Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Veru1987 tak například kuchyně - když je u linky, tak otvírá dveře od trouby a lomcuje s nima. mačká tlačítka na myčce a rozbíjí ji. No a spodní skříňky - tak v jedné pod dřezem je koš - ten tam máme snad všichni, ne? takže tam nesmí. v druhé skříňce si bordelí, ale nemám tam jen plast, tak přeci jen musím dávat pozor. A zabaví se dím na chvíli. A mouky jsem ještě nepřendala, to mi zas tak nevadí když vysype. to mi vadí nejmíň. nad zemí mimo dosah mám špagety, těstoviny a rýži, to by byl daleko horší šrumec. jako my máme 2kk, kam mám ty věci dát? kuchyn je malá…ta mouka je nejbezpečnější co se tam dá dát. Talíře, sklenice,,med, to vše je nahoře.
tak se jdi pokochat svým dokonale vymyšleným bytem, kde je dostatek uložných prostorů, no… co ti mám na to říct.
Ohrádka. Buď na ohrazení dítěte, nebo na ohrazení nábytku ![]()
Druhá dobrá věc je, vzít 2/3 hraček a schovat je a dítěti nechat jenom tu třetinu. A po nějaké době vyměnit jednu třetinu za druhou. Děcko to bude furt bavit, protože je to něco „nového“ a člověku nehrábne. Různé obaly, šustivé věci, rolky od toaletního papíru - jsou ty nejlepší hračky. Nádobí je taky fajn (naběračky, obracečky, vařečky, plastové talíře, kelímky atd.) Dá se s ním různě mlátit a přitom se nerozbije ![]()
Z vlastní zkušenosti doporučuju si koupit silný hořčík a přestat tolik prožívat úklid a nenechat třeba dítě patlat s tou moukou a podobně. Protože to pak člověk uklízí 2× tak déle, než si s tím to dítě hrálo. Doporučuju najít nějaké ty dětské skupiny, kde je možné zajít, nebo nějaké herničky atd. Sice i tam jim člověk musí stát za zadkem, ale alespoň to to dítě fakt baví, protože ty věci nezná. Nebo třeba obměnit hračky s dětnou kamarádkou (jenom si je třeba na chvíli prohodíte, aby měly děti doma něco jiného.)
Jak už jsi psala. Jde o normální dítě. Lepší to bude tak kolem těch 2 let. Kdy už to dítě má nějaký rozum. V tom mezidobí mezi 1 a 2 rokem je to docela očistec.
Pokud ti dítě ještě spí odpoledne, dej si s ním šlofíka. Vykašli se na úklid a zdřímni si. Mi to ohromně pomáhalo přežít den. Dítě uslo, spali jsme tak hoďku, za chvíli pak přišel domů manžel a já šla uklízet.
@Anonymní píše:
@Veru1987 tak například kuchyně - když je u linky, tak otvírá dveře od trouby a lomcuje s nima. mačká tlačítka na myčce a rozbíjí ji. No a spodní skříňky - tak v jedné pod dřezem je koš - ten tam máme snad všichni, ne? takže tam nesmí. v druhé skříňce si bordelí, ale nemám tam jen plast, tak přeci jen musím dávat pozor. A zabaví se dím na chvíli. A mouky jsem ještě nepřendala, to mi zas tak nevadí když vysype. to mi vadí nejmíň. nad zemí mimo dosah mám špagety, těstoviny a rýži, to by byl daleko horší šrumec. jako my máme 2kk, kam mám ty věci dát? kuchyn je malá…ta mouka je nejbezpečnější co se tam dá dát. Talíře, sklenice,,med, to vše je nahoře.tak se jdi pokochat svým dokonale vymyšleným bytem, kde je dostatek uložných prostorů, no… co ti mám na to říct.
Mám taky 2+1… když šla dcera na troubu tak jsem ji dala na ní ruku když se zahřívála a řekla ji páli… a položila ji tam ruku… (nebyla uplně horká ale prostě lekla se)… když by hrabala na myčku tak prostě řeknu důrazně NE! a když tak plácnu po ruce… jen jakože ne samozřejmě bít 11m dítě, spíše jakože na efekt..ono zareaguje už na to přísně ne, pokud je fakt přísně… a v 11m už rozumí co je nee!!! a my by ta mouka sakra vadila… jako to uklízet děkuji pěkně, to je pak všude… to se práší jedna radost. Hele já měla schované jen léky, uklidové prostředky, a takové ty jakože mouka apod… ale kvítka na zemi, keramika atd. zůstalo na místě.. ale vždy jsem se škaredě podívala řekla ne ne ne… a prostě se to mimi muselo naučit…
@Anonymní píše:
@Veru1987 tak například kuchyně - když je u linky, tak otvírá dveře od trouby a lomcuje s nima. mačká tlačítka na myčce a rozbíjí ji. No a spodní skříňky - tak v jedné pod dřezem je koš - ten tam máme snad všichni, ne? takže tam nesmí. v druhé skříňce si bordelí, ale nemám tam jen plast, tak přeci jen musím dávat pozor. A zabaví se dím na chvíli. A mouky jsem ještě nepřendala, to mi zas tak nevadí když vysype. to mi vadí nejmíň. nad zemí mimo dosah mám špagety, těstoviny a rýži, to by byl daleko horší šrumec. jako my máme 2kk, kam mám ty věci dát? kuchyn je malá…ta mouka je nejbezpečnější co se tam dá dát. Talíře, sklenice,,med, to vše je nahoře.tak se jdi pokochat svým dokonale vymyšleným bytem, kde je dostatek uložných prostorů, no… co ti mám na to říct.
a jak píše dále..schovat nějaké hračky a vyměnit po nějaké doběk, to jsem taky dělala… a blbosti ji podávala to vždy zabavilo na pár minut a já stihla něco udělat… ale fakt i ta přísnost musí začít už teď.. ona pochopí co znamená NE…dát pryč ruku, odnést, zamezit… ale pak musíš být už vždy na stejno.. nesmí mouku dneska, tak ani zítra ni pozítří.. ne ted si to vem at mám klid… to dítě pak má v tom zmatek!!
@LilyJane píše:
Ohrádka. Buď na ohrazení dítěte, nebo na ohrazení nábytku
Druhá dobrá věc je, vzít 2/3 hraček a schovat je a dítěti nechat jenom tu třetinu. A po nějaké době vyměnit jednu třetinu za druhou. Děcko to bude furt bavit, protože je to něco „nového“ a člověku nehrábne. Různé obaly, šustivé věci, rolky od toaletního papíru - jsou ty nejlepší hračky. Nádobí je taky fajn (naběračky, obracečky, vařečky, plastové talíře, kelímky atd.) Dá se s ním různě mlátit a přitom se nerozbije![]()
Z vlastní zkušenosti doporučuju si koupit silný hořčík a přestat tolik prožívat úklid a nenechat třeba dítě patlat s tou moukou a podobně. Protože to pak člověk uklízí 2× tak déle, než si s tím to dítě hrálo. Doporučuju najít nějaké ty dětské skupiny, kde je možné zajít, nebo nějaké herničky atd. Sice i tam jim člověk musí stát za zadkem, ale alespoň to to dítě fakt baví, protože ty věci nezná. Nebo třeba obměnit hračky s dětnou kamarádkou (jenom si je třeba na chvíli prohodíte, aby měly děti doma něco jiného.)
Jak už jsi psala. Jde o normální dítě. Lepší to bude tak kolem těch 2 let. Kdy už to dítě má nějaký rozum. V tom mezidobí mezi 1 a 2 rokem je to docela očistec.
Pokud ti dítě ještě spí odpoledne, dej si s ním šlofíka. Vykašli se na úklid a zdřímni si. Mi to ohromně pomáhalo přežít den. Dítě uslo, spali jsme tak hoďku, za chvíli pak přišel domů manžel a já šla uklízet.
díky, to obměnování hraček je skvělý nápad! kroužky a hřiště plánujeme, já už asi potřebuju léto. já sama v téhle zimě venku nevydržím dýl než hodinku dopo a hodku odpo, a to je málo. Nemám tu zimu moc ráda:)
@Anonymní píše:
díky, to obměnování hraček je skvělý nápad! kroužky a hřiště plánujeme, já už asi potřebuju léto. já sama v téhle zimě venku nevydržím dýl než hodinku dopo a hodku odpo, a to je málo. Nemám tu zimu moc ráda:)
Já to chápu. Jsem na tom podobně.
Je dobré si právě najít nějaké vnitřní aktivity - návštěvy příbuzných, kamarádek, herničky, bazény - díky bohu už víceméně fungují.
Když měl syn půl roku, tak přišla corona a VŠECHNO se zavřelo. Lockdown a návštěvy zakázané. Měla jsem úplné deprese z toho, jak jsem seděla furt doma a max hodila na procházky. Syn venku nechtěl chodit, jenom se chtěl plazit a ochutnávat chodníky, což jsem nechtěla dovolit. Takže opravdu vím, jaké to je, když už ti z toho doma hrabe. Mě takhle zachraňovala tchýně, která mě dvakrát/třikrát do týdne zvala na návštěvu na kafe. Syn dělal chvíli bordel někde jinde (tchýně tam měla hračky po svých synech a přikoupila pár hovadinek pro vnoučata.) Syn se vyblbnul, já si pokecala s dospělýma lidma a trošku odpočala a bylo mi moc fajn.
Hlavně se neužírej výčitkama vůči chlapovi. Co bylo bylo - akorát si tím zbytečně přiděláváš nervy.
@Petr-33 píše:
Stejně největší sranda bude, až si dcera po patnáctinách přivede domů nějakého potetovaného borce s rozkrokem až u kolen, šiltovkou, který tě pozdraví: Dobrej paní matko…
To asi jako bude sranda, ale já jsem taková free matka, takže toto dokážu pochopit
když si vzpomenu na sebe
no možná si to zatím představuji jako Hurvínek válku
ale nemyslím si, že bych toto neobstála
Jedno vím jistě, čím víc bych zakazovala, tím by to bylo horší, dcera bude mít svoji hlavu, to mi je jasný a já si z ní nechci udělat nepřítele, ale naopak ze sebe člověka, kterému může důvěřovat a se vším se svěřit. Je to ještě hodně moc let, kdo ví, snad se toho vůbec dožiju ![]()
@Anonymní píše:
Kup si poradne obleceni
.
@Veru1987 píše:
Mám taky 2+1… když šla dcera na troubu tak jsem ji dala na ní ruku když se zahřívála a řekla ji páli… a položila ji tam ruku… (nebyla uplně horká ale prostě lekla se)… když by hrabala na myčku tak prostě řeknu důrazně NE! a když tak plácnu po ruce… jen jakože ne samozřejmě bít 11m dítě, spíše jakože na efekt..ono zareaguje už na to přísně ne, pokud je fakt přísně… a v 11m už rozumí co je nee!!! a my by ta mouka sakra vadila… jako to uklízet děkuji pěkně, to je pak všude… to se práší jedna radost. Hele já měla schované jen léky, uklidové prostředky, a takové ty jakože mouka apod… ale kvítka na zemi, keramika atd. zůstalo na místě.. ale vždy jsem se škaredě podívala řekla ne ne ne… a prostě se to mimi muselo naučit…
To mam stejne, proste durazne ne, oni to chapou.
@Lenca27 píše:
To mam stejne, proste durazne ne, oni to chapou.
jj jednou podruhé a pak oni si to zapamatují…:-)
@Veru1987 mě na to ne nereaguje. stejně vždy musím jít a fyzicky ji odtamtud odnést. řeknu ne, přísně a zle se zatvářím, taky pllácnu, ale nepomuže to. nepomuže nic než ji vzít do ruky a odnést z dosahu. ale to bych nedělala celý den nic jiného než ne ne…
Kolem toho roku dítěte jsem měla taky brutální krizi a ano, přijde mi, že čím je dítě starší, tím je to lepší. A ještě jak je zima, to je na mateřské totální ponorka. Na jaře bude zase líp. Ale určitě bych se pokusila sehnat si nějaké hlídání, pokud se necítíš psychicky dobře, pomůže to hodně. Ono ne nadarmo je pracovní doba osmihodinová. Dítě je práce a náročná a to, že nemáš nárok na „padla“ je hrozně vyčerpávající. Já sama na sobě poznám, že jak odbyje těch osm hodin s dítětem, tak jsem najednou taková nervózní, protivná, začínám toho mít dost a nejradši bych si někam zalezla. Asi nějaký zvyk z pracovního života. Co bych za to dala moct zase pracovat jen od pondělí do pátku osm hodin.
@Anonymní píše:
@Veru1987 mě na to ne nereaguje. stejně vždy musím jít a fyzicky ji odtamtud odnést. řeknu ne, přísně a zle se zatvářím, taky pllácnu, ale nepomuže to. nepomuže nic než ji vzít do ruky a odnést z dosahu. ale to bych nedělala celý den nic jiného než ne ne…
Ono to chvili trva, nebude to hned ![]()
@Anonymní píše:
Neboj ona se to naučí a pochopí… ale musíš být důsledna… jednou se rozhodneš že do toho a toho šuplíku nee tak prostě nee.. nesmíš polevovat. Prostě odnést. A časem si zvykne co znamená ne.
@Platanka PŘESNĚ!!! jako ten první odstavec, to jsi vystihla do ko na le!!

přesně, prvotní okouzlení miminkem je pryč
přesně to že mám MRAKY volného času, ale nemohu ho strávit jinak než koukáním jak si dítě hraje
přesně, přesně
to je to co mi vadí. ty praktické věci a bordel vlastně ani ne