Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Angli píše:
Právě, že Max se vůbec k příjmení nehodí. Narazila jsem na spojení Max Bárta-to je super, ale to nemáme
Tak nám to příjmení prozraď a pak tu diskusi můžeš smazat…my ti odborně poradíme ![]()
@ireeenka píše:
@Angli
Viktora jsme taky zvažovali. Theodora jednoho znám, a říkají mu Ted. Je už teda dospělej. Psy bych neřešila, skoro všechna jména mají i psi, já žádného psa Maxe neznám. Znám třeba psa Žofku, Johanku, Báru…to bys nemohla dát nic.
Jestli máte klasik příjmení, tak to bych Timothy rozhodně nedávala. My máme taky ultračeské příjmení a k tomu nejde ani Maxim. Ten Viktor by šel. Známí mají Maxiána, ale to mi přijde trochu ujeté - ale jsem proti nim zaujatá, tak možná proto.
Nejsme si prostě 100%jistí ničím
ale nejvíc se nám líbí Maxík. Už mu tak říkáme několik měsíců. Právě, že co do vhodnosti příjmení jde určitě líp Maxmilián..líp to spolu plyne a je to víc počeštilé, než Maxim. Kdyby to byla holčička tak to člověk pořádně nehrotí, stejně se jednou vdá a příjmení změní.
Tak jo holky, jakýpak copak, ne?
Je to Hájek
a první syn je Tobiáš.
@Angli píše:
Tak jo holky, jakýpak copak, ne?Je to Hájek
a první syn je Tobiáš.
Tak to je v pohodě. Na to, co se hodí k druhému synovi, bych se vybodla, jen by se to pletlo
Jinak na vdávání a změny příjmení příští generace moc nevěřím… ![]()
Viktor Hájek super, Teodor Hájek super, ale ne THeodor. Jonáš a Matyáš nemám v oblibě. Stejně dáte toho Maxíka, to je jasný. Jakmile to máte takhle od začátku, tak už nepůjde ustoupit. Mně přijde Maxmilián trochu dědkovské, takže spíš ten Maxim. Maxim Hájek
No, jde o zvyk, mocto dohromady nejde, ale dneska je takových jmen spousta, takže v jejich generaci už to nikdo řešit nebude.
Anebo já nevim, je to obojí skoro na stejno, tak třeba hlasujte ![]()
@ireeenka
Máš recht…třeba Viktor Hájek je úžasný, vlastně všechno k tomu jde víc, než Max
. Ale Viktor se mi líbí v téhle podobě Viky apod. už tolik néééé a taky mi vadí, že je to jak na holku, tak na kluka. A tak to máme prostě s každým jménem. Na každém něco je
. S Tobiášem to bylo 100% jasná volba ale teď?
I se mi líbí, že na ně budu volat Tobí, Maxí ![]()
Tak pokud je příjmení Hájek, tak bych z těch dvou možností dala Maxmilián.
Ale moc se k tomu nehodí ani jedno, ikdyž se mi to křestní samotné líbí.
@Sany80s píše:
Tak pokud je příjmení Hájek, tak bych z těch dvou možností dala Maxmilián.
Ale moc se k tomu nehodí ani jedno, ikdyž se mi to křestní samotné líbí.
A teď "babo "právě raď
. Na Maxíka už jsme zvyklí a nemáme ho dávat kvůli tomu, že se to úplně nehodí k příjmení??? Zase kdo kdy a jak často používá spojení jména i příjmení…každý se představuje buď jménem nebo příjmením…ale vím, že víc by se k tomu hodil třeba ten Viktor.
@Angli píše:
@ireeenka
Máš recht…třeba Viktor Hájek je úžasný, vlastně všechno k tomu jde víc, než Max![]()
![]()
. Ale Viktor se mi líbí v téhle podobě Viky apod. už tolik néééé a taky mi vadí, že je to jak na holku, tak na kluka. A tak to máme prostě s každým jménem. Na každém něco je
. S Tobiášem to bylo 100% jasná volba ale teď?
I se mi líbí, že na ně budu volat Tobí, Maxí
Zvláštní pohnutky
Já myslím, že budeš stejně volat kucíííí ![]()
Já bych Viktorovi říkala Víťo, i když Viki je taky dobrý. No, první syn byl taky jasnej, i když jsme se dohadovali a nakonec dali to původní. A u druhého jsme si říkali, že je škoda, že Kryštofa jsme už vyplácli ![]()
Ten Maxík se k Hájkovi tak úplně nehodí, ale pokud ho chcete, tak je to jedno, Maxmilián nebo Maxim, to už je nastejno ![]()
@Angli píše:
A teď "babo "právě raď. Na Maxíka už jsme zvyklí a nemáme ho dávat kvůli tomu, že se to úplně nehodí k příjmení??? Zase kdo kdy a jak často používá spojení jména i příjmení…každý se představuje buď jménem nebo příjmením…ale vím, že víc by se k tomu hodil třeba ten Viktor.
Hm, když dáš Viktora, tak si budeš pořád říkat, že to měl být Maxík… ![]()
Pro zajímavost
http://cs.wikipedia.org/…n_H%C3%A1jek
@Angli
Z hlediska rodiče je to asi jiné, ten mu říká jménem. Ale celkově se jméno ve spojitosti s příjmením používá často.
Já třeba vyloučila z výběru moje nejoblíbenější ženské jméno jen proto, že máme dlouhé příjmení.
Ale pokud se vám to strašně líbí, tak to dejte, zase nějaká katastrofa to není. Asi si ho každý zapamatuje, ale to nemusí být na škodu. ![]()
@ireeenka píše:
Zvláštní pohnutkyJá myslím, že budeš stejně volat kucíííí
Já bych Viktorovi říkala Víťo, i když Viki je taky dobrý. No, první syn byl taky jasnej, i když jsme se dohadovali a nakonec dali to původní. A u druhého jsme si říkali, že je škoda, že Kryštofa jsme už vyplácli
Ten Maxík se k Hájkovi tak úplně nehodí, ale pokud ho chcete, tak je to jedno, Maxmilián nebo Maxim, to už je nastejno
Máme to nastejno
člověk nepočítal, že to bude zase kluk
. Maxík se nám prostě líbí nejvíc i o něm prostě tak už mluvíme, ale štve mě, že s tím příjmením to není úplně ono
.
@ireeenka píše:
Hm, když dáš Viktora, tak si budeš pořád říkat, že to měl být Maxík…
Pro zajímavost
http://cs.wikipedia.org/…n_H%C3%A1jek
Jooo děkuju…víc se určitě hodí Maxmilián. My jsem pro Maxíka rozhodnutý, protože se nám to jméno líbí a líbilo se, už když jsme vybírali jméno pro prvorozeného, ale jasná volba v té době byl Tobík.
@Sany80s píše:
@Angli
Z hlediska rodiče je to asi jiné, ten mu říká jménem. Ale celkově se jméno ve spojitosti s příjmením používá často.
Já třeba vyloučila z výběru moje nejoblíbenější ženské jméno jen proto, že máme dlouhé příjmení.
Ale pokud se vám to strašně líbí, tak to dejte, zase nějaká katastrofa to není. Asi si ho každý zapamatuje, ale to nemusí být na škodu.
To máš asi pravdu, že zapamatuje
. Já prostě nechci, aby ve školce byli tři Kubíci a dva Honzíci. Aby to jméno prostě neměl každý… ![]()
@Angli
No tak je rozhodnuto, ne?
Si pro zajímavost vygoogluj vítání občánků se jménem Maxmilián, ono to nesedí k ničemu, protože je to nezvyklé.