Propustka k lékáři - kontrola zaměstnavatelem

Anonymní
16.5.18 10:41

Propustka k lékáři - kontrola zaměstnavatelem

Zdravím :dance:
měla bych menší dotaz ohledně propuštění k lékaři a na “gůglu” jsem bohužel nenašla odpověď.

Když Vám lékař dá propustku k lékaři na 4hodiny, což by byl půl den z pracovní doby, jdete k lékaři a zavoláte si o dovolenou na další půl den dovolenou, protože se necítíte nejlépe, ale není to na neschopenku. Zbyde Vám ale mezi půl dnem dovolené a propustku 30minut, které si musíte další den nadpracovat… další den Vám ale zaměstnavatel oznámí, že budete naddělávat 1,5, protože celou dobu u lékaře jsem být nemohla.

Muže zaměstnavatel takhle kontrolovat u lékaře, jak dlouho jsem tam byla atd.?

Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29350
16.5.18 10:43
@Anonymní píše:
Zdravím :dance:
měla bych menší dotaz ohledně propuštění k lékaři a na “gůglu” jsem bohužel nenašla odpověď.

Když Vám lékař dá propustku k lékaři na 4hodiny, což by byl půl den z pracovní doby, jdete k lékaři a zavoláte si o dovolenou na další půl den dovolenou, protože se necítíte nejlépe, ale není to na neschopenku. Zbyde Vám ale mezi půl dnem dovolené a propustku 30minut, které si musíte další den nadpracovat… další den Vám ale zaměstnavatel oznámí, že budete naddělávat 1,5, protože celou dobu u lékaře jsem být nemohla.

Muže zaměstnavatel takhle kontrolovat u lékaře, jak dlouho jsem tam byla atd.?

Děkuji.

propustka není na 4 hodiny, ale na dobu nezbytně nutnou k návštěvě lékaře… takže to může klidně být 1 hodina nebo celý den, pokud jede člověk na nějaké speciální vyšetření třeba do jiného města a podobně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.18 10:44

Stalo se mi to před půl rokem a nějak jsem to neřešila, ale minulý týden se to stalo i kamarádce v jiné práci, tak by mně zajímalo, jestli se s tím dá něco dělat.

• Citovat
  • Upravit
102087
16.5.18 10:50
@Anonymní píše:
Stalo se mi to před půl rokem a nějak jsem to neřešila, ale minulý týden se to stalo i kamarádce v jiné práci, tak by mně zajímalo, jestli se s tím dá něco dělat.

Je to jak píše @Regina Hero propustka není na 4 hodiny, ale na dobu nezbytně nutnou a to ještě placená pouze v případě, že se jedná o lékaře nejbližšího pracovišti či bydlišti, pokud jedeš ke vzdálenějšímu, tak to co strávíš navíc cestou už má být dle zákona neplacené, takže bych raději moc neprskala, protože zákonná úprava zrovna benevolentní není a co si budeme povídat, krom nějakých speciálních vyšetření člověk opravdu u lékaře nebývá 4 hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
16.5.18 10:53
@Regina Hero píše:
propustka není na 4 hodiny, ale na dobu nezbytně nutnou k návštěvě lékaře… takže to může klidně být 1 hodina nebo celý den, pokud jede člověk na nějaké speciální vyšetření třeba do jiného města a podobně…

Podle mě záleží na zaměstnavateli a jak je to nastavené :nevim: U nás se chodilo na plné 4 hodiny, i kdyby lékař zabral 20 minut. Nikdo nepočítal s tím, že bychom po dvou hodinách přišli zpět do práce.

• Citovat
  • Upravit
102087
16.5.18 10:54

@Lalelale Ano, ale pak je to benevolence a benefit zaměstnavatele a nikoliv zákonný nárok a pokud jiný zaměstnavatel tento benefit dopřávat nechce, tak nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.18 10:55

@j.a.n.i1
No bydlím ve vedlejším městě kde mám i lékaře, když si vezmu dobu, co jsem čekala, vyšetření, odběry, koupě léků a cestu do práce, do těch 4h bych se nejspíš tak akorát vešla. A to jezdím do práce autem.

• Citovat
  • Upravit
102087
16.5.18 10:57
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1
No bydlím ve vedlejším městě kde mám i lékaře, když si vezmu dobu, co jsem čekala, vyšetření, odběry, koupě léků a cestu do práce, do těch 4h bych se nejspíš tak akorát vešla. A to jezdím do práce autem.

Ale koupě léků se do toho nepočítá, to si klidně můžeš koupit cestou domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
16.5.18 11:03
@Lalelale píše:
Podle mě záleží na zaměstnavateli a jak je to nastavené :nevim: U nás se chodilo na plné 4 hodiny, i kdyby lékař zabral 20 minut. Nikdo nepočítal s tím, že bychom po dvou hodinách přišli zpět do práce.

no, to je ale spíš dobrá vůle zaměstnavatele… a není to vždy běžné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
16.5.18 11:11
@j.a.n.i1 píše:
Je to jak píše @Regina Hero propustka není na 4 hodiny, ale na dobu nezbytně nutnou a to ještě placená pouze v případě, že se jedná o lékaře nejbližšího pracovišti či bydlišti, pokud jedeš ke vzdálenějšímu, tak to co strávíš navíc cestou už má být dle zákona neplacené, takže bych raději moc neprskala, protože zákonná úprava zrovna benevolentní není a co si budeme povídat, krom nějakých speciálních vyšetření člověk opravdu u lékaře nebývá 4 hodiny.

Já tam strávím vždy delší dobu a to mám lékaře blízko, pokud nejsem objednaná na konkrétní hodinu a to u spousty nejde.
A v nemocnici na vyšetření, která nejsou nijak výjimečná, ale musím kvůli nim do nemocnice, strávím obvykle celý den. Vždyť kamkoli hodinu a víc jen jedu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1951
16.5.18 11:14

Prostě řekni, že jsi tam byla 4 hodiny. Že bylo moc lidí v čekárně apod. Ráno Ti nejelo auto, tak jsi musela autobusem, čekání na spoj apod.. Moc bych se s ním o tom podrobně nevybavoval, když tak mu řekni, že se zajdeš zeptat na inspektorát práce. Nebo běž do zaměstnání, kde si svých zaměstnanců více váží. U nás když chlapi přijdou do práce na poslední dvě hodiny a mají 2 razítka od doktorů, tak jím dávám lékaře na celý den a ty dvě hodiny jim platím jako přesčas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3323
16.5.18 11:47

Lékař je sice na dobu nezbytně nutnou, ale jak tvůj zaměstnavstel ví jak dlouho jsi tam byla nebo nebyla? Já byla před měsícem s dcerou u lékaře. Byla jsem objednaná na půl 9 a protože bylo hodně akutních případů tak jsme přišli na řadu v půl 11. Mám na půl dne lékaře a půl dne dovolený, protože po 10 už mi dceru nevezmou do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
16.5.18 11:49
@Havran007 píše:
Prostě řekni, že jsi tam byla 4 hodiny. Že bylo moc lidí v čekárně apod. Ráno Ti nejelo auto, tak jsi musela autobusem, čekání na spoj apod.. Moc bych se s ním o tom podrobně nevybavoval, když tak mu řekni, že se zajdeš zeptat na inspektorát práce. Nebo běž do zaměstnání, kde si svých zaměstnanců více váží. U nás když chlapi přijdou do práce na poslední dvě hodiny a mají 2 razítka od doktorů, tak jím dávám lékaře na celý den a ty dvě hodiny jim platím jako přesčas.

to je tvoje firma? Jsi majitel? To jsi dobrý zaměstnavatel… to se mají vaši zaměstnanci fakt dobře… :palec:

Příspěvek upraven 16.05.18 v 11:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.18 11:50

@zuza92
No, bylo mi totiž řečeno, že zaměstnavatel má právo mému lékaři zavolat a zjistit si, jak dlouho jsem tam byla, aby věděli, jestli jsem na propuštění opravdu byla pouze tam. :zed:

• Citovat
  • Upravit
102087
16.5.18 11:59
@Anonymní píše:
@zuza92
No, bylo mi totiž řečeno, že zaměstnavatel má právo mému lékaři zavolat a zjistit si, jak dlouho jsem tam byla, aby věděli, jestli jsem na propuštění opravdu byla pouze tam. :zed:

Jo a klidně tam může zavolat, zkusit se objednat třeba na večerní hodiny (povětšinou mají lékaři minimálně 1 den déle) a když dostane termín třeba během týdne, tak ti říct, že sis to mohla zařídit mimo pracovní dobu a neuznat ti to vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty