Je zdravá strava drahá?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@KonradovaDenisa68 píše:
@prejeta_zaba to ne, kupovali. Ale treba nam staci 6 vajicek na tyden a pul a dva jogurty na tyden. Ovoce a zeleninu skoro vubec. Moc to nejime.
Tak ono když to vezmes, tak pytlik bramburek je 40 Kč, vejce 2,50 Kč/kus. Takže místo jednoho pytliku bramburek mas 16 ks vajec a kolik sníte těch bramburek za týden? Jedna pizza je cca 200 Kč, za to koupíš kilo masa, brambory a zaleninu, uděláš z toho 4 porce jidla a ještě ti zbyde na minimálně jeden jogurt pro každého z vás 🙂 a takhle by se dalo pokračovat. Navíc jak už bylo psáno výše, já třeba kupuju celou krutu, kterou naporcujeme a dame do mrazáku. Poprvé jsem to neuměli ani já ani manžel, ale učíme se ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KonradovaDenisa68 píše:
No vec se ma tak, ze chlapovi na obed vajicka stacit nebudou, chce maso, jedl by ho klidne cely tyden. Me staci klidne i jen 2× tydne. Snazim se hubnout a snad ve vsech jidelniccich se prave bilkovina dava jako tvaroh jogurt, vajicka, idealne maso denne. Varit umim…klidne udelam omacku na nekolik dni, ale ta se zase nebude slucovat se zdravou stravou…omacky, knedliky..
No evidentně vařit moc neumíš. Omáčku můžeš dělat nesmetanovou (a do smetanových stříknout trochu mlíka místo smetany/šlehačky), nemusíš dát tunu mouky na zahuštění (a mlžeš použít třeba celozrnnou) a dát tam o to víc zeleniny/cibule.
Nemusíš ji jíst s knedlíky (a i ty jdou udělat zdravější, třeba cizrnové), ale existuje i rýže bulgur, brambory…
Krůta, králík, ryby, kuře - jednoduše nakořenit a strčit péct do trouby.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KonradovaDenisa68 píše:
Ahoj, premyslim tak o jidle a zlepseni jidla. Je fakt, ze ted s pritelem jime docela blbe. Kupuju sladkosti, bramburky, sem tam maso, rohliky, parky, pizzy a utratime i tak dost. Parkrat si nechame i hotove jidlo dovest. Ale kdyz jsem pocitala kolik bysme dali za zdrave jidlo…denne tvarohy, recke jogurty, ovoce a zelenina, aspon 5× tydne maso, vajicka…tak mi to vychazi snad jeste na vicJak to resite vy, prijdevam taky ze zdrava strava je drazsi nez polotovary??
Ahoj,
no je otázkou co je pro tebe zdravé, protože podle me není zdravé denně tvaroh a řecký jogurt a 5× týdně maso ![]()
Každopádně já s přechodem na převázně veganskou stravu naopak velmi výrazně ušetřila a to i při vaření pro 2+2
Nekupuju polotovary, vyvařuju, přemýšlím a sepisuju jídelníčky, aby jídla nasebe navazovala, hodně jsem zapojila polévky, které jsou nejen dobré a zahřejí hlavně od podzimu do jara, ale taky skvělá dávka zeleniny (hlavně pro děti).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a na lososa se vyprdni, pokud bys ho chtěla zařazovat jen proto, že je to zdravé - je to spíš módní, než zdravá záležitost, stejně se chová na farmách, krmí bůhvíčím a už milionkrát v nich našli třeba rtuť či jiné těžké kovy.
A stojí pětkrát tolik, než náš pstruh, u kterého máš záruku alespoň nějakých chovných podmínek, protože ten kdyby byl v mizerných podmínkách, tak prostě chcípne. Takže z ryb doporučuju raděj třeba toho pstruha.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky se obávám, že váš problém bude někde jinde, než že by byla zdravá strava drahá. Spousta lidí (a myslím, že tvůj muž k nim patří) považuje zdravé věci automaticky za hnusné. Přitom vyměnit jednou rohlík se salámem k svačině za banán a tvaroh je to nejmenší, co můžete udělat, dražší to o moc nebude a svému zdraví prospějete mnohonásobně. Nebo plátek žitného chleba s domácí pomazánkou (my ujíždíme třeba na čočkové nebo syrečkové). Svíčkovou klidně udělej, nauč se, jak na to, abys nemusela zahušťovat, doslazovat a cpát tam celou šlehačku (to platí pro všechny omáčky). Večer místo brambůrků upeč třeba mrkvové hranolky s dipem z jogurtu. Fakt jsou to drobnosti, které můžeš změnit nenásilně. Pokud tedy chceš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne zdravá strava skutečně nemusí být drahá. Ale musíš nad tím přemýšlet.
Podstatou nějaké vyvážené stravy je nejíst příliš, jíst vyváženě a omezit přebytek jednoduchých sacharidů, tuky držet v adekvátní míře a volit zdravé tuky a mít dostatek vlákniny.
Plus podstatné je hlídat si složení toho co člověk jí - kde nejsnazší cesta k tomu je si vařit a ne platit za výrobek potravinářského průmyslu.
Pokud představa zdravé stravy vypaddá např
snídaně něco celozrnného kupovaného + řecký jogurt + čerstvé maliny v únoru
svačina: kešu ořechy a avokádo
oběd: losos s quinoou a rajčaty
svačia: kupovaný hummus s „babykarotkou“ ze supermarketového chlaďáku
večeře: objednáme poke a nebo si dáme steak
tak tě to pochopitelně vyjde dost draho.
Stejně tak si ale můžeš dát na snídnai feremntované vločky s jablkem či hruškou, na svačinu normálné jogurt, nebo doma pečený chleba s tvarohem, k obědu čočkový salát s pečenou zimní zeleninou, na svačinu hummus co sis vyrobila sama do zásoby s normální mrvkí a na večer ti pak peníze krásně vyjdou třeba na ten bio steak.
Plus tedy potřebuješ hledat nějaké příčetnější zdroje potravin než nakupovat ve sklizeno či podobném krámu. Ano - tak jednznačně platí - buĎ dáš víc peněz, nebo do toho dáš víc času - zejména při přemýšlení a vaření.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naše třeba pěti členná rodina toho proji hodně. Ale chce to plánovat a nekupovat sladkosti a slané pochoutky. U nás je taková spotřeba, že se mi vyplatí upéct třeba perník a do toho se dá dát podmáslí, vločky, banán. Omáčky se dají zahustit cibulí, chlebem, celozrnnou moukou, zeleninou atd. Zítra budu dělat hovězí v mrkvi s bramborem a máme to na dva dny. Jogurty kupuji bílé a dám domácí marmelády nebo dělám domácího lipanka. Záleží jestli fakt chcete nebo skončíte opět na pizze a večer pivo a brambůrky
- Citovat
- Upravit
@unuděná Můžeš mi hodit prosím recept na tvou čočkovou pomazánku? Klidně do SZ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
@unuděná Můžeš mi hodit prosím recept na tvou čočkovou pomazánku? Klidně do SZ.
Dělám takhle: https://jimezdrave.cz/…esnekem-200/
ale česnek nepeču, prolisuju syrový do pomazánky. A na zjemnění trochu tvarohu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KonradovaDenisa68 píše:
@prejeta_zaba to ne, kupovali. Ale treba nam staci 6 vajicek na tyden a pul a dva jogurty na tyden. Ovoce a zeleninu skoro vubec. Moc to nejime.
Hele, ale pokud s tomhle přístupem chcete začít jíst fakt zdravě, tak to je jako kdyby jste chtěli z řízení Trabanta přejít rovnou na F1. Takže nejdřív zkuste škodovku
což ve vašem případě znamená, že začnete jíst aspoň normálně. Kup kilo jablek na týden a dávejte si je ke svačině. Začni vařit že základních surovin, klidně i omáčky, tradiční jídla. Musíte začít postupně, jinak to nedáte. Opravdu zdravá strava je zatím mimo vaše návyky a uvažování, nic ve zlém…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pantalaimon Já si vůbec nedovedu představit, co jí člověk, který má 3 vajíčka na týden a půl, jeden jogurt na týden a nejí ovoce a zeleninu
Rohlíky? Nebo nějaké pochutiny, sušenky, párky? Těstoviny s kečupem a maso s bramborem? Nevím, to je mimo mé chápání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná Tak my pokud zrovna nepečeme, tak taky moc spotřebu vajec nemáme. Takže 3 vejce na osobu nám průměrně na týden taky určitě vystačí, i spíš míň. Občas máme k večeři vejce na měkko nebo třeba volské oko k čočce.
Ale jako nejíst zeleninu, ovoce? Děti sežerou 250 g krabičku cherry rajčátek na posezení k večeři a k tomu každý celou mozzarelu, totéž okurka, kedlubna, paprika… Ovoce/zeleninu musíme dokupovat minimálně 2× týdně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
No evidentně vařit moc neumíš. Omáčku můžeš dělat nesmetanovou (a do smetanových stříknout trochu mlíka místo smetany/šlehačky), nemusíš dát tunu mouky na zahuštění (a mlžeš použít třeba celozrnnou) a dát tam o to víc zeleniny/cibule.
Nemusíš ji jíst s knedlíky (a i ty jdou udělat zdravější, třeba cizrnové), ale existuje i rýže bulgur, brambory…
Krůta, králík, ryby, kuře - jednoduše nakořenit a strčit péct do trouby.
Ona ani ta smetanová omáčka není primárně nezdravá - když uděláš třeba sýrovou a použiješ jí na brokolici s kvalitními těstovinami nebo plátek libového masa se zeleninou, není to nic nezdravého. Je potřeba rozlišovat nezdravé a dietní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pantalaimon píše:
Hele, ale pokud s tomhle přístupem chcete začít jíst fakt zdravě, tak to je jako kdyby jste chtěli z řízení Trabanta přejít rovnou na F1. Takže nejdřív zkuste škodovkucož ve vašem případě znamená, že začnete jíst aspoň normálně. Kup kilo jablek na týden a dávejte si je ke svačině. Začni vařit že základních surovin, klidně i omáčky, tradiční jídla. Musíte začít postupně, jinak to nedáte. Opravdu zdravá strava je zatím mimo vaše návyky a uvažování, nic ve zlém…
Chtěla jsem napsat něco podobného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit