Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahojky, mám na Vás dotaz (spíše anketu).
Jíte intuitivně podle hladu a chuti, a nebo podle tabulek (sledujete kalorie, makro živiny)?
Byla bych ráda za odpovědi těch, co si chtějí udržet hmotnost. ![]()
Jim podle toho, co je doma, nebo se nakupuje podle chuti. K tomu pohyb. S nějakým studování a zapisováním se fakt zabývat nebudu ![]()
Intuitivně jsem k večeři měla řízek se šťouchaným bramborem a pažitkou.
a k svačině asi ve čtyři odpoledne jsem měla zeleninovou polívku. ![]()
Ale takové intuice jsi asi slyšet nechtěla, že?
Jim podle sebe, nemohla bych jíst podle tabulek, etiket, váh, hodin atd. ![]()
@alisekR Já jsem ráda za každou odpověď.
Já bych ráda přešla na jedení bez tabulek, teď po hubnutí, ale zatím jsem vždy zase přibrala.
Jím podle toho jestli mám hlad, na co mám chuť a co si uvařím. Většinou z toho co je doma. Kdo jí podle tabulek? Asi někdo kdo to nemá fakt v hlavě v pořádku.
Držím si váhu 54 kg, BMI mám na spodní hranici normálu, takto mi moje postava vyhovuje. Krom hubnutí jsem nikdy KT používat nemusela, ale teď poslední dobou se mi zpomaluje metabolismus (asi věkem, je mi 36 a vidím rozdíl od doby, kdy mi bylo třeba 30). Poslední 2 měsíce si zapisuju všechno, co jím - moje optimum je cca 1850 kcal denně. A nějak si nedokážu představit, že si to zapisovat přestanu, bohužel.
@EmilyH99 já před 5 lety zhubla bez příčiny a snažení 15 možná 17 kg. Od té doby se moje váha pohybuje + - kilo.
Jím vše a i bych řekla dost. Všimla jsem si, že mi rostou prsa, to jo. Jinak nic.. ![]()
Takže si podle tabulek neumím představit jíst. Podle mě to je buď na furt a nebo přibereš. Je to v hlavě.
Podle tabulek jsem jedla pouze v těhotenství. Musela jsem držet dietu kvůli těhotenské cukrovce. Jinak jim vše na co mám chuť, nikdy jsem se neomezovala, BMI jsem vždy měla na spodní hranici bez jakékoliv námahy. Teď už se po dvou porodech a s přibývajícím věkem dostávám do středu normálu BMI
jediné, co by to chtělo, tak začít cvičit a zpevnit tělo. Když já to tak bytostně nesnáším
![]()
@Anonymní píše: Více
Taky vážím 54 kg
, zhubla jsem 10 kg pomocí tabulek, ale teď se právě bojím s tím přestat, abych nepřibrala. Metabolismus mám asi celkem pomalý a denně s KT jsem přijímala cca 1300 - 1400 kcal.
To zapisování je ale strašný ![]()
@EmilyH99 píše: Více
Mě to taky štve. Já jedla celou dobu normálně, pořád stejně, a najednou jsem začala pomalu přibírat. Připisuju to právě zpomalování metabolismu. Teď jsem zhubla 3 kg (jedla jsem cca 1400 kcal denně) a váhu si chci udržet, to je kolem těch 1850. Četla jsem, že množství jídla (velikost porcí) se dá odhadovat i pomocí velikosti dlaně, ale k tomu jsem se zatím neodhodlala ![]()
Jim intuitivně už roky stejně, víc malých porci velikosti dlaně až dlaně a půl. Podle tabulek jsem to nezkoušela nikdy.
Když váha přeleze kritickou hodnotu, začnu zapisovat a vážit dle KT. Přestanu se zapisováním, když je váha bezpečně pod kritickou hodnotu. To pak jen vážím, ale nezapisuji.
@Anonymní píše: Více
Metabolismus se sice věkem zpomaluje, ale je to skoro zanedbatelná hodnota. Spíš ubyl pohyb a přibylo papání.