Pediatr přijímá nové pacienty, ale nás nepřijme

3608
16.5.18 09:49

Pediatr přijímá nové pacienty ale nás nepřijme

Ahoj všem, u dětský dr jsme byli vždycky spokojení ale poslední dobou s ní není řeč, příklad z poslední návštěvy. dr nás objednává na očkování mmr a my den na to máme jet na dovolenou a tak žádám odklad očkování po dovolené, ale ukazuje se že je to hrozný problém a končí to u toho že dr vyhrožuje socialkou, a to jsem nikdy neodkladala a vše povinné očkovat nechávám. je toho už víc a tak jsem se rozhodla že doktora změníme. Pročetla jsem si diskuse o doktorech co tu máme a vybrala doktorku kam se zajdu zeptat jestli ještě přibírá. Tam mi bylo řečeno že přibírají, další otázka byla ke komu chodíme teď a když jsem odpověděla dr i se sestrou mě začaly vystrkovat ze dveří že prý od tyhle doktorky nepřibírají že to se nehodí. 8o

A mě zajímá máte někdo podobnou zkušenost? a může si vůbec doktor tohle dovolit? Ne že bych chtěla chodit k dr kde mě odmítly a vzaly mě jen protože musí ale jde mi o princip a jsem zvědavá jestli se tohle běžně stává. A taky teda trochu zoufalá protože další doktorka co tu je se řídí tabulkama a podle toho určuje jestli dítě prospívá a další je prý fajn ale bere jen novorozence :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35438
16.5.18 09:55

Lékař tě do péče přijmout nemusí. Pokud mají nějakou tichou dohodu s tou druhou doktorkou, tak je to pochopitelné. A je zcela běžné, že když se přijde nahlásit někdo, kdo je od pohledu fetka nebo tak něco, že mu řeknou, že nenabírají pacienty. :nevim: edit - tou fetkou jsem nemyslela tebe, to píšu obecně, že takové pacienty nechce nikdo. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16572
16.5.18 09:56

Ano, u nas se to deje. Nestalo se to me, ale me kamaradce, ktera chtela prejit k nasi doktorce. Rekli ji to na ferovku, ze od teto kolegyne pacienty neberou a hotovo. Konkretni duvod neuvedli. Kamaradka se dal pidila a zjistila, ze jich takovych je nekolik. Tak nakonec zustala u puvodni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
16.5.18 10:01

Oficiálně by se to stávat nemělo - pokud se nepletu, zákon přesně stanovuje důvody, za kterých lékař smí odmítnout přijetí pacienta do péče.

V praxi se to ale děje běžně (a v podstatě celkem i pochopitelně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
16.5.18 10:02

Koukni sem . Není to tak staré, takže nejspíš bude platné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
16.5.18 10:03

Posli dotaz na ferovou nemocnici, tam ti odpovi pravnik. Osobne si myslim, ze k neprijeti do pece musi mit duvod, napr. plnou kapacitu, a odmitnuti z tohohle duvodu je diskriminacni, ale jista si nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
16.5.18 10:05

Mi nejde na rozum, proč od konkrétní doktorky by nepřijala pacienta doktorka nová, když kapacitu mají. :think: Místo toho, aby byla ráda, že jsou na ní dobré ohlasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7987
16.5.18 10:07

To co píšeš není oprávněný důvod.
Poskytovatel, kterého si pacient zvolil, může odmítnout přijetí pacienta do péče, pokud

1. by přijetím pacienta bylo překročeno únosné pracovní zatížení nebo jeho přijetí brání provozní důvody, personální zabezpečení nebo technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení; překročením únosného pracovního zatížení se rozumí stav, kdy by zajištěním zdravotních služeb o tohoto pacienta došlo ke snížení úrovně kvality a bezpečnosti zdravotních služeb poskytovaných pacientům již přijatým,
  1. by vzdálenost místa pobytu pacienta neumožňovala v případě poskytování zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost výkon návštěvní služby, nebo
  1. není pojištěncem zdravotní pojišťovny, se kterou má poskytovatel uzavřenu smlouvu podle zákona o veřejném zdravotním pojištění; toto právo se nevztahuje na pojištěnce z jiných států Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru, Švýcarské konfederace, či ze států, se kterými má Česká republika uzavřenu smlouvu o sociálním zabezpečení, zahrnující ve věcném rozsahu nároky na zdravotní péči.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
16.5.18 10:09

@Šarlota4
Protože třeba nová doktorka je s tou „původní“ doktorkou kámoška a když by si vyžádala kartu pacienta, tak se jí nechce si kvůli tomu dělat zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
16.5.18 10:11

@Janina81 Jo takhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16572
16.5.18 10:19
@Janina81 píše:
@Šarlota4
Protože třeba nová doktorka je s tou „původní“ doktorkou kámoška a když by si vyžádala kartu pacienta, tak se jí nechce si kvůli tomu dělat zle.

U nas jsou pry extra nekamosky :lol:, ale konec je stejny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
16.5.18 10:24

Ještě doplním @Lucka1111, která píše o oprávněných důvodech odmítnutí:

Podle § 48 odst. 5 zákona o zdravotních službách je poskytovatel povinen o odmítnutí přijetí do péče vydat pacientovi písemnou zprávu, ve které je uveden důvod. Na této zprávě trvejte, je to důkazní materiál pro případný spor, že vás lékař odmítnul neoprávněně. Pokud by vám zprávu lékař odmítl vystavit, dopouští se správního deliktu podle § 117 odst. 3 písm. c) zákona o zdravotních službách a hrozí mu za to pokuta až do výše 100 000 Kč. Stejně tak ovšem poskytovateli zdravotní péče hrozí pokuta za správní delikt dle § 117 odst. 3 písm. a) zákona o zdravotních službách, pokud vás neoprávněně a neodůvodněně odmítne léčit. Může dosáhnout až výše 300 000 Kč. Podnět k zahájení tohoto řízení o správním deliktu je nutno podat do 1 roka ode dne, kdy ke skutkové události došlo, a to k orgánu, který udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb – tím bývá nejčastěji krajský úřad místně příslušný danému poskytovateli zdravotních služeb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
16.5.18 10:24

@terynka006 A duvodem je jen toto ockovani? Proste bych prisla az po dovolene. Hlasit to socialce nebudou, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
16.5.18 10:26

@histep Mam obavy, ze se to tyka akutni pece, a ne registrace pacienta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
16.5.18 10:27

Když neberou od týhle doktorky, co to obejít a přihlásit se jinam a za půl roku ještě jednou :D
Těžko říct, může v tom být kde co, osobního i profesního, špatné zkušenosti jak s péčí o pacienty (předchozí něco zanedbává) nebo třeba s vedením karty, dokumentace…těžko říct. Můžeš zkusit napsat mail nebo tam zavolat a zeptat se, jaké jsou pro to důvody, že bys vážně stála o jejich péči a jestli by třeba nemohla udělat výjimku.
Je to stejné zdravotní středisko třeba? Možná mají nějakou vnitřní dohodu/smlouvu, že si navzájem nesmí přetahovat pacienty.

Jinak s tou původní, bych jí klidně řekla, ať tu sociálku pošle, že než dorazí, tak bude dítě naočkované, protože chceš posun o dva týdny a né o dva roky :roll: A sociálka má větší starosti než řešit dvoutýdenní odklad MMR…(a beztak by to pro doktorku byla taková pakárna navíc, že se na to vykašle)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty