Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Právě, má hrozně těžký život no. Už jsem to vše po ní uklidnila. A budu to dělat i dál. Jelikož nemám na výběr. Hezký den.
jasně, straaašně těžký život má
Já měla v 17 na hrbu celou domácnost. Na mě záviselo, jestli bude vydrhnutá koupelna, nebo umytá zem v kuchyni, já jsem nosila všechny nákupy, prala prádlo, žehlila. A vylehávat celý víkend s přítelem v posteli? Ha ha, dobrý vtip. Okamžitě bych přišla o svůj pokoj.
Víš co udělej? Vysaď dveře od jejího pokoje, nebo ji odstěhuj do obýváku. Tvého chlapa to očividně nepálí a ty jí stejně nakonec uklidíš.
A pokud chceš jít ještě dál - vyfoť její pokoj na facebook - na hrubý pytel, hrubá záplata. Jako čeho je moc, toho je příliš ![]()
@warita píše:
Moje segra ted resi neco podobneho, ale nastesti ne tak brutus.Vyvdala 2 kluky, na ktere se vychovne nejak zapomelo. Respektive, tatinek nevychovaval vubec, protoze chtel, aby ho kluci meli radi, takze kdyz je mel u sebe doma, tak jenom hrali hry na pocitaci, delali blbiny a bordel. Matinka se sice o nejakou vychovu pokousela, ale asi to nebyla zadna slava. Bordel ma pry doma uplne spickovy, takze kluci nebyli vedeni co se tyka poradku k vubec nicemu. Navic ten mladsi se nechaval jeste na 7 letech krmit. Nejedl sam, muselo se mu davat jidlo pekne az do pusinky. V restauraci se chovali jako zviratka a dokonce po sobe udaljne hazeli jidlo a podobne excesy.
Obdivovala jsem segru, ze na tohle ma nervy. Ja bych to endokazala. Sestra ma ale tak trochu svatozar asi, tak pomalu a polehoucku zacala delat zmeny. Ze zacatku to jeste nejak slo, ale jakmile trosinku pritlacila, byl ohen na strese. Starsi je uz v puberte, ten to zacal bojkotovat komplet a stezoval si babicce, ktera nema absolutne zadnou soudnost a misto toho, aby mu domluvila, tak se postavila na jeho stranu. Mladsi hazel hystericke sceny, kdy klidne na 8-9 letech lezi na zemi, kope jak batole v obdobi vzdoru a jeci 2h v kuse, dokud mu nedojde sila. Je schopny to zopakovat x krat za den, kdyz ma spatny den.
Do toho segra tehotna a pak s miminkem. Obrovsky dum, ktery pak po nich muze furt uklizet a kdyz jim neco rekne, tak na ni zacnou rvat, ze ji nenavidi.
No nezavidim.
Blázen
![]()
@warita píše:
Moje segra ted resi neco podobneho, ale nastesti ne tak brutus.Vyvdala 2 kluky, na ktere se vychovne nejak zapomelo. Respektive, tatinek nevychovaval vubec, protoze chtel, aby ho kluci meli radi, takze kdyz je mel u sebe doma, tak jenom hrali hry na pocitaci, delali blbiny a bordel. Matinka se sice o nejakou vychovu pokousela, ale asi to nebyla zadna slava. Bordel ma pry doma uplne spickovy, takze kluci nebyli vedeni co se tyka poradku k vubec nicemu. Navic ten mladsi se nechaval jeste na 7 letech krmit. Nejedl sam, muselo se mu davat jidlo pekne az do pusinky. V restauraci se chovali jako zviratka a dokonce po sobe udaljne hazeli jidlo a podobne excesy.
Obdivovala jsem segru, ze na tohle ma nervy. Ja bych to endokazala. Sestra ma ale tak trochu svatozar asi, tak pomalu a polehoucku zacala delat zmeny. Ze zacatku to jeste nejak slo, ale jakmile trosinku pritlacila, byl ohen na strese. Starsi je uz v puberte, ten to zacal bojkotovat komplet a stezoval si babicce, ktera nema absolutne zadnou soudnost a misto toho, aby mu domluvila, tak se postavila na jeho stranu. Mladsi hazel hystericke sceny, kdy klidne na 8-9 letech lezi na zemi, kope jak batole v obdobi vzdoru a jeci 2h v kuse, dokud mu nedojde sila. Je schopny to zopakovat x krat za den, kdyz ma spatny den.
Do toho segra tehotna a pak s miminkem. Obrovsky dum, ktery pak po nich muze furt uklizet a kdyz jim neco rekne, tak na ni zacnou rvat, ze ji nenavidi.
No nezavidim.
takto to měla i manželova sestřenka, ale jenom s jedním, naštěstí. Teď je mu 17 a dělá si, co chce - a ano, chlap mu to povoluje, protože se v něm vidí. Ona a jejich mladší syn mají jiná pravidla, na ně má jiný metr
Jo, taky má svatozář, ale strašně moc psychosomatických nemocí ![]()
@Bubla Bůčková píše:osobně si myslím, že uplně nejhorší , nejtežší jsou ty vztahy , kde se plánuje společné dítě …tam to někde třísknout prostě musí
Navíc tohle je klasika, dítě kolem 5 let, v ideálním případě roztomilý kulíšek, kterýho si koupíš zmrzlinou a pak mu před pubertou šup domu nastěhujes nového sourozence a puberťák má jako koukat na to rodinný štěstítakhle když tam holka bydlí, tak je to prostě průser no. Ať se zakladatelka zamýšlí, jestli tehdy nebyl kolem ní někdo jiný, bezdětný… Do toho mám tyhle typy spojeny s tím brečenim, jak oni nic a ex byla čarodějnice a teď křičí po dítěti i nové ženě. No tak asi kecy v kleci zas, že. Ještě doplním, já mít nezvladatelnou puberťačku, tak ji taky odešlu k otci a jeho nový dokonalý rodince, ať taky sliznie smetanu, že… (Viz. Filip v Ulici, milenka má jen oči pro pláč
)
@warita píše:
No nezavidim.
tak to teda obdiv, to bych nedala ani omylem…toho tak miluje, nebo z jekého důvodu v tomhle někdo žije?
Pořád se tu opakuje, jak má těžký život a jak taky chápat ji… No, tak je z rozvedeného manželství, bóže, to je nás spousta. Rozhodně to není omluva pro frackovitý chování. Ano, určitě jsou na vině rodiče a možná i zakladatelka, že si to nechala až moc dlouho líbit, ale nevím, proč ji teď hejtit za to, že má, co si zasela. Holka už je dost velká na to, aby věděla, že tohle chování je nepřípustný, není jí 12. Za rok třeba půjde do práce, to vše, co se jí nebude líbit tímhle chováním? Jo, ohejbat proutek určitě měli už dřív, ale ruku na srdce, která z nás si zpětně neříká, že to a to jsme měly úplně jinak.
@PaníBovaryová píše:
jasně, straaašně těžký život máJá měla v 17 na hrbu celou domácnost. Na mě záviselo, jestli bude vydrhnutá koupelna, nebo umytá zem v kuchyni, já jsem nosila všechny nákupy, prala prádlo, žehlila. A vylehávat celý víkend s přítelem v posteli? Ha ha, dobrý vtip. Okamžitě bych přišla o svůj pokoj.
Víš co udělej? Vysaď dveře od jejího pokoje, nebo ji odstěhuj do obýváku. Tvého chlapa to očividně nepálí a ty jí stejně nakonec uklidíš.
A pokud chceš jít ještě dál - vyfoť její pokoj na facebook - na hrubý pytel, hrubá záplata. Jako čeho je moc, toho je příliš
jo, jenže standartní problém…je nastěhovaná v JEHO baráku a její pravomoce budou zřejmě dost omezené.
@Venetia píše:
jo, jenže standartní problém…je nastěhovaná v JEHO baráku a její pravomoce budou zřejmě dost omezené.
je to JEHO manželka, nechápu, proč by měla mít omezené pravomoce. leda by byli před rozvodem.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Prosím o radu, jelikož to nemám s kým probrat píšu sem. Můj manžel má z předešlého manželství dceru 17 let. Bydlí u nás. Ale už to psychicky nezvládám. Vůbec nic doma nedělá, kromě nepořádku. Když není doma manžel má spoustu reci, jak ji řekne co má udělat, co si uklidit atd. Ale teď už ji vůbec nic neříká. Nejhorší je, že si neuklizi ani po sobě. V pokoji má plno nádobí na kterém je plíseň. Odnasi si jídlo do postele, takže si to asi umíte představit. Má tam různé džusy, ve kterých je také plíseň. Plno prachu, obleceni nahazene všude. Papírky od čokolád atd také všude. Ještě mám s manželem malou dceru 4 roky, na ni je manžel přísný, musí po sobě uklízet a beda, jak něco zapomene. To samé i já, když dám ovladač na špatné místo je oheň na střeše. Když mu řeknu, proč nedomluvi dceri, aby alespoň to nádobí odnesla do kuchyně co se jí hromadí v pokoji řekne mi na to, že nemá cenu ji něco říkat, že ho stejně neposlechne. Chtěla jsem aby ji aspoň řekl, aby jedla v kuchyni a neodnadela jídlo do pokoje, ale říkal, že ji to klidně řekne, ale že ví, že za dva dny so ho tam bude brát stejně. Jinak ji pořád leze do zadku a ve všem ji pochlebuje. Zařídil ji pokoj jak chtěla, má opravdu všechno, se svou matku mají také dobrý vztah a má i přítele, asi víc partnerů Teda. Přijde mi divné, že v 17ti letech nemusí doma vůbec nic dělat. Nedávno ji manžel i něco řekl, s čím by chtěl pomoci, ale ona nehla brvou, takže ji nic neřekl a nechal to tak. Prý nic dělat nemůže, že ho stejně neposlouchá a že se nechce rozčilovat. Takže celý dům je na mě, co se týče úklidu, vaření, praní atd… V koupelně je po ní také věčný nepořádek. Když se jí něco snažím říct já, tak se jí manžel jeste zastane a já si připadám jak blbec. Včera když jsem se zeptala, jestli si už ty hnijici věci z pokoje odnesla, řekl mi proč pořád proti ní neco mám a proč ho proti ní stále popichuji. Já by ale chtěla aby ji řekl základní věci, které by mohla dodržovat. Teď se třeba tři dny ani nesprchovala. Do pokoje za ní chodí někdy i má dcera, úplně se bojím, aby tam něco nechytla, ale bojím se už tady i něco říct, jelikož manžel na mě okamžitě vyjede.
Tve nevlastni dcery je mi hodne lito..
Neco ji trápí (pravděpodobně se trapi kvuli sve matce, otci a i kvuli tobe.)
Na jednu stranu se zkus vcitit do její situace, pro svého otce je důležitější jeho dcera nez ty..To ke proste fakt…
Na me to hlavne působí, ze za tech 17 let nepoznala, co je to rodicivska laska..
Ten problem musíte CITLIVE vyřešit..Co takhle si společně promluvit?
Tohle neni klasické pubertalni chovani, holka ma proste veliké trapeni…
Mam 16-tiletou dceru, ktera zase nežije s biologickým otcem. Jeji otec o ni nema vubec zajem..Ale ze by kvuli tomu mela bordel v pokoji, nádobí v pokoji, plíseň či pohazane obleceni? To nasteni ne…Ale dcerka ma od nas lasku..I od nebiologickeho otce..
Ale dceru taky nenutim do domácích pracích..
Příspěvek upraven 23.12.19 v 12:13
@PaníBovaryová píše:
jasně, straaašně těžký život máJá měla v 17 na hrbu celou domácnost. Na mě záviselo, jestli bude vydrhnutá koupelna, nebo umytá zem v kuchyni, já jsem nosila všechny nákupy, prala prádlo, žehlila. A vylehávat celý víkend s přítelem v posteli? Ha ha, dobrý vtip. Okamžitě bych přišla o svůj pokoj.
A pokud chceš jít ještě dál - vyfoť její pokoj na facebook - na hrubý pytel, hrubá záplata. Jako čeho je moc, toho je příliš
Tim ze se k ní budou chovat drsne, nic nevyřeší..Naopak zhorší se to..
@_.Emilyyy píše:
Tve nevlastni dcery je mi hodne lito..
Ale dceru taky nenutim do domácích pracích..
Ono výchova to určitě hodně ovlivní, ale co si budeme, povaha je povaha a Tvoje dcera je evidentně chytré a super dítě (nemyslím vůbec nijak pejorativně). Já mám kamarádku a ta má dvě holky, obě stejná výchova, přesto jedna smrádeček, druhá hodná pracovitá. Já třeba, kdyby mě nikdo nenutil do domácích prací, bych neudělala doma absolutně nic, taky jsem byla pěknej hajzlík
. Na každého holt normální domluva neplatí.
@Venetia píše:
tak to teda obdiv, to bych nedala ani omylem…toho tak miluje, nebo z jekého důvodu v tomhle někdo žije?
tak jasne, ze miluje otce tech deti, proc by si ho jinak brala a porizovala si s nim potomka. Rika mi, ze cela ta situace je prave o to horsi, ze ma doma male dite, kteremu tu vychovu doprat chce, ale to pujde dost ztuha, kdyz starsi bratri se chovaji jako utrzeni ze retezu. Tezko bude svoji dceri vysvetlovat, ze pro ni plati nejake pravidla, kdyz braskove zadne nemaji. Nebo se tak alespon chovaji.
Nastesti, ma rozumneho chlapa, ktery po par diskuzich uznal, ze ma pravdu. Ze s tou vychovou mel asi zacat driv, ale ze se bal, aby ho kluci meli radi, tak to nechaval plavat. Na otazku kdy chctel s vychovou zacit, kdyz starsimu uz je 12, tak prohlasil, ze se mu zdal jeste maly. LOL
Jedina skoda je, ze prevychovu podkopava babicka, ktera jako by neumela logicky uvazovat. Nejenomze ze nepodpori, ona vyslovene stve proti moji sestre. Pritom sestra to mysli s klukama dobre. Fakt jim to jenom prospeje, kdyz se jim alespon trochu nastavi mantinely.
@Anonymní píše:
@Aspera on ji třeba i vyhrožoval dřív. Ale nic s ní nehlo no. Když ji vzal kapesné, tak kradla. Cokoliv ji zakázal, ji to prostě nevadilo. Dokonce i telefon ji vzal, ale ona si sehnala od nějakého kluka jiný. Takže mazel sám přiznal, že neví co s ní, aby ho poslechla.
vzala bych jí na prohlídku do děcáku nebo diagnosťáku, popř. do vězení…aby pochopila, kde zlatíčko skončí, když bude na všechny a všechno kašlat…
Asi bych jí i vzala do nějaké psychologické poradny, popř. na rodinnou terapii…a zeptala se její maminky, jestli se tak chová i u ní a jak ona to řeší ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
a víš co, to je právě ono…kdyby se ty vztahy budovaly už v těch sedmi letech, nemuselo to takhle dopadnout
Nakonec je to vopruz pro všechny. Puberťačku očividně nikdo nikdy pořádně nevychovával (jinak by si nedovolila nechat hnít nádobí v pokoji v takový míře), neměla nastavený mantinely, s pubertou se to pak jen zhoršuje. Kradla věci ze skříní? Jak se to řešilo? Asi nijak.
Kdybyste možná tehdy makali na vztazích všichni, tak dneska by tě holka respektovala, aspoň základně. Ono se to naprd poslouchá, ale věc, co se zanedbala tehdy, se teď vracíTohle je věc, co už teď tak úplně nemáš šanci ukočírovat, měl by se do toho výrazněji vložit otec. Prostě jí postavit před hotovou věc, že buď bude fungovat podle základních pravidel, nebo může jít třeba do háje. Že se nesprchuje by mě netankovalo, její boj, její smrad, ale aby mi z jejího pokoje po baráku běhaly pomálu štěnice, to bych taky ječela.
Problém je prostě v tom, že si v domě, který ti neříká pane, s dcerou, která tě neposlouchá, všichni tě tam vlastně mají dost na háku. Je možná hnusný to tak říct, ale jaký sis to udělala, takový to máš
Každopádně, z jejího pokoje bych si udělala zakázanou zónu, ať si to uklízí, pere i obstarává stravu sama. Tebou uvařené jídlo se jí v jídelně. Velká je na to dost. Třeba jí dojde, že jí nebudeš dělat služku a ještě jí při tom líbat zadek, aby se neurazila…
Když byla malá vztah jsme měly hezky. Zhoršilo se to co je puberta. Výhrůžky taky byly od otce, když neuklidi. Ale málo platné. Cokoliv ji zruší nebo zakáže nevede k ničemu. Jí nic nerozhazi a nic ji nevadí. Úplně odepsat ji nemůžem a nějak už nejsou nápady co s ní, když nezabírá opravdu nic.
@welovefashion píše:
vzala bych jí na prohlídku do děcáku nebo diagnosťáku, popř. do vězení…aby pochopila, kde zlatíčko skončí, když bude na všechny a všechno kašlat…Asi bych jí i vzala do nějaké psychologické poradny, popř. na rodinnou terapii…a zeptala se její maminky, jestli se tak chová i u ní a jak ona to řeší
Maminka si ji právě domu nebere…
@yocheved píše:
Ono výchova to určitě hodně ovlivní, ale co si budeme, povaha je povaha a Tvoje dcera je evidentně chytré a super dítě (nemyslím vůbec nijak pejorativně). Já mám kamarádku a ta má dvě holky, obě stejná výchova, přesto jedna smrádeček, druhá hodná pracovitá. Já třeba, kdyby mě nikdo nenutil do domácích prací, bych neudělala doma absolutně nic, taky jsem byla pěknej hajzlík. Na každého holt normální domluva neplatí.
Ale tak to nerikam. Take jsme meli s dcerou nejale problemy. V kazde rodine se neco najde…
Muj pritel si taky s moji dcerou zažil krusne chvíle(ale porad jsme na tom byli lepe nez zakladatelka ), ale kdyby se mi partner vyjadřoval hnusne o dceri, konci u mě..Takze tak jak se vyjadřuje zakladatelka o nevlastni dceri, to bych já nezkousla…
Ma dcera je sice v puberte, ale bordel v pokoji nikdy nastesti nema
.
Ale jo, ted mam hodne hodnou dcerku, zadnej hajzlik to neni.. ![]()