Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ale tak ma napadlo, ked teda nie je moderne manzelstvo, ale je nutne mat otca v rodnom liste.
Ako si predstavujete dedicske konanie v pripade ze nie ste svoji?
Ako si predstavujete dedicske konanie ked ste/nie ste svoji, ale vas chlap figuruje v rodnych listoch inych deti ako vasich?
Riesite to nejak? Napadlo vas to vobec? Alebo dufate ze vas chlap prezije a budu to riesit decka a nie vy? Pripadne pocitate s tym ze majetok nebude veskery ziadny, len hromada dlhov?
Ja viem, naskrze neromanticke morbidne uvazovanie, ale nedavno som citala o dvoch pripadoch
1 - Zena zila 10 rokov s rozvedenym chlapom len tak, v jeho byte, svoj predala. Ked on umrel, jeho deti chceli byt a ona musela ist.
2 - Chlap podviedol manzelku, ale „zachoval sa fer“ a nechal sa zapisat do rodneho listu „lavobocka“. Chlap si umrel a veskery jeho majetok bol 3+1 kde spolu s manzelkou vychovaval svojich dvoch stale skolopovinnych synov. A jeho zena zistila ze musi do isteho datumu vyplatit viac nez pol miliona doteraz uspesne zatajovanemu potomkovi.
A som len zvedava, nic neriesim, nic nemoralizujem, som fakt ciste len zenska zvedava.
To je jednoduché, děti dědí ze zákona, takže když má někdo dětí jako smetí, tak se jeho majetek bude dělit mezi všechny… a jestli má manželku, tak ta má taky nárok na podíl… ono přece jen to dnes tak moderně zatracované manželství má něco do sebe, přinejmenším z hlediska majetku a dědictví…
Když je někdo tak naivní, že si myslí, že po deseti letech sdílení společné domácnosti narazí na milé děti partnera, které ho nechají žít de fakto v bytě, ke kterému nemá žádná užívací práva (trvalý pobyt, pokud je, je jen evidenčním údajem a na bydlení žádná práva nezakládá), tak ať se nediví, že pak nemá kam hlavu složit… stejně tak jako když se nějaká žena dá dohromady s ženatým mužem, který sice se svou manželkou nežije už hodně dlouho, ale ani to jinak nevyřešil rozvodem, tak pak i kdyby se o něho starala až do smrti, tak vdovský důchod (pokud ho nezruší) dostane jeho zákonitá manželka, ne družka…
U toho druhého případu předpokládám, že byt byl jen manžela a nabyl ho ještě před uzavřením sňatku nebo ho dostal darem - jinak by snad byt zůstal manželce a nemusela by nikomu vyplácet jeho podíl, ne?
Jak je vidět,tak ani jedna varianta nezaručí,že člověk nepřijde o hodně
Možná by tohle upravila závěť,ale člověk nemůže ze závěti vyloučit svoje potomky.
Ale může to částečně ovlivnit,jak to bude vypadat po jeho smrti.
Z toho plyne-holky donuťte své přítele ,ale i manžele,ať sepíšou závěť ![]()
V druhom pripade patril byt aj manzelke, v ramci SJM a bol ohodnoteny pre dedicske konanie k styrom milionom. Polovica patrila manzelke, druha sla do dedicstva a dedila sa medzi manzelku a troch synov.
Nepředstavuju si to nijak, proto budu mít po roce a půl od seznámení svatbu ![]()
Ale ne, teď vážně - dědické řízení - stejně je nejlepší závěť případně to vyřešit už za života. Mám mladé rodiče (45 a 56) a přesto už teď víme, co kdo dostane. A do dědického řízení zbyde cca nic. Pokud nabyli partneři majetek spolu bez manželství, tak to není SJM, ale podílové spoluvlastnictví, takže k tomu stejně ten přeživší partner bude mít nárok.
A pakliže chlap figuruje v RL, tak na nároku těch potomků nemění nic ani svatba. Nárok mají také.
Ale jinak - já si myslím, že svatba důležitá je. Nejen pro dědické řízení, ale rodinu jako takovou. Rodina jsou manželé + potomci. Ano, rodina se dá založit i bez manželství, ale jaksi už to není naprosto totéž. Ale asi mám prostě ten starší model radši… prostě to tak cítím. ![]()
já bych řekla, že největší chudák je pak ženská a děti z manželství, které o tom, že jejich otec zanášel jinam a měl další dítě netuší.
ynax píše:
já bych řekla, že největší chudák je pak ženská a děti z manželství, které o tom, že jejich otec zanášel jinam a měl další dítě netuší.
No to máš recht.Tohle už ta manželka fakt neovlivní ![]()
Bábi
Ale dobrá otázka ![]()
Za mě je teda důležitost uvedení otce v RL vysoká ![]()
Zbytek je nejlepší ošetřit asi závětí, ale na rovinu, málokdo to dělá takhle důmyslně dopředu ![]()
Jinak člověk se v životě nestandardním situacím asi nevyhne nikdy ![]()
No, snad nevzbudim vlnu nevole. Muj partner ma dceru z prvniho vztahu a ted mame jednu spolu. Mam je rada obe, snazim se nedelat rozdily, kupujeme priblize stejne hodnotne dary a tak dale, ale zde ma „laska“ vuci ni konci. ![]()
I kdyz je to hnusne, premyslim nad tim a s partnerem o tom mluvime. Nyni mame dve nemovitosti a auto - vse je psane na me, ted si tedy koupi partner druhe auto a to uz si chce nechat na sebe. Vse je udelano po spolecnem rozhodnuti.
Je to mozna hnusne, ae fakt bych nechtela resit situaci, kdy by se s pritelem neco stalo (tuk tuk) a ja bych musela vyplacet dum a byt jeho ex partnerce (zakonemu zastupci jejich dcery)!!! Kdyby mi proyte jednoho dne prisla a rekla - cast je nase, chceme penize!
Ja chodim makat do prace, my s partnerem platime hypoteku a tak a fakt se mi nechce to potom davat i „cizim“ lidem.
Vim, ze reknete, ze je i druha dcerka jeho - ano je, ma zalozene sporeni kam chodi nemala castka, ale pro me jako pro matku sve jedine dcery bylo toto reseni nejprijatelnejsi! ![]()
Snad jsem to napsala nejak srozumitelne, kdyztak klidne dovysvetlim! ![]()
Barca12345 píše:
No, snad nevzbudim vlnu nevole. Muj partner ma dceru z prvniho vztahu a ted mame jednu spolu. Mam je rada obe, snazim se nedelat rozdily, kupujeme priblize stejne hodnotne dary a tak dale, ale zde ma „laska“ vuci ni konci.
I kdyz je to hnusne, premyslim nad tim a s partnerem o tom mluvime. Nyni mame dve nemovitosti a auto - vse je psane na me, ted si tedy koupi partner druhe auto a to uz si chce nechat na sebe. Vse je udelano po spolecnem rozhodnuti.Je to mozna hnusne, ae fakt bych nechtela resit situaci, kdy by se s pritelem neco stalo (tuk tuk) a ja bych musela vyplacet dum a byt jeho ex partnerce (zakonemu zastupci jejich dcery)!!! Kdyby mi proyte jednoho dne prisla a rekla - cast je nase, chceme penize!
Ja chodim makat do prace, my s partnerem platime hypoteku a tak a fakt se mi nechce to potom davat i „cizim“ lidem.
Snad jsem to napsala nejak srozumitelne, kdyztak klidne dovysvetlim!
Vim, ze reknete, ze je i druha dcerka jeho - ano je, ma zalozene sporeni kam chodi nemala castka, ale pro me jako pro matku sve jedine dcery bylo toto reseni nejprijatelnejsi!
Ajajaj,asi bych byla hodně naštvaná na svého ex,kdyby takhle vyčůral s mojí dcerou,respektive jeho prvorozenou dcerou
Ale i to se děje,hold jeho druhorozená bude mít auto,barák a prvorozená má smůlu.Ale říkám to z pozice té co má tu prvorozenou.Kdybych byla na tvém místě udělala bych asi to samé ![]()
Barca12345 píše:
No, snad nevzbudim vlnu nevole. Muj partner ma dceru z prvniho vztahu a ted mame jednu spolu. Mam je rada obe, snazim se nedelat rozdily, kupujeme priblize stejne hodnotne dary a tak dale, ale zde ma „laska“ vuci ni konci.
I kdyz je to hnusne, premyslim nad tim a s partnerem o tom mluvime. Nyni mame dve nemovitosti a auto - vse je psane na me, ted si tedy koupi partner druhe auto a to uz si chce nechat na sebe. Vse je udelano po spolecnem rozhodnuti.Je to mozna hnusne, ae fakt bych nechtela resit situaci, kdy by se s pritelem neco stalo (tuk tuk) a ja bych musela vyplacet dum a byt jeho ex partnerce (zakonemu zastupci jejich dcery)!!! Kdyby mi proyte jednoho dne prisla a rekla - cast je nase, chceme penize!
Vim, ze reknete, ze je i druha dcerka jeho - ano je, ma zalozene sporeni kam chodi nemala castka, ale pro me jako pro matku sve jedine dcery bylo toto reseni nejprijatelnejsi!
No jo, ale tys to věděla, že má už dceru a tak nějak jsi s tím musela počítat… dovedu si představit, jak musí být šílené, když se to dozví žena po smrti svého muže při dědickém řízení… to musí být šok… a ani se na toho chlapa nemůžeš pořádně naštvat a vytmavit mu to, protože on už tu není… jo, nejlepší je nic nemít a nemuset se pak hádat o majetek… ![]()
mari1912 píše:Barca12345 píše:Ajajaj,asi bych byla hodně naštvaná na svého ex,kdyby takhle vyčůral s mojí dcerou,respektive jeho prvorozenou dcerou
Vim, ze reknete, ze je i druha dcerka jeho - ano je, ma zalozene sporeni kam chodi nemala castka, ale pro me jako pro matku sve jedine dcery bylo toto reseni nejprijatelnejsi!Ale i to se děje,hold jeho druhorozená bude mít auto,barák a prvorozená má smůlu.Ale říkám to z pozice té co má tu prvorozenou.Kdybych byla na tvém místě udělala bych asi to samé
Ja vim ze to neni fer. Nicmene v dnesni dobe chci myslet hlavne na svou dceru! To, ze na to partner pristoupil… no, priznavam, ze kdyz jsem tu vlastne „anonymne“ tak ze jsem na nej docela tlacila v tomto, jen tak na to taky nepristoupil. Alespon to vyresil tim sporenim, do toho jsem mu nemluvila. Taky vim, ze kdyby to bylo naopak, asi by ma dcera od ex nemela ani to blbe sporeni, ale to neni vymluva… ![]()
Jen se proste snazim delat to „nejlepsi“ pro svou dcerku! ![]()
Barca12345 píše:
Vim ze to neni fer!mari1912 píše:Ja vim ze to neni fer. Nicmene v dnesni dobe chci myslet hlavne na svou dceru! To, ze na to partner pristoupil… no, priznavam, ze kdyz jsem tu vlastne „anonymne“ tak ze jsem na nej docela tlacila v tomto, jen tak na to taky nepristoupil. Alespon to vyresil tim sporenim, do toho jsem mu nemluvila. Taky vim, ze kdyby to bylo naopak, asi by ma dcera od ex nemela ani to blbe sporeni, ale to neni vymluva…Barca12345 píše:Ajajaj,asi bych byla hodně naštvaná na svého ex,kdyby takhle vyčůral s mojí dcerou,respektive jeho prvorozenou dcerou
Vim, ze reknete, ze je i druha dcerka jeho - ano je, ma zalozene sporeni kam chodi nemala castka, ale pro me jako pro matku sve jedine dcery bylo toto reseni nejprijatelnejsi!Ale i to se děje,hold jeho druhorozená bude mít auto,barák a prvorozená má smůlu.Ale říkám to z pozice té co má tu prvorozenou.Kdybych byla na tvém místě udělala bych asi to samé
Jen se proste snazim delat to „nejlepsi“ pro svou dcerku!
A určitě ti to jde dokonale.No ale asi by mě svědomí dost trápilo
A až k vám bude jeho dcera chodit a bude dospělá a zjistí,že nic nebude její-nechtěla bych být ve tvojí kůži
A ani jejího otce,protože ona na něj může začít taky tlačit a on může ustoupit ![]()
mari1912 píše:Barca12345 píše:A určitě ti to jde dokonale.No ale asi by mě svědomí dost trápilo
Vim ze to neni fer!mari1912 píše:Ja vim ze to neni fer. Nicmene v dnesni dobe chci myslet hlavne na svou dceru! To, ze na to partner pristoupil… no, priznavam, ze kdyz jsem tu vlastne „anonymne“ tak ze jsem na nej docela tlacila v tomto, jen tak na to taky nepristoupil. Alespon to vyresil tim sporenim, do toho jsem mu nemluvila. Taky vim, ze kdyby to bylo naopak, asi by ma dcera od ex nemela ani to blbe sporeni, ale to neni vymluva…Barca12345 píše:Ajajaj,asi bych byla hodně naštvaná na svého ex,kdyby takhle vyčůral s mojí dcerou,respektive jeho prvorozenou dcerou
Jen se proste snazim delat to „nejlepsi“ pro svou dcerku!A až k vám bude jeho dcera chodit a bude dospělá a zjistí,že nic nebude její-nechtěla bych být ve tvojí kůži
A ani jejího otce,protože ona na něj může začít taky tlačit a on může ustoupit
Samozrejme tato situace muze nastat! Taky pocitam s tim, ze to vzdy nepujde tak jak ja budu chtit! Ono je tezke o tom psat, tech pocitu je v techto pripadech velmi mnoho.
Ono se to odviji od vseho, od toho jaky maji vztah ex a pritel, jaky maji vztah s dcerou, jak se ke me chova ex a jak se chova dcerka ke me a tak dale…
Teď to není o ex a ani o tobě.Teď to je o tom,že jeho první dcera je na stejné úrovni jako jeho druhá dcera a je úplně jedno jak se k tobě chová.Možná je jen naočkovaná a věřím,že až bude dospělá,tak jí to vysvětlíš a ona to pochopí.Ale až ta dospělá,prvorozená dcera zjistí,jak jsi zmanipulovala jejího otce,tak pak bych se nedivila,kdyby tě začala upřímně nenávidět ![]()