Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Enoulik Známí mají Markétu a říkají jí Mája; smáli jsme se, že kdybysme měli Vilém, tak budou Mája a Vilík
Jinak znám taky Markétu, které doma říkají Maki (tak si říkala sama jako malá) a ve škole spolužáci Máňa
A Justýně se říká normálně Týna… A pak ještě máme jedny kamarády, co Justýně svých známých říkají podle francouské výslovnosti Žužu (jejich dcera je Jolanka a někdy jí říkají Žoli).
Taky se mi líbilo Markéta, ale to nemůžeme dát kvůli příjmení.
Ahojky,
mám malý dotaz na ty, které mají doma Elizabeth - kdy má svátek? Vím, že se může slavit na Alžbětu a nebo Elišku, ale chtěla jsem vědět, jestli jste někdo nepátral v nějakém cizím kalendáři v zemi, která též užívá svátky a nenašly jste přímo Elizabeth nebo Elisabeth.
4ekáme také holčičku a jsem uplně bezradná. Jednu holčičku už máme Kristýnu, také se mi vždy líbila Sarlota, ale tak se už jmenuje náš jorkšírek, tak jsem vymyslela Teodoru líbí se mi totiž Tea, ale nechci vyloženě cizí jméno, proto Teodora, ale to se nelíbí mému partnerovi. Ještě jsme uvažovali : Vendula, Klára, Tereza.
Zřejmě ale zvítězí Teodora ![]()
My máme doma také Annu je to moje neteř, nyní má 17let a říkáme ji Ani, Áňo, Ančí, Anino, samozřejmě i Aničko a vůbec jí to nevadí:-)
@Hanika78 píše:
4ekáme také holčičku a jsem uplně bezradná. Jednu holčičku už máme Kristýnu, také se mi vždy líbila Sarlota, ale tak se už jmenuje náš jorkšírek, tak jsem vymyslela Teodoru líbí se mi totiž Tea, ale nechci vyloženě cizí jméno, proto Teodora, ale to se nelíbí mému partnerovi. Ještě jsme uvažovali : Vendula, Klára, Tereza.Zřejmě ale zvítězí Teodora
Teodora je zvláštní jméno, Tea se mi hooodně líbí
. Záleží, aby obě varianty šly k vašemu příjmení.
Já bych to až tak nekritizovala. Náš syn je Jakub Jan, druhý jméno je krátký a obě jména pro nás mají svůj význam. Náš syn dostal druhé jméno Jan po mém dědovi, kterému v pěti letech zajelo auto syna Jeníčka, a to v době kdy jezdilo 5 aut ve městě. Pak už se mu narodily tři holky, od kterých měl dohromady pět vnoučat - samé holky. Když jsem otěhotněla, chtěli jsme dát jméno po dědovi, byl by to první kluk po dvou generacích holek. Schodou okolností ale můj muž je z rodiny, kde je můj tchán Jan, starší brácha Jan a ten už v té době měl dvouletého Honzíka. Takže dva kluky stejného jména v jedné rodině fakt asi ulítlý ne? Nakonec jsme to vyřešili šalamounsky. Takže náš Jakub má druhý jméno po dědovi a navíc je to jeho jméno křestní, za kmotra mu šel strejda Jan. Nikdy s tím neměl problém, používá první jméno - jakoby občanské - druhé je jeho jméno křestní a má spojitost s jeho pradědou, který ho měl moc rád a letos mu bohužel zemřel. Syn má ale po něm památku. Navíc všude v zahraničí jsou křestní (druhá) jména běžná. Kamarádka se vdala do USA a tam naopak na ni koukali jako na divné zvíře, že má jen jedno jméno. Navíc pokud se podíváte do historie, tak i v Čechách bylo běžné dávat jména dvě. Druhé dítě máme holku - opět jsme jí jedno jméno vybrali my a druhé dostala u křtu po své babičce (která je na to náležitě hrdá) - jmenuje se Pavla Marie (a z legrace jí říkáme Pája Mája) obě jména jsou česká, k oboum máme své důvody. Pro nás to není jen o estetice jména. Nelíbí se mi rodinky, kde maj holku a kluka a ty se jmenují po rodičích, jakoby ti rodiče neměli fantazii - to zas přijde mě. My jsme to prostě vyřešili takhle. Jedno jméno jim vybrali my - druhé mají pro nás význam „tak trochu srdeční“
Dvě jména jsou pěkná, ale na druhou stranu mi přijde trapný ve všem být jako američani. Jednou jsme Evropani a je jedno kde člověk žije a měl by každý být hrdý na svuj puvod, bez ohledu na to kolik má jmen nebo odkud pochází:)
My mame Anessa-Gisele (zizel) unas kdyz je pomlcka vyslovuje se s obema jmeny (Anessazizel) ale mane zahranicni prijmeni po manzelovi a v CR nezijem takze unas je fo jmeno normalni ja chtela Vanessu ale nechtela jsem jmeno ktere je vsude a dnes je vanessa opravdu hodne brane jmeno tak jsem odebrala V a jsme original!!
a kdyz prijedeme do CR jmeno je originalni a libi se…
@pavoucica píše:
Dvě jména jsou pěkná, ale na druhou stranu mi přijde trapný ve všem být jako američani. Jednou jsme Evropani a je jedno kde člověk žije a měl by každý být hrdý na svuj puvod, bez ohledu na to kolik má jmen nebo odkud pochází:)
Jako Američani? To myslíš kvůli těm dvěma jménům? A viděla jsi někdy třeba španělské jméno? Nebo nějaké severské? Ve skandinávii má dvě jména skoro každý. Ve spoustě evropských zemí je normální mít dvě i více jmen a u nás to ještě před ne zas tak dlouhou dobou bylo normální taky, vezmi si jenom všechny ty slavné spisovatele a umělce 19. a začátku 20. století - někoho s jedním jménem, aby mezi nimi pohledal.
Já nejsem odpurce dát dítěti dvě jména, ale když tak pozoruju jak lidi blázní po Mia, Anika, Amy, Abigail…a takhle by se dalo pokračovat dál, copak tohle nejsou americká jména. Nechápu, proč lidi takhle blázní, jednou ale děti vyrostou a jak třeba bude pak znít když člověk dá Amy Nováková nebo Mia Nedomová, myslíte že na takové jméno budou hrdé…nevím co a to říct. Já jsem zastánce českých jmen!!!
Ahoj, my mame Lauru! A me se osobne libilo pro holku René-netradicni, ale libilo se mi. A nevim proc, ale uvazuji pokud bude druha holcicka tak Zora nebo Elen..:-) co se mi nelibi jsou jmena co ma kazdy-Vanesa, Natalie,Tereza..to bych nedala a ani Jana, Lenka..(nic proti nikomu)
@pavoucica píše:
Já nejsem odpurce dát dítěti dvě jména, ale když tak pozoruju jak lidi blázní po Mia, Anika, Amy, Abigail…a takhle by se dalo pokračovat dál, copak tohle nejsou americká jména. Nechápu, proč lidi takhle blázní, jednou ale děti vyrostou a jak třeba bude pak znít když člověk dá Amy Nováková nebo Mia Nedomová, myslíte že na takové jméno budou hrdé…nevím co a to říct. Já jsem zastánce českých jmen!!!
Mia, Anika, Amy ani Abigail nejsou americká jména. Mia je původem germánská osamostatnělá zkrácenina jména Maria užívaná v němčině a jiných jazycích, Anika je původem švédská domácká podoba jména Anna, Amy je poangličtěná podoba starofrancouzského jména Amee a Abigail je biblické jméno hebrejského původu(zdroj viz. Jak se bude vaše dítě jmenovat, Miloslava Knappová). S Američany tato jména nemají nic společného a jestli je lidé v Americe používají ještě neznamená, že jsou jejich. A zajímalo by mě, jaká česká jména máte na mysli. Původem česká jména jsou maximálně Doubravka, Zdeněk… Obyčejně používaná jména jako např. Kateřina, Petr, Jan, Markéta… jsou původem řecká, latinská, hebrejská atd. S Čechy toho mají společného stejně tolik jako s Američany. Takže tak
.