Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je to blbost, ale já bych asi něco řekla přímo tam. Asi by mě to v ten moment vzteklo, řekla bych k tomu 1-2 věty ve smyslu, že nechápu, proč by měl čekat na pití, když si ho sám přinesl, ať mu dají napít a že pak klidně může přinést ostatním dětem nebo něco podobného a tím to uzavřela.
@Anonymní píše:
@Serpentini se synem ne, ale se mnou.
Aha, tak to už vidíš možná v některých věcech zlý úmysl, i když tam není. Mám taky naprd tchýni. Někdy je ke mně hnusná záměrně a někdy jí to ani nedochází. Mně došlo, že je někdy hnusná neúmyslně, až když jsem viděla, že se povýšeně a hnusně chová i k jiným lidem ve svém okolí. Nemůže za to, holt má empatii a slušnost na nule.
„Syn celou dobu u ní stal, že chce nalit.“
Jak dlouho to asi trvalo, nějakou minutu?
Vnímám to tak, že tchýně viděla jako nejjednodušší řešení nalít rovnou všem dětem sama.
Já mám z toho dojem, že hledáš zlé úmysly tam, kde nejsou, takže ano, myslím, že jsi zaujatá.
Nedivím se, že má tchýně se zakl problém.
Jestli takto urputně řeší každou kravinu, tak bych se zakl. měla problém taky. ![]()
Tak synáček dostal napít o chvilku později. To je teda mega problém ![]()
@Šmoulice taky názor. Neřeším. Ve všem ustupuji, spíš už mi došla trpělivost, že ve všem ustupuji.
Stal u ni a čekal neřekl půl slova.
No děkuji za názory.
@Anonymní píše:
@Šmoulice taky názor. Neřeším. Ve všem ustupuji, spíš už mi došla trpělivost, že ve všem ustupuji.
Stal u ni a čekal neřekl půl slova.
No děkuji za názory.
Syn se bude muset naučit ozvat. Ve škole nebo v budoucnu v práci to za něj taky nikdo nevyřeší…
Jinak od určité doby nejdřív obsloužím své potřeby a pak potřeby ostatních…staly se mi 2 nemilé příhody.
1. na běžkách s kamarády, když jsme zastavili na krátkou pauzu, měla jsem žízeň, v batohu termosku s čajem, nalila jsem do kalíšku a nejdříve nabídla jim, tak se napili no a když jsem chtěla já, tak řekli jedeme a holt jeli beze mě, protože jsem se chtěla napít.
2. když jsme jeli na divadelní představení s tchánovci, měla jsem petku s vodou v kabele, přepadla mě žízeň a chtěla se napít, ale ze slušnosti jsem všem nejdřív nabídla, tak se všichni napili, ano na mě zůstalo a ještě i něco navíc, co se mi dostalo s vodou do pusy, nějaký kus zeleniny, co strašně smrděl a moje huba potom taky, žvýkačku nikdo neměl a do obchodu jsme už vzhledem k časové tísni nesthli, tak jsem to musela přečkat. Upozorňuji, že kus zeleniny nebyl můj, zuby jsem si předtím vyčistila.
Takže od té doby nejdřív já a pak ostatní, holt jsem v tomhle sobec, ale tyhle zkušenosti mi nedaly jinou možnost.
@Anonymní píše:
Ahoj prosím o anonym.Chtěla jsem se zeptat jak byste reagovali vy na situaci?
Podotýkám že s tchýni nemám moc dobrý vztah a se švagrovou už vůbec.
Dnes jsme bylo pozváni k tchýni na kafe a byla tam i švagrová s dětmi. Situace byla taková ze jsme pili kafe vše pohodě a můj syn jedl buchtu. Měl pití dopito a zvedl se, že si půjde nalit. Moje dcera ho poprosila aby ji taky nalil. No a tchýně se zvedla, vzala mu tu limonáda pro kterou si šel z ruky a nalila holkám a zbytek dokola synovi od svagrove. Syn celou dobu u ní stal, že chce nalit. Nakonec na něj nezbylo tak si musel počkat až se doneslo další. Já vím že to je prkotina. Ale naštvalo mě, že si pro tu láhev šel sám a pak mu ji vzala a rekla, ze je veliký, a že musí počkat.
Jak byste to brali vy?
Vím, že to úplně není otázka, ale já bych hlavně nechodila na návštěvu ke dvěma ženám, se kterými podle svých slov nemáš vůbec dobrý vztah. Dítě tam může vzít manžel. Jinak jak tu padlo, já bych se nahlas ozvala, zda si nevšimla, že u ní syn stojí. ![]()
Ach jo
Tahle diskuse tak krásně ilustruje přístup naší společnosti k dětem, až je mi z toho smutno.
Zní tu buď, že je to prkotina, „tak si kluk holt počkal, však na něj zbylo“, jako by nejvíc šlo o to, kdy dostal napít, ne jakým způsobem s ním babička jednala, nebo se rovnou hledá, co ON asi udělal špatně, že si takové jednání zasloužil.
Fakt se, zastánkyně těchhle názorů, zkuste zamyslet, co by se vám honilo hlavou, kdyby takhle někdo jednal s vámi.
Docela mě udivilo, kolik je tady názorů, že to je blbost, ano, asi se to může zdát, ale pokud toho bylo víc, jak se říká, 100krát nic umořilo vola…takže příklad - když si vystojíte v práci frontu na oběd a budete si chtít sednout ke stolu a příjde k vám šéfová nebo kdokoli jiný a oběd vám vezme a sní si ho, tak vám to vadit nebude, že? Když je to teda taková blbost…
Dítě je přece taky člověk.
@Helen001 píše:
Docela mě udivilo, kolik je tady názorů, že to je blbost, ano, asi se to může zdát, ale pokud toho bylo víc, jak se říká, 100krát nic umořilo vola…takže příklad - když si vystojíte v práci frontu na oběd a budete si chtít sednout ke stolu a příjde k vám šéfová nebo kdokoli jiný a oběd vám vezme a sní si ho, tak vám to vadit nebude, že? Když je to teda taková blbost…
No však si tu frontu vystojí znova a nají se o chvíli později, o co jako jde, že jo… ![]()
@maty009 píše:
Syn se bude muset naučit ozvat. Ve škole nebo v budoucnu v práci to za něj taky nikdo nevyřeší…
Úplně vidím, že kdyby se v tomhle případě ozval, tak by hned byl za spratka, co je drzý na babičku. My vůbec neumíme děti respektovat jako lidi, a s tou úctou ke starším se to někdy taky přehání. I babička k vnukovi se má chovat slušně.
@Liberalissima to je teda taky pravda, že by ho hned nazvali spr… a kdo ví, čím dalším. Prostě společnost je naučená, že děti mají poslouchat dospělé! To se mi moc nelíbí (a to mám taky děti), ano, děti mají mít nějaké hranice a musí se jim naučit, ale má se s nimi jednat taky s respektem, jak se ho pak mají naučit? A zakladatelka psala, že vlastně na tu situaci nic neřekla, takže předpokládám, že když těchto situací bylo víc a její syn to viděl, tak taky na nic neřekl (opakoval po mamince, že se nemá na takové situace reagrovat) Ale prostě ty „drzé“ děti většinou v budoucnosti prorazí a dokážou se ubránit.
@Helen001 píše:
Podle mě to přirovnání trochu pokulhává. Tady nebyl nikdo bez jídla, obslouženi byli všichni. Jako kdybych si v jídelně chtěla nalít polévku z teriny, přišla by šéfová, vzala by mi naběračku, že nám nalije všem. Nalila by kolegům, na mě by nezbylo, tak by zašla do kuchyně pro další a nalila by i mně. U cizích lidí zvláštní, u rodiny běžná věc, že hostitel obslouží všechny. A někdo bude vždy první a někdo poslední. Já v tom problém nevidím. Jo, pokud je tam problémů víc a tchýně upřednostňuje druhé vnoučata, tak je to problém, který by mě štval, ale to z tohoto jednoho popisu situace já nepoznám, takže to nezohledňuji.