Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zlatývoči píše:
Mně to přijde jako prkotina. Tchýně to chtěla vzít jedním vrzem a nalít všem. Protože jak známo, když chce jeden, budou chtít postupně i ostatní. Dolila lahev a otevřela další. Nalila všem. Podle mě ji vůbec nenapadlo, že se bude řešit komu nalila první a komu poslední.
Souhlasím, jako nezaujatý pozorovatel bych to asi vnímala stejně ![]()
A proč ses jí rovnou nezeptala, proč mu to vzala z ruky, když si pro to došel?
@Kassy píše:
Mně by na tom teda mrzel hlavně ten absolutní nerespekt k dítěti. Vzít mu něco z ruky, nalít ostatním a jeho ignorovat, když si šel nalít pro sebe? Udělala by tohle dospělému členovi rodiny? Asi ne, že? A kdyby ano, ten dospělý by asi dost zíral a líbit by si to nenechal. Bylo to od tchyně dost neslušné. Proč by se to u dítěte mělo přejít jako že nic? K dětem se můžeme chovat neslušně?
@Kassy píše:
Mně by na tom teda mrzel hlavně ten absolutní nerespekt k dítěti. Vzít mu něco z ruky, nalít ostatním a jeho ignorovat, když si šel nalít pro sebe? Udělala by tohle dospělému členovi rodiny? Asi ne, že? A kdyby ano, ten dospělý by asi dost zíral a líbit by si to nenechal. Bylo to od tchyně dost neslušné. Proč by se to u dítěte mělo přejít jako že nic? K dětem se můžeme chovat neslušně?
Tak ale dospělý, kdyby si šel pro láhev a chtěl si dolít, tak by bylo slušné, aby se zeptal celé společnosti, jestli jim taky může nalít. Takže kdyby si dospělý naléval jen sám sobě, tak bych se klidně ozvala, jestli na něco nezapomněl. To jen k tomu srovnávání respektu a nerespektu k dítěti a dospělému.
Jinak mi to přijde jako maličkost, ale umim pochopit, že to zakladatelka vnimá jinak.
@ivašot. píše:
Tak ale dospělý, kdyby si šel pro láhev a chtěl si dolít, tak by bylo slušné, aby se zeptal celé společnosti, jestli jim taky může nalít. Takže kdyby si dospělý naléval jen sám sobě, tak bych se klidně ozvala, jestli na něco nezapomněl. To jen k tomu srovnávání respektu a nerespektu k dítěti a dospělému.
Jinak mi to přijde jako maličkost, ale umim pochopit, že to zakladatelka vnimá jinak.
To mi nepřijde tak jednoznačné. Záleží na zvycích v té které společnosti. U nás teda není zvykem, když láhev stojí na místě dostupném všem, aby se každý vždycky ptal, kdo ještě chce nalít. To bychom celou dobu neřešili nic jiného. Každý se obslouží sám nebo si tomu, kdo se zrovna zvedl, řekne. A rozhodně se navzájem nevychováváme stylem „nezapomněl jsi na něco?“ To by mi tedy taky přišlo dost bez respektu.
@ivašot. píše:
Rict mi nekdo jestli sem na neco nezapomnela, tak teda dost ziram ![]()
V rodine se pri kazdem doliti vsech fakt neptam.
@Kassy píše:
To mi nepřijde tak jednoznačné. Záleží na zvycích v té které společnosti. U nás teda není zvykem, když láhev stojí na místě dostupném všem, aby se každý vždycky ptal, kdo ještě chce nalít. To bychom celou dobu neřešili nic jiného. Každý se obslouží sám nebo si tomu, kdo se zrovna zvedl, řekne. A rozhodně se navzájem nevychováváme stylem „nezapomněl jsi na něco?“ To by mi tedy taky přišlo dost bez respektu.
My bysme připomínku " nezapomněl si nahodou na nás" nabrali v rodině, jako vychovávání. My se tak nějak " bez respektu" občas špičkujeme.
@ivašot. píše:
My bysme připomínku " nezapomněl si nahodou na nás" nabrali v rodině, jako vychovávání. My se tak nějak " bez respektu" občas špičkujeme.
Spickovani? No proti gustu… me to vtipne neprijde. Vlastne me nenapada situace, kdy by to pro me vtipny bylo. Ja slysim jen vychovavajici nadrazenost.
@ivašot. píše:
To by mi nepřišlo neslušné kdyby se nezeptal, naopak bych za silně neslušné považovala nějaké pérování „jestli na něco nezapomněl“. Kdybych chtěla taky nalít, řekla bych „naleješ mi prosím taky“, a ne buransky „nezapomněls na něco“ ![]()
Od babičky mi to k vnukovi přijde dost neslušné, co zakladatelka popisuje, ale pokud jde o jednorázový zásek, tak bych to přešla.
@ivašot. píše:
No takze kdyz si pujde dospely nalit a nekdo dalsi se zvedne vezme mu lahev z ruky a nalije vsem ostatnim tak aby na toho puvodniho nezbylo…? Jen rekne pockej si na dalsi.
U nas se vzdy neptame, zvlast kdyz je piti na dosah. Kdyz nekdo chce tak poprosi a je to.
@Florimo píše:
No takze kdyz si pujde dospely nalit a nekdo dalsi se zvedne vezme mu lahev z ruky a nalije vsem ostatnim tak aby na toho puvodniho nezbylo…? Jen rekne pockej si na dalsi.
U nas se vzdy neptame, zvlast kdyz je piti na dosah. Kdyz nekdo chce tak poprosi a je to.
Já ale psala, že chápu zakladatelku, že to vnímá negativně. Ono taky dost záleží na celkové atmosféře.
Příspěvek upraven 22.11.20 v 21:42
Tak ještě jinak. Kdybych viděla, ze to syna mrzi, tak bych to s nim nějak rychle poresila, a kdyby se to dotklo i mě nejak, tak bych treba neco pronesla. Ale každá rodina je jina, nezaujatě mi to fakt připadá jako blbost, ale je fakt, ze u par lidi v rodině jsem ja osobně dost vztahovačná, a musim davat bacha, abych to neprehanela. Takže těžko rict, tvou rodinu neznám.
@Zlatývoči asi by mi to přišlo jako prkotina kdyby si to dam nedonesl a nakonec nedostal nic. Ale takhle mě to mrzelo.