Jméno dítěte, co vás inspirovalo?

Anonymní
21.5.24 13:27

Jméno dítěte, co vás inspirovalo?

Často se tu řeší jména. Co vás inspirovalo při výběru jména?
Jasně, že hodně to bývá „to jméno se mi prostě líbilo“, ale máte někdo zajímavou historku?
Moje máma třeba vybírala jména tak, aby mělo dívčí i chlapeckou podobu a jmenuji se podle oblíbeného spolužáka ze školy.
Můj syn se jmenuje podle postavy z dětské knihy, co jsem měla oblíbenou jako předškolák, byla to první moje přečtená kniha. Už v první třídě jsem říkala, že budu mít syna toho jména a nakonec opravdu mám.
Kamarádka má dceru pojmenovanou podle Míchačky Julči z Bořka Stavitele. Tehdy dvouletý syn chtěl sestřičku Julču :lol: Teď jsou už oba velcí a kluk si to ani nepamatuje.
Kamarádka má maminku učitelku a jmenuje se podle oblíbené žákyně.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7221
21.5.24 13:40

Sice jsem to tak nezamýšlela ale kole a kolem. Dcera se jmenuje jako jedna s princezen z pohádky za humny je drak. Mám ji ráda
Jedna spolužačka dostala jméno podle Petry Janů, zpívala v rádiu když se spolužačka narodila.

Takový historky se mi líbí. Má to určitě kouzlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4219
21.5.24 13:46

Dceru jsem pojmenovala podle doktory v jednom americkém seriálu, ta zkratka se mi moc líbila, i když jsem nakonec zjistila, že jméno v plném tvaru měla trošku jiné, než jsme dali a i ta zkrácená forma se psala jinak, já dala českou formu. Ale líbí se mi doteď a dcera je zatím s výběrem také velmi spokojená (11 let) :mrgreen: Ještě jsem chtěla Emmu, podle románu Jane Austenové, ale ta mi neprošla a naštěstí, protože pak bylo přeemičkováno :mrgreen: A líbila se mi Charlota, ale tu měl Gott :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.24 13:50
@Anonymní píše: Více

Jela jsem a zastavila na červenou, kde byl na billboardu Daniel Landa koncert a bylo vyřešeno… :D

• Citovat
  • Upravit
Janli
21.5.24 13:50

Ač ji jako spisovatelku nemám ráda, tak u Božky Němcové :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1831
21.5.24 13:56

Starší dcera má jméno, které " se mi líbilo", ale líbilo se mi odmala mimo jiné asi proto, že bylo celkem výjimečné a na celé ZŠ byla toho času jen jedna holčička, která se tak jmenovala, chodila se mnou do družiny. Já mám jméno, které mi tehdy připadalo strašné tvrdé, její jméno mi naopak připadalo krásně měkké a něžné. Navíc byla moc hezká, taková princezna. Představovala jsem si, že kdybych se tak jmenovala, byla bych taky taková princezna jako ona :mrgreen:. To jméno mi pořád hezky zní, proto jsem ho zvolila pro dceru. Ta je však spíš princezna rebelka :mrgreen:

Jinak já mám jméno podle tátovy první lásky, mamka projevila velkou míru tolerance :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4219
21.5.24 13:56
@Janli píše: Více

Když zmiňuješ Božku, tak Viktorie se mi taky moc líbilo v základním tvaru, ale právě mě odrazovala ta Viktorka u splavu, tak jsem nakonec nedala, ale jsou tu v blízkém okolí hned 2 tohoto jména, ale mladší, než je dcera :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4219
21.5.24 14:00
@guineapig píše: Více

Manželova dcera se jmenuje Adéla, manželovi se vždycky líbila Gondíková :mrgreen: Naší dceru chtěl pojmenovat Eliška, ale nevím, že by se mu líbila nějaká Eliška :mrgreen: Naštěstí se nám narodil kluk :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1831
21.5.24 14:04
@PapeJ píše: Více

Ano, Viktorek i Emmiček je teď všude dost.
Emma se mi mimochodem taky moc líbila, i manželovi, ale právě z důvodu velmi vzrůstající obliby jsme ji nakonec zavrhli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16385
21.5.24 14:06

U nás žádný příběh není, ale taky se to jméno dá přirovnat k postavě z pohádky, ale jinak nic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15108
21.5.24 14:06

V osmé třídě jsme měli nějakého atleta v dějepise jménem Attila.Tak nějak se mi zalíbil, že jsem to synovi foukla jak druhé jméno. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1831
21.5.24 14:07

Je to trochu OT, ale mě by zajimalo, kam chodí na inspiraci některé celebrity, nebo spíše " celebrity"..?
Jména jako Sanel, Elián, Nemia… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15108
21.5.24 14:09
@guineapig píše: Více

Asi na internetu, jednou jsem objevila stránku s takovými jmény, že jsem se nestačila divit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1831
21.5.24 14:10
@boball píše: Více

:potlesk:
Miluju jméno Attila! Měla jsem na škole spolužáka, slovenského Maďara tohoto jména, skvělý kluk. Vždycky jsem říkala, že pokud budu mít syna, bude to Attila. No manžel by to jistě neschválil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1831
21.5.24 14:15
@boball píše: Více

Asi hlavně aby to bylo co nejvíc originální, ale někdy je to fakt hrůza, no. Třeba Sanel mi zní jako „senil“ :nevim: :mrgreen:
Ale třeba Mira, co má Tereza Voříšková, mi přijde hezké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze