Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ou píše:
A ty se divíš, když si nebyla schopna přijmout partnera i s jeho dcerou a postavila ses do role macechy, co s ní bojuje už od začátku? Promiň - ale to je fakt daleko víc tvůj problém, než její. A to že si ji nedokázala přijmout samozřejmě ovlivňuje i tvůj vztah s partnerem. Proto ji naddržuje, protože vnímá jak moc spolu bojujete.
Ty jsi ta zodpovědná a máš být ta emočně zdatnější, než puberťačka z rozpadlé rodiny co ji její macecha nesnáší.
Souhlas, pise o ni hrozne, pry nema zadne kamaradky, krade, jen cumi do mobilu…prijde mi, ze ta holka dělá naschvály, že nebude zase takovy bordelarsky lempl, něco ji žere, ale doma je to beztak každýmu fuk. Táta ma roztomilou holčičku s macechou, ktera na ni nevidí jedinou dobrou věc, máma uz ma možná taky novou rodinu. K tomu puberta…no, nema to lehký.
@Killingpink píše:
Souhlas, pise o ni hrozne, pry nema zadne kamaradky, krade, jen cumi do mobilu…prijde mi, ze ta holka dělá naschvály, že nebude zase takovy bordelarsky lempl, něco ji žere, ale doma je to beztak každýmu fuk. Táta ma roztomilou holčičku s macechou, ktera na ni nevidí jedinou dobrou věc, máma uz ma možná taky novou rodinu. K tomu puberta…no, nema to lehký.
Právě, má hrozně těžký život no. Už jsem to vše po ní uklidnila. A budu to dělat i dál. Jelikož nemám na výběr. Hezký den.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Prosím o radu, jelikož to nemám s kým probrat píšu sem. Můj manžel má z předešlého manželství dceru 17 let. Bydlí u nás. Ale už to psychicky nezvládám. Vůbec nic doma nedělá, kromě nepořádku. Když není doma manžel má spoustu reci, jak ji řekne co má udělat, co si uklidit atd. Ale teď už ji vůbec nic neříká. Nejhorší je, že si neuklizi ani po sobě. V pokoji má plno nádobí na kterém je plíseň. Odnasi si jídlo do postele, takže si to asi umíte představit. Má tam různé džusy, ve kterých je také plíseň. Plno prachu, obleceni nahazene všude. Papírky od čokolád atd také všude. Ještě mám s manželem malou dceru 4 roky, na ni je manžel přísný, musí po sobě uklízet a beda, jak něco zapomene. To samé i já, když dám ovladač na špatné místo je oheň na střeše. Když mu řeknu, proč nedomluvi dceri, aby alespoň to nádobí odnesla do kuchyně co se jí hromadí v pokoji řekne mi na to, že nemá cenu ji něco říkat, že ho stejně neposlechne. Chtěla jsem aby ji aspoň řekl, aby jedla v kuchyni a neodnadela jídlo do pokoje, ale říkal, že ji to klidně řekne, ale že ví, že za dva dny so ho tam bude brát stejně. Jinak ji pořád leze do zadku a ve všem ji pochlebuje. Zařídil ji pokoj jak chtěla, má opravdu všechno, se svou matku mají také dobrý vztah a má i přítele, asi víc partnerů Teda. Přijde mi divné, že v 17ti letech nemusí doma vůbec nic dělat. Nedávno ji manžel i něco řekl, s čím by chtěl pomoci, ale ona nehla brvou, takže ji nic neřekl a nechal to tak. Prý nic dělat nemůže, že ho stejně neposlouchá a že se nechce rozčilovat. Takže celý dům je na mě, co se týče úklidu, vaření, praní atd… V koupelně je po ní také věčný nepořádek. Když se jí něco snažím říct já, tak se jí manžel jeste zastane a já si připadám jak blbec. Včera když jsem se zeptala, jestli si už ty hnijici věci z pokoje odnesla, řekl mi proč pořád proti ní neco mám a proč ho proti ní stále popichuji. Já by ale chtěla aby ji řekl základní věci, které by mohla dodržovat. Teď se třeba tři dny ani nesprchovala. Do pokoje za ní chodí někdy i má dcera, úplně se bojím, aby tam něco nechytla, ale bojím se už tady i něco říct, jelikož manžel na mě okamžitě vyjede.
Můj táta žil se ženou, která také mela dceru a v pokoji neskutečný bordel. Vysadil ji dveře, aby každý kdo přijde na návštěvu viděl jaký je prase. Také tím přišla o soukromí. Rychle si uklidila.
@Uslava píše:
Možná, že brzy otěhotní a vypadne. Až jednou dospěje, možná si ještě jednou budete rozumět. Teď na to ta holka ještě nemá a otec je k ničemu. Nemůžeš dělat, že tam není? Svoji dceru tam nepouštěj, že by měla breberky, to jí vysvětlíš.Co říká otec na ty postelové amanty? Ty nechodíš do práce?
Právě že ne, pracuji z domova. Otec říká jen to, že kdyby ji Ty kluky zakazovat, tak by se scházeli jinde. Ze začátku mu to vadilo, teď už to neřeší…
Ta holka je svym zpusobem chudak. Rozpadla se ji rodina, matka se ji zrekla, sla bydlet k otci a cizi zensky. Zastinila ji mladsi nevlastni sestra. Kasle na ni i otec. Ta holka nema nastaveny zadny mantinely, nema zadnou oporu. Rodice ve vychove totalne pohoreli a s laskou k ni to jiste taky neprehani. Roste jak drivi v lese a do toho pruderni macecha co se sice zajima, ale od ni to ta holka urcite nevezme. Nemyslis zakladatelko ze to ta holka tezky nema? Ma, uklizet po ni nemusis, ale nenasazuj na ni. Vini jste vsichni 3, nezvladli jste to.
Ahoj zakladatelko, chápu tě a je to velmi vážný problém a hrozně špatná situace ![]()
jsem původně pedagog a jako člověk pracující s problémovými lidmi ti říkám, že holka má obrovský psychický problém. Není to legrace. Nezastávám se jí, protože na tvém místě bych už byla asi na neurolu… Na druhou stranu - ty kluky hledá proto, že jí chybí láska. Ty ji evidentně nesnášíš (což se dá i pochopit, ale jsi dospělá a měla by ses snažit být aspoň neutrální), holka je zralá už dávno na terapii, co dělá, NENÍ NORMÁLNÍ - a to jak co se týká pokoje, tak své osobní hygieny, tak závislosti na klucích.. krádeže taky měly více příčin, jedna z nich u adolescentů bývá upozornit na sebe..
jak říkám, nezastávám se jí, je to velmi problémová holka, nevíme, co vše má v sobě, ale musí pochopit, že se v životě prostě MUSÍ dodržovat základní pravidla, a mezi ty patří mimo jiné i nekrást, nechrápat s více kluky zaráz (což se zřejmě děje), udržovat pořádek a osobní hygienu.. v tomhle PROSTĚ MUSÍTE být s jejím otcem JEDNOTNÍ, ta nejednota je váš NAPROSTO ZÁKLADNÍ PROBLÉM.. holka vás neakceptuje a nebere právě proto, že cítí, že jste úplně nejednotní.. její otec se jí zastává, protože je to prostě jeho dítě a cítí, že ty ji nemáš ráda.. (což ti nevyčítám, to fakt není povinnost, i když by se o to nevlastní rodič měl snažit… )
podle mne to bez Terapie prostě dál nezvládnete.. problém je, že tam sotva dotlačíš manžela.. on bude muset udělat maximum pro to, aby ji aspoň na pár sezení dostal. musíte se naučit být jednotní, správně krizově komunikovat a holka musí od nezávislé autority pochopit, co JE NORMÁLNÍ..
držím palce, máš velmi těžkou pozici a musí to být celkem psycho…
@Mysticlipstick píše:
Ta holka je svym zpusobem chudak. Rozpadla se ji rodina, matka se ji zrekla, sla bydlet k otci a cizi zensky. Zastinila ji mladsi nevlastni sestra. Kasle na ni i otec. Ta holka nema nastaveny zadny mantinely, nema zadnou oporu. Rodice ve vychove totalne pohoreli a s laskou k ni to jiste taky neprehani. Roste jak drivi v lese a do toho pruderni macecha co se sice zajima, ale od ni to ta holka urcite nevezme. Nemyslis zakladatelko ze to ta holka tezky nema? Ma, uklizet po ni nemusis, ale nenasazuj na ni. Vini jste vsichni 3, nezvladli jste to.
Jak už jsem psala, známe se 10 let. Ciza určitě nejem. A nepotřebuji aby mě někdo litoval. Tady jsem jen chtěla poradit co dělat, aby si uklizela a dodržovala nějakou hygienu. Kdybych vypisovala jaká bohužel je její povaha a co vše provedla, budu tady 14 dni. Oporu určitě v otci má. V matce taky. Matka se snaží scházet se s ní často. Ale ona nechce. Babičky a dedeckove už to s ní také vzdali a to se snažili hodně. Ale asi nemá cenu tady vypisovat, když člověk nezažil.
@Lucy75 píše:
Ahoj zakladatelko, chápu tě a je to velmi vážný problém a hrozně špatná situace
jsem původně pedagog a jako člověk pracující s problémovými lidmi ti říkám, že holka má obrovský psychický problém. Není to legrace. Nezastávám se jí, protože na tvém místě bych už byla asi na neurolu… Na druhou stranu - ty kluky hledá proto, že jí chybí láska. Ty ji evidentně nesnášíš (což se dá i pochopit, ale jsi dospělá a měla by ses snažit být aspoň neutrální), holka je zralá už dávno na terapii, co dělá, NENÍ NORMÁLNÍ - a to jak co se týká pokoje, tak své osobní hygieny, tak závislosti na klucích.. krádeže taky měly více příčin, jedna z nich u adolescentů bývá upozornit na sebe..
jak říkám, nezastávám se jí, je to velmi problémová holka, nevíme, co vše má v sobě, ale musí pochopit, že se v životě prostě MUSÍ dodržovat základní pravidla, a mezi ty patří mimo jiné i nekrást, nechrápat s více kluky zaráz (což se zřejmě děje), udržovat pořádek a osobní hygienu.. v tomhle PROSTĚ MUSÍTE být s jejím otcem JEDNOTNÍ, ta nejednota je váš NAPROSTO ZÁKLADNÍ PROBLÉM.. holka vás neakceptuje a nebere právě proto, že cítí, že jste úplně nejednotní.. její otec se jí zastává, protože je to prostě jeho dítě a cítí, že ty ji nemáš ráda.. (což ti nevyčítám, to fakt není povinnost, i když by se o to nevlastní rodič měl snažit… )
podle mne to bez Terapie prostě dál nezvládnete.. problém je, že tam sotva dotlačíš manžela.. on bude muset udělat maximum pro to, aby ji aspoň na pár sezení dostal. musíte se naučit být jednotní, správně krizově komunikovat a holka musí od nezávislé autority pochopit, co JE NORMÁLNÍ..
držím palce, máš velmi těžkou pozici a musí to být celkem psycho…
Moc děkuji.
Na terapiich už byla. Celkově 5 x. Pak vsude chodila a vyprávěla, že z ní otec dělá blázna a posílá k psychologovi. Aby ji dělal pakarnu že života. A že jí to vůbec nic nedalo. Takže pak už ji nikdo nenutil tam chodit…
@Anonymní píše:
Moc děkuji.
Na terapiich už byla. Celkově 5 x. Pak vsude chodila a vyprávěla, že z ní otec dělá blázna a posílá k psychologovi. Aby ji dělal pakarnu že života. A že jí to vůbec nic nedalo. Takže pak už ji nikdo nenutil tam chodit…
Jinak já bych s ní opravdu problém neměla. Jednu dobu jsme byly i kamarádky. Ale vždycky to pokazila. Hrozně lze a podvádí ve všech směrech. Mě vadi, že ji otec prostě nic nerekne. Nechci aby ji mlátil, nebo ji nadával. Prostě normálně v klidu rict ať si uklidí atd… Aspoň něco.
@Killingpink píše:
Určitě s ní nebojuji od začátku. Opravdu dlouho jsem se snažila.
@Anonymní píše:
Jak už jsem psala, známe se 10 let. Ciza určitě nejem. A nepotřebuji aby mě někdo litoval. Tady jsem jen chtěla poradit co dělat, aby si uklizela a dodržovala nějakou hygienu. Kdybych vypisovala jaká bohužel je její povaha a co vše provedla, budu tady 14 dni. Oporu určitě v otci má. V matce taky. Matka se snaží scházet se s ní často. Ale ona nechce. Babičky a dedeckove už to s ní také vzdali a to se snažili hodně. Ale asi nemá cenu tady vypisovat, když člověk nezažil.
Zakladatelko, napsala si, ze ona pro tebe cizi je… myslis si tedy ze ty jsi pro ni nejaka nahr matka? Urcite ne… to ze jsi s jejim otcem 10let neznamena, ze pro ni nejsi cizi a uprimne, kdyz ty jakozto dospela ji vnimas jako cizi, tak proc by tak ona nemohla vnimat tebe. Uvedom si, ze deti se takove nenarodi
na ni se podepsali jeji rodice a nevychova, kterou praktikuji. Mela bys mit trosku vetsi pokoru, mas tez dceru a vis houby co ti bude delat az se dostane do tohodle veku
Pristipuj k tomu jako dospela a ne jak nedospelej nafouknutej zabejcenej fracek, ktery ji nesnasi
ty jsi ta dospela a tvrdit, ze matka ma zajem, ze se s ni chce schazet, to je trosku malo na matku, ne? S matkou, ktera byse me zrekla bych se teda vidat taky nechtela.
@Mysticlipstick píše:
Zakladatelko, napsala si, ze ona pro tebe cizi je… myslis si tedy ze ty jsi pro ni nejaka nahr matka? Urcite ne… to ze jsi s jejim otcem 10let neznamena, ze pro ni nejsi cizi a uprimne, kdyz ty jakozto dospela ji vnimas jako cizi, tak proc by tak ona nemohla vnimat tebe. Uvedom si, ze deti se takove nenarodina ni se podepsali jeji rodice a nevychova, kterou praktikuji. Mela bys mit trosku vetsi pokoru, mas tez dceru a vis houby co ti bude delat az se dostane do tohodle veku
Pristipuj k tomu jako dospela a ne jak nedospelej nafouknutej zabejcenej fracek, ktery ji nesnasi
ty jsi ta dospela a tvrdit, ze matka ma zajem, ze se s ni chce schazet, to je trosku malo na matku, ne? S matkou, ktera byse me zrekla bych se teda vidat taky nechtela.
@Mysticlipstick píše:
Zakladatelko, napsala si, ze ona pro tebe cizi je… myslis si tedy ze ty jsi pro ni nejaka nahr matka? Urcite ne… to ze jsi s jejim otcem 10let neznamena, ze pro ni nejsi cizi a uprimne, kdyz ty jakozto dospela ji vnimas jako cizi, tak proc by tak ona nemohla vnimat tebe. Uvedom si, ze deti se takove nenarodina ni se podepsali jeji rodice a nevychova, kterou praktikuji. Mela bys mit trosku vetsi pokoru, mas tez dceru a vis houby co ti bude delat az se dostane do tohodle veku
Cizí bylo myšleno v uvozovkách. Že to není vlastní dítě. Proboha nemusíte se chytat každého slova. Prala bych vám ji na jeden víkend domů. Rozhodne to není žádná chudinka, jak si tady myslíte. Asi by jste se hodně divila. Ale chápu to, že po pár řádcích si člověk nemůže udělat ani pořádnou představu.
@Uslava já to tak doma mám, protože jsem sama měla macechu krávu. Díky které nemàm žádný kontakt s otcem. Stojím si za svým, že je to v rukou dospělých. Děti samy za nic nemohou jsou zrcadlem chovaní rodičů a blízkých. Jednou se ta holka bude vdávat a tatínka bude chtít na svatbě bez ní neboť s ní v pubertě bojovala, bude mít děti a jí babičko říkat nebudou. Bezdětné ženy mají zakládat rodiny s bezdětnými muži a nebrat jeho děti jako přítěž. Zakladatelku netočí ani tak bordel a špína, ale to, že její muž ji nepodpoří. Dceři mají místo kapesného zaplatit úklid jejího pokoje.
@Petkaelik píše:
@Uslava já to tak doma mám, protože jsem sama měla macechu krávu. Díky které nemàm žádný kontakt s otcem. Stojím si za svým, že je to v rukou dospělých. Děti samy za nic nemohou jsou zrcadlem chovaní rodičů a blízkých. Jednou se ta holka bude vdávat a tatínka bude chtít na svatbě bez ní neboť s ní v pubertě bojovala, bude mít děti a jí babičko říkat nebudou. Bezdětné ženy mají zakládat rodiny s bezdětnými muži a nebrat jeho děti jako přítěž. Zakladatelku netočí ani tak bordel a špína, ale to, že její muž ji nepodpoří. Dceři mají místo kapesného zaplatit úklid jejího pokoje.
@Petkaelik píše:
Právě jsem myslela, že budete nějaká slečna, nebo paní co měla macechu a mluvíte že své zkušenosti. Rozhodně to přežiji, pokud mě nepozve na svatbu a její děti, které bude mít Si brzy mi nebudou říkat babičko. Svou matku má a já ji rozhodně nechci nahrazovat. A bohužel mi opravdu nejvíce vadí ten bordel u nás v domě, který si asi neumíte představit.
Děkuji.