Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
v pondělí se synovi (10 m.) udělalo na hrudi pár pupínků. Myslela jsem, že jsou to potničky, ale druhý den jich měl mnohem víc a rozšířilo se to po nožičkách. Před 3 týdny měli synovci neštovice, tak jsme raději zajeli k dr., kdyby to náhodou byly neštovice a svědilo ho to, ať na to něco máme a netrápí se do dalšího dne. Neštovice dr. vyloučila, stejně tak 6. nemoc, klasické potničky to taky nejsou, ale že to bude asi něco od potu. Zeptala se, jestli se škrábe a když jsem řekla, že ne, tak že na to prý nic nebudem dávat, že to nic není a samo to zmizí. Vzhledem k tomu, že se vyrážka objevila ve dnech, kdy se v porovnání s předchozími dny nepotil, navíc v místech, kde se prakticky nepotí, mi přijde divný, že by to bylo od potu.
Vyrážka se rozjížděla dál, syn byl podrážděný, celý den pobrekával, nemohl usnout, když se mu to povedlo, spal jen chvilku, v noci také špatně spal. Nevím, jestli ho to přece jen nesvědilo, zda se tak malé dítě umí vůbec poškrábat. Hodně se převaloval, šoupal nožičkama o podložku…
Nejdříve se objevily normální, růžové pupínky, které do druhého dne jakoby zasychaly a vypadají jako červené tečky (ale pořád vystouplé), některé vypadají jako stroupek, některé mají okolo růžový flíček. Nové pupínky se objevovaly každý den, pořád se to horšilo, rozjelo se mu to po celém těle.
Napadá vás, co by to mohlo být? Mám jen tuhle fotku, lepší se mi nepodařila.
Měli jsme něco podobného a prý to byla jen vyrážka. Dr doporučila Fenistil a za 2 dny to přešlo. Mohlo to být prý způsobené tím, že snědl nějaké kyselé ovoce.
Já tě nechci strašit, ale nám tekhle začal atopický ekzém…přesně, jak popisuješ, vyrážka se mu rozšiřovala, teď ji má po celém tělíčku. Taky je od té doby neklidný, hůř spí, šoupe nožičkama o postýlku.
Nebo by to mohla být potravinová alergie, ale to mi přijde divný, že by se to furt dál rozšiřovalo. Nezhoršuje se to po koupání třeba? Nebo když je oblečený v něčem jiném než v bavlně?
Taky jsme to měli a bylo to z horka, ono to do pár dní zmizí, zkus třeba míň oblíkat, nebo po doma ho nechej lítat jen v bodýčku ![]()
@Makinaa007 pro tak malý je prý něco jen na předpis a to nám nedala. Z ovoce to určitě neměl, tím jsem si jistá, vzhledem k tomu, co jsem mu ty dny dávala.
@Nikolacek tak daleko to snad nezajde… Ten atopický třeba na nějakou dobu úplně zmizí a pak se zase objeví, nebo je pořád a jen se mění? Doufám, že je to jen přechodné, jen furt nevím, čím by to mohlo být. Jako alergická reakce mi to právě taky nepřijde, to by se podle mě nerozšiřovalo dál samo o sobě
Nic novýho jsem ani nezkoušela, prášek nezměnila. Omrkla jsem cedulky oblečení, co měl na sobě ten první den, kdy se mu to rozjelo, a byla to zrovna čistá bavlna. Nepřišlo mi, že by se to po koupání výrazně zhoršilo, ale teď jsem zkusila 2 dny nekoupat, dneska už jsem koupala, tak uvidím ráno, jak to bude vypadat.
@kotaska91 a jak dlouho to trvalo? Já jsem ho moc neoblíkala, teď býval jen v bodýčku s krátkým rukávem, případně jen v dupačkách ![]()
@Diblík3 počkala bych tak 2 dny
, pokud se to zhorší, tak zajdi k doktorovi
@Diblík3 My jsme to taky neměli z ovoce. Nevím, z čeho to bylo, ale ten den byla doktorka už pěkně znuděná, že jsme prý už nejmíň desátí s takovou vyrážkou
tak i místní továrny vypustily nějaký hnus a děcka se osypala. 10 měsíců není snad tak malý?
Tak jak to vypadá, pořád to máte?
Atop je nevyzpytatelný, může zmizet a zase se objevit, nebo se může měnit a přesouvat, my máme momentálně tu druhou fázi…
@Diblík3 píše:
@Nikolacek tak daleko to snad nezajde… Ten atopický třeba na nějakou dobu úplně zmizí a pak se zase objeví, nebo je pořád a jen se mění? Doufám, že je to jen přechodné, jen furt nevím, čím by to mohlo být. Jako alergická reakce mi to právě taky nepřijde, to by se podle mě nerozšiřovalo dál samo o soběNic novýho jsem ani nezkoušela, prášek nezměnila. Omrkla jsem cedulky oblečení, co měl na sobě ten první den, kdy se mu to rozjelo, a byla to zrovna čistá bavlna. Nepřišlo mi, že by se to po koupání výrazně zhoršilo, ale teď jsem zkusila 2 dny nekoupat, dneska už jsem koupala, tak uvidím ráno, jak to bude vypadat.
@Diblík3 Měli jsme před týdnem něco podobného doktor 6. nemoc kvuli absenci teploty zavrhl. Vzhledem k tomu že dítě bylo v jeslích kde všichni měli v té době 6. nemoc nevim co jiného by to bylo
@Makinaa007 to mi říkala dr., že do roka mu můžu dát akorát něco na předpis
Název si už nepamatuju.
Děkuji všem za názory. Konečně to vypadá mnohem líp, nové pupínky nemá, všechny se hojí. Doufám, že se toho brzy úplně zbaví a znovu se to neobjeví.
Ahoj holky, poradíte?
Synovi, 2 roky, jsem před chvílí objevila vyrážku na ručičkách, trochu bříško. Měli jsme dneska oslavu tak zobal kde co, tak si říkám, jestli to nemůže být z nějakého jídla (rajčata, sýry nebo tak)… Máte zkušenost? Pokud se to moc nezhorší, ráda bych šla k dr až v pondělí, zatím nemá teploty ani nic…
Na ekzem netrpi???Vypadá tovjsko akutni fáze ekzemu…kdyy to byla reakce na jidlo, mel by spis koprivku…ale tezko rict. Svedi ho to??