Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
lulje píše:RyBANA píše:Tak takové jméno jsem neslyšela ani na pískovišti, ani jinde. Zkusím zjistit, jestli to na Brňáka není moc obyč, ale řekla bych předem, že Darek coby „exotické jméno“ projdelulje píše:DarekRyBANA píše:A co plánujete vy? Zkusím se jí zeptat, až ji potkám, jestli je to na Brno dost nóbl
Hmm hláška dobrá![]()
![]()
Jako Brňačky by mě zajímal její názor na výběr našeho jména
och byla bych poctěna
![]()
lulje píše:
Jo, a ještě „miluju“ jména se zdvojenými hláskami: Vanessa, Emma…
Když jsem se rozhodla dát jméno HANA, spousta lidí mě přesvědčovala, ať dám aspoň HANNA, ať to zní trošku moderně. Musela jsem se smát. Tchyně je totiž Hanna se dvěma NN a fakt nemusím mít všechno.A už jsem to tady jednou psala a budu se opakovat s tím, co prohlásila známá, když se ptala, jak se našed miminko jmenuje. Když jsem řekla, že Hana, tak se zašklebila a prohlásila: „Tak to jsem si myslela, že dáte KVALITNĚJŠÍ jméni, když bydlíte v tom Brně.“
![]()
![]()
To mě teda fakt dostalo. Ona má Filipa a myslím Natálii nebo Adélu. To jsou kvalitní jména. Hana prostě nefrčí, alě mně to nevadí. Krásně se dá zdrobňovat
Tak nevím, třeba existujou nějaké „příručky“, kde jsou vypsaná „vhodná jména dle měst“
Připomnělo mi to jednu historku z Hané. Víte, kde vzniklo slovo „Pokémon“
Když se v Hané na Moravě někdo podíval druhému do kočáru, zeptal se „Po kém on je?“ (po kom on je?) a bylo…tak jestli podobným způsobem vznikají „kvalitní jména“ v Brně, ráda bych si poslechla pár příkladů ![]()
Tak třeba až se Rybaně narodí Darek, tak si bude nějaký Ostravak myslet, že rodiče jsou ze severní Moravy a dítě je pro ně pěkný „darek“. Na naši Hanu by se určitě taky dalo něco vymyslet. (Napadá mě - třeba v porodnici, když plakala, tak sestřička řekla, ať jí dám prso a já jsem přes ten řev nerozuměla, tak jsem řekla „Ha?“ - jako ve smyslu CO? a pak jsem malé vrazila to prso do pusy a řekla „Na“. A tak vzniklo Hana.) Ale na Pokémona to teda nemá - ten je bezkonkurenční
![]()
lulje píše:
Tak třeba až se Rybaně narodí Darek, tak si bude nějaký Ostravak myslet, že rodiče jsou ze severní Moravy a dítě je pro ně pěkný „darek“. Na naši Hanu by se určitě taky dalo něco vymyslet. (Napadá mě - třeba v porodnici, když plakala, tak sestřička řekla, ať jí dám prso a já jsem přes ten řev nerozuměla, tak jsem řekla „Ha?“ - jako ve smyslu CO? a pak jsem malé vrazila to prso do pusy a řekla „Na“. A tak vzniklo Hana.) Ale na Pokémona to teda nemá - ten je bezkonkurenční![]()
![]()
No ovšem to je taky úsměvná historka s Haničkou
hihi…jiné jméno jste v tu chvíli ani nemohli dát
A Hanička je krásné!!! ![]()
lulje píše:
Tak třeba až se Rybaně narodí Darek, tak si bude nějaký Ostravak myslet, že rodiče jsou ze severní Moravy a dítě je pro ně pěkný „darek“. Na naši Hanu by se určitě taky dalo něco vymyslet. (Napadá mě - třeba v porodnici, když plakala, tak sestřička řekla, ať jí dám prso a já jsem přes ten řev nerozuměla, tak jsem řekla „Ha?“ - jako ve smyslu CO? a pak jsem malé vrazila to prso do pusy a řekla „Na“. A tak vzniklo Hana.) Ale na Pokémona to teda nemá - ten je bezkonkurenční![]()
![]()
on to v podstatě dárek je
je to zkrácenina z původního Božidara ![]()
RyBANA píše:
on to v podstatě dárek je![]()
je to zkrácenina z původního Božidara
Já jsem si říkala, že to bude nějaká zkrácenina, jen mi bylo blbé se zeptat
Ale na to už jste si asi zvykli, co? Kamoška má Naďu a každý se ptá, jestli je to Naděžda nebo jen Naďa. A ji to strašně sere, tak jsem se tě nechtěla ptát, aby to nevyvolalo podobnou reakci
Jak jste na Darka přišli?
lulje píše:RyBANA píše:Já jsem si říkala, že to bude nějaká zkrácenina, jen mi bylo blbé se zeptat
on to v podstatě dárek je![]()
je to zkrácenina z původního Božidara
Ale na to už jste si asi zvykli, co? Kamoška má Naďu a každý se ptá, jestli je to Naděžda nebo jen Naďa. A ji to strašně sere, tak jsem se tě nechtěla ptát, aby to nevyvolalo podobnou reakci
Jak jste na Darka přišli?
Mě se odjakživa líbilo jméno Derek a počítala jsem že si vezmu chlapa s dobrým příjmením
no a mám Nováka…ale i tak bych u Dereka zůstala nebýt Šíleně smutné princezny, v titulkách jsem objevila Darka Vostřela (jeden z těch co kují pikle
) a okamžitě se do toho zamilovala..přijde mi to jakože takovej počeštěnej Derek no
![]()
no jinak nejčastější otázka je: A to je v kalendáři??
![]()
lulje píše:
A je?
není
dle Knappové by měl slavit svátek na Bohdana tuším 9.listopadu ale rozhodli sme se na to vyprdnout - bude mít spojence v mé mamce, která svátek taky vlastně nemá…takže ať si určí oba kdy chcou dostat čokoládu a tím to hasne
![]()
RyBANA píše:lulje píše:není
A je?dle Knappové by měl slavit svátek na Bohdana tuším 9.listopadu ale rozhodli sme se na to vyprdnout - bude mít spojence v mé mamce, která svátek taky vlastně nemá…takže ať si určí oba kdy chcou dostat čokoládu a tím to hasne
![]()
jeee, to je dobré vědět…myslela jsem, že když není jméno v českém kalendáři, jsou problémy s matrikuo…takže to prošlo bez problémů? ![]()
janina.sun píše:RyBANA píše:jeee, to je dobré vědět…myslela jsem, že když není jméno v českém kalendáři, jsou problémy s matrikuo…takže to prošlo bez problémů?lulje píše:není
A je?dle Knappové by měl slavit svátek na Bohdana tuším 9.listopadu ale rozhodli sme se na to vyprdnout - bude mít spojence v mé mamce, která svátek taky vlastně nemá…takže ať si určí oba kdy chcou dostat čokoládu a tím to hasne
![]()
nemusí být v kalendáři, musí být uvedený v té knize od Knappové - ta jedin u nás rozhoduje zda bude jméno schváleno nebo ne..pokud už je v té knize, tak schváleno bylo a už se dál nic neřeší ![]()
a že jsem se u té knížky sem tam fakt nasmála..jako představa, že dám synkovi jméno Hypolit Novák, nebo Hyacint Novák…
![]()
Darek je pěkné jméno, takové zajímavé, já mám kamaráda taky Darka. A je to vzácné jméno.
My ty klučičí jména furt nevěděli a pak jsme nějaký vybrali a právě kvůli tomu významu (dlouho jsme na miminko čekali) jsme měli ve výběru Theodora, Jonathana, Darka. Nejdřív jsem vyloučila Darka, že by mu fakt asi každý říkal „dárečku“, pak dala Basiková Theodora, tak ten taky vypadl. Jsou to jména různě znějící, ale se stejným významem. Líbí se mi třeba i Bonifác, ale jednak bych na to jméno neměla odvahu a jednak by to nešlo k našemu příjmení. Taky jsem měla v užším výběru Viléma, což je podle mě docela pěkné jméno. Nakonec jsem napsala toho Jonathana
Ale my jsme měli asi 3× potvrzenou holčičku ![]()
My jsme se také nemohli strašně dlouho rozhodnout pro jména, nakonec zvítězil David a Adéla. A bylo to tím, že nás čas začal tlačit, neboť termín porodu se nezadržitelně blíží a nechtěli jsme dopadnout jako posledně, kdy jsme rozhodli holčičí jméno až ve výtahu v porodnici:-)
Jo a také jsme měli problém s tím, že některá jména nemůžeme použít, protože první asociace jsou nositelé, které zrovna nemusíme:-(
Ahoj maminko
, my zvolili Tadeáška a z vašich jmen si vyberte co se líbí nejvíc Vám. K příjmení se to moc hodit nemusí, stejně mu nebude nikdo říkat jménem a zároveň k tomu příjměním…:o)Jméno ho bude doprovázet celým životem tak vyberte dobře..:o))