Jedna rypava - dedičstva a moderne manzelstvo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20557
20.1.12 13:07
mari1912 píše:
peggy.sl píše:
Dobrý téma… :palec:
Já souhlasím s Barčou na sto procent. Vyřešila jsem to podobně. Asi to není možná úplně fér, ale můj manžel bývalce nechal byt v Praze za tři miliony a odešel s igelitkou, takže jeho dcerka nemůže čekat, že bude dětit… :mrgreen:

On to tak nějak má napsaný, že kdyby ten byt bývalka prodala, tak holce musí dát polovinu peněz.

To udělal manžel blbě-měl ho napsat na dceru ;) Ale myslím,že i tak snad ta dcera dostane byt po té matce ne?Ale být tím chlapem,tak bych tohle chtěla mít pojištění,že ho třeba neprodá.jde o to,že se vypořádal s manželkou,ale ne s dcerou :think: Jak říkám,ty dcery jednou dospějou a začnou se o majetek zajímat :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
Anonymní píše:
mari1912 píše:
Anonymní píše:
Zrovna nedávno jsem to doma ťukla a bylo zle.
Nuž má 2 děti z prvního manželství a nyní jedno se mnou. Manželé nejsme. 14 let platíme hypo a jiné ale vše si koupil muž a je jediným vlastníkem. Já nemam vůbec nic.
Když jsem chtěla napsat část věcí na mě bylo zle. Ať ho nehoním do hrobu.
Ale v případě nejhoršího dostane jeho bývalá 2/3 z majetku jako zákonný zástupce a náš syn 1/3. No a já se půjdu pást.
Platíme věci společně a společné to není :nevim:
To je ovšem hodně špatně a rozhodně bys to neměla jen naťukávat,ale opravdu pořádně vyřešit.Copak on ví co se stane??? 8o Nezávidím
Jo je to na …
Ale nutit ho nemůžu. Kdyby to byl 1 byt jsem potichu. Ale vše je v desítkách mil. :zed:

A co ti řekne na to,že tě tu nechá nezabezpečenou???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
Kallkapa píše:
janula34 píše:
Kallkapa píše:
Holky a ještě by mě teda zajímalo (i když to je asi mimo téma :oops: ) jak je to s nemovitostí, kterou jeden z manželů koupil před manželstvím. Má dvě děti z předchozícho vztahu. Z nového manželství děti nejsou. Jak to bude jednou s touto nemovitosí?
Pokial ste manzelia dedit budes ty a deti. 1/2 by bola tvoja a druha 1/2 sa rozdeli medzi teba a jeho deti.
Netýká se to teda mě (teda týká ale já nejsem ta manželka :mrgreen: ). I když je vlastníkem nemovitosti v katastru zapsán jen ten, který si nemovitost koupil před svatbou dědí polovinu manžel/maželka ?

Ano, jeho majetok ide do dedickeho konania a deli sa tymto sposobom. Viem ze v CR sa to da nejak osetri zavetov ale podmienky neviem. A tu je dedenie zo zakona:

V jakém pořadí se dědí:
1. skupina: manžel či registrovaný partner a děti (i osvojené či počaté a dosud nenarozené), když děti nežijí, tak vnuci
Družka není manželka, proto dědí jako spolužijící osoba. |
2. skupina: manžel (pokud nejsou děti), rodiče, spolužijící (například druh)
3. skupina: sourozenci (když nežijí, tak jejich děti), spolužijící (pokud není manžel ani rodiče)
4. skupina: prarodiče (když nežijí, tak tety a strýcové)

a este par prikladov:
Manželka a rodičemuž neměl žádné děti
nejprve se vypořádá společné jmění manželů – půlka majetku připadne manželce, druhá půlka bude předmětem dědictví
podle zákona manželka nemůže dědit v první skupině sama, takže když muž neměl děti, bude se dělit s jeho rodiči, žijí-li
manželka tentokrát dostane polovinu dědictví
druhou půlku získají rodiče zemřelého manžela
Pokud by s manžely žil ve společné domácnosti ještě někdo (například dítě manželky, které si muž neosvojil), bude se dělit s rodiči zemřelého rovným dílem.

Tři dětimuž byl rozvedený, děti jsou ze dvou různých manželství
vše dědí děti rovným dílem, nezáleží na tom, z jakého jsou manželství
bývalé manželky nemají nárok na nic
ani případná družka nezdědí nic, a to ani když žila s mužem v době jeho smrti

Pokud ten, kdo zemřel, nemá manžela/manželku, ale měl děti, zdědí potomci všechno. Když se stane, že děti již nežijí, zdědí majetek vnoučata, jsou-li.

Příspěvek upraven 20.01.12 v 13:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
20.1.12 13:08
peggy.sl píše:
mari1912 píše:
peggy.sl píše:
Dobrý téma… :palec:
Já souhlasím s Barčou na sto procent. Vyřešila jsem to podobně. Asi to není možná úplně fér, ale můj manžel bývalce nechal byt v Praze za tři miliony a odešel s igelitkou, takže jeho dcerka nemůže čekat, že bude dětit… :mrgreen:

On to tak nějak má napsaný, že kdyby ten byt bývalka prodala, tak holce musí dát polovinu peněz.

To udělal manžel blbě-měl ho napsat na dceru ;) Ale myslím,že i tak snad ta dcera dostane byt po té matce ne?Ale být tím chlapem,tak bych tohle chtěla mít pojištění,že ho třeba neprodá.jde o to,že se vypořádal s manželkou,ale ne s dcerou :think: Jak říkám,ty dcery jednou dospějou a začnou se o majetek zajímat :mrgreen:

No tak to aspoň nějak dal do pořádku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
20.1.12 13:09
janine24 píše:
Kallkapa píše:
Bábi Zlopočasná píše:
Kallkapa píše:Ano, to určitě. Já nevím, ale pokud něco není moje (je to pouze chlapa) tak nějak počítám s tím, že nededím. V manželství je to samozřejmě jiné ale také se to dá ošetřit. :think:
Takze - neviem ako to mas naozaj, ale predstav si - zijes nezosobasena s chlapom v byte, ktory je pisany len nanho. Pocitas s tym, ze teda nededis. Spravas sa ako na podnajme, pre pripad ze chlap jedneho dna umrie a Ty si s kludnym srdcom zbalis svoje spodary a prenechas byt jeho zakonnym dedicom?

Nene bábi, špatně si to pochopila. Myslela jsem to tak, že pokud takto někdo žije, musí s tím počítat. Já bych si v takové situaci na chlapovi vydyndala aby polovinu bytu přepsal na mě. V jeho bytě bych bydlela pouze v situac, že já sama bych se měla v případě, že by se něco stalo kam obrátit (měla svoji nemovitost, měla rodiče, kteří mají nemovitost atd.. prostě bych měla kam jít a měla své finance). V opačném případě, bych před založením rodiny chtěla na důkaz zabezpečení aby přepsal polovinu na mě.

Příspěvek upraven 20.01.12 v 12:54
A sama bys na něj taky přepsala půlku svýho bytu? S rizikem, že ho třeba budeš muset vyplatit ze svý půlky? Kdyby odcházel? Takže ten byt tě najednou bude stát o 50% víc?

Pokud by to toho bytu investoval - tak jako bych já investovala do jeho bytu pak ano. Ale já v takové situaci nejsem, tak se mi to lehko mluví ale mám za to, že pokud chcou partneři spolu založit rodinu, mělo by se všechno dělat ve prospěch dětí. Tzn. nezaložila bych si rodinu s chlapem (alespoň bych se o to snažila), který má svůj byt, nechce si mě vzít a nechce mi dát polovinu bytu - ve kterém vychováváme naše děti. Jak jsem psala výše, já bych se to snažila ošetřit spíše v dědictví a v případě zletilosti dětí spíš řešila směrem k nim. Určitě je lepší když každý z partnerů má své, popř. budují spolu, než si najít chlapa, který má své a nechce se toho vzdát ani ve prospěch rodiny. Tam by u mě vyskočila kontrolka, prostě moje potřeby spočívají v tom, zaopatřit děti, v případě, že chlap to necítí stejně, byla bych velmi opatrná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
20.1.12 13:09
Bábi Zlopočasná píše:
Kallkapa píše:
Bábi Zlopočasná píše:
Kallkapa píše:Ano, to určitě. Já nevím, ale pokud něco není moje (je to pouze chlapa) tak nějak počítám s tím, že nededím. V manželství je to samozřejmě jiné ale také se to dá ošetřit. :think:
Takze - neviem ako to mas naozaj, ale predstav si - zijes nezosobasena s chlapom v byte, ktory je pisany len nanho. Pocitas s tym, ze teda nededis. Spravas sa ako na podnajme, pre pripad ze chlap jedneho dna umrie a Ty si s kludnym srdcom zbalis svoje spodary a prenechas byt jeho zakonnym dedicom?

Nene bábi, špatně si to pochopila. Myslela jsem to tak, že pokud takto někdo žije, musí s tím počítat. Já bych si v takové situaci na chlapovi vydyndala aby polovinu bytu přepsal na mě. V jeho bytě bych bydlela pouze v situac, že já sama bych se měla v případě, že by se něco stalo kam obrátit (měla svoji nemovitost, měla rodiče, kteří mají nemovitost atd.. prostě bych měla kam jít a měla své finance). V opačném případě, bych před založením rodiny chtěla na důkaz zabezpečení aby přepsal polovinu na mě.

Poznam minimalne jedneho chlapa u ktoreho by si s tymto tvrdo narazila. Ale typek ma okolo 25 a trva na „ziadna svadba pripadne super tvrda predmanzelska zmluva, nase nemovitosti patria len mne a sestre“ … ale mozno este dospeje :oops: :mrgreen:

A co je na tom nedospělé? Prostě to tak vnímá a chce. Je to jeho majetek a nikdo ho nemůžu donutit ho rozdat. Až bude mít dítě, bude mít odpovědnost. Vůči ženě nebo přítelkyni třeba ne, ale nikdo je nenutí, aby s takovým chlapem byli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
20.1.12 13:10

Ach jo, ted to po sobe ctu a fakt to zni hrozne!!!! Ale je to v dnesni dobe proste realita :(
To s tim vyporadanim od peggy - on sice nechal byt matce, ale ta dcera to potom logicky zdedi po ni!!! Takze on uz jakoby te sve dceri neco nechal, at uz pres manzelku… :think:

janula34 - myslim, ze jsi to napsala srozumitelne, alespon ja te chapu!

Mozna me jednou svedomi bude hryzat, kdo vi co se stane a jak to vlastne dopadne, taky jsem rada, ze i kdyz moc nesouhlasite s mym postojem, alespon jej „chapete“!!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
20.1.12 13:11
Bábi Zlopočasná píše:
Kallkapa píše:
Bábi Zlopočasná píše:

Poznam minimalne jedneho chlapa u ktoreho by si s tymto tvrdo narazila. Ale typek ma okolo 25 a trva na „ziadna svadba pripadne super tvrda predmanzelska zmluva, nase nemovitosti patria len mne a sestre“ … ale mozno este dospeje :oops: :mrgreen:

Bábi, spíš by chlap narazil u mě. Prostě bychom si museli před založením rodiny vyříkat jak to bude. Oukej, dům je tvůj a tvojí sestry v tom případě mi ukaž svůj plán, kterým zabezpečíme naše děti pokud je se mnou chceš mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.1.12 13:12
ficus píše:
Buď se s tím musí počítat, nebo to nějak právně ošetřit.

To vlastne bola tiez jedna z uvodnych otazok … mate to „nejak“ pravne osetrene, alebo verite ze smrt nastane az budete na nu pripraveni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
Barca12345 píše:
Ach jo, ted to po sobe ctu a fakt to zni hrozne!!!! Ale je to v dnesni dobe proste realita :(
To s tim vyporadanim od peggy - on sice nechal byt matce, ale ta dcera to potom logicky zdedi po ni!!! Takze on uz jakoby te sve dceri neco nechal, at uz pres manzelku… :think:

Mozna me jednou svedomi bude hryzat, kdo vi co se stane a jak to vlastne dopadne, taky jsem rada, ze i kdyz moc nesouhlasite s mym postojem, alespon jej „chapete“!!! :kytka:

Nebude tě hryzat nic, neboj. Tvoje dítě je prostě tvoje dítě a je jasný, že pro něj chceš jen to nejlepší. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
Kallkapa píše:
janine24 píše:
Kallkapa píše:
Bábi Zlopočasná píše:

A sama bys na něj taky přepsala půlku svýho bytu? S rizikem, že ho třeba budeš muset vyplatit ze svý půlky? Kdyby odcházel? Takže ten byt tě najednou bude stát o 50% víc?
Pokud by to toho bytu investoval - tak jako bych já investovala do jeho bytu pak ano. Ale já v takové situaci nejsem, tak se mi to lehko mluví ale mám za to, že pokud chcou partneři spolu založit rodinu, mělo by se všechno dělat ve prospěch dětí. Tzn. nezaložila bych si rodinu s chlapem (alespoň bych se o to snažila), který má svůj byt, nechce si mě vzít a nechce mi dát polovinu bytu - ve kterém vychováváme naše děti. Jak jsem psala výše, já bych se to snažila ošetřit spíše v dědictví a v případě zletilosti dětí spíš řešila směrem k nim. Určitě je lepší když každý z partnerů má své, popř. budují spolu, než si najít chlapa, který má své a nechce se toho vzdát ani ve prospěch rodiny. Tam by u mě vyskočila kontrolka, prostě moje potřeby spočívají v tom, zaopatřit děti, v případě, že chlap to necítí stejně, byla bych velmi opatrná.

Chápu. Já to brala jako příklad, do hotového bytu přichází nový partner a tam bych neočekávala, že se na něj hned musí přepsat půlka bytu. O nové věci a jejich financování ať se dohodnou, to je jiná. A to už se zprůkaznit dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
janula34 píše:
ficus píše:
No já myslím, že když už si muž udělá děti tak je jedno, s kým žije, obě jsou jeho a obě mají právo na jeho majetek po jeho případné smrti. Chápu, že se to některým nelíbí,ale když už jednou ty děti má, tak je nelze odložit a už se k nim nemít. Taky se třeba zkuste vžít do role té druhé ženy a dítěte, není fér aby nic po otci nedostaly.
No ja to chapem, ale predstav si sitaciu ze manzel ma dieta z 1.zvazku, rozvedie sa, ození a ma 2 deti. Zije s 2.manzelkou, maju nejake majetky ktore sa delia medzi deti (jeho cast medzi 3 deti) ale jeho dcera z 1.manzelstva ostala s matkou, ktora nejak prisla alebo proste ma majetok takze 1.dieta ma toho nadhlavu a druhe dve deti len tak-tak. Chcem tym povedat ze dieta ma 2 rodicov a ti sa musia starat. Chapem zcasti Barcu ze je jej dcera prednejsia a snazi sa pre nu vydobit viac, dcera z 1.manzelstva ma predsa aj matku po ktorej bude dedit a to Barcine dieta zase z toho nema nic. Docerta vobec neviem ci je to zrozumitelne napisane, dufam ze sa to da pochopit co som chcela povedat :kytka:

Ale to první dítě přece nemůže za to,že tatínek si udělal ještě dvě děti ne?Prostě pozor na to,když jsou děti z prvního manželství :think: Ani nevíte jak moc jsem ráda,že ten můj žádné nemá ;) A ani můj bývalí manžel si další nikde neudělal a má jen naši společnou dceru ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
20.1.12 13:13
janine24 píše:
Bábi Zlopočasná píše:
Kallkapa píše:
Bábi Zlopočasná píše:

A co je na tom nedospělé? Prostě to tak vnímá a chce. Je to jeho majetek a nikdo ho nemůžu donutit ho rozdat. Až bude mít dítě, bude mít odpovědnost. Vůči ženě nebo přítelkyni třeba ne, ale nikdo je nenutí, aby s takovým chlapem byli.

Přesně tak, cítím to stejně, není to jeho povinost. Majetek je jeho. Ale pokud chce mít děti se mnou, chci aby mi ukázal, jak spolu děti zapezpečíme. Tvrzení, že mi budeme žít spolu v domě jeho a jeho sestry a kdyby se mu něco stalo musím jít s dětma na ulici, by pro mě nebylo dostačující a hledala bych jiné varianty (nejspíš asi jiného chlapa). Taky mám, něco, co bych v životě na žádného chlapa nepřepsala, ale byla bych proto, vybudovat něco společného. Popřípadě aby měl každý své..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
20.1.12 13:15
mari1912 píše:
janula34 píše:
ficus píše:
No já myslím, že když už si muž udělá děti tak je jedno, s kým žije, obě jsou jeho a obě mají právo na jeho majetek po jeho případné smrti. Chápu, že se to některým nelíbí,ale když už jednou ty děti má, tak je nelze odložit a už se k nim nemít. Taky se třeba zkuste vžít do role té druhé ženy a dítěte, není fér aby nic po otci nedostaly.
No ja to chapem, ale predstav si sitaciu ze manzel ma dieta z 1.zvazku, rozvedie sa, ození a ma 2 deti. Zije s 2.manzelkou, maju nejake majetky ktore sa delia medzi deti (jeho cast medzi 3 deti) ale jeho dcera z 1.manzelstva ostala s matkou, ktora nejak prisla alebo proste ma majetok takze 1.dieta ma toho nadhlavu a druhe dve deti len tak-tak. Chcem tym povedat ze dieta ma 2 rodicov a ti sa musia starat. Chapem zcasti Barcu ze je jej dcera prednejsia a snazi sa pre nu vydobit viac, dcera z 1.manzelstva ma predsa aj matku po ktorej bude dedit a to Barcine dieta zase z toho nema nic. Docerta vobec neviem ci je to zrozumitelne napisane, dufam ze sa to da pochopit co som chcela povedat :kytka:
Ale to první dítě přece nemůže za to,že tatínek si udělal ještě dvě děti ne?Prostě pozor na to,když jsou děti z prvního manželství :think: Ani nevíte jak moc jsem ráda,že ten můj žádné nemá ;) A ani můj bývalí manžel si další nikde neudělal a má jen naši společnou dceru ;)

Tak preju, at vam to tak „jednoduche“ zustane, mozna, ze kdyby jsi mela „vyvdane“ ditko, pochopila by jsi, jak to dokaze zmenit ten pohled na vec!!! :kytka:
Dokud nebyla nase dcerka, koukala jsem se na to naprosto stejne jako ty! A potom se to zmenilo, skoro ze dne na den jsem to uvazovani uplne prehodila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
20.1.12 13:15
Barca12345 píše:

Mozna me jednou svedomi bude hryzat, kdo vi co se stane a jak to vlastne dopadne, taky jsem rada, ze i kdyz moc nesouhlasite s mym postojem, alespon jej „chapete“!!! :kytka:

Pokud to neošetřil jako Pegyn manžel tak byt nechal pouze manželce,dítě tím absolutně nevyřešil.Co když ho prodá?Tím bych se neutěšovala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí