Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj. Potrebuju nekde stahnout, ulozit fotky…Nevim kam.Mam plno fotek v tabletu a v mobilu.Vim ze se daji fotky vypalit na CD ci flasku, ale jde to i jinam? Chci aby fotky dlouho vydrzely neposkozene. Dekuji za rady.
@superma tak já je mám na externím HDD…nebo potom jedině na nějaké online uložiště
Já mám fotky na svým profilu na google plus, mám tam všechny neveřejné, ale jsou tam bezpečně uložené a v pořádku - nejstarší už 6 let (tehdy to bylo picassa).
@superma tak flashku s větší pamětí, ale ty jsou dost drahé… nebo nechat vyvolat fotky online…dělám to běžně
Nejlépe ze všeho nechat vytisknout a uložit do šuplíku
Takhle jsi to nemyslela, ale to je ta největší jistota, že o ně nepřijdeš. Potom se přikláním k vypálení na CD, v pc, extením disku, mobilu nebo tabletu nemáš jistotu pořádně žádnou - něco se pokazí a fotky jsou nenávratně fuč
(vlastní zkušenost
) Jak píšeš, můžou být ještě na flashce, ale je to strašně nestálé. Prozatím si to můžeš někam uložit, ale až bude někde nějaká zlevněná akce, doporučuji nechat vyvolat ![]()
@Teruna000 píše:
@superma tak flashku s větší pamětí, ale ty jsou dost drahé… nebo nechat vyvolat fotky online…dělám to běžně
@Petule030 Upřímně i to vypálení na CD je značně nespolehlivé, možná ještě horší než ten disk (pokud ten disk leží odpojený v šuplíku)…
@superma A jinak já tedy používám čtyřjkombinaci - noťas, vypalené na DVD, externí disk a druhý disk, který připojuju tak jednou za půl roku na dokopírování fotek a jinak leží v šupleti. A ještě je dobré jednu z těch věcí nemít doma, ale jinde a čas od času zkontrolovat čitelnost dat.
@j.a.n.i1 Nemyslím si
Teda jasně, pokud bude ležet tam a tam, tak možná, ale já vidím na cd jen poškrábání nebo zlomení. Jednou někomu doma nejspíš spadl disk a bylo po všem, co na něm bylo. Dlouholeté fotky nikde nebyly zálohované (naše blbost), takže zrovna víc sympatizuji s cd
Ale každý podle svého ![]()
@Petule030 cd nemají moc dlouhou životnost. Po nějaké době přestanou být data čitelná. Pro mě je nejlepší kombinace externí disk a online úložiště.
Fotky nechávám dělat online.
@superma nabízí to fotolab, dm atd. normálně přes prohlížeč nahraješ fotky, které chceš vyvolat, zvolíš si jestli je chceš poslat poštou nebo si je vyzvedneš a hotovo
@j.a.n.i1 píše:
@superma A jinak já tedy používám čtyřjkombinaci - noťas, vypalené na DVD, externí disk a druhý disk, který připojuju tak jednou za půl roku na dokopírování fotek a jinak leží v šupleti. A ještě je dobré jednu z těch věcí nemít doma, ale jinde a čas od času zkontrolovat čitelnost dat.
Tak to je snad 100% pojistka ![]()