Jména pro holčičky

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1570
9.8.12 20:48
@Kallkapa píše:
Ale já nemluvila o tom, že jsou česká.. :nevim: Mluvila jsem, že téměř každý se chtěl v dětství či pubertě jmenovat jinak.. Třeba i hojně užívaná Tereza - znám jich několik a téměř všem nositelkám přišlo během jejich života jméno příliš tvrdé, příliš nějaké, stejně tak Martinám, Jaroslavám atd. atd.. Takže to si asi špatně pochopila.

Takže za česká jména považuješ jména z kalendáře? Takový Max nebo Vanesa jsou taky v kalendáři, (Maxe si zmiňovala) Vanesu ne ale přijde mi jako jméno stejného ražení, které uvádíš. Věřím tomu, že do pár let bude v kalendáři i Mia atd..Tuším, že kalendáře se obměňují podle hojnosti užívání..

Vy jste to uvedla v kontextu k českým jménum, ale to je jedno já sem vždycky brala česká jména převážně ta co byla v kalendáři, ale dneska jsem to podrobněji zkoumala a zjištuju, že to tak v podstatě ani není :mrgreen: No jo vkus lidí se mění a já bych nejspíš taky dítěti nedala jméno Jarmila nebo Květoslava :mrgreen:Elizabeth jsme chtěli, protože je to staroanglické a ikdyž je to cizí tak mi to přijde mi to takové ušitrhající.

Příspěvek upraven 09.08.12 v 20:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
9.8.12 20:52
@RyBANA píše:
Tobě to trhá uši, mě ne…
Já cca ve 12 letech taky chtěla měnit jméno a to mám běžně dávané - Veronika. Líbilo se mi jméno Satenik (moje arménská spolužačka) a Veronika mi přišla a doteď (i když už své jméno mám ráda) mi obyčejná přijde.

Moje kamarádka je Věnceslava, celý život se za jméno stydí a nechává si říkat Vendula. Zlatá Anika nebo Abigail (mimochodem známému se teď narodila Abigail Horáková :mrgreen: a mě se to moc líbí).

Proč prostě nechceš chápat, že někomu se líbí Kateřina a někomu Mia? Proč by se měli všichni jmenovat tak, jak chceš ty - to je zvrácený :mrgreen:

Lidé staví módní baráky, dělají módní interiéry, módně se oblékají, pořizují si módní psy, proč by nemohli dát módní jméno dítěti. Co je komu (krom jejich dítěte) do toho 8)

Co to jako je, já přece nepíšu aby se všichni jmenovali tak jak chci já. Já jen řekla, že jsem pro klasická jména raději než pro ty moderní. Co se týče psu.Pes není modní doplněk!!! Je to živej tvor a podle toho by ho měli lidi brát. A pozor moda se přece taky mění z roku na rok a to co se ted muže zdát lidem „IN“ může být za pár let „MIMO“ ;) Proto jsem pro klasičtější jména, která i za pár let budou hezká a myslím si že ikdyž naše malá bude jednou stará bába tak za to, že je ema se nebude muset stydět. Ema je sice germánského puvodu, ale to je i Richard ten muj a já jsem Lucie a nepřijde mi to jako jméno za které bych se musela stydět.
Chtěli jsme Beátu, Emu, Elišku, Annu, Elizabetku, Růženku, Vendulku, Amélii Jindřišku nebo Viktorku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Nechali jsme to napsané v kuchyni na tabulce a každý kdo přišel udělal čákru podle toho co se komu líbilo :roll: Nakonec postoupila Anna a Ema ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
10.8.12 06:25

Pes je živý tvor, ale rasa psa se nijak s módní vlnou nevylučuje, jak jinak si vysvětlit v určité době nával pudlů, posléze jezevčíků, yorkšírů a bíglů 8)

Nemyslím to nijak zle, jen to tak prostě je :mrgreen: A ano kdo vybírá podle toho co je IN, musí počítat s tím, že IN nebude navždy - jako v té módě, stavbách, psech 8)

Sice jsi psala, že jsi pro klasická jména, ale proč tedy neakceptovat, že někdo je pro „neklasická“ jména 8)

Třeba Emě bude vadit, kolik jich je - třeba ne. Ale u mě to byl zrovna tento důvod - 4 Veroniky ve třídě mě fakt nebavily. Ale už jsem stará a tyhle žabomyší války neřeším, dokonce jsem ráda, když se nás Veronik sejde víc, je to vcelku prča.

Pro mě třeba „klasická“ Petra, Pavla, Martina, Kateřina, Jindřiška atd nebudou pěkná nikdy - prostě a jednoduše se mi nikdy nelíbili a mohu s jistotou říct, že konkrétně tyhle se mi nikdy líbit nebudou. Ale pokud někomu ano, tak proč ne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kaki99990
20.8.12 07:49

Já mám dceru Dorotku a čekám chlapečka a nevím jak ho mám pojmenovat moc bych byla ráda kdy by jste mi poradily. :dance:

• Citovat
  • Upravit
2282
20.8.12 08:40
@RyBANA píše:Pro mě třeba „klasická“ Petra, Pavla, Martina, Kateřina, Jindřiška atd nebudou pěkná nikdy - prostě a jednoduše se mi nikdy nelíbili a mohu s jistotou říct, že konkrétně tyhle se mi nikdy líbit nebudou. Ale pokud někomu ano, tak proč ne :nevim:

Ja se jmenem osobni problem nikdy nemela, ale ze zkusenosti se zivotem v zahranici vim, ze tahle tradicne davana jmena venku akorat komoli, konkretne moje jmeno Petra pro me v anglictine zni naprosto priserne :roll:

Muj nazor na jmena je, at si kazdy svoje dite pojmenuje jak chce, ostatni mu do toho nemaji co kecat, az dite povyroste s rodici si to vyridi samo :-D
Co si pamatuju chtela jsem mit dceru Emmu a mam ji. To ze tohle jmeno ted dava kazdy druhy je mi uprimne jedno a navic nikde v okoli zadnou neznam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1437
20.8.12 11:02
@Kaki99990 píše:
Já mám dceru Dorotku a čekám chlapečka a nevím jak ho mám pojmenovat moc bych byla ráda kdy by jste mi poradily. :dance:

Teodor :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
20.8.12 12:44
@PetulinaP píše:
Ja se jmenem osobni problem nikdy nemela, ale ze zkusenosti se zivotem v zahranici vim, ze tahle tradicne davana jmena venku akorat komoli, konkretne moje jmeno Petra pro me v anglictine zni naprosto priserne :roll:Muj nazor na jmena je, at si kazdy svoje dite pojmenuje jak chce, ostatni mu do toho nemaji co kecat, az dite povyroste s rodici si to vyridi samo :-D
Co si pamatuju chtela jsem mit dceru Emmu a mam ji. To ze tohle jmeno ted dava kazdy druhy je mi uprimne jedno a navic nikde v okoli zadnou neznam

Já s vaším názorem souhlasím, jenom jsem tu nahlas řekla, že se mi „cizí“ jména nelíbí k českému přijmení a už byl ohen na střeše. My máme taky Emu pouze s jedním m a je to krásné jméno a je mi uplně jedno jestli někdo tvrdí že je přeemováno, jelikož tak jako vy žádnou další Emu neznáme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kaki99990
21.8.12 08:59

Kecalka

Lemanka píše:
Teodor :).

Moc pěkné.

• Citovat
  • Upravit
VERCA12345
21.8.12 10:10

Čekám holčičku a muj muž by chtěl a by se jmenovala Viktorka ale mě se líbí Elenka :think:
a nevím ják mu má vymluvit Viktorku. :think:

• Citovat
  • Upravit
nepřihlášená lemanka
21.8.12 10:30
@VERCA12345 píše: Čekám holčičku a muj muž by chtěl a by se jmenovala Viktorka ale mě se líbí Elenka :think:
a nevím ják mu má vymluvit Viktorku. :think:

No prostě mu řekni, že se ti to jméno nelíbí a je to, ne? Pokud se jemu Elena nelíbí, tak zkuste najít nějaký kompromis. Vím, že je to těžké. Zkus mu říct, že po něm má holčička příjmení a ty že vybereš jméno.

• Citovat
  • Upravit
1570
21.8.12 10:42
@VERCA12345 píše: Čekám holčičku a muj muž by chtěl a by se jmenovala Viktorka ale mě se líbí Elenka :think:
a nevím ják mu má vymluvit Viktorku. :think:

Muj muž chtěl Elišku a já Emičku a pořád jsem do něj hučela a začala jsem pupíku říkat Emička tak to nakonec vzdal a já si prosadila svou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
21.8.12 11:09
@pavoucica píše:
Vy jste to uvedla v kontextu k českým jménum, ale to je jedno já sem vždycky brala česká jména převážně ta co byla v kalendáři, ale dneska jsem to podrobněji zkoumala a zjištuju, že to tak v podstatě ani není :mrgreen: No jo vkus lidí se mění a já bych nejspíš taky dítěti nedala jméno Jarmila nebo Květoslava :mrgreen:Elizabeth jsme chtěli, protože je to staroanglické a ikdyž je to cizí tak mi to přijde mi to takové ušitrhající.Příspěvek upraven 09.08.12 v 20:55

Chtěla si dát Elizabeth protože je staroanglické?? A proč tady teda píšeš ty pohoršené příspěvky, že by se měla dávat v čechách česká jména?? :lol: Taky nechápu spojení, že si chtěla dát Elizabeth protože i když je cizí je takové UŠITRHAJÍCÍ..Nevím ale podle mě si dost protiřečíš. Nad Miou a Anikou se Ti otevírá kudla v kapse, protože je to podle Tebe americké a my jsme v čechách, ale klidně dáš podle tebe staroanglickou Elizabeth, která Ti navíc trhá uši.. :mrgreen:. No to je fuk :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihlášená lemanka
21.8.12 11:32
@Kallkapa píše:
Chtěla si dát Elizabeth protože je staroanglické?? A proč tady teda píšeš ty pohoršené příspěvky, že by se měla dávat v čechách česká jména?? :lol: Taky nechápu spojení, že si chtěla dát Elizabeth protože i když je cizí je takové UŠITRHAJÍCÍ..Nevím ale podle mě si dost protiřečíš. Nad Miou a Anikou se Ti otevírá kudla v kapse, protože je to podle Tebe americké a my jsme v čechách, ale klidně dáš podle tebe staroanglickou Elizabeth, která Ti navíc trhá uši.. :mrgreen:. No to je fuk :lol:

@Kallkapa :pankac: :mrgreen: :palec:

• Citovat
  • Upravit
11565
21.8.12 13:53
@Kallkapa píše:
Chtěla si dát Elizabeth protože je staroanglické?? A proč tady teda píšeš ty pohoršené příspěvky, že by se měla dávat v čechách česká jména?? :lol: Taky nechápu spojení, že si chtěla dát Elizabeth protože i když je cizí je takové UŠITRHAJÍCÍ..Nevím ale podle mě si dost protiřečíš. Nad Miou a Anikou se Ti otevírá kudla v kapse, protože je to podle Tebe americké a my jsme v čechách, ale klidně dáš podle tebe staroanglickou Elizabeth, která Ti navíc trhá uši.. :mrgreen:. No to je fuk :lol:

Myslím že to je jednoduché :mrgreen: Cizí jména Lucii/pavoucici vadí, ale jen pokud jsou taková ta „nová“, „moderní“… pokud jsou stará, tak je to v pořádku ;)

Upřímně, od cizinců co u nás žijou jsem několikrát slyšela, že jsme my Češi ve jménech extrémní konzervy (i třeba proti Slovákům), třeba v USA (nebo možná v Británii, teď si nejsem jistá) už je nějakou dobu častější jméno Kaitlin než Catherine, a top desítka se mění tak co deset let…

Ale na druhou stranu, v těchhle zemích je třeba běžný, že se jméno hláskuje, a já bych nechtěla, aby moje dcera musela celý život (nebo půl) říkat „jmenuju se Elizabeth Mayerová, Elizabeth psáno se z a t h na konci, Mayerová německy s ypsilon“ (to je příklad, my máme český příjmení, který každý umí napsat, ale zase je k Elizabeth jak pěst na oko).

Ale pokud chce někdo pojmenovat svoje dítě Ornella Štiková nebo Olivie Coco Vaculíková, tak to bude on, s kým si to ta holka jednou vyříká (nebo poděkuje ;) ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
21.8.12 13:59
@karolina_a_betuska píše:
Myslím že to je jednoduché :mrgreen: Cizí jména Lucii/pavoucici vadí, ale jen pokud jsou takopvá ta „nová“, „moderní“… pokud jsou stará, tak je to v pořádku ;)

Upřímně, od cizinců co u nás žijou jsem několikrát slyšela, že jsme my Češi ve jménech extrémní konzervy (i třeba proti Slovákům), třeba v USA (nebo možná v Británii, teď si nejsem jistá) už je nějakou dobu častější jméno Kaitlin než Catherine, a top desítka se mění tak co deset let…

Ale na druhou stranu, v těchhle zemích je třeba běžný, že se jméno hláskuje, a já bych nechtěla, aby moje dcera musela celý život (nebo půl) říkat „jmenuju se Elizabeth Mayerová, Elizabeth psáno se z a t h na konci, Mayerová německy s ypsilon“ (to je příklad, my máme český příjmení, který každý umí napsat, ale zase je k Elizabeth jak pěst na oko).

Ale pokud chce někdo pojmenovat svoje dítě Ornella Štiková nebo Olivie Coco Vaculíková, tak to bude on, s kým si to ta holka jednou vyříká (nebo poděkuje ;) ).

Jak to myslíš moderní? Právě, že to nedává smysl :think: Elizabeth je možná staroanglické (to teď nevím) ale třeba ta Abigail, kterou uváděla jako strašné americké jméno je HEBREJSKÉHO původu, čili řekla bych dost staré :nevim:. Nevím, prostě mi to nedává smysl :mrgreen:

PS : dokonce jsem teď našla, že Abigail má podle českého kalendáře svátek 9. února ( když tu byla odvolávka na to, že co je v kalendáři, je teda české - což je mimochodem taky hrozná hloupost :) ). :nevim:

Edit : Vyskytuje se např. v bibli - je to dosti staré?

„Podle Bible byla Abigail manželkou boháče Nábala a proti vůli svého muže dala potraviny budoucímu izraelskému králi Davidovi. Když její manžel Nábal zemřel, stala se Davidovou ženou“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze