Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Klaudie, Julie, Nina to jsou v dnešní době hodně používaná jména. Hledejte v cizím kalendáři. Např. Anja, Ruth, Rebeka, Dita
@ivalinka já měla spolužačku Evu Hacklovou.
Z tvých jmen se mi nejvíc líbí Klaudie.
Já jsem taky bez -ová, dcera taky a jmenuje se Viktorie.
Druhá dcera je Nela, ale ta je s -ová. Má jiné příjmení než my.
Mně se k příjmení Haklová líbí Kateřina. A určitě bych nedávala bez -ová. V Česku je to divný a pokud by šla jednou do světa
, tak si to může změnit. Nebo se může do zahraničí provdat a bude mít po problému, vezme si jméno manžela.
@maraida jééé ahoooj ![]()
Měla jsi s tím na matrice nějaký problémy, když jsi pro sebe i malou nechtěla příjmení s „ová“?
Ja schvaluji to bez „ová“, a kdyby zakladatelka řešila, že to zní divně, tak by asi nechtěla dávat netuctové jméno ![]()
@veverka89 píše:
Mě se líbí jak teď všechny maminky uvažují nad tím, že dcera půjde do světa..a to nemyslím špatně, sama jsem stejná
dali jsme jméno Isabela, aby se v zahraničí (jak jsme jí naplánovali) nepředstavovala jako třeba Alžbětka (nic proti českým jménům)..ale příjmení super, líbí se mi bez -ová, ano jsme v čechách, ale nemusíme být tak upjatí, naopak nechápu typicky české příjmení a typicky světové jméno např. Melissa Nováková..takže Hakl super a k tomu se hodí snad vše…
Tak my máme Annu a ta je taky tak nějak mezinárodní
![]()
@ivalinka píše:
@petulilinka111tohle je zatím na 1. místě
tak doufám, že i zůstane. Nina se mi opravdu líbí, dokonce jsi mě inspirovala ![]()
@Komteska80 ![]()
Tak Lucinka jo???
Žádný problém jsem s tím neměla. Prostě jsem do papírů napsala, že se budu jmenovat bez -ová a děti taky.
Já bych tam to OVÁ naopak dala. Jako např. Emma Smetana.. (TV Nova) to je hrozný ![]()
Jinak bych dala určitě Ninu. Tu jsme chtěli i my ![]()
@maraida píše:
@Komteska80
Tak Lucinka jo???Žádný problém jsem s tím neměla. Prostě jsem do papírů napsala, že se budu jmenovat bez -ová a děti taky.
ale prd Lucinka…to ani náhodou ![]()
No já tu právě četla diskuze, kde se psalo, že s tím jsou docela problémy ![]()
@ivalinka píše:
Děkuji za názory. Bez ová se mi to líbí…příjde mi to dost praktické do světa. Nikde ová nepoužívají.
Obhájci nepřichylování cizích jmen takhle rádi argumentují. Přitom je to nesmysl. Všechny slovanské jazyky nějakým způsobem přichylují. A nejen ty, třeba i Finština.
Nejvíc se bavím, když slyším „Vítejte u televizních novin. Dnes s Emou Smetana“ ![]()
Proč ne Emou Smetanou?
Jinak ohledně křestního jména - k vašemu příjmení jde takřka cokoliv. Od Alžběty nebo Josefíny přes Ninu, Nelu, Julii až k Vanese a podobným.