Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Syn začal včera pokaslavat. Dnes kasle ponekud vic, ale nic zas tak drastickeho. Mela jsem v planu davat mucosolvam pres den a vecer stoptussin, jak nam to vzdy rika doktorka. Ale ted nevim..mam mu zatim teda davat leky sama a pockat treba do nedele, jak to snim bude vypadat a popripadne zajet v pondeli k doktorce, nebo bych snim mela zajet k doktorce radsi hned dneska??.. ![]()
Příspěvek upraven 12.02.15 v 08:55
@veronika6913 : tak to hlavně obráceně: mucosolvan přes den a stoptussin na noc (přepokládám, že kašle vlhce). Já bych počkala do zítra ![]()
@veronika6913 píše:
Ahoj. Syn začal včera pokaslavat. Dnes kasle ponekud vic, ale nic zas tak drastickeho. Mela jsem v planu davat stoptussin pres den a vecer mucosolvan, jak nam to vzdy rika doktorka. Ale ted nevim..mam mu zatim teda davat leky sama a pockat treba do nedele, jak to snim bude vypadat a popripadne zajet v pondeli k doktorce, nebo bych snim mela zajet k doktorce radsi hned dneska??..
Já bych asi počkala do zítra, jak to bude vypadat před víkendem. Hned bych nešla, aby tam ještě nechytil něco dalšího.
A překvapilo mě, že dáváte na noc Mucosolvan! Ten ředí hleny a může zhoršovat kašel v noci - léky na odkašlávání se mají dávat nejpozději do 17hod. Když už tyto dva léky, tak bych to udělala obráceně - přes den Mucosolvan a na noc Stoptussin. Ale my dáváme většinou přes den Prospan sirup (nebo prostě něco přímo na kašel) a na noc Fenistil kapky - je to sice antihystaminikum proti alergické reakci, ale dává se na noc u kašle - tlumí otok sliznic a snižuje dráždění ke kašli.
@cell píše:
@veronika6913 : tak to hlavně obráceně: mucosolvan přes den a stoptussin na noc (přepokládám, že kašle vlhce). Já bych počkala do zítra
Přesně tak, byla jsi rychlejší
.
@veronika6913
A ja treba na kasel davam Drossetux, funguje vyborne a neni to chemicky sajrajt, davam ho i pred spanim a dite spi klidne..
A funguje behom 24h, teda u nas..
@Merunka02
ne ja to napsala spatne
omlouvam se
pres den mucosolvan a na noc stoptussin takhle to melo byt napsano.
@Merunka02 @cell jinak hlavne do zitra no..jenze zitra to prave nejde. Proto uvazuju zda tam zajet hned dnes nebo pockat do pondeli
@Merunka02 jinak my mame proti tem alergickym reakcim Aerius a Spiropent. To kdyz mel malej kasel posledne tak nam tyhle dva leky doktorka předepsala a davali jsme je ale to nevim nechci mu to davat sama od sebe prave..
to asi az kdyz by zas rekla doktorka, tak bych mu to zacla davat
@veronika6913
Pokual mas pochybnosti, tak jej zavolaj a ona Ti poradi..ked nepojdes dnes, budes cely vikend nerv ze si tam mala ist atd..
@veronika6913
Já vždycky Dr. zavolám, ať mi přesně řekne co a jak.. zpravidla poradí nějakou „léčbu“ doma (samozřejmě jen u věcí jako kašel a podobné) a kdyby se třeba do dalšího dne nic nezlepšilo, tak nás pozve a zkontroluje ![]()
Nešla bych. V čekárně může chytit něco dalšího. Dávala bych k tebou výše zmíněným lékům ještě cibulový sirup.
S kašlem k doktorce nechodím, resp. šla bych jen v případě, že by zněl nějak nestandartně a nepěkně. „Hezký“ odkašlávací kašel řeším domoléčbou, až kdyby se to nelepšilo, tak bych zašla k doktorce, ať ho poslechne
Nesla bych. Kdyz slysim, ze kasel neni nijak hroznej, tak proc se hnat k dr, kdyz by stejne dala volne prodejny lek
ten spiropent a aerius nicemu neuskodi- my je mame doma a mame nasadit pri kasli ![]()
Minule mi dr rikala, ze nevi, kam se podel selsky rozum rodicu, ze ji tam chodi s takovyma blbostma…
nas se to netykalo, byli jsme tam se zanetem prudusek.
Davam si pravidlo: 3 dny teploty, ctvrty jdeme k dr (vetsinou to jsoujen ty 3 dny a konec), kasel uz proste poznam, kdy je neco spatne… ![]()
@lucenka @Etcetera78 @Barushe holky diky
necham to do pondelka. Kdyby se to nelepsilo tak zajdu. Pravda je, ze by mi stejne rekla at davam to, co jsem sama nasadila a at prijdu v pondeli na kontrolu takze by to v nicem nebylo jine…
ten aerius mu jednou denne budu davat k tomu mucosolvanu a stoptussinu a uvidime ![]()
@veronika6913 píše:
@Merunka02 jinak my mame proti tem alergickym reakcim Aerius a Spiropent. To kdyz mel malej kasel posledne tak nam tyhle dva leky doktorka předepsala a davali jsme je ale to nevim nechci mu to davat sama od sebe prave..to asi az kdyz by zas rekla doktorka, tak bych mu to zacla davat
Spiropent je něco jako Ventolin v sirupu (Spiropent je sirup, Ventolin sprej), není vyloženě na alergickou reakci, ale roztahuje zůžené průdušky. My používáme Ventolin, když je potřeba. Tyto léky ale opravdu ne bez konzultace s lékařem a hlavně bez poslechu - indikuje se jen na ty stažené průdušky, jinak není důvod to dát.
@veronika6913 píše:
@Merunka02ne ja to napsala spatne
omlouvam se
pres den mucosolvan a na noc stoptussin takhle to melo byt napsano.
Tak to ano
. Já se lekla, že někdo doporučuje na noc Mucosolvan
.
A stejně bych zatím nešla. Syn byl teď na drobné operaci a musel být zdravý. A 10 dnů před tím mu začala rýma a začal kašlat - ne úplně málo, ale tak normálně, nevypadalo to na průdušky. A i když jsem ho potřebovala brzy uzdravit, k doktorce jsem nešla - volala jsem tam a sama řekla, že by tam ještě něco chytil a že se uvidí, jestli se stihne uzdravit. A přijít jen kdyby vylítla teplota nebo se ten kašel nějak výrazně zhoršil. A to máme s kašlem, průduškami a zápalem plic zkušenosti. Ale musíš si to samozřejmě rozhodnout sama, jestli jít, ty ho znáš a slyšíš, jak kašle.