Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A co se tyce prostoru pohybu, tak v osmi okolo baraku, v deseti po hřištích po celém sídlišti, od desíti může i mimo sídliště, ale to ho prosim, at mi hlasi, kam jde. Ví, že ho necham kdekoliv, takze nemá potřebu lhát, aspoň zatím). Na treninky a na skauta taky jezdi od nějaké treti tridy sám tramvají. Chodi uz sami do kina i na bazén na dve hodinky (je tam plavčík, a navic stejne jsou jen ve vyrivkach a u tobogánu, kde je dojezd na mělčinu), do KFCčka atp.
Jedine, co jeste zvazuju, ze letos už pravděpodobně bude chtit jet na koupaliště, je to tri zastavky autobusem do vedlejšího mestecka a na vetsi část dne, tam mam respekt vypustit ho bez dozoru, porad je to precijen u vody a nahoda je blbec
![]()
Ted o vikendu prenechavam dum na prespavacku 14 lete dceri a jejím dvema kamaradkam ![]()
Jinak domu chodi i v tydnu kolem osmy. Ma skoro kazdy den trenink a potom jeste zustavaji na stadionu a hrajou treba beach.
Kdyz mame v obci spolecenskou akci, jde tam s kamarady a chodi domu cca do desiti.
Ja byla v 16ti na diskotéce kazdy vikend do rana
ale mladi se dneska takhle nebavi. Alespon ne ti nasi sportaci.
Ted o vikendu prenechavam dum na prespavacku 14 lete dceri a jejím dvema kamaradkam ![]()
Jinak domu chodi i v tydnu kolem osmy. Ma skoro kazdy den trenink a potom jeste zustavaji na stadionu a hrajou treba beach.
Kdyz mame v obci spolecenskou akci, jde tam s kamarady a chodi domu cca do desiti.
@Anonymní píše: Více
Co to znamená permanentně a brzké ranní hodiny? Pokud je to každý pátek třeba do dvou ( protože ji doprovodí její starší rozumný chlapec ) tak bych to neviděla tak černě. Jinak to co děláš ty svému pubertakovi dělali rodiče mě. Úplně mě vytrhli ze sociálních vazeb. V 16ti už jsem byla úplně mimo a myslím, že jistou sociální neobratnost si nesu dodnes. Nebyl to jen režim, ale i strach dovolit mi činnosti běžné pro moje vrstevníky ( dojet autobusem do vedlejšího města, jet na kole po silnici ( malá ves s miniprovozem), vzít do ruky sekyrku (ve 14 letech)
Do 6 nejsme často doma ani se 4,5letou a to do školky často jezdí na půl 7, takže vstává v 5.45…ma tréninky nebo jdeme sportovat jako rodina nebo jsme ještě venku, máme dům se zahradou…hlavně si nemyslím, že 14lety má mít stejny pravidla jako 7 a 8lete dite
Jsi přísná, vždyť tím musíš otravovat i sama sebe, porad myslet na nějaká pravidla
a zákazy. Nechápu, ze to někoho bavi, víc než je nutné.
Wau. Moje osmileta má víc volnosti než tvůj nejstarší. Potom co má udělaný úkoly sedá na kolo a jede za kamaradama ( malá vesnice). Návrat do 8. ( nikdy ale neměla problém se vstavanim. No a oslavy do 9? Fakt odvaz. Starší se s nama divala na ms v hokeji a to až do konce. Na poslední třetinu se vzbudila i mladší takže ji jednou mužů vyprávět ze byla u toho
![]()
Nevidím důvod když není škola, proč by už větší děti měli mít v 9 vecerku.
Delas to dobre, taky jsme byli na deti spis prisnejsi a zaroven je vedli k samostatnosti a dnes nemaji problem samy se sebou, vystudovaly techniku, a umi se o sebe a sve rodiny nadstandardne postarat, zvladaji nejen vydelavat, ale i investovat ve 30+, ziji, pracuji a podnikaji v CR.
Jsem zastancem toho, ze rodice jsou i od toho, aby nastavili detem mantinely-ze nikdy nemohou vse co chteji a pripravili je na dospelacky zivot, ktery se s nimi mazlit nebude a ze nikdo jim nebude ustupovat a sedat si z nich na zadek, musi si umet zkratka poradit samy. A prave z domova maji mit ten zaklad, vc.fin.gramotnosti treba napr.
A zaroven me nikdy nenapadlo resit, jak vychovavaji sve deti jini, na to uz fakt nezbyvaly kapacity.
Já na tom nevidím nic špatného. Každý to má jinak. Ale to, že chceš, aby byly děti před týden včas doma, aby se nachystaly v klidu na další den, vč. úkolů, přípravy do školy, aby šly včas spát, to je v pořádku. A zase, s tím nejstarším už se rozumně domluvíš když má něco s kamarády a není to 5× týdně, tak proč by nešel. Byla bych určitě benevolentnější přes víkend a o prázdninách, to bych uvolnila režim. Co se týče přespávaček, já jsem tomu nikdy nefandila. Jasně, že dcera občas u kamarádky přespala, rodiče se teda tvářili, že jim to nevadí. Občas si přivedla kamarádky přespat k nám, no, taky jsem se tvářila, že mi to nevadí
takže asi tak.
Já potkávám rodiny s dítětem kolikrát i v jedenáct večer. Normální mi to nepřijde, jim asi ano.
Jsou deti, ze cim prisnejsi pravidla, tim vetsi rebelie. Clovek si musi rozmyslet, co chce. Za me je lepsi byt v klidu a nehrotit. Ja v 16 uz chodila s budoucim manzelem a odpovedna jsem byla az moc. Nejspis i proto, ze to nikdo neresil
.
No tak aby byl 14 -lety kluk doma do 18 hod.mi přijde dost přehnané.
A proč se hned učit když přijdou že školy? Není lepší prvně jít ven a vylitat než zase se budou drtit do školy?
U nás Holly mohly prespavat o víkendu a taky děti u nás.
Děti jsem k vůli učení pěstovat nemusela, měly to od mala ce své reziji a měly vždy výborně známky.