Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, hledám někoho se zkušenosti s jednovajecnimy dvojcatky mo-bi..tedy se společnou placentou.
Nyní jsem v 19 tt, doposud bylo vše v pořádku, ale včera jsem byla na kontrole a jsem trochu vyděšená. Kluci mají váhový rozdíl 70g..jeden váží 283g a druhy 213g..procentuálně 24%. Vše ostatní bylo v pořádku.
Je tu někdo s podobným příběhem a dobrým koncem? Bojím se, ze se váhy budou stále vzdalovat a dojde k TTTS. Nevim jestli se mám na ty hmotnosti nějak upínat, viditelnost na ultrazvuku byla velmi špatná.
@Monika Pechová Janmam teda dvouvaječná dvojčata a většinově mezi nimi byl odhadem rozdíl 200g, v porodnici den před plánovaným CS dokonce prý 500g, kdy mělo první dítě vážit 3.3 a druhé 2.8… oba se narodili se stejnou váhou, rozdílem 20g, pod tři kila.
Sousedka už má větší dvojčata, ta má jednovaječná mo-bi a tam u ní dělali CS v 36tt, že se prý za pár dní zvětšil váhový rozdíl z 450g na 550g, kdy 500g je u nás rozdíl, při kterém se přistupuje k CS. Narodili se a rozdíl byl jen 300g. Takže za mě jsou ty váhy opravdu jen orientační, hlavně takto na začátku. ![]()
@Anonymní píše:
@Monika Pechová Janmam teda dvouvaječná dvojčata a většinově mezi nimi byl odhadem rozdíl 200g, v porodnici den před plánovaným CS dokonce prý 500g, kdy mělo první dítě vážit 3.3 a druhé 2.8… oba se narodili se stejnou váhou, rozdílem 20g, pod tři kila.
Sousedka už má větší dvojčata, ta má jednovaječná mo-bi a tam u ní dělali CS v 36tt, že se prý za pár dní zvětšil váhový rozdíl z 450g na 550g, kdy 500g je u nás rozdíl, při kterém se přistupuje k CS. Narodili se a rozdíl byl jen 300g. Takže za mě jsou ty váhy opravdu jen orientační, hlavně takto na začátku.
Děkuji za vaši zkušenost..budu tedy doufat, ze budu stejný případ 😅 On sám lékař včera říkal, ze mi nezaruci jestli je tam rozdíl 15% nebo třeba 25%, přijde mi to zvláštní 😅 Třeba se strachuji úplně zbytečně
Bráchové se narodili s váhou něco okolo 2kg a 2.8 kg. Bylo všechno v pořádku.
@Anonymní píše:
Sousedka už má větší dvojčata, ta má jednovaječná mo-bi a tam u ní dělali CS v 36tt, že se prý za pár dní zvětšil váhový rozdíl z 450g na 550g, kdy 500g je u nás rozdíl, při kterém se přistupuje k CS. Narodili se a rozdíl byl jen 300g. Takže za mě jsou ty váhy opravdu jen orientační, hlavně takto na začátku.
Na gramy, v tomto tydnu…?
@Takco píše:
Na gramy, v tomto tydnu…?
Nějak nerozumím vaši otázce 👀
@Švédka87 píše:
Bráchové se narodili s váhou něco okolo 2kg a 2.8 kg. Bylo všechno v pořádku.
A taky byli se společnou placentou? To jsou krasne váhy 😊
@Monika Pechová měla jsem to tak, ale s rozdílem, že na váhový rozdíl (transfuzní syndrom) přišli až po porodu.
Narozeni ve 34.t, velikostně skoro stejní, váhově cca 800g rozdíl. Vypadali strašně oba
jeden inkubátor, druhý jen vyhřívané lůžko, do týdne o. k… pak neonatologie… a vše v pořádku.
@Monika Pechová píše:
Nějak nerozumím vaši otázce 👀
Ze je to celé na hlavu.
@axlpol píše:Teda jak je možné, ze na vahovy rozdíl přišli až po porodu?
@Monika Pechová měla jsem to tak, ale s rozdílem, že na váhový rozdíl (transfuzní syndrom) přišli až po porodu.
Narozeni ve 34.t, velikostně skoro stejní, váhově cca 800g rozdíl. Vypadali strašně oba![]()
jeden inkubátor, druhý jen vyhřívané lůžko, do týdne o. k… pak neonatologie… a vše v pořádku.
@Monika Pechová prý ano, měli společnou. Je jím dneska už přes 22. Pořád je jeden štíhlejší a vyšší a druhý trochu nižší a víc osvalený.
@Monika Pechová píše:
Teda jak je možné, ze na vahovy rozdíl přišli až po porodu?Cele těhotenství měli tedy vahovy odhad stejný?
Vedena jsem byla v krajském městě, ve fakultní nemocnici, kontroly co 14dní, takže péče byla v pohodě.
Nestrachujte se dopředu. Uvidíte na dalším UTZ. Kdyby lékař potvrdil váhové rozdíly, budete více sledována, maminky chodí i 1× týdně, aby bylo vše pod kontrolou. Vše může být příště jinak ![]()
Ahoj, tak já pár měsíců řeším něco podobného. Asi ve 14tt na kontrole byl vidět rozdíl asi týden ve velikosti plodů. Byla jsem se zadankou poslana do nemocnice, kde mě zkontroloval odborník, pak mi pověděl o transfuzni syndrom a poslal na vyšetření do Prahy do porodnice na podolí, kde mne zkontroloval mudr. Hašlík. Podezření na transfuzni syndrom byl vyvrácen, plody mají mezi pupecniky spojku, díky které u mě nemůže TTTS vzniknout teď, ani do budoucna. Doporučila bych každému, kdo řeší něco podobného kontrolu tam.
Nyní jsem 26tt, rozdíl ve velikosti plodu je údajně 2 týdny (cca 30 %) a je to prý dáno tím, že každý z plodů má jinak velkou část placenty. Chodím každý týden, max 10 dní na kontrolu do rizikové poradny do Brna na Obilni trh k panu doc. Hrubanovi a tam mě hlídají. Oba plody přiměřeně rostou, jen Sam pan primář rikal, že to měření není úplně přesné a můžou tam být nejake odchylky.
Takže rozdíl ve velikosti nemusí být hned TTTS.
Ty jsi chodila k nejakemu odborníkovi do rizikovky? A jak jste dopadli
@Monika Pechová ahoj, mám doma jednovaječné holčičky. Také jsem měla na jedné kontrole rozdíl přes 20% a další kontrolu za 2 týdny už to bylo 4%. Víc to začali řešit až ke konci když jedna začala mít horší průtoky ale nakonec jsme vydržely až konce, to byl plánovaný cisar 36+2tt. Narodily se 2,2 a 2,6kg ![]()