Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Koukám, že vy se v tom maximálně vyžíváte nicméně přemýšlela jste někdy nad tím jak z ní třeba Mia Nováková, nebo Abigeil Nedomová???Prostě si stojím zatím, že se takové jména do ČR nehodí, musí člověk předpokládat, že děti jednou vyrostou a ne každému se třeba bude jeho jméno líbit, navíc ne u každáho dítěte se dá předpokládat kariéra spisovatele nebo slavné herečky. Vím, že spousta jmen je počeštelých, ale jsou krásná a nic za co by se člověk musel stydět. Je to všechno jenom o tom, že pár potrhlých hereček či modelek použilo pro svoje děti neobvyklá jména, aby se zviditelnily a tím spustily vlnu. Další věc kterou bych taky uvedla, že spoustu těchto jmen jsem zaregistrovala u psů a je to další duvod proč ne:)Třeba moje švagrová má jack russel teriérku Miu, naši známí mají Amy:)No a když jsem u tohohle jména nečte se náhodou po anglicku Ejmi???Hodně používaný je Max a rozhodně bych nechtěla aby se moje dítě jmenovalo stejně jako sousedovic ratlík ![]()
@pavoucica píše:
Koukám, že vy se v tom maximálně vyžíváte nicméně přemýšlela jste někdy nad tím jak z ní třeba Mia Nováková, nebo Abigeil Nedomová???Prostě si stojím zatím, že se takové jména do ČR nehodí, musí člověk předpokládat, že děti jednou vyrostou a ne každému se třeba bude jeho jméno líbit, navíc ne u každáho dítěte se dá předpokládat kariéra spisovatele nebo slavné herečky. Vím, že spousta jmen je počeštelých, ale jsou krásná a nic za co by se člověk musel stydět. Je to všechno jenom o tom, že pár potrhlých hereček či modelek použilo pro svoje děti neobvyklá jména, aby se zviditelnily a tím spustily vlnu. Další věc kterou bych taky uvedla, že spoustu těchto jmen jsem zaregistrovala u psů a je to další duvod proč ne:)Třeba moje švagrová má jack russel teriérku Miu, naši známí mají Amy:)No a když jsem u tohohle jména nečte se náhodou po anglicku Ejmi???Hodně používaný je Max a rozhodně bych nechtěla aby se moje dítě jmenovalo stejně jako sousedovic ratlík
Neřekla jsem že jména jako Mia Nováková a Abigail Nedomová se sem hodí či nehodí, jen jsem napsala pravý původ jmen, která jste označila za americká, ale ani jedno americké není
.
Příspěvek upraven 09.08.12 v 12:30
@pavoucica píše:
Koukám, že vy se v tom maximálně vyžíváte nicméně přemýšlela jste někdy nad tím jak z ní třeba Mia Nováková, nebo Abigeil Nedomová???Prostě si stojím zatím, že se takové jména do ČR nehodí, musí člověk předpokládat, že děti jednou vyrostou a ne každému se třeba bude jeho jméno líbit, navíc ne u každáho dítěte se dá předpokládat kariéra spisovatele nebo slavné herečky. Vím, že spousta jmen je počeštelých, ale jsou krásná a nic za co by se člověk musel stydět. Je to všechno jenom o tom, že pár potrhlých hereček či modelek použilo pro svoje děti neobvyklá jména, aby se zviditelnily a tím spustily vlnu. Další věc kterou bych taky uvedla, že spoustu těchto jmen jsem zaregistrovala u psů a je to další duvod proč ne:)Třeba moje švagrová má jack russel teriérku Miu, naši známí mají Amy:)No a když jsem u tohohle jména nečte se náhodou po anglicku Ejmi???Hodně používaný je Max a rozhodně bych nechtěla aby se moje dítě jmenovalo stejně jako sousedovic ratlík
Dědův pes se jmenuje Dáša, jezevčice kamarádky je Terezka, pak znám russel teriérku Káťu, každý druhý ořech z dědiny je Míša, další známá má Vendelína, vlčáka Borise, jorkšírku Natašu. Samozřejmě znám i psy Nely a Samy a Maxe (toho má zrovna máma) ale proto nechápu to srovnání. Psi a kočky se jmenují všelijak, kdyby to bylo kritérium pro výběr jména dítěte tak by se muselo jmenovat leda Jaroslav či Stanislava- a to ještě možná i takový psík někde běhá
. A Mia Nedomová, že se do ČR nehodí? A kdo určuje tu hranici co se sem hodí a nehodí? Každý podle svého ucha? Tak v tom případě půlce lidí Mia bude znít a půlce né. Mě Mia třeba nezní ale nevidím důvod proč by Mia Nedomová měla být v ČR chudák. Takových jsou plné třídy..
Správně někdo podotkl, že česká jména jsou jen málokterá, to že Vám zní některá jména česky, je způsobeno tím, že jsou zde používaná. Stejně našim dětem budou znít normálně Vanesy a Mie (jak se to skloňuje?
), protože se budou běžně užívat. A že se někomu nebude líbit jeho vlastní jméno? To se podle mě nelíbí většině. V dospělosti si většina zvykne ale v dětství by se nejradši každý jmenoval jinak ![]()
Můžem o tom polemizovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak jediné co se s tím dá dělat ![]()
@pavoucica píše:
Můžem o tom polemizovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak jediné co se s tím dá dělat
No to ano, ale mluvit o tom, že se něco do ČR nehodí, že žijeme v evropě tak nemáme dávat americká jména - následné vyjmenování všech možných jmen jenom né amerických
a přesvědčování, že takové dítě nebude na své jméno jistě hrdé a líbit se mu nebude mi přijde jako výkřik do tmy.. Ani Terezám a Janám se jejich jméno nelíbí. V dospělosti si zvykne každý, když s tím jménem žije celý život. A co vím, nechávají se přejmenovat právě Ti typicky česky pojmenovaní jako Dobroslava, Květoslav atd..Znám třeba dospělou Riu (Ria) a ta je na své jméno náležitě hrdá.. ![]()
Mě to jako výkřik do tmy nepřijde, já třeba neznám nikoho komu by se jeho „české“ jméno nelíbilo a jsou to samé Jany, Terezky, Evy, Hanky, Zuzany…Jmenovat se Ria stejně jako jistý druh hygienické potřeby bych se zrovna nechtěla. Nicméně Abigeil se čte Ebigejl, Mia je Mija a Amy je Ejmí což mi moc české nepřijde. Je to přece s anglickou výslovností a nejčastej se s těmihle jmény řekla bych člověk setkává v právě v amerických filmech. ![]()
Jana - hebrejské, Zuzana- hebrejské, Tereza- řecké, Eva-hebrejské.. ani jedno ze jmen, které si uvedla původem české není. To, že se v česku hojně používá a ty si na ně zvyklá, je něco jiného. Stejně tak budou naše děti zvyklé na Miu a Amy ač původem české nejsou.
Ukázku původem českých a slovanských jmen najdeš třeba zde : http://vlast.cz/ceska-jmena/
Píšeš v uvozovkách „české“ ale co to znamená? V uvozovkách české by mohly být teda jména, která se užívají na území české republiky takže například ta Mia je taky „česká“ ![]()
@Kallkapa píše:
Jana - hebrejské, Zuzana- hebrejské, Tereza- řecké, Eva-hebrejské.. ani jedno ze jmen, které si uvedla původem české není. To, že se v česku hojně používá a ty si na ně zvyklá, je něco jiného. Stejně tak budou naše děti zvyklé na Miu a Amy ač původem české nejsou.Ukázku původem českých a slovanských jmen najdeš třeba zde : http://vlast.cz/ceska-jmena/
Píšeš v uvozovkách „české“ ale co to znamená? V uvozovkách české by mohly být teda jména, která se užívají na území české republiky takže například ta Mia je taky „česká“
Ano, paní neví, o čem vlastně mluví. Pokud mluví o původu, pak ani jedno jí vyjmenované jméno české není, a pokud mluví o užívaných jménech, pak jsou všechna jména, co kdy byla na území ČR užita, česká, takže máte pravdu, že i Mia a všechna ostatní jména jsou česká
.
Já se nebavím o jménech které se užívají, ale o jménech, které jsou v kalendáři a ta beru je jako „česká“ v úvozovkách proto, že tu poukazujete na jejich puvod, který český vlastně není. ![]()
@Kallkapa píše:
No to ano, ale mluvit o tom, že se něco do ČR nehodí, že žijeme v evropě tak nemáme dávat americká jména - následné vyjmenování všech možných jmen jenom né americkýcha přesvědčování, že takové dítě nebude na své jméno jistě hrdé a líbit se mu nebude mi přijde jako výkřik do tmy.. Ani Terezám a Janám se jejich jméno nelíbí. V dospělosti si zvykne každý, když s tím jménem žije celý život. A co vím, nechávají se přejmenovat právě Ti typicky česky pojmenovaní jako Dobroslava, Květoslav atd..Znám třeba dospělou Riu (Ria) a ta je na své jméno náležitě hrdá..
A Terezu i Janu jsem tu první uvedla vy sama ![]()
Já se vrátím k původnímu dotazu zakladatelky
Vždycky se mi líbilo jméno Alžběta (Betynka) a Liliana, ale nakonec budeme mít Olinku ![]()
Alžběta je moc hezké jméno
taky bych jí říkala Betynko.My jme chtěli Elizabeth což je v podstatě to samé, ale je to staroanglicky.Nebo obdoba je Eliška, ale protože je přeEliškováno nakonec jsme se rozhodli pro Emu.Taky se nám líbila Beáta, Růženka, Amélie, Anna nebo Jindřiška ![]()
@pavoucica píše:
A Terezu i Janu jsem tu první uvedla vy sama
Ale já nemluvila o tom, že jsou česká..
Mluvila jsem, že téměř každý se chtěl v dětství či pubertě jmenovat jinak.. Třeba i hojně užívaná Tereza - znám jich několik a téměř všem nositelkám přišlo během jejich života jméno příliš tvrdé, příliš nějaké, stejně tak Martinám, Jaroslavám atd. atd.. Takže to si asi špatně pochopila.
Takže za česká jména považuješ jména z kalendáře? Takový Max nebo Vanesa jsou taky v kalendáři, (Maxe si zmiňovala) Vanesu ne ale přijde mi jako jméno stejného ražení, které uvádíš. Věřím tomu, že do pár let bude v kalendáři i Mia atd..Tuším, že kalendáře se obměňují podle hojnosti užívání..
Příspěvek upraven 09.08.12 v 19:21
@pavoucica píše:
Alžběta je moc hezké jménotaky bych jí říkala Betynko.My jme chtěli Elizabeth což je v podstatě to samé, ale je to staroanglicky.Nebo obdoba je Eliška, ale protože je přeEliškováno nakonec jsme se rozhodli pro Emu.Taky se nám líbila Beáta, Růženka, Amélie, Anna nebo Jindřiška
Elizabeth? Tak teď tomu asi nerozumím
. Elizabeth je tedy podle tvého české jméno? (Jinak je moc pěkné
)
@pavoucica píše:
Tobě to trhá uši, mě ne…
Já cca ve 12 letech taky chtěla měnit jméno a to mám běžně dávané - Veronika. Líbilo se mi jméno Satenik (moje arménská spolužačka) a Veronika mi přišla a doteď (i když už své jméno mám ráda) mi obyčejná přijde.
Moje kamarádka je Věnceslava, celý život se za jméno stydí a nechává si říkat Vendula. Zlatá Anika nebo Abigail (mimochodem známému se teď narodila Abigail Horáková
a mě se to moc líbí).
Proč prostě nechceš chápat, že někomu se líbí Kateřina a někomu Mia? Proč by se měli všichni jmenovat tak, jak chceš ty - to je zvrácený ![]()
Lidé staví módní baráky, dělají módní interiéry, módně se oblékají, pořizují si módní psy, proč by nemohli dát módní jméno dítěti. Co je komu (krom jejich dítěte) do toho ![]()