Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, řeším teď jeden problém a to ne ani tak s tím CO dát malému k jídlu ale spíš KDY.
Jsme na UM takže už jsme s příkrmy začali po 4 měsíci. Teď to vypadá takhle: ráno 210 UM, pak dopolední sváča ovoce, maso-zeleninový oběd, odpolední sváča 210 UM a před spaním zase 210 UM. Kaši jsem dávat ještě nezačala, protože malej krásně spí i po mléku. Ale asi bych už měla vyměnit další dávku UM za něco k snědku, nejspíš tu odpolední sváču.
Mohla bych asi zkusit nějakou kaši s ovocem nebo už třeba chlebík s trochou másla nebo žervé (existuje nějaké bez soli a Eček?)…
Co v téhle době jíte a kdy?
Dík,
Věrka
Ahoj, mala mela v 8m jidelnicek takovy: rano-UM, svaca-UM, obed-maso-zelenina, svaca-ovocny prikrm apod., veca-mlecna ovocna kase. Pecivo s maslem sme zacli davat od 10m. Moje patrani po syrech atd. bez soli bylo neuspesne, i sem tady psala dotaz „Co na chleba-bez soli“, mamky mi napsali Lucinu a nejaky syr ale zjistila sem ze to sul obsahuje, tak zatim mame jen maslo. Sany.
Díky za odpověď, vypadá to, že vcelku nemusím nikam spěchat, jen můžu zkusti ty kašičky. I tak bude mít malej 2× denně UM…
Věrka
Ahojky,
my jsme sice zacly s prikrmy az od 6. mesice, ale ted uz jsme na tom podobne. Rano 180 UM (kolem 7-8 hod), cca 11 - 12 hod masozeleninovy obed, mezi 14 - 15 180 UM, 17 ovoce, 19 hod. kase. Nekdy jeste dostane mlicko v noci,tak 150, jak kdy. Dr. rikala, ze do 12 mes. by melo mit mimi 500 - 600 ml mleka denne, tak byt tebou, tu davku UM nenahrazuju, maximalne bych dala bily jogurt (pr.Akctivia), to se zapocitava do te mlecne davky.
Ahojky,
my jsme taky na umělé výživě a v 8 měsících dávali do přesnídávky piškoty (dali jsme je do igelitového pytlíku a rozmlátili paličkou na maso), a nebo taky dětské sušenky - Nestlé nebo Sunar Baby, stojí teda 40 Kč krabice, ale dětem většinou moc moc chutnají! Jestli umíte trochu hryzat, tak je můžete hryzat i suché.
Jinak jestli nejste odpůrci bílkoviny kravského mléka, tak od 9. měsíce byste mohli zkusit i jogurt, třeba Bio od Olmy nebo Jogobellu s hroznovým cukrem, ta je mňam! Hlavně ne tvaroh.
Kašičky na noc jsou dobrý.
Chleba bych asi nedávala, docela nadýmá, a je v něm ta sůl… My vydrželi do 11 měsíců bez chleba a bez rohlíků, a to jsme pěkný žrouti!! Malá si zamilovala ty piškoty a sušenky.
Tak papa a dobrou chuť
Děkuju, chtela jsem se hlavne ujistit, ze malymu nedavam noc malo prikrmu, mela jsem pocit ze uz dlouho nebyla zdana zmena, tak abych neco nezanedbala. Ale vidim ze klidne muzeme pokracovat v zajetym systemu… a kase se jako davka mleka asi pocita taky ne?
Jinak susenkam a piskotum a vubec vsemu co ma navic cukr se vyhybame jak cert krizi, malej ma i tak v 8 mesicich 10,4kg
ale chystame se na kukuricny tycinky, ted tady o nich taky byla diskuze…
Věrka
Doplnim: my jogurty davali tak od 7m nekdy misto ovocnyho prikrmu, piskoty taky primichavam do presnidavek uz od 6m, a samozrejme ze kase se za davku mleka muze pocitat, protoze bud sou ty mlecne nebo nemlecne ktere se michaji s mlekem. A to ze v pecivu je sul me vubec nenapadlo, no zas tak casto to nema, a kdyz uz tak alespon v tom maslu sul neni, doufam. Sany.
Ještě jednou ahoj Věrko,
nechci Ti do toho povídat, tohle je fakt každého věc - ale neboj se, že by váš chlapeček byl nějakej valibuch - naše malá měla v 8 měsících stoprocentně taky nejmíň 10 kilo, a v roce měla přesně 12, a papala o stošest, a já se s obavama ptala doktorky na tu váhu (kvůli řečím okolí - každej se děsil - ježiš, kolik to váží??) - a ona mi výslovně řekla, že jí mám klidně ještě přidat. Nedej bože když pak nechtějí papat kvůli nějaké nemoci, my teď zažili rýmu spojenou s růstem zoubků, a pár dní jsme do ní nemohli nic dostat - to jsem pak byla ráda, že nemá váhu „tip ťop“.
Kámošek kluci měli v roce dokonce 13, a teď jim jsou 3 a 4 roky a jsou to krásný hubeňoučký kluci.
Jo a ještě chci dodat, že teď už není tlustá vůbec, protože začala chodit. Čímž Tě nechci nabádat, abys jí dávala věci s cukrem, když nechceš.
Akorát od 10 měsíců mají hodně velkou část energetického příjmu tvořit složené sacharidy, neboli pečivo, a pokud nechceš dát pečivo se solí, musí se na piškotky nebo něco podobného.
Pro Pitriska:
Já malýmu rozhodně nechci ordinovat tvrdé diety, jen všude čtu, že není potřeba dávat ve všem dětem cukr (špatně ho tráví, přínosem je jen energie, návyk na sladké), tak to ani dělat nějakou dobu nechci. A ono se tomu stejně nevyhnu, třeba musím kupovat cukrem přislazované ovocné přesnídávky, protože po jablkách a teď znova i po hruškách se malej osypal, takže už moc na výběr nemáme - švestky, banán, nebo doslazené meruňky od Hippu… teď jsem koupila rýžovou kaši od nutrilonu a je taky s cukrem. Jinak v jídle ho nijak neomezuju, jenže to je dost těžké, protože zrovna můj syn je dítě, které jí dokud vidí lžíci, takže se na nějaké jeho odmítnutí, když už nemůže, spoléhat moc nemůžu. Zrovna včera jsem večer pokusně zkoušela tu kaši, navařila jsem jí asi tak ze 160ml a k ní jsem ještě navařila 180 mlíčka, kdyby náhodou kaše neuspěla. Jenže uspěla a to UM taky až do dna
(a mnou očekávaný bolebruch se naštěstí taky nekonal).
A k těm složeným sacharidům. Tam jde hlavně o tu mouku, ne? Takže to jsou veškeré přílohy - pohanka, jáhly, rýže, kroupy, kukuřice nebo i hrách, brambory ale i zelenina. Takže třeba zrovna ty kukuřičné tyčinky můžou být dobrou náhradou piškotů. Jestli to říkám špatně tak napiš. Budu si o tomhle muset něco načíst, zatím všechny mé informace pocházejí z internetu a z reklamních brožurek
![]()
Věrka
Ahoj Věrko,
my se taky vyhýbáme cukru.V Sunárkových přesnídávkách není a taky od Milupy kaše rýžovo-kukuřičná (řada 1.lžička)je bez cukru. Pokud ji u vás nemají, dá se objednat přes lékárnu. Proti Sunarce, která je s cukrem se i navíc dobře rozmíchává a netvoří hrudky ![]()
Jinak vám závidím jak to tady čtu, ty dlouhé intervaly mezi jídly. Já kojím 3 x v noci(rostou nám zuby,tak to asi není jen hlad), pak ještě po probuzení v 9.00, sváča jogurt,oběd (maso)zelenina,kojení,sváča přesnídávka,kojení,večeře kaše,kojení. Někdy mám pocit že jen krmím, že by to nějaká větší dávka UM vylepšila
ale zase je blbost začínat s UM když mám tolik mléka,ne?
Kukuřičné křupky taky dáváme, jsou super,Tom si s nimi i rád hraje, krásně se rozpouštějí
dávám mu je po přesnídávce nebo jogurtu,když vidím, že by ještě něco slupl.Cukru se vyhýbám spíš kvůli zdraví, váhu máme dobrou(9kg)
Rohlík jsme už zkoušeli,ale kromě krásné koule, která se z toho dala upatlat,toho moc nepojedl ![]()
zdraví Hela+Tom(9,5měsíce)
Dík za tip na Milupu, zkusím se po ní podívat, protože kaše od nutrilonu je dost sladká i na můj vkus. Kde ji kupuješ ty? V nějakém obchoďáku?
Věrka
zatím jsem ji viděla jen v Tesku.Já nesladím ani čaj a tak mi ho Tom moc nechce, navíc neumí pít z lahvičky, ani z toho slavného „magického“ netekoucího hrnku, tak kojíme a kojíme a vše zapíjíme MM ![]()
Ale ty kukuřičné křupky doporučuju, když nestíhám včas oběd, večeři, tohle to vždy zachrání. ![]()
Ahojky Hela a Tom(9,5m)
Ahoj Věrko,
jojo, je to jak říkáš, složené sacharidy jsou i v rýži, bramborách, těstovinách atd. Akorát že my jsme pak už v 10 měsících začli odmítat přesnídávku, přejedla se nám, takže jsem snídaně a odpolední svačiny musela řešit sůšama a piškotkama, a v 11 měsících jsem začla dávat i chleba a rohlíky, i když nám doktorka řekla, že ne, kvůli té soli, že prý ledviny a játra… No ale co jsem měla dělat. Když dítě už pak zaboha nechce něco jíst, člověk mu strčí nějaké menší zlo, než aby ho nechal o hladu.
Teď po roce už přesnídávky zas jíme, asi to období přesycení minulo, naštěstí
)