Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
To ne, ta by mě v tomhle nepodpořila, spíš by z toho byla naštvaná a na prášky, a nikomu by to nepomohlo, a navíc, co bydlím sama už nemáme takový ten hezký vztah.
Tak to mě mrzí. Na jak dlouho máte ještě studium?
@Anonymní píše:
Hele, chápu, že máš strach, nečekala jsi to, je to pěkný šok a ještě nanic chlap. Ale pokud se s něčím léčíš a doktoři říkali, že možná už dítě mít nebudeš, je to možná jediná šance ho mít. A jestli je ti potrat proti srsti, tak se nenech donutit nějakými řečmi o tom, že máš být rozumná. Pokud bys teď dítě dala pryč, a nedejbože se stalo, že až teda budeš mít lepšího chlapa, budeš starší, zajištěná a všechno, tak už se to znovu nepodaří, vyčítala by sis to zbytek života. Já byla pořád zodpovědná a odkládala až budou perfektní podmínky, nebyla jsem nemocná a nikdo neříkal, že by to nemělo jít, no, posledních 5 let všechny podmínky jsou a já těhotná nejsem. Na žádný potrat jsem nemusela a i tak si to šíleně vyčítám, že mi nedošlo, že smysl života ve formě studia, kariéry a zábavy se u žen, které matkou být chtějí, v určité chvíli vyčerpá, a co pak. Čeká mě ještě spousta let a nevím co s nimi, když z plánu vypadla rodina. Chlap se dá vyměnit, nebyla bys jediná sama s jedním dítětem, co si ještě někoho v pohodě najde. Já bych dnes radši brala být sama s dítětem než bez dítěte s chlapem, a to mám moc fajn manžela, bohužel, ta mateřská touha je víc než cokoli. Někdo má to štěstí a otěhotní kdykoli si zamane, a někdo to štěstí může mít jen jednou v životě.
Moc děkuji, tohle je krásně napsané, a jsem ráda, že je někdo takový, kdo si tohle myslí, že nejsem nerozumná, když si dítě chci nechat, já miluju děti, jen mám strach, protože je to velká zodpovědnost na celý život, ale máš asi pravdu, taky už jsem na to takhle myslela, že už tu příležitost nikdy mít nemusím, a vážně moc Ti děkuji, působíš jako skvělý člověk, a uvidíš, třeba se Ti zadaří když to budeš nejmíň čekat, držím palečky
![]()
@Zlatka666 píše:
Tak to mě mrzí. Na jak dlouho máte ještě studium?
Minimálně dva roky, pokud bych nepokračovala dál. ![]()
@Anonymní píše:
Minimálně dva roky, pokud bych nepokračovala dál.
Studium se dá vyřešit, ale máte kde bydlet, kdo vás bude živit?
@Zlatka666 píše:
Studium se dá vyřešit, ale máte kde bydlet, kdo vás bude živit?
Mám kde bydlet, a živím se já, a v tomhle vím, že by mi peněžně rodina pomohla, protože peníze je to, co pro ně není nikdy problém, to jen ten náš vztah je jinak naprd.
A ještě otázka, mám to teď vůbec někomu říkat, když je to ještě takhle brzy, nebude lepší si to zatím nechat pro sebe, a nedělat třeba i zbytečně drama? ![]()
@Anonymní píše:
Moc děkuji, tohle je krásně napsané, a jsem ráda, že je někdo takový, kdo si tohle myslí, že nejsem nerozumná, když si dítě chci nechat, já miluju děti, jen mám strach, protože je to velká zodpovědnost na celý život, ale máš asi pravdu, taky už jsem na to takhle myslela, že už tu příležitost nikdy mít nemusím, a vážně moc Ti děkuji, působíš jako skvělý člověk, a uvidíš, třeba se Ti zadaří když to budeš nejmíň čekat, držím palečky![]()
Podívej, mít strach je normální. Já jsem si nějaká těhotenství už prošla, bohužel vždy se špatným koncem. Byly to totálně vytoužené děti po velkých obstrukcích, a myslíš, že mě nenapadlo, že to nezvládnu, že je to šílená zodpovědnost, jestli je vůbec dobře, že budu dítě mít? Jasně že jo, to je asi spíš zodpovědným přístupem, uvědoměním si té odpovědnosti za nového člověka. Strach nemají holky, co to berou na lehkou váhu a moc nad tím nedumají. Jestli to zvládneš hmotně, abys nemusela s dítětem cestovat někde po azylákách, děti miluješ, tak není co řešit. Být brzo matka není to nejhorší co se člověku může stát. A zůstat sama může klidně i vdaná co to plánovala, ideální to není, ale to se stává.
Za mě určitě teď neříkat. Je důležité mít od doktora potvrzené srdíčko, je vidět od 6.-7 týdne od prvního dne poslední menstruace, tak se počítá těhotenství. Někdy se stane, že se nevyvine, embryjko se dál pak nevyvíjí a odejde. Není to úplně výjimečné. Takže dokud nemáš srdíčko potvrzené, moc to ještě neber tak, jako že bude dítě, doktoři ani neberou že jsi těhotná do té doby. Může se stát, že z toho nic nebude. Do prvního screeningu, který se dělá mezi 10.-12. týdnem se může ještě stát leccos, můžeš potratit. Když se to bohužel stane, je jednodušší, když nemusíš oznamovat, že předchozí oznámení už neplatí…tím screeningem máš taky potvrzeno, že dítě nemá závažnou genetickou vadu. Většinu se oznamuje po něm. A stejně já s mými zkušenostmi bych to řekla jen nejbližším a lidem, se kterým se potkáváš, takže to poznají. Lepší oznámit širokému okruhu později, než pak v těžké situaci řešit bezpředmětné otázky, kdy budeš rodit.
A jestli finance nejsou problém, je to obrovská výhoda. Pro většinu mladých maminek bez partnera jsou právě tím zásadním problémem, nedodělají školu protože musí honit každou korunu, aby se s dítětem uživily. Jestli tě rodině může a bude hodně podporovat finančně, nebudeš strádat a třeba si budeš dokonce moct dovolit nějakou pomoc zaplatit, tak si postupně tu školu můžeš dodělat. Není za těmi na houby vztahy trochu třeba ten nanicovatý partner? Nemohlo by se to zlepšit? Hodně babiček u vnoučete roztaje a hezké vztahy vzniknou i tam kde nebyly, když je dcera najednou taky mámou
@Anonymní píše:
A ještě otázka, mám to teď vůbec někomu říkat, když je to ještě takhle brzy, nebude lepší si to zatím nechat pro sebe, a nedělat třeba i zbytečně drama?
Rikala jsem to vzdy az po prvnim screeningu. Predtim to vedel jen manzel.
@Anonymní píše:
A ještě otázka, mám to teď vůbec někomu říkat, když je to ještě takhle brzy, nebude lepší si to zatím nechat pro sebe, a nedělat třeba i zbytečně drama?
Rodině apod.bych to řekla až po prvním screaningu. Otci dítěte po potvrzení od doktora. První trimestr je nejrizikovejsi, může se ještě stát cokoliv. Držím palce ať to dobře dopadne a zvládnes to.
@Anonymní píše:
Svému ženatému milenci a drama bude, ať budeš v jakémkoliv týdnu ![]()
Tak to se mám na co těšit