez je nutno(tzn.k dr a zpet domu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
10.12.09 12:32

Já nesla krev do laborky naposled před pár měsíci. Bylo to po slušným výstupu se zastupující dr., naše by si tohle nedovolila, resp. by se slušně zeptala. Tahle mě nechala vystoupat 5. pater v době, kdy byla porucha výtahu a kdy jsem měla horečky těsně pod 40 stupňů. Ale prej, že když tam nemá sestru, tak ona tam nepůjde i když má čekárnu prázdnou a výsledky budou až za 3 dny. Já potřebovala vědět, jestli si mám čekat na ATB, tak jsem to se skřípěním zubů odnesla, počkala 2 hoďky a pak se konečně od dr. dozvěděla ortel.

Za sebe bych dr. na tvým místě změnila hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17969
10.12.09 12:51

u naší dr to fungoje tak, že služba na odnášku vzorků do laborky sice je, ale přijede jí jednou denně kolem deváté ráno, takže kdo přijde po tomto čase, už jsou jen dvě možnosti - buď si odnese vzorek sám, nebo ho odveze ona (sestra) po ordinačních hodinách, takže výsledky jsou samozřejmě později, než když si to odnesou pacienti sami.

Samozřejmě je to problém pro rodiče s nemocným dítětem, které nemají mezitím komu dát a musí jezdit s ním. Na druhou stranu vím, že ona fakt nemá na výběr, nemůže odejít v ordinačních hodinách, jak by asi reagovala plná čekárna, kdyby dr odešla se vzorkem každého pacienta do laborky? Bohužel stav zdravotnictví je v současné době takový.

Jinak plně souhlasím s Pudlou, komunikace tam moc nefungovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
10.12.09 13:12

No, ono je pro mne problém v tom, že ordinace a laborka nejsou v jednom místě. Když za ní jedu do ordinace do města, tak laboratoř je od ordinace 500 m. Pro mě to znamená sednout do auta a přejet na náměstí a hledat místo na zaparkování. Nebo vytáhnout kočár, dojít na náměstí a protože je laboratoř ve druhém patře (bez výtahu), tak dítě stejně musím vytáhnout a jít s ním :-(
A když dr. ordinuje u nás na vsi, což za poslední 3 roky značně omezila (dřív každý den od 7 do 8 a odpoledne od 15 do 16, nyní po,st,pá od 15 do 16), tak musím do laborky do města - 10 km.

Eli, já právě kvůli tomu abychom tam byli včas přijela včera i dnes hned na osmou kdy začíná ordinovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
10.12.09 13:35

Doktorky chovani se mi dvakrat nezda. Ja bych ze sebe poslicka do laborky udelala jen v pripade, ze by laborka byla ve stejne budove.

Ze mas cekat na vysledky moci ti mela rict a pokud to delala pouze papirkem, tak ti to mohla udelat rovnou a necekat.

Jinak my jsme odebirali moc u sedmimesicni prvni dcery v nemocnici pytlickem. Na poprve se nam odlepil, na podruhe uz to slo dobre. Pytlicky prodavaji ve zdravotnich potrebach.

Cevkovani bych nechala uplne jako tu nejkrajnejsi moznost.

Sama si rozhodnuta dr. zmenit, ja bych v tomto pripade udelala to same.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA