Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den, dělám řidiče a jezdím denní a noční směny denně 600 km jsem v 10tt. je to v těhotenství vhodné? Jsem pořád hrozně unavená a mám ranní nevolnosti. Zaměstnával to zatím neví.
Není zakázána, ale nemusíš ji vykonávat.
Můžeš noční odmítnout a zaměstnavatel to musí akceptovat..ale musíš mu říct že jsi tehotna
V tvém případě to určitě vhodné není - unavená řidička za volantem je nebezpečná pro všechny. Rozhodně bych to zaměstnavateli oznámila a noční nedělala.
Noční by těhotné dělat neměly, nejde jen o tvoje bezpeci a komfort, při tehle práci tvoje případné selhání odskacou další lidé. Já třeba byla v tehotnestvi tak unavená, že si nedokážu představit sednout nejen v noci za volant, já usinala i přes den, jen co sem si někde chvíli sedla.
Jako těhotná bys noční dělat neměla, Jahru má taky pravdu, jsi nebezpečná pro všechny. Oznam to zaměstnavateli a on tě musí přeradit na jinou pozici anebo upravit pracovní dobu tak, aby to nebylo v noci…
Buď to můžeš hodin na něco jiného a dočasně požádat o denní směny a když ti nevyhoví, oznámit těhotenství dříve. Dokud žena zaměstnavateli neoznámí, že je těhotná, nemůže využívat opatření, která jsou na ochranu těhotných uzákoněna, např. zákaz práce přesčas nebo povinnost převedení na denní práci. Jako zaměstnavatel bych byla raději, že mi žena řídí přes den, než aby šla na rizikové a já musela řešit zrychleně náhradu.
Za volantem unavená není zrovna ta nejlepší volba. Já třeba nemám ráda ranní, takže jsem měla klidně dva týdny, noční a byla jsem spokojená, já ale nejsem řidič ![]()
@Vladusxx píše:
Můžeš noční odmítnout a zaměstnavatel to musí akceptovat..ale musíš mu říct že jsi tehotna
Nestačí říct, musí mu to dodat písemně a i písemně požádat o přeřazení na denní.
Zakázané to není, ale dělat ji nemusíš, pokud si podáš písemnou žádost, tak ti musí zaměstnavatel dát jenom denní. Pokud by říkal, že to nejde, tak je to jeho problém a musí tě nechat doma na 100 % platu. Pokud přijdeš bez noční o nějaké příplatky, tak si můžeš zažádat o vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a budeš mít úplně stejné peníze. Ale v tvém případě bych zvážila možnost přeložení na úplně jinou práci, taky na to máš právo, ono to řízení několik hodin taky není úplně ideální v těhu, krom toho to může být i docela stresující práce.
Dobrý den, dělám řidiče a jezdím denní a noční směny denně 600 km jsem v 10tt. je to v těhotenství vhodné? Jsem pořád hrozně unavená a mám ranní nevolnosti. Zaměstnával to zatím neví.