Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Moje matka bere kvůli bolestem vyhřezlé plotýnky aulin, nimesil, ibalgin, ataralgin každý den asi 30 let, zatím žije, také když to nechá bez léku, tak jí bolest vystřeluje do hlavy, na masáže a rehabilitace střídavě chodí, ale to má jen krátkodobý efekt
U časté migrény to tak je. Prostě když máš tolik záchvatů.
Mám farmakorezistetní migrénu, záchvatů okolo 10-15 za měsíc, tak ty léky prostě vzít musím. Jinak je peklo, které by bez léků končilo na urgentu.
Uvidíš, jak to bude vypadat po bioléčbě. U mne to není výhra, ale jo, o pár záchvatů méně - třeba o 1/4, ale zase velmi rychlý nástup. Nicméně většina lidí si bioléčbu pochvaluje.
Kvůli jiné nemoci užívám analgetika denně, to je zase jiný level.
@Sany80s píše: Více
Ano, to nedá.. ale přijde mne naprosto šílené ze už je to rok co tyto léky beru několikrát do týdne. Mam strach že budu mít žaludeční vředy, už několikrát jsem z toho pak mela takovy strach…ale pokud to neni bolest jeste tak silna na relpax, tak aulin/nimesil je to jedine co spolehlivě zabere..myslela jsem ze bude stačit nebrat nic, kdyz je bolest v zacatku a ze pripadne kdyz se rozjede do silnější migrény tak vezmu relpax, ale jakmile cekam a nevezmu hned v zacatku neco, je to strasne a táhne se to tři dny kdy opravdu nejsem schopna fungovat, takze musim brat hned v zacatku i kdyz bolest tak silna neni.. biolecnu beru jako záchranu, pokud ji schválí. Je to moje poslední naděje. Dr ještě bylo doporučeno indometacin čípky, ale koukala jsem ze to je vlastně také nsaid - takze to same jak nimesil a aulin, jen ve formě čípku.
Já tě chápu, každý víme, co jsou ty léky za svinstvo, ale znám více lidí s migrénou a ani jeden bez léků prostě fungovat nemůže. A jak říkáš, musí si je vzít dřív, než se to rozjede.
To je právě to.
Taky mívám období, kdy střídám každý den Ataralgin, Valetol, Ibáč. Nimesil mi kupodivu vůbec na migrénu nezabírá. Na tu menstruační teda vůbec nic. Problém je, že často je nutno si to vzít včas, aby se to nerozjelo.
Spotřebu léků mi docela snížil Ibalgin Plus, který zabral hned a vydržel. Ale přestali ho vyrábět. Uvažuju o koupi 100 mg kofeinu a lupnout ho s Ibalginem, jak mi poradila jedna lékárnice. Další mi ale řekla, že doufá, že I.Plus už vyrábět ani nebudou, že to je svinstvo na žaludek. Tak nevím.
Pak mám třeba dva týdny pokoj, ale období kolem menstruace, nebo zátěže je prostě strašný.
Někdy si vykupuju svědomí lněným semínkem, přidávám si do jídla lžičku dvě, snad by to mělo chránit trochu žaludek?
Tohle je mi opravdu trapné. Již rok vic jak tři dny v týdnu beru Nimesil/aulin. Vim jak moc je to škodlivé pro žaludek, ledviny, játra.. kdyz to nejde ale jinak. Rok mam diagnostikované migrény, které jsou časté. Ne vždy je to těžká migréna na relpax (triptan), občas stačí vzít ken zmíněny aulin nebo nimesil. Na fyzio jsem chodila zda to není od krční, ale pater je ok, oční taky, dle MUDr proste klasika migrenozni záchvaty. Docházím i preventivně a pravidelně na masáže. A jedine co na to spolehlivě zabírá jsou výše zmíněné léky. Jit jsem vyzkoušela i profylaxe, bez efektu (antiepileptika, antidepresiva, betaloc). Nyní čekám na bio léčbu, než a jestli vůbec schválí pojišťovna. Jenže už jsem jak fetak, zavislak. Jak mi začne hlava jen trochu pobolívat hned beru prášek protože mám strach ze se bolest rozjede do nesnesitelný migrény, po který i kolabuju a vyřadí me na několik dni.. vo s tim? Je mi to fakt trapne, jsem asi uz závislá na tom, raději nosim léky všude s sebou a hned jak začne i když Ken trochu bolet, tak beru prášek, protoze mam hrůzu ze bych pak zas vůbec nefungovala.. doktorovi se to stydim říct, i kdyz sám asi musi videt tu spotřebu kdyz léky pise. Anonym jinak smazat