Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
K jakému moři jet na dovolenou, když mám lupenku. Vím že nejlepší by bylo Mrtvé moře, ale na to bohužel nemám finanční prostředky. Tak se ptám, kam jinam, aby mi to opravdu pomohlo? Moc děkuji za případné odpovědi ![]()
Ja si myslim, ze takove chorvatako by nylo dobre! tchyni jsme privezli trochu domu v barelu a kdyz si do toho macela nohu, tak se ji to skoro ztratilo! ale kdyz voda dosla tak to mela nanovo.to je jasny.ale myslim si, ze chorvatsko docela dostupny by bylo dobry
Ano, říká se, že Chorvatsko má léčivé účinky na kožní choroby. A je to kousek, přijatelné ceny, příjemní lidé.
Taky sem si myslela že Chorvatsko, ale na jaké místo, je to jedno?
Tak já taky doporučuji Chorvatsko - v létě jsme tam jeli cíleně kvůli prckovi - má atopický ekzém - a kožařka to kvitovala s tím, že na kožní choroby je moře super volba ![]()
@petulinaS
Manžel se léčí s lupenkou. Byl i dva týdny hospitalizovaný v ÚVN, aby se mu stav stabilizoval. Tam mu bylo řečeno, že efekt Mrtvého moře (a v podstatě i jiného) není dlouhodobý a ta „investice“ se nevyplatí
. Možná snad tam trávit pár měsíců
. Manžel měl možnost během minulého roku pobývat na Islandu a chodit do sopky resp. do laguny http://www.bluelagoon.com/ a mělo to poměrně dobré účinky. Přivezl si také přípravky přímo na lupenku a ty kombinuje s předepsanými léky od lékaře.
Nyní se léčí v Motole, má tam také předepsané záření a to také říká, že celkem pomáhá.
Jinak je to samozřejmě psychická záležitost a člověk se s tím musí naučit především žít! ![]()
Manžel se léčil celý život, všechno pomáhalo jen na chvíli, na Mrtvé moře nemáme, tak jsme jeli do Chorvatska, tam je koncentrace soli vysoká docela. Přijel domů úplně čistý, bez flíčku.
Je celkem jedno kam, ale čím víc soli, tím lépe. Takže spíš kolem ostrovů je třeba voda méně naředěná vodou sladkou, než někde u pevniny, kam třeba vyvěrá pramen nebo vtéká řeka, splašky z měst, bazénů a tak… Čím větší pustina, tím líp.
No a byl tam 3 týdny, neustále namočený ve vodě nebo na lehátku na slunci, když to vydržel. Vydrželo mu to skoro celý rok, až začátkem léta se mu njaké nové maličké flíčky vrátily. Od té doby tam jezdíme pořád. Je fakt, že už nikdy se tak nesnažil, jen si běžně užívá vody a slunce. Postupem let se doba klidu a úlevy postupně zkracuje, třeba teď v únoru už nějaké flíčky má zpátky, ale už nikdy to nebylo tak hrozné jako na začátku. Jezdíme na ostrov Hvar. Pomohlo mu ale i vysokohorské slunce, na hlavu, ta zase u moře už nebyla 100%, to by musel mít asi šnorchl, aby měl pořád ty vlasy ponořené…
Jinak ještě kosmetika Dr. Michaels, teď na jaře pomůže, než se tam zase vydáme.
Tak dobře vyberte a ať moře se sluncem pomůžou ![]()
Sestřenice jezdí pravidelně na SLovensko do termálních koupelí na Podhájskou a lupenka se jí po týdenním pobytu zlepší. Není to sice moře, ale je to trochu blíž…
Slysela jsem ze chorvatsko, me pomaha i jiny more, ale mam ji jen trochu na loktu.
Klidně Chorvatsko, ale minimálně tři týdny, pak to vydrží třeba půl roku jakž takž v klidu ![]()