Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Apaji píše: Škoda, že se nedá zjistit, jestli jsou i ostatní pacienti tímto zaskočeni. Portál znamylekar už uveřejňuje jen pozitivní ohlasy, negativní mažeTam by se dalo pročíst a možná se i spojit, protože hromadná stížnost je silnější a podpoří ono tvrzení…Že se to děje všem jeho pacientům.Snad to potají nahrávat
I s tím, že si schválně znovu babička vyzvedne léky v jiné lékárně a pak nahrát reakci. Nicméně do toho ještě ten EU paskvil jménem GDPR, takže by to asi neuznali. Ačkoliv komora není soud
Uznali. GDPR je o shromažďování osobních údajů, po kterých je každému houno. Třeba k marketingovým účelům.
Tohle je pořizování a použití záznamu pro ochranu práv, § 88 odst, 1 ObčZ:
Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.
http://www.i-noviny.cz/…eho-souhlasu#…
Příspěvek upraven 21.05.18 v 16:51
@Anonymní píše:
Tu lékárnu, neřeším… Tam doklad dostane a lékaře do jisté míry chápu. Ovšem vybírání peněz bez dokladu, jen tak někomu do kapsy za nadstandardní služby… To se mi nelíbí! Mne taky nikdo v práci nedá peníze navíc za úsměv…
Aha, ale je to nátlak. Určitě to bude mít ve své dražší. Pacient si může zvolit, kde si léky vyzvedne a ne být peskován „jak to, že si dovolil neplnit rozkaz pana doktora“. To se mi nelíbí z principu. Prostě doktor není nadřízený pacientovi a ani sestře. Je to partner v systému léčby.
Stvrzenka asi nic moc neřeší, myslím, že tam bude nicneříkající popisek „nadstandardní služby“, které si vlastně pacient vesměs sám žádá a rozhoduje. Tudíž je to těžko prokazatelné. Určitě tam nenapíše příspěvek na vybavení čekárny, rozhlasový a televizní poplatek apod. Škoda toho portálu, tam by se mohli pacienti spojit ![]()
@elle21 píše:
když za něco platíš dostaneš doklad, mají se tě zeptat jestli ho chceš…
jojo, já jen nechápu proč se nezeptala.. nemám ráda když někdo se neozve, drží pusu a pak hned chce někde někoho hlásit, to je srabáctví
@Doe_Jane píše:
jojo, já jen nechápu proč se nezeptala.. nemám ráda když někdo se neozve, drží pusu a pak hned chce někde někoho hlásit, to je srabáctví
prostě staří lidi jsou takoví a druzí toho využívají..
@Doe_Jane píše:
Lékař je trošku v mocenském postavení vůči pacientovi.
A nesmí mu nařizovat, v které lékárně má brát lék. Ani doporučovat, ale když mne lékařka informuje, v které lékárně mi ten lék dají bez doplatku, tak jsem rád.
Aha, tak to je v pořádku. Přiznám se, že jsem GDPR ani nečetla, protože se mě to nijak v životě netýká (zatím) - pouze nějaký rozhovor, který se hemžil samým „dle mého názoru“ a „nemělo by“, „zřejmě“ - takže jsem nabyla dojmu, že ani právníci neví nic jistě ![]()
Ale tvůj odkaz je jasný, takže tahle možnost jde využít.
@Doe_Jane píše:
Hele, jasně, 90% dospělech lidí se zeptá, ale ti důchodci jsou protě jiný. Pro ně je doktor autorita a ani je nenapadne, že by je třeba ošidil. Proto se ti prodejci podivnozájezdů zaměřujou na starouše, protože se nechají oblafnout. A ti doktoři to moc dobře vědí. Já nejsem pro to nahlašovat každýho vietnamce, kterej ti prodá polívku a nedá účtenku, ale doktora, kterej okrádá svý pacienty… to je fakt eklhaft
@Pruhovaný_mýval píše:
Na lékařskou komoru. Zabývá se tím etická komise. Je dobré, abyste měli pro to tvrzení nějaký podklad. Ne, že by vám nevěřili, ale urychlí to proces.
Je to asi porušení lékařské etiky, ale já myslím, že tahle nekalá konkurence mezi lékárnami by víc zajímala (konkurenční) lékárníky.
@Apaji píše:
@eumedonAha, tak to je v pořádku. Přiznám se, že jsem GDPR ani nečetla, protože se mě to nijak v životě netýká (zatím) - pouze nějaký rozhovor, který se hemžil samým „dle mého názoru“ a „nemělo by“, „zřejmě“ - takže jsem nabyla dojmu, že ani právníci neví nic jistě
Ale tvůj odkaz je jasný, takže tahle možnost jde využít.
Já jsem GDPR taky nečetl, ale zatím mi přichází žádosti o souhlas pouze od těch, kteří chtějí uchovávat a zpracovávat mé osobní údaje k marketingovým účelům. Například od operátora, u něhož mám předplacený tarif a od bývalých dodavatelů energií. Od nikoho, kdo je potřebuje k normální komunikaci se mnou.
Soudím, že se z toho dělá humbuk, stejně, jako se dělal humbuk kolem zákona o zdravotních službách.
Vlastním zdravotnické zařízení. Máme rádio i tv v čekárně. Jsme moderní klinika. Přijde mi neetické chtít po pacientech 50,–Kč za radio a televizi v čekárně. Podlě mě je to na hraně zákona. Co je nelegální, je nedat účtenku. Tu od nás pacienti dostanou vždy. Jinak lékaři to nemají úplně jednoduché. Existuje zákon o cenách a nelze si nastavit ceny, jak se mi zlíbí, jako třeba u prodejců potravin. Zdravotní pojišťovny navíc neproplací péči za ceny, které to lékaře stojí. Dávají mnohem! méně. Lékař stanovuje cenu výkonu dle minutové kalkulace a do toho je zahrnutý i ta tv, radio, nábytek, prostě vše, za co lékar jako poskytovatel péče utrácí. Pokud nekdo nemá nadstandard a nebo jsou vsechny jeho výkony hrazené ZP, věřím, že se nemusí mít úplně nejlépe finančně. Kam to nahlásit? Já bych byla rada, kdyby za mnou nejdříve pacient přišel a vyslechl mne. Jinak finanční úřad kvuli neposkytnuti uctenky.
@eumedon píše:
Je to asi porušení lékařské etiky, ale já myslím, že tahle nekalá konkurence mezi lékárnami by víc zajímala (konkurenční) lékárníky.
Tak konkurence mezi lékárnama je samozřejmě problém, lékárníky to štve, ale to není úplně problém babičky zakladatelky. Tam je ten problém, že na ni doktor tlačí, vyžaduje peníze za podivný služby a - teď budu malicherná - nedává účtenky. A na tom by se měl zmáčknout.
Příště jít zase s babičkou, říct, že nic platit nebude, není to povinnost pacienta, televize ani rádio v čekárně není žádný nadstandard, lékárnu si každý může vybrat jakou chce…napsala bych dopis do zdravotní pojišťovny na revizní oddělení, a našla babičce jiného doktora.
@Pruhovaný_mýval píše:
Tak konkurence mezi lékárnama je samozřejmě problém, lékárníky to štve, ale to není úplně problém babičky zakladatelky. Tam je ten problém, že na ni doktor tlačí, vyžaduje peníze za podivný služby a - teď budu malicherná - nedává účtenky. A na tom by se měl zmáčknout.
Aha, reagoval jsem na to, že jí posílá jako lékař do konkrétní (= své) lékárny. To je selhání lékaře, ale nekalá konkurence pro ostatní lékárníky, takže v nich by měla spojence.
Vyžadování poplatků za neobjednané „služby“ jako poslech rádia a tak a nevydávání účtenek je další věc.
@Elísek1983 píše:
Příště jít zase s babičkou, říct, že nic platit nebude, není to povinnost pacienta, televize ani rádio v čekárně není žádný nadstandard, lékárnu si každý může vybrat jakou chce…napsala bych dopis do zdravotní pojišťovny na revizní oddělení, a našla babičce jiného doktora.
To taky. Ať nemusí chodit tam, kde s ní nezacházejí dobře.
No když to čtu, tak bych ještě šla na pojišťovnu a kouknula se, co všechno babičce účtují za vyšetření. Vůbec bych se nedivila, že tam bude něco, co jí ani nedělali.