Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jméno se mi líbí, ale nedala bych ho, pokud se tak už u nás někdo jmenuje. Manžel se jmenuje stejně jako jeho otec a oba si stěžovali na zmatky v poště, pojištění, dokonce manželovi měly dojít nějaké peníze od pojišťovny za úraz a připsali je na účet otce. Kontrolovali jen jméno a bydliště, ale už ne rodné číslo
Navíc je tolik krásných jmen, že je škoda mít doma dva chlapy stejného jména ![]()
U nás je to jako přes kopírák. První měl být Vašík po tátovi (dědovi, pradědovi atd.), narodila se ale Viktorka. O druhé se zatím pokoušíme, ale pokud to bude kluk, bude to určitě Vašík. Nikdy jsem nebyla zastáncem dávání jmen po rodičích, ale tady na vesnici je to skoro taková tradice a koneckonců Václav není tak hrozné jméno a k Viktorii si myslím ladí bezvadně. ![]()
Me se libi Viky a Vaša. ![]()
Mimochodem ted se s Vaclavama roztrhl pytel, v okoli mam par miminek Vašíků.
@Kubido No, tak to je něco
Jako kdyby ho můj teď opět prosazoval jako u prvního, tak mu ustoupim a bude to Vašík, s tim jsem byla smířená, ale několikrát jsem se ho ptala a on že ne, že teď už ho nechce. Ale myslim, že stejně kecá a udělalo by mu to radost. Proto to mám teď o to těžší, že to rozhodnutí je jen na mě a já byla doteď zásadně proti dědění jmen. Nechci doma zatim nic naznačovat, aby si neťukal na čelo
Jako zase i ten Marek je starý biblický jméno, takže jsem si říkala, že by se to k Viktorii taky hodilo, když to neni žádná moderna ale teď zas nevim ![]()
Mně se to k sobě nelíbí
ale já bych jméno Václav nedala vůbec není to můj šálek.
@vertunka píše:
Me se libi Viky a Vaša.Mimochodem ted se s Vaclavama roztrhl pytel, v okoli mam par miminek Vašíků.
My bydlíme na vsi a tady jsou samý Vaškové nejmladší přes 30 let, takže náš by tu byl zatim jediný
A dneska se kousek od nás v bytovce narodil Mareček, tak možná i to mi vnuklo tu myšlenku, jestli nedat jiný jméno
Každopádně nemám ráda originalitu za každou cenu, ale tady by to mělo svůj význam. Jen už o něm mluvíme jako o Marečkovi i ho tak oslovujeme ![]()
Jé, Vašík, Véna
. Můj děda byl Vašek, strejda je Vašek a polovina chlapů z vesnice jsou Vaškové. Já na to jméno měla trošku alergii odmala, ale pak jsem chodila s prvním synem na plavání a jedna maminka tam synovi říkala Vávo. A já pořád co to je za jméno a on Vašík
Hrozně se mi to líbilo.
@Helen78 Tak zrovna Vávo se mi nelíbí
Já bych mu říkala Vašík, Venoušek. Přítelovi říkám Vášo a v rodině mu říkaj Vašo i o něm tak mluví v 1.pádě, to jsem taky dřív ještě neslyšela ![]()
V mym okoli mam hodne malych Vasiku a jejich tatove jsou samozrejme Vaclavove. Jako nic proti jejich vkusu, ale uz se nam zacinaji v bezne konverzaci plest…u nas v rodine se dedilo jiny jmeno a bylo to dost neprakticky, zvlast kvuli poste a uradum
Když už se ptáš, tak já bych tyto jména k sobě nedala. kdyby holka byla třeba Anna, Eva, Libuše, Marie, Marcela… atp. tak klidně. Ale takhle ne, přestože jméno Vašek se mi líbí. Měla bych strach, že na sebe budou děti žárlit, že jeden má moderní jméno a druhý ne. Sice je to samo o sobě blbost, ale zažila jsem to, takže nedoporučuju.
@debra.morgan Tak ono právě i jméno Viktorie je starý jméno. My jsme ho dalu, protože se tak jmenovala moje prababička, rozhodně ne proto, že je to teď boom. Vždyť byla i královna Viktorie. Dřív se to jméno dávalo, pak vůbec a teď se zase hojně dává. Mě se to právě líbí kvůli tomu, že je to starý jméno, stejně jako Václav a i Marek, to je zase jméno biblické, takže taky má starý původ ![]()
@deny918 píše:
AhojČekáme chlapečka, jméno máme vybrané, ale já začala pochybovat a přemýšlim, jestli nedat jméno po otci, i když jsem ze začátku byla proti. Přítel je Václav a chtěl malýho Vašíka u prvorozeného, jenže to byla holka
U nich se to jméno dědí z generace na generaci. Teď u druhého už ho nechce, že se to dává jen na první mimčo, ale já myslim, že by mu to udělalo radost a navíc dneska když zavolám na hřišti Vašíku, tak pravděpodobně přiběhne jen ten náš
Co říkáte na jména sourozenců Viktorie a Václav? Jde to k sobě nebo je to děs běs?Původně máme vybranýho Marka.Přítel ani netuší, že nad tim vůbec přemýšlim, myslí, že jsem proti, takže to s nim ani neprobírám
ty jsi taky číslo
Přítel netuší, ale na emiminu už to řešíš dva měsíce
Původní byl Kryštof, pak Marek, ted Václav. Můj šálek čaje není ani jedno. Ale když bych z těchto musela volit, tak Kryštofa. Václav se mi moc nelíbí a je takový obstarožní. Ale můj názor není podstatný.
Zkus si ta jména přeříkávat, promlouvat k miminku. Sama zjistíš, které ti jde nejlíp od pusy. Ptž prcka budeš oslovovat X krát denně, je potřeba, aby ti to pocitově sedlo.
Mně se zas to Váva líbilo, že to bylo Vašek jinak
. My jezdili k babičce na prázdniny a u sousedů byl táta Vašek a syn Vašek a ten se kamarádil s mým bráchou a to bylo pořád, co dělá Vašík a nepohádal ses s Vašíkem, tak už jsem z toho jména chytala alergii. Ale Vašo nebo Vášo si tam nikdo neříká, asi v každém kraji je to jinak. U nás to bylo hodně Véna a Venca
. Já jsem pak chtěla Václava dát třetímu synovi jakože po dědovi, ale u manžela to neprošlo ![]()
@pe-terka
Jojo, to víš, blíženec
Jen Kryštof už je vážně pasé. My ho právě už oslovujeme Marečku i tak o něm všichni mluvíme. Ale nějak ve mě minulý týden zase začalo hlodat, jestli by nebyl přeci jen lepší ten Václav když už žádnýho dalšího potomka mít nebudem, ale furt nevim. Je to děs ty jména, už ať porodim a mám to vyřešený ![]()