Problém se zaměstnavatelem, je tu odborník na pracovní právo?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Je tu právník - odborník na prac. právo?
Ahoj
Byla bych moc vděčná za právní radu, je tu nějaká ochotná dobrá duše?
Jde o problém se zaměstnavatelem. Radši bych přes SZ. Týká se to stěhování mého zaměstnavatele a jeho naprostou neochotu vyplatit mi odstupné a snahu se mě po RD zbavit…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
CPI Hotel, Clarion Hotel ****, POZOR NA NĚ!!!
Donrý den,
Dnes jsou seriózní zaměstavatelé jen vzácností! Já například pracoval pro slolečnpst CPI Hotels a.s. (Hotel Clarion****) a po 3 měsících jsem to raději ukončil. Více jak 280hod./každý měsíc měs. a šel jsem domu s 13tis. čistého. Přesčasy neproplácí, prý až po 3 měsících si to mohu vybrat nebo to proplatí… Hádejte?! nezaplatili ani korunu! U této společnosti a v tom hotelu co jsem pracoval se vystřídlo za 3 měsíce cca 20 lidí. Využijí, vykopnou…!
Měl by někdo zřídit web např. neseriozní zaměstnavatelé aby lidé měli možnost si tam vyměňovat názory!
POZOR NA CPI HOTELS a.s. Clarion Hotel ****
Jsou to vydřiduši!
PS: a hlavně, vyšší manegment = alkoholici!
Mám podat trestní oznámení, nebo tím nestrácet čas? 6 bývalích zaměstnanců by do toho šlo? máme nějaký úspěch na proplacení přesčasů???
děkuji za odpověď.
- Citovat
- Upravit
Drogerie Teta Mnichovo Hradiště
Pozor na zaměstnavatele Živný z Mnichova Hradiště, kteří tam vedou drogerii Teta na náměstí a solnou jeskyni, solárko a jiné podobné služby. Neplatí zdravotní a sociální pojištění a přesto částky strhávají. Když se pak začnete pídit po výplatních páskách, je vám oznámeno, že ty tam nedostává nikdo. Celé město o tom ví, nikdo s tím nic nedělá a tito dva manželé tam mohou dále okrádat pracovníky. Další jejich oblíbená praktika je, že zaměstnávají dvě pracovnice na HPP, jednou přijmou na VPP, dají jí po 2 týdnech smlouvu a do měsíce jí vyhodí. Moje osobní zkušenost, při překládání výpovědi se pan vedoucí sotva vymáčkl proč to tak je, sice je to jeho právo, ale jsme lidi, takže jsem chtěla znát důvod. Něco zakoktal, hodil po mě papír, neustále uhýbal očima a pak raději zmizel. A jeho žena, která je provozovatelka solné jeskyně? Při mém přijímacím pohovoru nazvala pracovnici, kterou právě propustili (asi po měsíci) debilem, který nic neumí. Copak neexistuje nějaká možnost, jak konečně poukázat na to, jak to tam vedou? Zaměstnanci nevědí, že nemají zaplacené odvody a raději po tom ani nepátrají.
- Citovat
- Upravit
@neleen píše:
Pozor na zaměstnavatele Živný z Mnichova Hradiště, kteří tam vedou drogerii Teta na náměstí a solnou jeskyni, solárko a jiné podobné služby. Neplatí zdravotní a sociální pojištění a přesto částky strhávají. Když se pak začnete pídit po výplatních páskách, je vám oznámeno, že ty tam nedostává nikdo. Celé město o tom ví, nikdo s tím nic nedělá a tito dva manželé tam mohou dále okrádat pracovníky. Další jejich oblíbená praktika je, že zaměstnávají dvě pracovnice na HPP, jednou přijmou na VPP, dají jí po 2 týdnech smlouvu a do měsíce jí vyhodí. Moje osobní zkušenost, při překládání výpovědi se pan vedoucí sotva vymáčkl proč to tak je, sice je to jeho právo, ale jsme lidi, takže jsem chtěla znát důvod. Něco zakoktal, hodil po mě papír, neustále uhýbal očima a pak raději zmizel. A jeho žena, která je provozovatelka solné jeskyně? Při mém přijímacím pohovoru nazvala pracovnici, kterou právě propustili (asi po měsíci) debilem, který nic neumí. Copak neexistuje nějaká možnost, jak konečně poukázat na to, jak to tam vedou? Zaměstnanci nevědí, že nemají zaplacené odvody a raději po tom ani nepátrají.
Pokud to nikdo nenahlásí, tak s tím nikdo nic neudělá… Musíš to nahlásit na pracák nebo na inspektorát práce, ti to prověří a vyvodí důsledky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý deň,
chcem se zeptat jestli zamestnavatel muze udelit zamestanci pokutu za neco co mu vlstne neprokazal? Zamestanec záda, aby zamestavatel predlozil dukaz, že zamestanec pochybilJenom, že zamestavatel odmita pouzit prumyslove kamery ktere se v objektu kde mnelo k pochybeni dojit nachazi.
Predem dekuji za odpoved…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@trubk0099 Může, ale zaměstnanec tu pokutu nemusí zaplatit.
A dejte to zaměstnavateli písemně (odmítacím dopisem), pokud on vám tu pokutu dal písemně. Napište, že jste uvedenou věc neudělal a s pokutou nesouhlasíte (a nechte si to od něj podepsat na kopii nebo mu to pošlete doporučeně s dodejkou).
Zaměstnavatel sám ji strhnout ze mzdy o své újmě nesmí, výslovně to zakazuje § 147 odst. 3 ZP.
Pokud zaměstnanec s pokutou nesouhlasí, může to dát zaměstnavatel k soudu, ale v žádném případě nesmí pokutu sám strhnout ze mzdy.
Pokud by vám přesto zaměstnavatel strhl pokutu, se kterou nesouhlasíte, ze mzdy, můžete postupovat např. podle § 56 odst. 1 pís. b) ZP, tj. zrušit okamžitě pracovní poměr pro nevyplacení části mzdy - a můžete to udělat do 2 měsíců od doby, kdy jste se o důvodu pro okamžité zrušení dozvěděl. Důvod k okamžitému zrušení nastává 15 dnů po splatnosti mzdy a mzda je splatná do konce měsíce následujícího po provedení práce (nepoplést!).
ZP, § 147
(1) Zaměstnavatel je oprávněn srazit zaměstnanci [§ 146 písm. a)]
a)
daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti,
b)
pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění,
c)
zálohu na mzdu nebo plat, kterou je zaměstnanec povinen vrátit proto, že nebyly splněny podmínky pro přiznání této mzdy nebo platu,
d)
nevyúčtovanou zálohu na cestovní náhrady, popřípadě jiné nevyúčtované zálohy poskytnuté zaměstnanci k plnění jeho pracovních úkolů,
e)
náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na niž zaměstnanec ztratil právo nebo na niž mu právo nevzniklo, a náhradu mzdy nebo platu podle § 192, na niž zaměstnanci právo nevzniklo.
(2) Výkon rozhodnutí (exekuce) nařízených soudem, soudním exekutorem, správcem daně, orgánem správního úřadu, jiného státního orgánu nebo orgánu územního samosprávného celku se řídí zvláštním právním předpisem.
(3) Srážky ze mzdy zaměstnance ve prospěch zaměstnavatele za přijetí do zaměstnání, ke složení peněžních záruk nebo k úhradě smluvních pokut nejsou dovoleny. Srážky ze mzdy k náhradě škody jsou možné jen na základě dohody o srážkách ze mzdy [§ 146 písm. b)].
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý deň,
mám otázku može zamestanavatel stiahnut osobne ohodnotenie (bonus)všetkym zamestnancom celej divizie pokial chyboval jeden zamestanec a zamestnavatel vie o ktoreho zamestnanca ide?
ďakujem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@trubk0099 Může. Zákon mu to nezakazuje. Může dokonce snížit bez uvedení důvodu základní plat úplně všem, leda by výši platu měli v pracovní smlouvě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon mohla bych mít dotázek?
Pracuješ někde jako personalistka nebo tak něco? Potřebovala bych taky radu, ale kdybych mohla, tak radši přes SZ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanduleD Nepracuju jako personalistka. Odpovídal jsem na věci, o kterých vím že v zákoníku práce jsou nebo (jako to o výši mzdy či osobního ohodnocení) nejsou. Odpovídal jsem na věci, které si může ostatně každý najít v zákoníku práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
agenturni zamestnanec
Zdavim,
chci se zeptat jestli muze zamestavatel nutit zamestnance pracovat pouze na nočnych smenach? jedna se o agenturneho zamestnance
dekuji
- Citovat
- Upravit
Dobrý den mám dotaz ohledně bývalého zaměstnavatele má na to právo přikládám email co my byl poslán a nevím jak to řešit jelikož s nimi není domluva a nechtějí na nic jiného přistoupit. jedná se od odst důležitý papír na daně.
Potvrzení vystavím, ale nemohu to poslat na adresu sdělnou v e-mailu, protože neodpovídá námi ověřeným a evidovaným adresám. Proto mohu poslat jen na jednu z adres, které jste si uvedl. Navrhuji, že Vám doklad pošlu na adresu trvalého bydliště na Praze 6. Pokud si to nepřejete nezbývá Vám než se pro doklad zastavit
dostavit se nemohu protože jsem mimo prahu a na udanou adresu na kterou to chce poslat se nezdržuji a již tam nemám ani trvalé bydliště ani nic co by mne s ní spojovalo. Děkuji za rady
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud to poslou doporucene, tak neni problem zavolat na postu na Praze 6 a nechat SI to preposlat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jenže ta firma mi nikdy nic doporučeně neposlala jen obyčejně. Oni mi i mynule když jsem byl na adrese kde to chtějí poslat i na mou žádost ať to pošlou doporučně tak neposlali
- načítám...
- Citovat
- Zmínit