Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Materstvi neni soutez, ktery dite umi co driv. Kazde je jine
jste s tim uz jak blaznivky. Ja bych nechtela matku, ktera ve me vidi jen to spatne
ber dceru jaka je, pokud je nejaky problem on se objevi. Proste je jen malinko pomalejsi, neni jina, kazdy mame jine tempo
@j.a.n.i1 píše:
@Veru1987 Tak jelikoz moje dite tyhle miry melo v 6, tak me tedy taky velka prijde…
Uvažují teyd kolik měří dcera ty jooo, fakt v 6ti letech 99cm… Dcera váži teda 16kg. Není teda střízlik, ale není ani oplácaná nebo tlustá.
Mně tak přijde normální. Můj triletak měl 101 a 17 kg, starší měl 100 a 16, mi to nepřijdou zvláštní míry. A mladší huláka furt a rozumět mu až do nedávná bylo taky prdlajs. Klid matko.
@j.a.n.i1 píše:
@Veru1987 Tak jelikoz moje dite tyhle miry melo v 6, tak me tedy taky velka prijde…
malej byl na 3leté prohlídce včera a má 15kg a 100cm a dle doktora naprosto v normě. 100cm na šestiletého naopak moc normální a průměrné není -) dcera 6let má 105-110 a 16-17kg a je teda jedna z nejdrobnějších ve třídě.
Příspěvek upraven 02.08.19 v 13:32
@j.a.n.i1 píše:
Normalni 3 lete dite, ktere ma holt tu smulu, ze tim jak velke, tak vypada starsi a ty po nem i chces, aby se jako starsi chovalo…
ano, moje je takY tak velká, a když na ulici zlobí, tak lidé se dívají, proč tak velké dítě ječí jako mimino a válí se po zemi, když měla necelé 2 roky, divili se pořadatelé dětského dne, že neumí jmenovat barvy
![]()
Já to napíšu tak, abych tě třeba neurazila, ale hodně mě to připomíná bohužel mě, když jsem si takto vypsala o mém klukovi, když zlobil, a prostě tam šlo jenom o to, že jsem byla vyčerpaná nervní, a hlavně ná trochu přehnaně negativní vůči dítěti..
Tím myslím, že prostě všechno asi moc řešíš.. Hromada dětí nahlas mluví,, hodně dětí skáče, hodně dětí zlobí a jí všelijak..
Třeba já mám okolo děti co ve 4-5 letech jí tak, že jim maminka něco přidržuje, a nebo v 5letech se neumí obléknout, myslím základ jako tepláky, atd..
Nedávno jsme byli na dovolené a taky můžu srovnávat. Mám sice už starší děšti než 3 leté, ale taky jsem si říkala, že je nás všude vidět, slyšet, ale když jsem viděla některé děti na dovolené, jak v restauracích a nebo u vody, jaký jekot a vztekání a řvaní atd.. tak jsem ráda, že až tak viditělní nejsme ![]()
@Veru1987 jj, plus minus nejaky cm, uplne presnou hodnotu nevim… ale stihne leginy driv znicit, nez z nich vyrust, za par mesicu ji bude u a stale mi nosi velikost 98/104…
Je to úplně normální tříleté dítě, chceš toho po ní až moc, nech ji dýchat a netlač tak na pilu. Že se nenáklání nad misku? To jako fakt?
Mé dcerce budou na podzim. Kdybych po ní chtěla ať se naklání nad misku, tak to po mě možná i švihne, je to vztekloun
Jsme sledováni u neurologa, na kardio na očním kvůli extrémní nedonošenosti. Také si brebentí neustále svou, je hodně divoká, neustále padá, do něčeho naráží, je prostě zbrklá. Také má svou hatlamatilku, ve větách nemluví, nebo jen úplně jednoduché věty a rozumět jí většinou také není úplně dobře. Když řeknu že něco nesmí tak jde a fest to udělá. Máš doma úplně normální dítě, tak ji jako dítě ber. Mě přijde že teď rodiče chtějí, aby jejich dítě co nejdřív samo jedlo, samo si hrálo, neušpinilo se…Je malá, dopřej jí dětství plné zábavy a neřeš hlouposti. Hlavní je, že se vyvíjí a dělá pokroky. Vyšetřeních měla až až, na neurologii vyšetřená byla, určitě by se případná vada poznala, tak si užívej mateřství a slev na nárocích.
@Smarcie píše:
Mě to přijde jako moc negativ na tak malou holčičku. Nenapsala jsi o ní nic pozitivního. Co ji jde, co umikaždé dítě je jiné a každé dítě jednou vyroste
Jako kricet na 3-lety dítě at se nakloní nad misku?bud ráda ze se snaží jist sama a je jedno jakym způsobem…Jestli Ty si to neděláš sama svým přístupem
@MichaelkaT píše:
Na me to pusobi, ze z ni chces mit “malyho dospelyho” a ze mas nervy kdyz nedela presne co chces a ocekavas nebo s tebou nevede plnohodnotny dialog. Ale deti prece takove nejsou.. napriklad to s tim jidlem - proste ji dej jidlo a at se s tim popere jak umi, sice bude vsude bordel, ale casem se to nauci a bude mit radost ze to zvlada sama - lepsi nez delat stresy ze se uspini a byt na ni kvuli tomu zla - dite prece nechape co dela spatne, neporadek je dusledek toho ze deti jsou trochu nesikovne.. vzdyt je to prirozeny.. asi je skoda ze jsi na ni jako na malou hodne nemluvila, a nehrala si s ni, ale treba se to da dohnat. Nenut ji do pozic ktere zaujimaji dospeli (jist bez neporadku, chodit pomalu, odpovidat presne na otazky, ruzne zakazy ktere diteti nedavaji smysl, atd), respektuj ze ma dvuj detsky svet a nauc se s nim pracovat. Pokud mas pochybnosti, vem ji k psychologovi, ten ti asi rekne vic nez cizi maminy na internetumozna ma opravdu nejakou odchylku v chovani, to my ale neposoudime
Víte co, on je to asi nátlak okolí kolem mě jsou jen dokonalé děti a na tu mou lásku se dívají i ty děti jak na debila, když to tak napíšu, třeba za někým přijde že si chce hrát a ty děti jdou od ní pryč a zatvari se ještě hrozně..a tohle mi rve srdce, nenapsala jsem nic hezkého, protože to hezký na ni vidim tři roky a bojim se že to bylo špatně, pořád jsem si říkala z toho vyroste, ale já opravdu nikde v okolí nemám takové děti jak pisou i ostatní maminky tady, které by byly dceři trochu podobne. Už jenom ta výška tady jste mi napsali, že taky máte tak velké holčičky ani nevíte jakou mi to udělalo radost, protože když je na hřišti 5leté dítě velké jak moje dcera tak je mi tak zvláštně..
Samozřejmě že mě bolí srdce, ale snažím se začít od znova a doufám že vše doženeme. Dala jsem si úkol že každý den, minimálně hodinu vypnu tv, rádio, mobil a budu se věnovat malé.
Z jakého důvodu dceru srovnáváš s jinými dětmi? Je to ještě malá holčička, proboha, tříletá. Chceš s ní vést dialogy o velikosti vesmíru? Podívej, všechny ti tu napsaly, že je to naprosto normální.
V první řadě dceru neporovnávej a miluj jí bezpodmínek tak jako je. Takovouhle. Za druhé zapracuj na nervech, mluví z tebe vyčerpání a úzkost. Začni se dceři víc věnovat, mohlo by to pomoct. Doporučuji knihu AHA! Rodičovství, je to celkem dobrá kniha o tom jak se naučit zvládat vlastní emoce.
A klid mamino, ostatní matky nebo lidé nemají žádný lék na váš spokojený vztah a zdravý vývoj tvojí dcery. Všechno to máte jen ve svých rukou, a nepochybně to zvládnete.
Nenašla jsem v popisu nic abnormalniho, ale jestli máš pochyby, tak zajdi za doktorem se poradit. Lepší byt za hysterickou matku než něco zanedbat.
Koukala jsem do růstových tabulek pro divku a zda dobře vidím, tak pro tříletou je průměr 97 cm
Každý příspěvek jsem si přečetla, a vzala si z každého něco, všem vám děkuji, uklidnili jste mě a zároveň otevřeli oči, ona za to asi může i má nová kamarádka, která má ještě mladší dítě a prostě mi pořád říká ať jdu s malou do nějaké poradny že není asi úplně v pořádku napřed jsem ji posilala slušně někam ale časem mě nahlodala a ja jsem začala, malou o hrozně pozorovat a srovnávat. Napadlo mě se ještě poradit tady, popravdě jsem čekala mnohem horší komentáře na mou osobu, a jsem mile překvapena, moc vám děkuji. ![]()
Mame v rodinnem kruhu pratel otce se synem, otec malej trpaslik
,syn od mala abnormalne velikej po matce(deti vsechny mame prcky az na mou starsi dceru) a opravdu ho kazdej prirovnava k tem starsim, sama obcas huknu,,Pepo ses normalni jako? Kolik ti je ze se chovas jak pako,, a pak rikam aha…9 a ne 11-12.Chci tim rict, ze jestli takto nevnimas i svou dceru.Ja mam holky dve a ve trech letech-hlavne mladsi, ta je drobna, jsem mela jeste za prtatka.Oci ji taky ujizdely, nakonec ma vadu a bryle az do dospelosti. Takze taky naklanela hlavicku atd. Malovat no…uz maluje krasne, jde do druhe.Sama nejsem moc hraci, takze jsem byla dost venku, to mi neprijde uz vubec divny…Nevim no…doktorka ti nic nerekla?
Deti jsou hnusny, na to prd
vim, ze je to cloveku lito, tak si s ni sedni na pisek a chvili si hrajte spolu, ony se ostatni normalne zapoji
neboj, opravdu neni zadny extrem, proste mas asi smulu na okoli. Fakt nesrovnavej. Za par let se muze vsechno otocit a naopak ty okolni deti ti budou pripadat zabrzdeny nebo jiny. Proste se ji venuj, chval ji, kdyz udela pokrok a vsechno bude v pohode 🙂 moje dcera 20m je taky divoch a okoli ma taky obcas komentare, ale me ro prijde hezky. Jsem rada, ze nemam nejakou pecku, spici pannu ![]()
@Nowena píše:
Z jakého důvodu dceru srovnáváš s jinými dětmi? Je to ještě malá holčička, proboha, tříletá. Chceš s ní vést dialogy o velikosti vesmíru? Podívej, všechny ti tu napsaly, že je to naprosto normální.V první řadě dceru neporovnávej a miluj jí bezpodmínek tak jako je. Takovouhle. Za druhé zapracuj na nervech, mluví z tebe vyčerpání a úzkost. Začni se dceři víc věnovat, mohlo by to pomoct. Doporučuji knihu AHA! Rodičovství, je to celkem dobrá kniha o tom jak se naučit zvládat vlastní emoce.
A klid mamino, ostatní matky nebo lidé nemají žádný lék na váš spokojený vztah a zdravý vývoj tvojí dcery. Všechno to máte jen ve svých rukou, a nepochybně to zvládnete.