Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mam 10,5 mesicniho a ja to udelala tak, ze v jeho vysce a dosahu mam jen to, co muze bezpecne kramovat, to, co je zabalene, pak hrnce, krabicky a tak, cokoliv
abych za nim porad nemusela stat jak policajt
Příspěvek upraven 15.02.22 v 18:42
Já jsem vše, k čemu v tomhle věku nemohly a nebo pro ně bylo nebezpečné, odstranila z jejich blízkosti. Nepořádek jsem je nechala dělat jen v rámci jedné místnosti, uklízela jsem hned ráno. V tomhle období jsem měla doma pořádek, teď je to horší. Jsou jim 2,5 a 4. Lezou všude, hlídat je musím taky a taky pořád čekám, že to bude lepší ![]()
Naprosty zaklad s miminem je udelat holobyt, vsechno nahoru nebo zavrit detskou pojistkou a nechat jednu dve skrinky s vecmi, ktere si muze vyndat a nic se nestane.
Zes to jeste neudelala je ciry masochismus.
A polivku muzes jist s dcerou, proc nedostala taky…? Pridelana v zidlicce nezdrhne.
Hele zrovna minulý týden jsem tohle období řešila s kamarádkou a shodly jsme se, že od roku do dvou let to bylo takový malý peklíčko. Ve dvou začaly holky mluvit a dostávat trochu rozum (s občasnými záchvaty vzteku, že něco nejde) a bylo to už tisíckrát lepší. Teď jim je 2,5 - krásně povídají, řeknou co chcou, co je za problém, zvládnou si vyhrát samy, spousti věci si samy zařídí a nemusime jim být furt nonstop za zadkem a tahat je v naručí. A obě si už teď dokážeme představit další dítě, což v tom šíleným období nepřicházelo v úvahu ![]()
Kým lezie je to naopak ešte strašná pohoda. Horsie to u nás začína byť od 16m keď pochopila že si vie preniesť stupienok, posunúť židlu alebo vežu, vyliezť a dočiahne skoro všade. Ale samozrejme na nejaké pochopenie zákazov je ešte skoro.
@Lucie_Sx to není masochismus, to je zoufalství nad manželem. Jsme v nájmu a já už proklínám manžela (bál se hypotéky, nechtěl dlouho svuj byt, hypotéku nechtěl vubec) - takže tady je 90% nábytku pana domácího protože já ODMÍTÁM kupovat nábytek do zařízeného bytu, kde nechci dlouhodobě žít. a tak je byt vybavenej jak pro svobodného pána, už osm let stejně jako v době kdy jsem u něj byla poprvé. Čekala jsem na dítě, abych měla v přemlouvání do hypotéky argumentaci, ale nedařilo se nám otěhotnět mnoho let, takže byt stačil. Ted jsme totálně nepřipravený a jen se koušu do jazyka, abych manžela 10× za den nezabila (kabely všude, nízké šuplíky, atd)
stěhovat se budeme za půl roku, ale někdy přísahám, že bych sem nejradši hodila minu, jak mě tu všechno štve. tohle manžel posral. Já si to vybrečela, vydupala, stěhovat se budeme, ale je to teda za pět minut dvanáct… ![]()
S otvorenými polickami moc nespravíš - ale inak detské poistky sú aj lepené ktoré nič neponicia, fakt odporúčam. Dtto zábrany do dverí. Celý deň behať prckovi za zadkom je fakt na maslu.
Alebo ak máte ten byt aspoň trošku väčší, tak playpen - aby si si mohla aspoň skočiť na záchod alebo spraviť niečo v kuchyni bez rizika že sa dieťa medzitým prizabije.
@Anonymní píše:
@Elfido co je playpen?
Ohrádka. Ja mám teda doma ohrádku na šteňatá
ale obložila som dielmi veci ako balkón (chodila tam buchat do skla kockami), hlavné miesto kde máme káble alebo krb aby sa tam nedostala.
Pokud zůstanete u jednoho dítěte, tak budete mít pohodu tak od 3 let, pokud budete mít dvě děti, už nikdy v životě mít pohodu nebudete
no minimálně do jejich pěti let ne, pak nevím, sama jsem zvědavá, jaké to bude, až budu mít školáky, nicméně každej straší ať si to užívám teď, že na to budu hodně vzpomínat
tak nevím no, pak asi skončím na antidepresivech, protože už ted je to pro mě hodně náročné, takže si opravdu nedokážu představit, jaké to bude, až budou starší. Mám děti 2,5 a 3,5.
Každopádně, na jaře a v létě je to vždycky o něco lepší, tak já spoléhám na toto období, že trochu nasbírám síly, než přijde znovu zimní peklo.
@Lucie_Sx píše:
A polivku muzes jist s dcerou, proc nedostala taky…? Pridelana v zidlicce nezdrhne.
Když mi byli asi dva, rostly mi už zuby, tak jsem zkusil z té židličky utéct. Maminka mi v tom pomohla, protože tu židličku nezajistila… Dopadlo to tak, že všechny zuby, co jsem už měl venku, jsem si zarazil zpátky. Takže jde to, když se chce ![]()
Mě v tomhle období nicilo, že mě to nebaví - že je to prostě furt to stejné dokola, bralo mi to energii. Období nadpozemskeho úžasu nad tím, že MÁM DÍTĚ už bylo v trapu, ale nic zajímavého se s tím tvorem vlastně dělat nedalo. Měla jsem teoreticky spoustu volného času, ale prakticky jsem ho nemohla vůbec ničím naplnit, jen věčným koukáním na dítě a dáváním hrnců zpátky do skříně.
Líp jsem to zvládala u druhého a třetího, když už jsem k miminku měla starší děti, ačkoli to bylo víc práce.
Pomohlo mi chodit co nejvíc ven, choď s tím kocarem i odpoledne, klidně znovu potřetí v podvečer, když ti to bude lezt na mozek.
Dítě ven z kocaru už může, dej mu softshellove capáčky a nech ho obcházet lavičky na hřišti, klidně jenom na dvacet minut. Lepší než bejt doma a šílet z toho.
Písek bude jíst každopádně, ale to mu nic neudělá, oni toho moc nespolknou, většinu vyplive. Je to dobrý na imunitu a orofacialni svaly ![]()
@Zoe1 píše:
Pokud zůstanete u jednoho dítěte, tak budete mít pohodu tak od 3 let, pokud budete mít dvě děti, už nikdy v životě mít pohodu nebudeteno minimálně do jejich pěti let ne, pak nevím, sama jsem zvědavá, jaké to bude, až budu mít školáky, nicméně každej straší ať si to užívám teď, že na to budu hodně vzpomínat
![]()
tak nevím no, pak asi skončím na antidepresivech, protože už ted je to pro mě hodně náročné, takže si opravdu nedokážu představit, jaké to bude, až budou starší. Mám děti 2,5 a 3,5.
Každopádně, na jaře a v létě je to vždycky o něco lepší, tak já spoléhám na toto období, že trochu nasbírám síly, než přijde znovu zimní peklo.
Stejně největší sranda bude, až si dcera po patnáctinách přivede domů nějakého potetovaného borce s rozkrokem až u kolen, šiltovkou, který tě pozdraví: Dobrej paní matko… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, prave jsem si po celodennim „nicnedelani“ s moji jerenactimesicni sla snist polivku do kozpelny a zavrela se, navzdory revu…![]()
. A rikam si, jestli bud uz to od narozeni trva dlouho a sily ubyvaji, nebo nevim, ale prestoze pres den mi i hezky spi, tak mam pocit, ze to nezvladam a padam. Dopoledne uvarim, jdem s kocarem, kojim, krmim, chvilemi si i hraje sama, mam spoooustu energie na rozdavani! Ale jakmile se na hodinach posune cas po treti, ke ctvrte a pate hodine, zacinam uz toho mit solidne dost. Uplbe najednou. V byte bordel a energie na uklid zadna.
Ono ke to totiz tak, ze dite leze a ja musim neustale kontrolovat ab y nelezlo kam nema, nenatahovalo kabely, nevysyplo mouku…a vubec aby se nezabilo. Sem tam to spravi pohadka nebo koupel. Ale to u ni taky musim byt.
Ja vim, uplne normalni den s jednim ditetem. Ale. reknete mi, prosim, ze bude lip.
potrebuju to slyset!
Ono to jakoby neni vubec narocne, ale. uderi pata sesta vecer a ja jsem najednou nervni jako blazen. A nechce se mi nic jen vypnout, ale nemuzi, to az v 8 kdy prijde manzel, ale to uz odpsdavam taky
![]()
![]()
Takze den v pr, neudelano nic a ja vyrizena. Myslim, ze nejvic me vycerpava, ze musim na malou neustale dohlizet aby si neco neudelala. Nechavam ji hrat si s rozsypanou moukou, nicit mi knizku, hlavne ze se na chvili zabavi! Ale jednak uz mi dochazeji predmetya jednak ten den je rak dlouhy, ze bych tu potrebovala nejaky neustale se menici detsky koutek. Na hriste jeste nemuzeme, jedla by pisek a hlavne jeste nechodi, jen obchazi nabytek.
A jako uvedomuju si ze jsou to skvely pohodovy dny a nemenila bych
![]()
Jen uz jsem si s tou polivkou zavrena v koupelne pripadala jako z nakyho filmu o uprchlicich, veznich a lidech na uteku
Predem diky za povzbuzeni![]()
Manzel se divi proc je tu vzdycky takovy bordel, ale 1 kout s bordelem =4 minuty klidu! Jenze kdyz mam 20 00× za den uklizet botdel na ruznych koutech a 50× vytrit podlahu, tak to proste necham lezet a neudelam to uz![]()
![]()
jak se takové malé dítě dostané k mouce, ke knížce??? Ke kabelům… ne v tomhle se nevidím… já v tomto věku dcery měla uklizeno, navařeno, nakoupeno… krámovala tam kde jsem ji dovolila… z linky vytahovala misky, vařečky… nebezpečné věci byli mimo dosah… nelítala jsem nonstop za dítětem…měla jsem dceru v kuchyní na zemi a tam jsem vařila a koukala na ní.. jak jsem uklízela v obývaku dceru jsem si přenesla do obývaku a něčím ji tam zabavila.jen koupelnu a wc jsem uklízela jak spala… non problémo… Proč 2000× uklízích bordel v různých koutech? To udělá 11m dítě takový bordel… nebo 50× vytřít podlahu? Vše jde, jen třeba si to zorganizovat a nehledat problémy kde nejsou…:) a tu polévku nebo oběd jsem jedla jak dcera spala v poledne i s kafíčkem jsem to vždy stihla ![]()
Ahoj, prave jsem si po celodennim „nicnedelani“ s moji jerenactimesicni sla snist polivku do kozpelny a zavrela se, navzdory revu…
. A rikam si, jestli bud uz to od narozeni trva dlouho a sily ubyvaji, nebo nevim, ale prestoze pres den mi i hezky spi, tak mam pocit, ze to nezvladam a padam. Dopoledne uvarim, jdem s kocarem, kojim, krmim, chvilemi si i hraje sama, mam spoooustu energie na rozdavani! Ale jakmile se na hodinach posune cas po treti, ke ctvrte a pate hodine, zacinam uz toho mit solidne dost. Uplbe najednou. V byte bordel a energie na uklid zadna.
Ono ke to totiz tak, ze dite leze a ja musim neustale kontrolovat ab y nelezlo kam nema, nenatahovalo kabely, nevysyplo mouku…a vubec aby se nezabilo. Sem tam to spravi pohadka nebo koupel. Ale to u ni taky musim byt.
Ja vim, uplne normalni den s jednim ditetem. Ale. reknete mi, prosim, ze bude lip.
potrebuju to slyset! 
Ono to jakoby neni vubec narocne, ale. uderi pata sesta vecer a ja jsem najednou nervni jako blazen. A nechce se mi nic jen vypnout, ale nemuzi, to az v 8 kdy prijde manzel, ale to uz odpsdavam taky

a jednak ten den je rak dlouhy, ze bych tu potrebovala nejaky neustale se menici detsky koutek. Na hriste jeste nemuzeme, jedla by pisek a hlavne jeste nechodi, jen obchazi nabytek.
Takze den v pr, neudelano nic a ja vyrizena. Myslim, ze nejvic me vycerpava, ze musim na malou neustale dohlizet aby si neco neudelala. Nechavam ji hrat si s rozsypanou moukou, nicit mi knizku, hlavne ze se na chvili zabavi! Ale jednak uz mi dochazeji predmety
A jako uvedomuju si ze jsou to skvely pohodovy dny a nemenila bych

Jen uz jsem si s tou polivkou zavrena v koupelne pripadala jako z nakyho filmu o uprchlicich, veznich a lidech na uteku

Predem diky za povzbuzeni

Manzel se divi proc je tu vzdycky takovy bordel, ale 1 kout s bordelem =4 minuty klidu! Jenze kdyz mam 20 00× za den uklizet botdel na ruznych koutech a 50× vytrit podlahu, tak to proste necham lezet a neudelam to uz