Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Čau holky,
tak jsem si musela nechat odstranit jedno tmavý znamínko na prsu (se nelíbilo Mudr), nechala jsem si ho dát na chirurgii pryč v pátek. Mj. doktor fakt krásnej chlap.
Teď koukám na stehy a překvapilo mě, že u znaménka jen 1,5 mm velkého je jizvička 1 cm
To je jako normální toto? Chudák prsíčko vypadá tak nějak…nešťastně teď.
Absolvovala jste některá odstranění právě v těchto místech (horní polovina prsu)? Manžel mi ráno opatrně řekl, jestli jsem neměla jít radši na PLASTICKOU chirurgii (no, to si vzpomněl brzo
), nenapadlo mě, že ne vždycky se to musí šít. Já ji šitou mám. Jinak laser nepřicházel v úvahu, je to jedno z těch blbejch znamének nutných vyšetřit histologicky.
Po každém znaménku jsem měla alespoň 3 stehy a to jsem je měla maximálně 2 mm velký. Takže je to normální. Jinak bych se tedy po 5 dnech neděsila, ta jizva se ještě dobu bude hojit. Jestli máš obavy, tak si po vyndání stehů kup nějakou speciální hojivou mast, třeba na bázi silikonového oleje. Hlavně přeju, ať je histologie v pořádku.
No, pockala bych, jak vyjde histologie a pokud dobre, oslavila bych to. Kdyby nedej boze dobre nevysla, garantuju ti, ze takove nesmysly nebudes resit.
@Mici1 Tak nevím, jestli jsi sledovala, jak se znaménko vyndavá, ale obvykle takovou „trubičkou“, která je o něco větší, než dané znaménko, ta se kolem zanoří a i s kusem tkáně vyndá (takže je to i do hloubky), takže je jasné, když se to pak zašije, je to mnohem větší, než původní znaménko
Dělá se tam ochranný lem pro případ, kdyby histologie vyšla pozitivní (prostě aby to bylo až na zdravou tkáň). V tom případě se ale pak jde ještě jednou a odebere se větší okolí toho původního znaménka pro případ, že by byl melanom rozšířený i tam a opět se to posílá na histologii.
Podezrele pihy se odstranui chirurgicky, aby se mohli poslat na rozbor, jestli tam neprobihalo uz nejake bujeni. Laser pihu spali a neni co zkoumat.
Mam pred lety odstranenou pihu, taky nebyla velka, taky byla jizvicka vetsi, ted uz nic neni videt, ale i kdyz byla jizva videt, tak jsem ji neresila, neprislo mi to nijak strasne, zkratka chirurgicky zakrok v zajmu zdravi
@mroe píše:
No, pockala bych, jak vyjde histologie a pokud dobre, oslavila bych to. Kdyby nedej boze dobre nevysla, garantuju ti, ze takove nesmysly nebudes resit.
Přesně tohle mě taky napadlo. Já bych byla vyplašená, že mě doktor takhle v létě žene na odstranění a nějaká jizvička by mi byla fuk.
Měla jsem znaménko na zádech, jizva byla větší a po vyndání stehů se rozlezla
@Barbulka píše:
Měla jsem znaménko na zádech, jizva byla větší a po vyndání stehů se rozlezla
Na zádech se to extra blbě hojí.
Ale holky prdlajs. Nejsem magor, z jizvičky se nehroutím. Mudr. mi napsal odstranění až na podzim, ale řešila jsem to z opatrnosti se známou mé kolegyně z chirurgie a ta mi řekla ať to nevleču před sebou (od září mám spoustu pracovních aktivit částečně i v zahraničí a bude časovej stres), proto jsem se SAMA rozhodla jít teď - pochopitelně poučena o tom, že žádné koupání a v žádném případě sluníčko, což pro mě není problém.
Jasně, že z histolky mám strach, nicméně znaménko prý vypadá klidné, tak doufám dobrý bože, že bude ok!
Jo, na zadech je to videt vic. Byla jsem na odstranwni pred deseti lety a mam na prsu v dekoltu takove male perletove kolecko. Na zadech je myslim do ruzova.
@ivašot. píše:
Na zádech se to extra blbě hojí.
Jo, tak takhle bych to teda nenapsala. Je to individuální záležitost, někdo má tendenci k tvorbě koloidních jizev.. prostě to, co se jednomu vyhojí skvěle, druhýmu může dělat potíže, já zase naopak slyšela, že právě v dekoltu se jizvičky hojí hůř. Ostatně proto jsem se ptala na případný zkušenosti. Jinak sešité je to docela hezky člověče ![]()
@Mici1 píše:
Jo, tak takhle bych to teda nenapsala. Je to individuální záležitost, někdo má tendenci k tvorbě koloidních jizev.. prostě to, co se jednomu vyhojí skvěle, druhýmu může dělat potíže, já zase naopak slyšela, že právě v dekoltu se jizvičky hojí hůř. Ostatně proto jsem se ptala na případný zkušenosti. Jinak sešité je to docela hezky člověče
Mě to říkal přímo chirurg, že na zádech je to k rozjetí jizvy náchylnější než na jiných místech
. Mě se v dekoltu naopak hojily dobře. Jinak sklon ke koloidním jizvám je samozřejmě jiná kapitola a pak je problém každá jizva.
@ivašot. píše:
Přesně tohle mě taky napadlo. Já bych byla vyplašená, že mě doktor takhle v létě žene na odstranění a nějaká jizvička by mi byla fuk.
Vyplašená být můžeš, ale k ničemu Ti to stejně nebude.
@Mici1 ano odstraňovali mi miniznaménko, protože jsem si půlku strhla a bylo z toho šití na 2 stehy a protože mám sklony ke keloidním jizvám, tak se samozřejmě udělala. Možná by bylo fajn doporučit manželovi, aby se modlil za to, že znaménko bude neškodné. Až ti vyndají stehy, tak jí maž a masírůj a letos jí moc nevystrkuj na sluníčko a pravděpodobně se hezky zahojí. Jsou ženský, který mají plná prsa strií a s těmi nic moc neudělají
@Mici1 píše:
Vyplašená být můžeš, ale k ničemu Ti to stejně nebude.
To máš samozřejmě pravdu.