Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
honey_star píše:lleennttiillkkaa píše:a neskončí to nikdyPetra Z píše:A pak taky proč už mu nedáš nějaký jídlo(4.měsíce)?
A nejhorší je,že to nepřejde…
až bude miminko,každej se tě bude ptát----kojíš?????
jako co je jim do toho že…
A jak spinká??????a je hodný???????jak papá??????
Už ho dáváš na nočník?
Proč mu dovoluješ ten palec? Atd atd
U nás je teď oblíbený dotaz: a kdy budete mít další?
Jojojo a co sourozenec a nejlepší je, když mě rodič dospělého jedináčka přesvědčuje, jak je důležitý mít malý věkový rozdíl mezi dětma.
Popřípadě člověk, který má mezi dětma 5 let rozdíl ![]()
Tak mně ani tak nevadí, že se někdo zeptá na průběh těhotenství, ultrazvuk nebo pohlaví, ani když mi mamka nebo tchýně šahá na břicho (ostatní to ještě nezkoušeli, tak nevím, jak bych reagovala
). Ale děsně mi vadí, že od té doby, co jsem těhotná, mi všechny ženské, i ty ne úplně blízké, zcela otevřeně vypráví o svém těhotenství, porodech
a ženských problémech. Tak to fakt nevím, jak se mám tvářit, protože předtím jsme si o ničem takovém fakt nevyprávěly. Z toho je mi na nic.
Jinak si myslím, že určitě divná nejsi, co je komu do tvého břicha
.
Co se to děje stěma lidma.Já teda zatím na nikoho takovýho nenarazila.Úplně se toho obávám.Co je všem po tom.Ať si hledí svojich věcí.
opinka píše:
Tak mně ani tak nevadí, že se někdo zeptá na průběh těhotenství, ultrazvuk nebo pohlaví, ani když mi mamka nebo tchýně šahá na břicho (ostatní to ještě nezkoušeli, tak nevím, jak bych reagovala). Ale děsně mi vadí, že od té doby, co jsem těhotná, mi všechny ženské, i ty ne úplně blízké, zcela otevřeně vypráví o svém těhotenství, porodech
a ženských problémech. Tak to fakt nevím, jak se mám tvářit, protože předtím jsme si o ničem takovém fakt nevyprávěly. Z toho je mi na nic.
Jinak si myslím, že určitě divná nejsi, co je komu do tvého břicha.
no s těma porodníma story mi mluvíš z duše! samozřejmě si na netu něco taky přečtu, le kdo to má furt poslouchat? nejhorší je v tomhle moje tchýně (jinak naprosto zlatá ženská, kterou mám ráda), ale ať se jí snažím zarazit sebevíc, tak se jí neubráním; znám mnohem víc detailů o jejích těhotenství a porodech než bych si přála vědět u kamarádky ![]()
No, me jeste to opakovani, kdy bude termin, nebo jestli to bude holka nebo kluk, uplne nevadi. Verim, ze to prijde. ![]()
Ale co me dokaze do bela vytocit jsou kecy meho svagra, ktery zna vsechno nejlip (jako typu tehotenstvi neni nemoc, porod je v pohode atd.
). A to podotykam, ze maji doma takovou tu domacnost, co je vsechno vc. vychovy deti na zenske.
Podle mě je každého věc co na sebe řekne a co ne.Je to jeho právo.Já se třeba o hodně věcech povídám ráda,ale máme svoje meze. ![]()
Tak já zatim taky nemám problém povyprávět všechno co se děje ale ono to asi ještě příjde až mně budou lidi štvát. A taky už mi někdo šahá na břicho a to žádný zatim nemám ![]()
Mně nejvíc vytáčí že se mně lidi ptaj na pohlaví a když řeknu že to budeme mít jako překvapení tak se úplně hrozej jak jako budeme kupovat výbavu atd…Jako kdyby existovala jen růžová a modrá. To mně zatim rozčílí vždycky. Ještě když mi do toho lidi kecaj že oni by si to říct určtitě nechali, že je to o hodně lepší atd. No to bych fackovala.
motika píše:
Ne,nejhorší bylo když mi šáhli na břicho! To bych zabíjela
To taky nesnáším, dokonce mi sahala na bříško i paní prodavačka v obchodě, ale stačil jeden pohled a nechala toho ![]()
Kde se v lidech bere ta drzost „omacávat“ nás.
fáze 1. a kdy bude mimčo?? Už plánujete? Přemýšlíte? Už se snažíte? A co bys chtěla kuka nebo holku??
fáze 2. Jéé ty jsi těhotnáá. Kdy to čekáte/kdy se to narodí? V kolikátým jsi měsíci. Bude to kluk nebo holka? A necháte si to říct? Už máš nakoupenou výbavičku? jak se bude jmenovat? To mají vaši, naši, všichni, radost coooo????
fáze 3. Když to není do očí bijící - jéé, a je to kluk nebo holka? A co porod dobrý? jak se jmenuje? Kolik muje? Kojíš? Co tatínek, naši vaši .. ten je rád cooo??? nemá prdíky? jak spí? Komu je podobnej?
postupem času jak dítko roste - už dáváš příkrmy? Ty ještě kojíš? Už se otáčí, leze, sedí? Už mluví? Co už umí? On má ještě plíny? On jetě nechodí na nočník??
fáze 4 - částečně se prolíná s fází 3 - ježij ten je už velikej kolik mu je?? (dosaď věk) tolik?? No a co druhý (třetí čtvrtý pátý
) kdy se na něj chystáte?? A kdy bude mít sourozence? Popř. se ptají dítka kdy bude mít bratříčka nebo sestřičku.
No a ještě k tomu se řadí fáze kdy někdo nechápe že na dítko ještě není prostě vhodná doba … že já bych chtěla ale kvůli okolnostem (třeba finančním) to jaksi nejde. takž - a kdy bude druhý?? No zatím ne, zatím to nejde. Aha, ono vám to nejde jako? jak dlouho se snažíte? ![]()
Jo a s tím ohmatáváním břucha … to u nás dělaly jen moje sestry a máma
ty mohly … a hlavně ono nebylo vidět takže jaksi …
.. ptěhotněla jsem začátkem dubna, v září jem si šla kupovat těhukalhoty aprodavačka na mě co si přeju.Kalhoty prosím. No ale my tady prodáváme jen těhotenský oblečení.No však proto tu jsem
. No a později ten muj pupik schovala bunda … takže mě ani v bude nepustili sednout ![]()
andela píše:
fáze 1. a kdy bude mimčo?? Už plánujete? Přemýšlíte? Už se snažíte? A co bys chtěla kuka nebo holku??fáze 2. Jéé ty jsi těhotnáá. Kdy to čekáte/kdy se to narodí? V kolikátým jsi měsíci. Bude to kluk nebo holka? A necháte si to říct? Už máš nakoupenou výbavičku? jak se bude jmenovat? To mají vaši, naši, všichni, radost coooo????
fáze 3. Když to není do očí bijící - jéé, a je to kluk nebo holka? A co porod dobrý? jak se jmenuje? Kolik muje? Kojíš? Co tatínek, naši vaši .. ten je rád cooo??? nemá prdíky? jak spí? Komu je podobnej?
postupem času jak dítko roste - už dáváš příkrmy? Ty ještě kojíš? Už se otáčí, leze, sedí? Už mluví? Co už umí? On má ještě plíny? On jetě nechodí na nočník??
fáze 4 - částečně se prolíná s fází 3 - ježij ten je už velikej kolik mu je?? (dosaď věk) tolik?? No a co druhý (třetí čtvrtý pátý
No a ještě k tomu se řadí fáze kdy někdo nechápe že na dítko ještě není prostě vhodná doba … že já bych chtěla ale kvůli okolnostem (třeba finančním) to jaksi nejde. takž - a kdy bude druhý?? No zatím ne, zatím to nejde. Aha, ono vám to nejde jako? jak dlouho se snažíte?) kdy se na něj chystáte?? A kdy bude mít sourozence? Popř. se ptají dítka kdy bude mít bratříčka nebo sestřičku.
Jsem teď ve fázi 2. ![]()
Ale prošli jsme si i fází toho, že se všichni dovili proč ještě těhotná nejsem, otěhotněla jsem 4 roky po svatbě. Prostě to nešlo, ale neřešili jsme to. Ale co je lidem do toho?
Každý si myslí, že když se vdáš, tak hned musíš mít rodinu a když né, tak jsi hned divná.
Termín porodu mám 11. 3. 2011 a tak krásně si to tady popsala, že se hrozím těch řečí a vlezlých otázek. Už teď mi chodí trapné SMS, „tak co ještě nic?“ nebo „pořád 2 v 1“
![]()
Co na to chceš napsat, přece když porodíš, tak je logické, že se hned všem pochválíš ![]()
Andela, ty jsi vtipná ![]()
Normálně mi ty otázky přijdou celkem v pohodě, ale takhle vedle sebe, to je nářez
![]()
Mě to přijde jako ustálené konverzační schéma. Nejlepší je, že ti lidi, kteří nejsou těhotní nebo s dětma, mají zase pocit, že těhule nebo maminky snad o ničem jiném ani nemluví nebo nepřemýšlí a taky, že se nesluší se na nic neptat … takže začarovaný kruh? ![]()
andela píše:
Jo a s tím ohmatáváním břucha … to u nás dělaly jen moje sestry a mámaty mohly … a hlavně ono nebylo vidět takže jaksi …
.. ptěhotněla jsem začátkem dubna, v září jem si šla kupovat těhukalhoty aprodavačka na mě co si přeju.Kalhoty prosím. No ale my tady prodáváme jen těhotenský oblečení.No však proto tu jsem
. No a později ten muj pupik schovala bunda … takže mě ani v bude nepustili sednout
Tak to já jsem to s bříškem měla opačné, už ve třetím měsíci to na mě bylo vidět. V pátém měsíci jsem vypadala na porod a teď, 38tt si připadám jako exot, když někam vyrazím, jak ma ně lidi koukají
Asi se diví, že se ještě pohybuji. Dokonce mi včera asi 50letá paní odvezla nákupní košík z parkoviště, asi už vzbuzuji soucit
tak ono to je asi normální že se člověk zeptá že … stejně jako když potkám kamarádku tak se jí optám pokaždý jak se máš, jak žiješ, co manžel děti práce … ale vono když se tě zeptá denně pomalu každej tak to pak už leze na mozek no
.
Ale taky m dráždí že kohokoliv potkám, tak se mě ptá na druhý dítě že … už jsem přemýšlela že řeknu že druhý nechcem, jenže to pak zas bude a proooč, a malej potřebuje kamaráda, 2 děti jsou fajn … takže je to prašť jako uhoď
.
Mám kamarádku která je se svým mužem skoro 8 let, pár let spolu žili, přd rokem a půl se vzali. A u ní si to nemůžu odpustit jako prudička .. a ptám se jí schválně tak cooo, už je miminko na cestě?? Ale ona ví že je to odemne prča a že jí zlobim schválně
.
podle mě divná nejsi. Mně taky nebylo příjemné, když se někdo vyptával na něco, o čem jsem nechtěla mluvit a každý má ty hranice, o čem chce, nebo nechce mluvit, jiné. Třeba otázky, kdy mám termín a jestli víme pohlaví, mi nepřišly nijak osobní, to se stejně všichni časem dozvědí, že a naopak mi přijde zvláštní třeba neříct co čekám, když to vím, ale například takové osahávání břicha jsem teda od cizích rozhodně nemusela a co teprve teď, po porodu, to jsou dotazy … třeba včera jsem byla v prckem za bývalými kolegy v práci a během hodiny se mě 4!! lidi ptali, jestli kojím. To považuji za něco nad rámec, něco, do čeho jim nic není. Takové věci řeším s nejbližší kamarádkou a mamkou. Takže se nenechej do ničeho nutit a slušně, s úsměvem řekni, ať se nezlobí, ale tyhle věci si necháš jen pro sebe. Hodně štěstí ![]()