Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pekny den,
prosim o radu. Mala (16mesicu) mela neprijemnou udalost, po ktere ma na tvarich asi 2cm jizvy (aktualne 5dni od urazu, stehy budou vytahovat po 8dnech). Cim a jak casto mazat, aby jizvicky byly co nejmensi a nebyly moc videt.
Dekuji
Určitě je nech úplně zahojit, nesmí tam být žádný stroupek. Pak bych to mazala sádlem bez soli a masírovala. Zkus se zeptat v nemocnici jestli by ti ukázali jak masírovat. Mě to ukázali po operaci malého. Má se to masírovat a mazat dvakrát denně do doby než začne jizva blednout.
A hlavně pozor na slunce, čersvé jizvy by se měli před sluncem chránit
Čerstvé jizvy by neměly být vystavovány extrémním teplotám asi po dobu šesti měsíců až jednoho roku. Vystavování intenzivnímu slunečnímu svitu ultrafialovému záření, pobyt v sauně a chlad mohou mít na vývoj jizvy negativní vliv - obzvláště u citlivé a nově vytvořené tkáně. Extrémní teploty mohou také negativně ovlivnit regeneraci tkáně a projevit se nepříjemnými změnami zbarvení a vzhledu kůže. Při pobytu venku proto kůži vždycky chraňte opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem.
V mnoha případech má kladný hojivý účinek kombinovaná terapie se speciální mastí na jizvy. Je velmi důležité pečovat o jizvovou tkáň hned od začátku. Když ji budete udržovat jemnou a vláčnou, budete mít větší šanci, že jizva zůstane hladká, pružná, odolná a mnohem méně zřetelná.
V lékárně jsou i různé přípravky na bázi gelů a mastí na ošetřování jizev
Na jizvy prodávají speciální mastičku v lékárně, jen už si nepamatuju název. Před lety jsem měla úraz a jizvu jsem měla tak 2×2 cm. Mazala jsem to povinně 3× denně a dnes není ani památka po jizvě
Na jizvy se doporucuje mesickova mast a tlakova masaz.
Hlavne se vyhybat slunicku a kuzi udrzovat vlacnou
Jizvicky mame jeste kryte Novikovem (takova zelena barvicka), tak i mam mazat opalovacim kremem?
Novikov je desinfekce…až odpadne stroupek z jizvy, není potřeba Novikovem mazat, naopak použít masti nebo sádlo na zjemnění kůže a udržovat pokožku u jizvy vláčnou, aby se dobře vstřebala. Ale i tak na prudké slunce použít krytí či opal. krém