Jména pro holčičky

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1570
9.8.12 07:31

Koukám, že vy se v tom maximálně vyžíváte nicméně přemýšlela jste někdy nad tím jak z ní třeba Mia Nováková, nebo Abigeil Nedomová???Prostě si stojím zatím, že se takové jména do ČR nehodí, musí člověk předpokládat, že děti jednou vyrostou a ne každému se třeba bude jeho jméno líbit, navíc ne u každáho dítěte se dá předpokládat kariéra spisovatele nebo slavné herečky. Vím, že spousta jmen je počeštelých, ale jsou krásná a nic za co by se člověk musel stydět. Je to všechno jenom o tom, že pár potrhlých hereček či modelek použilo pro svoje děti neobvyklá jména, aby se zviditelnily a tím spustily vlnu. Další věc kterou bych taky uvedla, že spoustu těchto jmen jsem zaregistrovala u psů a je to další duvod proč ne:)Třeba moje švagrová má jack russel teriérku Miu, naši známí mají Amy:)No a když jsem u tohohle jména nečte se náhodou po anglicku Ejmi???Hodně používaný je Max a rozhodně bych nechtěla aby se moje dítě jmenovalo stejně jako sousedovic ratlík :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1437
9.8.12 09:50
@pavoucica píše:
Koukám, že vy se v tom maximálně vyžíváte nicméně přemýšlela jste někdy nad tím jak z ní třeba Mia Nováková, nebo Abigeil Nedomová???Prostě si stojím zatím, že se takové jména do ČR nehodí, musí člověk předpokládat, že děti jednou vyrostou a ne každému se třeba bude jeho jméno líbit, navíc ne u každáho dítěte se dá předpokládat kariéra spisovatele nebo slavné herečky. Vím, že spousta jmen je počeštelých, ale jsou krásná a nic za co by se člověk musel stydět. Je to všechno jenom o tom, že pár potrhlých hereček či modelek použilo pro svoje děti neobvyklá jména, aby se zviditelnily a tím spustily vlnu. Další věc kterou bych taky uvedla, že spoustu těchto jmen jsem zaregistrovala u psů a je to další duvod proč ne:)Třeba moje švagrová má jack russel teriérku Miu, naši známí mají Amy:)No a když jsem u tohohle jména nečte se náhodou po anglicku Ejmi???Hodně používaný je Max a rozhodně bych nechtěla aby se moje dítě jmenovalo stejně jako sousedovic ratlík :)

Neřekla jsem že jména jako Mia Nováková a Abigail Nedomová se sem hodí či nehodí, jen jsem napsala pravý původ jmen, která jste označila za americká, ale ani jedno americké není :nevim:.

Příspěvek upraven 09.08.12 v 12:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
9.8.12 10:03
@pavoucica píše:
Koukám, že vy se v tom maximálně vyžíváte nicméně přemýšlela jste někdy nad tím jak z ní třeba Mia Nováková, nebo Abigeil Nedomová???Prostě si stojím zatím, že se takové jména do ČR nehodí, musí člověk předpokládat, že děti jednou vyrostou a ne každému se třeba bude jeho jméno líbit, navíc ne u každáho dítěte se dá předpokládat kariéra spisovatele nebo slavné herečky. Vím, že spousta jmen je počeštelých, ale jsou krásná a nic za co by se člověk musel stydět. Je to všechno jenom o tom, že pár potrhlých hereček či modelek použilo pro svoje děti neobvyklá jména, aby se zviditelnily a tím spustily vlnu. Další věc kterou bych taky uvedla, že spoustu těchto jmen jsem zaregistrovala u psů a je to další duvod proč ne:)Třeba moje švagrová má jack russel teriérku Miu, naši známí mají Amy:)No a když jsem u tohohle jména nečte se náhodou po anglicku Ejmi???Hodně používaný je Max a rozhodně bych nechtěla aby se moje dítě jmenovalo stejně jako sousedovic ratlík :)

Dědův pes se jmenuje Dáša, jezevčice kamarádky je Terezka, pak znám russel teriérku Káťu, každý druhý ořech z dědiny je Míša, další známá má Vendelína, vlčáka Borise, jorkšírku Natašu. Samozřejmě znám i psy Nely a Samy a Maxe (toho má zrovna máma) ale proto nechápu to srovnání. Psi a kočky se jmenují všelijak, kdyby to bylo kritérium pro výběr jména dítěte tak by se muselo jmenovat leda Jaroslav či Stanislava- a to ještě možná i takový psík někde běhá :nevim:. A Mia Nedomová, že se do ČR nehodí? A kdo určuje tu hranici co se sem hodí a nehodí? Každý podle svého ucha? Tak v tom případě půlce lidí Mia bude znít a půlce né. Mě Mia třeba nezní ale nevidím důvod proč by Mia Nedomová měla být v ČR chudák. Takových jsou plné třídy.. :nevim: Správně někdo podotkl, že česká jména jsou jen málokterá, to že Vám zní některá jména česky, je způsobeno tím, že jsou zde používaná. Stejně našim dětem budou znít normálně Vanesy a Mie (jak se to skloňuje? :oops: :lol: ), protože se budou běžně užívat. A že se někomu nebude líbit jeho vlastní jméno? To se podle mě nelíbí většině. V dospělosti si většina zvykne ale v dětství by se nejradši každý jmenoval jinak :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
9.8.12 10:25

Můžem o tom polemizovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak jediné co se s tím dá dělat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
9.8.12 10:32
@pavoucica píše:
Můžem o tom polemizovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak jediné co se s tím dá dělat ;)

No to ano, ale mluvit o tom, že se něco do ČR nehodí, že žijeme v evropě tak nemáme dávat americká jména - následné vyjmenování všech možných jmen jenom né amerických :D a přesvědčování, že takové dítě nebude na své jméno jistě hrdé a líbit se mu nebude mi přijde jako výkřik do tmy.. Ani Terezám a Janám se jejich jméno nelíbí. V dospělosti si zvykne každý, když s tím jménem žije celý život. A co vím, nechávají se přejmenovat právě Ti typicky česky pojmenovaní jako Dobroslava, Květoslav atd..Znám třeba dospělou Riu (Ria) a ta je na své jméno náležitě hrdá.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
9.8.12 10:42

Mě to jako výkřik do tmy nepřijde, já třeba neznám nikoho komu by se jeho „české“ jméno nelíbilo a jsou to samé Jany, Terezky, Evy, Hanky, Zuzany…Jmenovat se Ria stejně jako jistý druh hygienické potřeby bych se zrovna nechtěla. Nicméně Abigeil se čte Ebigejl, Mia je Mija a Amy je Ejmí což mi moc české nepřijde. Je to přece s anglickou výslovností a nejčastej se s těmihle jmény řekla bych člověk setkává v právě v amerických filmech. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
9.8.12 10:53

Jana - hebrejské, Zuzana- hebrejské, Tereza- řecké, Eva-hebrejské.. ani jedno ze jmen, které si uvedla původem české není. To, že se v česku hojně používá a ty si na ně zvyklá, je něco jiného. Stejně tak budou naše děti zvyklé na Miu a Amy ač původem české nejsou.

Ukázku původem českých a slovanských jmen najdeš třeba zde : http://vlast.cz/ceska-jmena/

Píšeš v uvozovkách „české“ ale co to znamená? V uvozovkách české by mohly být teda jména, která se užívají na území české republiky takže například ta Mia je taky „česká“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1437
9.8.12 12:27
@Kallkapa píše:
Jana - hebrejské, Zuzana- hebrejské, Tereza- řecké, Eva-hebrejské.. ani jedno ze jmen, které si uvedla původem české není. To, že se v česku hojně používá a ty si na ně zvyklá, je něco jiného. Stejně tak budou naše děti zvyklé na Miu a Amy ač původem české nejsou.

Ukázku původem českých a slovanských jmen najdeš třeba zde : http://vlast.cz/ceska-jmena/

Píšeš v uvozovkách „české“ ale co to znamená? V uvozovkách české by mohly být teda jména, která se užívají na území české republiky takže například ta Mia je taky „česká“ :nevim:

Ano, paní neví, o čem vlastně mluví. Pokud mluví o původu, pak ani jedno jí vyjmenované jméno české není, a pokud mluví o užívaných jménech, pak jsou všechna jména, co kdy byla na území ČR užita, česká, takže máte pravdu, že i Mia a všechna ostatní jména jsou česká :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
9.8.12 14:50

Já se nebavím o jménech které se užívají, ale o jménech, které jsou v kalendáři a ta beru je jako „česká“ v úvozovkách proto, že tu poukazujete na jejich puvod, který český vlastně není. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
9.8.12 14:58
@Kallkapa píše:
No to ano, ale mluvit o tom, že se něco do ČR nehodí, že žijeme v evropě tak nemáme dávat americká jména - následné vyjmenování všech možných jmen jenom né amerických :D a přesvědčování, že takové dítě nebude na své jméno jistě hrdé a líbit se mu nebude mi přijde jako výkřik do tmy.. Ani Terezám a Janám se jejich jméno nelíbí. V dospělosti si zvykne každý, když s tím jménem žije celý život. A co vím, nechávají se přejmenovat právě Ti typicky česky pojmenovaní jako Dobroslava, Květoslav atd..Znám třeba dospělou Riu (Ria) a ta je na své jméno náležitě hrdá.. ;)

A Terezu i Janu jsem tu první uvedla vy sama ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
9.8.12 16:05

Já se vrátím k původnímu dotazu zakladatelky :) Vždycky se mi líbilo jméno Alžběta (Betynka) a Liliana, ale nakonec budeme mít Olinku :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
9.8.12 16:39

Alžběta je moc hezké jméno :srdce: taky bych jí říkala Betynko.My jme chtěli Elizabeth což je v podstatě to samé, ale je to staroanglicky.Nebo obdoba je Eliška, ale protože je přeEliškováno nakonec jsme se rozhodli pro Emu.Taky se nám líbila Beáta, Růženka, Amélie, Anna nebo Jindřiška ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
9.8.12 19:08
@pavoucica píše:
A Terezu i Janu jsem tu první uvedla vy sama ;)

Ale já nemluvila o tom, že jsou česká.. :nevim: Mluvila jsem, že téměř každý se chtěl v dětství či pubertě jmenovat jinak.. Třeba i hojně užívaná Tereza - znám jich několik a téměř všem nositelkám přišlo během jejich života jméno příliš tvrdé, příliš nějaké, stejně tak Martinám, Jaroslavám atd. atd.. Takže to si asi špatně pochopila.

Takže za česká jména považuješ jména z kalendáře? Takový Max nebo Vanesa jsou taky v kalendáři, (Maxe si zmiňovala) Vanesu ne ale přijde mi jako jméno stejného ražení, které uvádíš. Věřím tomu, že do pár let bude v kalendáři i Mia atd..Tuším, že kalendáře se obměňují podle hojnosti užívání..

Příspěvek upraven 09.08.12 v 19:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
9.8.12 19:10
@pavoucica píše:
Alžběta je moc hezké jméno :srdce: taky bych jí říkala Betynko.My jme chtěli Elizabeth což je v podstatě to samé, ale je to staroanglicky.Nebo obdoba je Eliška, ale protože je přeEliškováno nakonec jsme se rozhodli pro Emu.Taky se nám líbila Beáta, Růženka, Amélie, Anna nebo Jindřiška ;)

Elizabeth? Tak teď tomu asi nerozumím :think:. Elizabeth je tedy podle tvého české jméno? (Jinak je moc pěkné :kytka: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
9.8.12 19:25
@pavoucica píše:

Tobě to trhá uši, mě ne…
Já cca ve 12 letech taky chtěla měnit jméno a to mám běžně dávané - Veronika. Líbilo se mi jméno Satenik (moje arménská spolužačka) a Veronika mi přišla a doteď (i když už své jméno mám ráda) mi obyčejná přijde.

Moje kamarádka je Věnceslava, celý život se za jméno stydí a nechává si říkat Vendula. Zlatá Anika nebo Abigail (mimochodem známému se teď narodila Abigail Horáková :mrgreen: a mě se to moc líbí).

Proč prostě nechceš chápat, že někomu se líbí Kateřina a někomu Mia? Proč by se měli všichni jmenovat tak, jak chceš ty - to je zvrácený :mrgreen:

Lidé staví módní baráky, dělají módní interiéry, módně se oblékají, pořizují si módní psy, proč by nemohli dát módní jméno dítěti. Co je komu (krom jejich dítěte) do toho 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze