Je zdravá strava drahá?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Ariadne
16.3.21 16:17
@lucenka píše:
A nebo se to bude učit až začne s příkrmy.
Čím dřív tím líp. :D

Mně bylo 24, když jsem začala pracovat v dětském domově a měla uvařit víkendový oběd pro 8 dětí a neuměla jsem pořádné vařit :mrgreen: naučila jsem se to hodně rychle a děti byly spokojené. Ono to chce prostě dostat do hlavy, do ruky a tak.

Ale znám rodiny, kde se prostě nevaří a pak ty základní věci chybí. Povědomí o základních potravinách a co s nimi. Něco jako finanční gramotnost

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
16.3.21 16:18

Zakladatelko, je prima, že sis uvědomila problém. To už je první krůček ke zlepšení. Když o tom něco nactes a kousnes se, tak to bude za pár měsíců v pohodě a budeš mít že sebe dobrý pocit.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
16.3.21 16:35
@Ariadne píše: Čím dřív tím líp. :D

Mně bylo 24, když jsem začala pracovat v dětském domově a měla uvařit víkendový oběd pro 8 dětí a neuměla jsem pořádné vařit :mrgreen: naučila jsem se to hodně rychle a děti byly spokojené. Ono to chce prostě dostat do hlavy, do ruky a tak.

Ale znám rodiny, kde se prostě nevaří a pak ty základní věci chybí. Povědomí o základních potravinách a co s nimi. Něco jako finanční gramotnost

No vidíš a Kanye začala pořádně učit vařit až s příkrmy pro dítě a nic strašného se nestalo. Do té doby jsem to nějak nepotřebovala. Takže bych to teď nelámala přes koleno, ono to přijde samo.

• Citovat
  • Upravit
3600
16.3.21 17:29
@prejeta_zaba píše:
A k čemu si myslíš, že tvůj příspěvek je? Paní se tu informuje a třeba to změní (třeba ne, koneckonců její volba). Proč by to nevysportovala? Váhu po porodu nemá vůbec špatnou (psala někde myslím 165 a 74 kg). Takhle se stravuje většina národa, akorát si libují, jak dobře umí vařit, málokdo si dá v večeři mrkev, k snídani hrstku oříšků s jogurtem a k obědu rybu. Tím, že do ní budeš takhle rýt si myslíš, že ji to navnadí zdravěji žít? Si příště sedni na prsty, než budeš mít nutkání psát úplně zbytečné příspěvky. :roll:

no tak já myslím, že to není zbytečný, protože tímto stylem stravování se k obezitě dopracuje raz dva. To není rytí, to je konstatování. Tohle zrovna není zbytečný příspěvek, zbytečný je ten tvůj. Možná, že když si přečte, že to co dělá je absolutní hrůza, tak se nad tím možná zamyslí. Taky jí nikdo nepsal, aby si dala mrkev, hned v příspěvku pod tím jsem jí přesně napsala, co má dělat a co jíst. Takže si klidně sedej na prsty ty, ale nepruď ostatní, co mohou psát. Dle mého je lepší jí napsat cosi o tom, že směřuje k obezitě, než že vysportuje ten druh a množství jídla, co jí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1101
16.3.21 17:45

Nemyslím si, že to musí být dražší, pokud nebudeš vše kupovat v bio kvalitě a využiješ různých akcí. Já úplně šetřit nemusím, ale stejně akcí využívám a částečně podle toho vařím. Když je např. květák, brokolice či nějaké pěkné maso v akci tak koupim a něco z toho uvařím. Domácí pizza je určitě lepší než mražená. Párky téměř nekupujem, ale často kupuju šunku, která má víc jak 92% masa. Jinak i nejkvalitnější jogurt stojí určitě méně než brambůrky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6048
16.3.21 17:58

Bydlíš ve větším městě? Zkus se zajímat, jestli nemají farmáři někde poblíž eshop. My tu máme a nemůžu si ho vynachválit. Vejce kupujeme zásadně od volně pobíhajících slepic, hovězí a mléčné výrobky od volně se pasoucich krav atd.

Vždycky, když je nějaká akce (třeba poslední byla na maso, které tak vyšlo jen o něco dráž, než normální), tak toho vezmu víc a dáme do mrazáku. A věř mi, že rozdíl v chuti třeba jogurtu je obrovský.

Mražená pizza a podobné polotovary jsou odpad. Být tebou, tak si sednu a napíšu jídla, která mám ráda. Pak se mrkni na recepty a podle toho nakup suroviny.

Fandím ti, přestup na zdravější stravování je dobrá volba už jenom kvůli zdraví. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3540
16.3.21 18:41

@KonradovaDenisa68 ja teda za sebe musim rict, ze jsem si ted hrozne oblibila recepty z albert.cz :palec: jakoze fakt, dalo mi teda praci se vsema probrat, ale jsou tam ruzna kriteria a rekla bych, ze se tam daji najit jak recepty za razumnou cenu a hlavne teda i co se tyka casu na pripravu, ze tam je hodne receptu do 1h.
Ja osobne mam nejvetsi problem s tim, ze nevim, co varit, oak to dopada talovym odbyvanim, jak jsi tu psala ty. Ale kdyz tomu vzdycky venujes ejaky cas, tak ja si pak treba za 2h rozplanuju jidlo na 10dni dopredu a pak uz jen jedu. A nakupy se snazim delat velke, takze kdyz pak prijdu k pokladne a je to treba za 2.500,tak me malem odvazeji, ale ted jsem si to schvalne rozpocitala a vychazi mi to asi 100,– na osobu na den-coz mi pripada hodne fajn a to je v tom mraky ovoce, zeleniny a i nejaka ta pochutina jako braburky nebo neco dobreho na zub. Takze da se. A trvanlive potraviny vzdy nakupuju v akci, maso treba taky a sup s nim do mrazaku a pak jen vybiram.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
16.3.21 21:15

No, když to tak čtu, tobě chybí fakt základní povědomí o stravě. Vařit na oběd vajíčka místo masa, aby byla bílkovina. :think: Zkus si otevřít kalorické tabulky.cz, zadej si tam výšku, váhu a orientačně zapisuj, co jíš. Jak uvidíš ty grafy, dojde ti, že jíš mraky cukru a tuku, uvidíš, v čem je vláknina apod. Asi prozatím bude stačit, když si místo smaženého polotovaru dáš cokoliv obyčejného - milion variant dušeného masa s přílohou a nějakou zeleninou, různá zapékaná jídla, domácí buchty, polévky, pomazánky, do toho se dá dát ledacos, nemusí to být vůbec drahé. Nezahušťuj moukou, nepoužívej příliš mnoho dochucovadel - masox, sojová omáčka, umělé směsi koření, tavený sýr apod. Jídlo je pak moc slané a to budí chuť na sladké a jsi v začarovaném kruhu. Čím míň je jídlo předem upravované, tím je jednak levnější a jednak má pro tělo lepší přínos - vyhni se různým mraženým a konzervovaným hotovým jídlům apod. A zkus si třeba místo 3 kaiserek dát 1,5 a k tomu hromádku mrkve, okurků, rajčat. Na svačinu místo kupovaného oplatku si můžeš upéct buchtu (zase, nepřeháněj to s cukrem, polevami, náplněmi). I kdyby sis osvojila pár takových návyků, určitě se ti to bude hodit. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4951
17.3.21 09:43

Z mých zkušeností zdravá strava nemusí být dražší, ale obvykle je pracnější. Zvlášť když na začátku stojí kupované hotové sladkosti, brambůrky, kupované teplé jídlo z restaurace, uzeniny… My jsme hodně masožravá rodina, maso míváme prakticky denně, ale používám všelijaké triky odkoukané zejména z asijské kuchyně, kdy toho masa není potřeba moc, je nakrájené na malé kousky a je „nastavené“ zeleninou. Na podobném principu funguje i řada zapékaných jídel středomořské kuchyně, omáčky na těstoviny apod. Když to bude dobře ochucené, tak si ani nevšimnou, že toho masa bylo vlastně „málo“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
19.3.21 11:39

Snažím se varit zdrave kvůli nam a malému synovi, ale občas máme i ty parky (kvalitní), nějakou sladkost nebo dovezené jídlo (to je úplně nejdražší, tak často radši udělám vajíčka). Jsou samozřejmě dražší zdravá jídla (hlavně ryby, hovězí maso) ale spousta jídel levnejsich. Na večeři polévky, domácí pomazánky, vajíčka na 100 zpusobu, k tomu třeba konzerva fazolí, to máš za pár korun. K obědu čočka, sekaná (přidávám zeleninu a červenou cocku), kuřecí se zeleninou… To drahé určitě není. Mě spíš peníze mizí za zdrave dobrutky, typu cizrnove chipsy, oriskova másla, poctivá granola, pro malého bio sušenky bez cukru, ovocné plátky.. Tam to lítá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat