Jídelníček pro 15ti měsíční dítko

914
22.8.16 12:36

Jídelníček pro 15ti měsíční dítko

Ahojda milé maminky, ráda bych věděla, že dělám co se jídelníčku týče vše správně, ale ověřím si raději tady s vámi :). Náš maličký je totiž velmi hubený a vše se chystám zkonzultovat i v září s pediatrou. Máme dobře sestavený jídelníček??? váhám… Ráno dostává asi 180 ml mléka nebo spíše kaše. Ke svačince je to pak přesnídávka či mixované ovoce /přidávám piškot, aj/ - 150 g. Oběd - vážím na 220 g zhruba / příloha, zelenina, maso - třetinově/ - kolik dáváte vy??? Ke svačince odpolední jogurt s ovocem /as. 150 - 200 g/. K večeři většinou kaše. Vím, že je poučka, že dítěti se má nabízet jídlo, dokud chce. Zkoušela jsem, ale pokud vezme více - odmítá následující jídlo. V 15ti měsících má 10 kg.
Jak vypadá váš jídelníček? Prosím nejlépe množstevně. díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
22.8.16 12:57

Dětem jsem nikdy jídlo nevážila. Co snědli, to snědli. To co jim chutnalo, toho se napucli, co nechutnalo, v tom se pošťourali.
Mám 16 měsíční a už tak 3-4 měsíce jí normálně s námi. K snídani kaše nebo pečivo, na svačinu někdy ovoce, někdy přesnídávka či jogurt, někdy taky nejí vůbec nic, oběd to co my (dneska mi ho třeba hodila skoro celý na hlavu), odpoledne něco na bázi dopolední variace, večer to co my (polévky, zbytky od oběda, palačinky, kaši, míchaná vajíčka…). Před psaním má ještě 180 ml mlíka. Hubená není.
Přes den průběžně teď přes léto ožírá nějaké ovoce nebo zeleninu, pokud vidí jíst ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
22.8.16 12:59

Mám už starší děti, takže množstevně ti bohužel nic nenapíšu, ale rozhodně jsem nikdy nic nevážila. Děti po roce už taky jedly s námi, jedly jídlo jako my, dalo se jim na talířek a co snědly, to snědly. Skladbu jídelníčku, kterou uvádíš, měly moje děti tak do roka a už i před tím rokem jej měly pestřejší - pečivo, sýry, pomazánky… Během dne dostávaly do ruky ovoce a zeleninu. Ono méně je někdy více. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
22.8.16 13:06

@Barborika v tý době jedla malá to co my. K snídani rohlík/chleba s máslem, pomazánkou, lučinou, žervé, k tomu plátek kvalitní šunky, rajče například. Na svačinu normálně ovoce (ne mixované, jedině přesnídávku), banán, jablko, víc mi toho nejí, ale prostě jakékoliv ovoce. K obědu toho moc nejí, někdy ani neochutná. Většinou polévka, miluje omáčky s knedlíkem, těstovinami, špenát apod. Maso nejí vůbec. Co sní, to sní. Většinou jen pár lžiček. Odpo na svačinu třeba palačinky, když dělám, zase ovoce, přesnídávka (jogurty a tvarohy, cokoliv mléčného, bohužel nejí). Nebo dej puding. Různé křupky, to spíš na křoupání na chuť. K večeři to, co bylo k obědu, nebo krupičnou kaši nebo míchaná vajíčka atd. Pak ještě v posteli vypije cca 180 ml Sunaru. Jo a přes denním a večerním spánkem ještě kojím :-) Malá měla v 18.měsících 10,5kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
886
22.8.16 13:06

Davala jsem ke snidani pecivo s necim, jinak ted v 18 mes.mel 10,5kg prej podprumer, ale neresila to nijak zvlast

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
22.8.16 13:09
@Lucikule píše:
Davala jsem ke snidani pecivo s necim, jinak ted v 18 mes.mel 10,5kg prej podprumer, ale neresila to nijak zvlast

A kolik ti měří? Moje dcera vážila stejně a doktorka řekla, že má váhu jen lehce pod průměrem, ale ok. Výšku má zas lehce nad. Měřila myslím 83 nebo 86… :think: Teď nevím :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
22.8.16 13:21

Podle mě jí dobře. Mladšímu jsou 2 a rozhodně toho tolik nesní.
Od cca roku jí s námi a pořád jí stejně.
Přibližný jídelníček:
6:00 150 ml UM
8:00 dětské cereálie s mlékem (cca 20 g + 80 ml mléka)
12:00 oběd (nevážím, ale většinou sní jen trochu polévky a maso - přílohu nejí, vařenou zeleninu nejí, když to vezmu podle velikosti misky, tak kolem 150 g)
15:00 sezónní ovoce
18:30 večeře - zelenina a sýr (mozzarela, cottage, riccota, Lučina…), pečivo nejí. Salátu sní tak 150 g (opět odhad podle velikosti misky).
20:00 120 ml UM.
Přes den si tu a tam schroupne nějaké ovoce na zahradě, ale nic velkého - třeba 5 ostružin.
Váha mi taky nepřijde nijak tragická, záleží i na tom, kolik měří, ale pokud není extra čahoun, tak bych nebyla ve stresu. To měli oba moji kluci v těch 15 měsících taky. Nijak jsem ani jednoho do jídla nenutila a nestresovala jsem se.
Jídlo dám na stůl kolik to vyjde a dál už nenabízím (pokud se nehlásí o nášup).
V 18 měsících měl 10,5 kg a 86 cm. Doktorka neřekla ani popel.

• Citovat
  • Upravit
22.8.16 13:26

Malá má 17 měsíců a 10 kg, měří tak 82cm, je drobnější, ale podvyživená se mi nezdá. U nás je teda jídlo větší problém, ale snažím se jí nabízet během dne, jinak, co se týče oběda a večeře, tak jí zvlášť nevařím, dám jí to samé co sobě a synovi. Když náhodou odmítá a šklebí se, tak mám ve špajzu skleničky s dětským jídlem a ohřejují to, aby se najedla, ale chci, aby už jedla normálně, starší jedl vše jako já už od roku a žádný problém nebyl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
22.8.16 13:32

Ahoj má 21 měsíční dcera, váží mezi 10-12kg.
Snídaně: mix ovoce - banán, avokádo, hroznové víno, ananas a umletý semínka (z každého něco, každé ráno obměnuji a semínek jen asi malá polévková lžíce).
Pozdějic: miluje milku čokoládku - sní jen trošku, většinou nedojí ani tu malou cihličku čokolády. Potom třeba si uždibne nějakýho keksíku, nebo to co má nachystáno v mističce na stolku.
Oběd: brambora batáta, cuketu, vajíčko - obměnuji přílohy a z mas mi sní hlavně králíka z chovu.
Pozdějic: to co má nachystáno v mističce na stole - ovoce, zelenina, tvarohová buchta
Večeře: to co zbyde z oběda a když nezbylo nic z oběda, tak ovocnou kaši s kokosovým mlékem.

Shrnuto: pečivo moc nejí, sladkosti také moc ne, spíše ovoce.
Nic nevážím, dám kolik sní, sleduji aby ji něco nechybělo a pokud je šťastná, jsem šťastná i já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
22.8.16 13:34
  • zapomněla jsem napsat, že ještě do toho kojím.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1828
22.8.16 13:36

@Barborika
Syn 13,5 mesice, 80 cm, 10,5 kg
Rano mezi 6-7 ma 210 ml UM
V 9 svačina - banan nebo presnidavka nebo plátek chleba s lucinou, obcas lipanek
12 obed - kupovany sklenicky 220-250g, doma vařené neji, plive to
15 svačina podobná jako dopo
18:30 mliko 210 ml
Pak spi.
Pres den milion krupek plus to co vyzebra u stolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
22.8.16 13:40

@Barborika proč 2× denně kaše? A každý den? K večeři bych jí dala nějaký normální jídlo a k snídani třeba cereálie s mlíkem anebo pečivo + ovoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
22.8.16 14:04

Ondra skoro 16 měsíců a 12kg
Ráno : 150 UM
Dopoledne : Ovoce nebo jogurt (kus ovoce, nebo tak 150g jogurtu)
Oběd : Maso-zelenina + příloha (nevážím ale odhadem tak 200-250g)
Svačina : Ovoce nebo jogurt (podle toho co bylo dopoledne)
Večeře : Pečivo s lučinou/sýrem/máslem a troška zeleniny
Před spaním : 210 UM
Mezi jídly dostane křupku, nebo rozinku na mlsání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2271
22.8.16 14:18

Tak já mám 19ti měsíční a taky má 10 kg a málo mi to nepřijde, je tak akorát, není tlustá, ale ani extrémně hubená. Jinak máme už dlouho asi takový jídelníček:
Ráno UM 150ml
snídaně jogurt
svačina ovocná kapsička, ovoce
oběd polévka a to co my
1. svačina pečivo, zelenina, šunka sýr nebo jogurt
2. svačina ovocná kapsička, ovoce
večeře polévka
večer UM před spaním 150 ml

Jinak doporučuji tolik neřešit množství, dát tolik, kolik chce, když nějaké jídlo vynechá, tak to nevadí, nenutit. Už moc nemixovat, nechat jíst samotné co to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
22.8.16 14:20

@Barborika Náš jí už vše jako my. Ten vypsaný jídelníček mi přijde spíš jako pro 10M kojence :mrgreen:. Ale jestli mu to pořád chutná, tak proč ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí