Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No tak jsem si přečetla celou diskuzi…normálně bych se ji zasmála a přešla. Ale přišlo mi spíš líto, že se poslední dobou diskuze na tomto serveru zvrhávaj na „žabomyší války“ a diskutování jestli je možné to co někdo napsal a nenapsal…(je fakt,že tato diskuze ještě není tak hrozná jak některé jiné), místo toho, aby se opravdu poradilo ( a myslím, že o to tu především jde! Mít ještě jiný názor ke konfrontaci a zjistit, kde může být případný problém, který si tazatel nemusel uvědomit)
Takže Lu, myslím, že jsi asi nechtěla slyšet jestli je možné, aby ti dítě v 6m na nočníku sedělo nebo né a jestli je možné, že si o to říká samo, ale ptala ses spíš na to jestli v tom není nějaký problém…
Takže odpověď : vůbec v tom není problém. Vidíš-li, že dítě s tím nemá problém a jeho páteř a korzetové svaly jsou natolik silné, že se udrží vzpřímeně.
Problém by byl jen tehdy, kdyby ty svaly ještě nebyli dostatečně „vytrénované“ a prostě váhu toho těla neudrželi, tím by se mohlo narušit tvarování páteře (budoucí skoliózy a tak). Ale myslím si,že to bys naprosto jistě poznala (dítě by se klimbalo a bylo by takové vratké). Takže pokud nebudeš nutit, ale budeš jen podporovat a rozvíjet, nemůžeš nic zkazit (ať už se týká čehokoliv).
Jinak ze zkušenosti…mám kamarádku která má roční dcerku. Malá je velmi aktivní a přetáčet a lozit začla taky velmi brzo (teď už zvládá chodit sama a bez opory - i když ji ještě průběžně vyhledává). Kámoška od té doby co se sama udržela v sedě ji začla dávat na nočník (cca 6měsíců)- když šla ona na záchod tak malá chtěla s ní - tak ji dala sedět na nočník. Je fakt, že malá na nočník chodí „pravidelně“, ale ještě furt musí nosit plenku bo se jí to úplně ještě nespojilo, že to není jen hra ale že tam má vykonávat potřebu.
Zdravím,opravdu se nestačím divit ![]()
Podle mě je to taky brzo,maminkám jde o ušetření plen a nic jiného
Dítě se NEMÁ posazovat dokud si samo nesedne,takže v normálních případech jde nejdříve na 4 a pak si podsune nožičku a sedne si.A nejhorší je,když tam ty děti sedí zkroucené a matky je tam přidržují.
Lu:a co ti na to řekla tvá pediatrička??Opravdu by mě to zajímalo,páč tě určitě nepochválila,že nebohou holčinu cpeš na nočník.
A dítě na fotkách určitě nemá půl roku,viděla jsem spoustu dětiček-miminek,pracovala jsem s nimi,takže tohle je tak 9ti měsíční.A to stojí už hodně dětí a chodí kolem nábytku.
Nechci tu vyvolávat zle,ale myslete spíš na děti a ne na spotřebu plen.Až jednou budou mít zborcený záda,nebo hrbík tak si třeba vzpomenete.
A když máte pochybnosti tak se zeptejte svých dr.Dítě se má učit až po 18ti měsících,před tím si to jěště neuvědomují
BTw:my už jsme bez plen a naučil se to během 14ti dnů,ale před tím to vůbec nemělo smysl,vůbec neregistroval že čůrá.
To se jednou narodil Martinek, do půl roku jenom cucal prso. V půlroce dostal první příkrm a výsledek se dostavil brzy, zacpal se. Tak jsme koupili nočník, přidrželi ho vsedě na něm a zanedlouho se podařilo vytlačit první bobek. Posazovali jsme ho po jídle a během dvou týdnů pochopil, jaká úleva je s nočníkem spojena. Po vykakání a někdy jen po vyčurání se začal napínat, jako by chtěl vstát a bylo to znamení, že je hotovo. Teď je mu dva a čtvrt roku, už řadu měsíců hlásí cuat, takže asi od roku a půl byl doma bez plen, od jara už i venku, ale na spaní má plenu ještě dnes. A ještě k předchozí reakci - hrb nemá a ani pediatr nic nenamítal, prý toho některé děti schopny jsou a potvrdila nám to i sousedka, jejíž syn to bez úhony též zvládl v půlroce, dnes už je čerstvý dospělák.
Holky, už se na to vykašlete, vždyť jde o h…o ![]()
No tak někdo do nočníku chodí a jiný ne, co je na tom? Hergot, nemáte nic lepšího na práci?
Majdina
nechci se s tebou hádat Vereniko, ale to, že si pracovala a viděla spoustu miminek ještě neznamená, že máš pravdu. Já nevím, jestli dítě na fotkách má půl roku nebo ne, ale to je jedno.Jenom chci říct , že např. naši malé už od miminka každý tipoval více. Tak např. ve čtyřech měsících si každý myslel, že ji je tak min. o 3 měsíce více a to pokračovalo až do 1,5 roku. Takže bych si nedovolovala tvrdit, že vím přesně, že na fotkách není 6 měs. dítě. Nepřihlášená Karin
ještě chci dodat, že víc měsíců ji tipovali i sestřičky a doktorky v nemocnici, kde jsme s malou v jejich 3 měsících leželi, takže i odborníci se můžou splést. Karin
verenika píše:
Zdravím,opravdu se nestačím divit
Podle mě je to taky brzo,maminkám jde o ušetření plen a nic jinéhoDítě se NEMÁ posazovat dokud si samo nesedne,takže v normálních případech jde nejdříve na 4 a pak si podsune nožičku a sedne si.A nejhorší je,když tam ty děti sedí zkroucené a matky je tam přidržují.
Lu:a co ti na to řekla tvá pediatrička??Opravdu by mě to zajímalo,páč tě určitě nepochválila,že nebohou holčinu cpeš na nočník.
A dítě na fotkách určitě nemá půl roku,viděla jsem spoustu dětiček-miminek,pracovala jsem s nimi,takže tohle je tak 9ti měsíční.A to stojí už hodně dětí a chodí kolem nábytku.
Nechci tu vyvolávat zle,ale myslete spíš na děti a ne na spotřebu plen.Až jednou budou mít zborcený záda,nebo hrbík tak si třeba vzpomenete.
BTw:my už jsme bez plen a naučil se to během 14ti dnů,ale před tím to vůbec nemělo smysl,vůbec neregistroval že čůrá.
A když máte pochybnosti tak se zeptejte svých dr.Dítě se má učit až po 18ti měsících,před tím si to jěště neuvědomují
Jéje, já taky viděla dětiček a miminek, ale rozhodně bych si netroufla odhadnout věk dle fota … mmch ono možná kdyby na tom fotu byl v dupačkách, vypadá to zase jinak že … a kde bereš jistotu že dítku na fotkách půl roku není?? pokud by sis dala blastnosti fotky, je tam i kdy je focená, a když ti řeknu že se syn narodil 11.1.06, což si lehce můžeš ověřit v deníčku růzňat, tak si myslím že to lze snadno spočítat.
Mě tedy nejde o nic, ale fakt mě štvete vy, které víte na 100% že to není možné a že to tak prostě není a vy to víte nejlíp. Nevím kde berete tu jistotu … žádné dítko nejede podle nějakých slavných tabulek … ![]()
Vereniko: o ušetření plen mi fakt nejde. Doktorka řekla, že je Rozárka moc šikovná holčička. Nic víc. Když jsem jí začala na nočník posazovat, tak už sama seděla i lezla. Teď už chodí.
Došla jsem k úvaze, že i když možná někdy bude nočník bojkotovat, tak to pro ní nebude neznámá věc a nebude se ho bát. Stal se normální součástí jejího života a myslím, že nebude dělat scény, že si na něj nebude chtít sednout, jako se to mnohdy stává, když se děti učí na nočník později.
No uvidíme jak to bude dál. Člověk míní a čas mění - nebo jak se to říká. Když to bude někoho zajímat, tak se ozvu až bude Rozárce rok.
Tak jsem si přečetla všechny příspěvky a stejně mě to nepřesvědčilo, že by bylo přínosné posazovat dítě na nočník brzo. Jedině snad rodiče ušetří za pleny. Když někdo vysazuje od půl roku, trvá to v průměru rok, než je dítě bez plen a je otázka, jestli si na nočník říká nebo to jen matka pozná a je ochotna tomu věnovat dost času. Znám i děti, které prosedí denně na nočníku několik hodin, dokonce tam i jedí, jen aby se do něj vyčůraly nebo vykakaly. Naproti tomu děti, které se začaly dávat na nočník v době, kdy už chápaly kdy se jim chce čůrat nebo kakat, se naučily na nočník mnohem rychleji , některé za měsíc, některé i za kratší dobu. Takže nakonec, ať si každý dělá co chce. ![]()
Ale mě je to jedno co děláte se svými dětmi.Hlavně,že já mám spokojené a šťastné dítě.Nepotřebujju mít doma supermana
Pro mě je totiž dokonalej ![]()
Přece se nebudem hádat
och Vereniko, tady se s tebou nikdo nehádá. Jenom ti říkám, že nemůžeš s takovou jistotou tvrdit, že víš , že dítěti na fotkách není půl roku. Jak jsem již výše psala, ani odborník neví vše. O tvém dítěti taky nikdo nemluvil, tak se nečerti. Nepřihlášená Karin
Ahoj lu, nedá mi to ti nenapsat. Pročetla jsem celou tuhle diskuzi a musím se smát
. Každý brání to své, ale podle mojí zkušenosti musím konstatovat, že rozhodující je dítko. Mám tři děti, skoro 17, 14 a 9m. Katka, ta nejstarší chodila na nočník taky od šesti měsíců(ne proto,že tenkrát se pořádaly pomalu závody v tom,které dítě bude rychleji bez plenek) protože prostě to zvládla a od roka byla bez plenek úplně, včetně cest do zahraničí. Syn Michal naproti tomu začal chodit na nočník až po druhém roce, dřív jsme ho prostě k ničemu nedonutili. Teď jen čekám, jak to bude s malou Janinkou, ještě to ani nezkouším, mám pocit, že by z toho byla naprosto v šoku, co se po ní chce
.
Takže, nedej na nikoho, čiňte jak chcete a jak miminku vyhovuje a na řeči ostatních se vykašli. ![]()
Ahoj,
no nerada bych se zapletla do nočíkové války
, ale trochu chápu problém Lu - prostě ji většina maminek v okolí považuje za tyranku vlastního dítěte. Mám stejný „problém“. Byla jsem dle poctivě nastudovaných rad odborníků (o bezplenkové komunikační metodě jsem tehdy nevěděla nic) odhodlaná vytáhnout nočník nejdřív v 18 měs. Ale člověk míní,… znáte to. Když jsme po půl roce plného kojení začali s příkrmy, dostavil se nepříjemný společník - zácpa. Zkoušeli jsme kdeco - švestkovou šťávu, rektální rourku, nakonec jsme skončili tak zoufale, že jsme každé ráno strkali chuděrce Marjánce do zadečku teploměr, přes který jedině byla schopna se vykadit… A tehdy, když už seděla (7 měs. a kousek), nám někdo poradil, proč ji místo toho nedáme na nočník. Zkusili jsme a ejhle - vykakala, vyčůrala bez problémů. Tak jsme začali nechtěně nočníkovat každé ráno a po obědě, kdy pravidelně kakala. A protože ji to tam fakt bavilo, tak jsme jen tak za zvědavosti ji tam zkusili po:,–(it párkrát přes den a kupodivu obvykle čůrala. Tak jsme se postupně dostali do stavu, kdy bylo jasné, že vědomě čeká na to, že jí dáme na nočník (např. jsme jí tam nedali hned po probuzení z odpoledního spánku jako obvykle, ale až po chvilce hraní - počkala, ačkoliv jindy čůrala ihned…) Měla několik období bojkotu, kdy jsme ji prostě nechali být, jen to kakání jsme zachovávali. Momentálně není úplně bez plen a myslím, že ještě chvíli určitě nebude, ale doma je v kalhotkách a občas má suchou plínku i ráno…
A teď to hlavní - K ČEMU TO JE DOBRÉ, ŽE TAK MALÉ DÍTĚ CHODÍ NA NOČNÍK - myslím, že málokomu jde o ušetření plínek - my např. používáme látkovky a tak je nám upřímně fuk, jestli hodíme do pračky o 5 míň nebo víc, ale hlavně nemusí být v počůraných/pokakaných plenkách. Věřím, že je děťátku lépe v suchých kalhotkách po vymočení se do nočníku, než v počůrané plínce…
Rozhodně nechci obhajovat nějaké nočníkové závody, kdy zhroucené nesedící dítě je nuceno vysedávat na nočníku, aby se vyčůralo/vykakalo - to je opravdu jen čirý olympionismus, ale nechápu, proč bránit dítěti v tom, aby mohlo čůrat/kakat do nočníku, když samo chce, jen proto, že podle tabulkek nemá být schopno ovládat své svěrače do 18 měs.
Jsem si jistá, že moje dcera svěrače už celkem dlouho ovládá (ne dokonale samozřejmě) a jak vidíte na metříku 18 měs. jí zdaleka není. Podotýkám, že jinak není nijak výjimečná - chodit začala až ve 13 měs., sice hezky mluví, ale ve spoustě věcí je spíš pozadu.
Omlouvám se za šílený román, ale nedokázala jsem se vyjádřit stručněji
![]()
lu píše:
Ahoj,
Rozárka kaká do nočníku od 6 měsíců. Když jsem jí začala dávat příkrmy a začala mít normální bobek, tak jsem poznala, že kaká a zkusila jsem jí dát na nočník. A podařilo se. Už je to 2,5 měsíce a daří se to každý den, nikdy jsem jí tam nenutila sedět, když nechtěla. Prostě si sedne, udělá bobek - teď už se i vyčůrá, uděláme pár opiček a hotovo.
Teď jsem začala číst příspěvky, ve kterých si maminky stěžují, že se jejich dítěti nechce na nočník a hodně jich tam píše, že nesouhlasí,aby se s tím takhle brzo začínalo. Když jsem to napsala do nějaké diskuse, tak na to nikdo nereagoval.
Doteď jsem na ní byla pyšná a všude jí chválila, ale teď začínám být na vážkách jestli nejsem divná, jestli jí snad nemám učit kadit zase do plenek.
Jinak je to celkově moc šikovná holčička.
Díky za vaše reakce. Lucka
Kristynka od sesti mesicu taky chodila na nočniček a hrozneě se jí to líbilo. Nějakou dobu to fungovalo perfektne, ale od roku mi na cnocník ani na záchod nechce. Dělá hrozné scény. Jednu dobu mi dokonce kakala v jednu ráno aby měla jistotu, že nepůjde na nočník. Tak snad dopadnete lepe jak my.