Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kamaradka dnes usporadala oslavu svych narozenin a narozeni jejiho syna. Oslava mela byt na zahrade, ale vzhledem k pocasi asi bude uvnitr.
To mne desi, protoze dcerka vcera snedla od kamaradu zkazenou (dva dny v krabicce mimo lednini) okurku salatovku a od vecera ma prujem (i si ukakla do kalhotek). Nechce se mi tedy k nim dovnitr, mam strach, aby mimi neco nechytlo (mohlo by i kdyz ji na nej nenecham sahat?). Asi teoreticky, kdyby spinavyma rukama sahala na nejake hracky…coz nevim jestli zvladnu ohlidat.
Zaroven jim ale vezeme spoustu veci a tak nevim, jestli to moc neprehanim s temi obavami.
Co myslite, jeli byste?
Mne se teda ani moc k dvoutydennimu mimi s detma dovnitr nechce, ale zas vim, ze ona s mimi jezdi i MHD ap…
@KrisKa zavolala bych, řekla jí jaká je situace a zeptala se, jestli mám přijet
ovšem přiznávám, že já být na jejím místě, tak vás odmítnu ![]()
Záleží na ní, já bych ti řekla abys přijela až malá bude v pořádku
A co kdyz kamaradce bude blbe je takto odmitnout. Ja bych volala a rekla, ze situace je takova a makova a ze prijedete ji poprat jindy. Jestli ona je prvorodicka, nemusi si uvedomit riziko.
Ten průjem není infekční.
Osobně mi přijde rizikové, pořádat oslavu s novorozencem, ale tak kamarádka to má evidentně nastavené jinak, tak pokud jsou děti jinak zdravé, tak bych šla.
@KrisKa Nejela bych, nemusí to být z té okurky. Průjmy teď řádí…
Já bych se omluvila ze zdravotních důvodů. Nechtělo by se mi na návštěvě případně řešit pokakané dítě, bez ohledu na novorozence. Nebo bych dítě nechala doma chlapovi a jela sama.
@rozumbrada píše:
Ten průjem není infekční.
Osobně mi přijde rizikové, pořádat oslavu s novorozencem, ale tak kamarádka to má evidentně nastavené jinak, tak pokud jsou děti jinak zdravé, tak bych šla.
To mě taky zarazilo.
Naše měla teploty minulý týden. Nic víc, prostě jen teplota. Ale ke známým jsme ji nebrali. Mají dvě děti - 4 a 1 rok a nevěděla jsem, co má a jestil není nakažlivá. I tak jsem trnula, jestli tam něco nedovezeme my…
@KrisKa to ta okurka byla nakrájená? to jedla, vždyť to muselo být oschlé..pokud normálně ve slupce, tak jí nic nebylo…Myslíš, že ten, kdo je pěstuje, je má narvané všechny v lednici? okurka je ovšem projímavá, takže dceři vlastně nemusí být vůbec nic, jen jí to prohání…pokud se narvu okurkami, mám ten samý problém a rozhodně nejsem infekční..to jen pro informaci.
A pokud je to takto, tak si snad dcera ne… na ruce, ne?
Novorozenec beztak bude spát, přeci na něj nebudete všichni makat, snad jen nahlídnete a hračky mimino nepotřebuje ![]()
@rozumbrada To by asi byla velka nahoda, vypukl par hodin po te okurce.
Kamaradka prave chce, abzychom prijeli…chjo.
Nechala bych to na ní, zeptala bych se..novorozenci jsou hodně odolní, a pokud se k němu nebude přibližovat, tak by nic chytit nemělo. můj mladší na návštěvě důkladně oslintal 5 týdenní mimino, uštědřil mu asi 30 slintavých pusinek, během celého dne, a druhý den začal horečkovat, a byla z toho 6. nemoc, mimino nic nechytlo, i když už byl infekční v té době.
samozřejmě malou držet co nejdál od postýlky, akamarádku informovat, anechat to na ní.