Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Lalelale píše:
Nezlob se, ale tebe urazilo, že jsi kamarádovi rozbil jeho věc a on to chtěl zaplatit a na oplátku ses s ním přestal bavit? Budu dneska zlá, ale asi jsi tomu kamarádovi udělal službu, také bych takové známé nechtěla. Jedinou polehčující okolnost vidím v tom, že jste oba byli děti.
No spíš mě to v té době zamrzlo. Byla to otázka pár korun, každej by nad tím mávnul rukou. Navíc podobná situace, jako tady. Zakopnutí, vražení do kámoše. Bez alkoholu.
Když pak k tobě přijde a beze slova před tebe položí účtenku za opravu (v té době to bylo nějakých 40 Kč), tak je to pěkně blbej pocit. Zvlášť, když seš přesvědčená, že za to tak úplně nemůžeš. Jako samozřejmě jsem mu to zaplatil, ale hodně u mě klesl z toho důvodu, že já osobně bych nad tímhle mávnul rukou. Neřešil bych to a pravil bych si to doma sám zadarmo. Jenže tady šlo trochu i o to, aby donesl demonstrativně účtenku.
Pak jsem ještě jednou kamarádovi poškrábal auto, ale tam jsem mu to zaplatil hned do poslední koruny a ještě jsem se mu omlouval.
Ale když jde o zakopnutí, nešťastnou náhodu a hlavně, ten telefon je naprosto funkční, takže ta oprava není vůbec nutná… Tak je to trochu jiná situace.
@Tomkins Nechtěla bych mít promáčklej telefon ani za 3 tisíce, je jedno, co je to za značku. A kamarádka by se k tomu měla postavit čelem, to, že se ožrala, není polehčující okolnost.
@Anonymní píše:
Ahoj dámy,
v pátek jsem byla s kamarádkou na párty v klubu. Kamarádka to bohužel nezvládla a dost se opila. Já jsem ten večer vůbec nepila. Když jsme vyšly ven, tak samozřejmě dělala hlouposti. V tu chvilku jsem byla několik kroků před ní, a vytáhla jsem si svůj telefon, abych se podívala na čas. V mžiku se ke mně ale stihla připotácet a vyrazila mi telefon z ruky. Spadl na zem a je nehezky promáčklý. Mě to opravdu mrzí, protože jsem si ten telefon hýčkala a hodně dlouho na něj vydělávala. Kamarádka si ráno samozřejmě nic moc nepamatovala a jediné, co mi na to řekla bylo, že to neudělala schválně. Prostě byla opilá a nevěděla o tom. Ani zmínka o tom, že by mi to chtěla nějak vykompenzovat. V okolních pražských servisech by oprava stála několik tisích. Mám po ní požadovat peníze nebo si to mám zaplatit sama? Co myslíte vy? Předem děkuji za názory.
Je to jen telefon. Od toho jsou kryty a ochranné obaly, aby se nepoškodily.
@Tomkins píše:
Vy naděláte. „Telefon spadl na zem a je nepěkně promáčklý.“ Takže je funkční a prostě se jen trochu odřel. Neničil bych si dlouholeté přátelství tím, že budu požadovat nákladnou opravu, protože mi kamarádka OMYLEM vyrazila telefon z ruky a on spadl na zem a poškrábal se. No tak je poškrábanej, to je toho.Jinak vsadím krk, že je to určitě iPhone. U jinýho mobilu by majitel tak nevyváděl. Ale jablíčkáři jsou zkrátka na svoje předražené telefony hákliví.
Takže ti tvoji kamarádi mohou kdykoliv, cokoliv rozbít a ty to nebudeš řešit, protože si přece nebudeš ničit dlouholeté přátelství? Pravý kamarád sám nabídne že opravu uhradí, protože tu věc zničil, ne že bude dělat jako že se nic nestalo, no booože, tak máš rozbitej telefon, funguje, tak neitravuj?? Asi závidíš že předraženej telefon, dle tebe nemáš viď? Kdyby jsi ho měl, tak mluvíš jinak a takovu hloupost tady nenapíšeš. I kdyby to byl ale mobil za tři tisíce, tak to nemění nic na tom že ho rozbila.
@Monchichik píše:
@Tomkins Nechtěla bych mít promáčklej telefon ani za 3 tisíce, je jedno, co je to za značku. A kamarádka by se k tomu měla postavit čelem, to, že se ožrala, není polehčující okolnost.
Však já tenhle názor beru. Každej má jinej pohled na věc. Já osobně bych po kamarádovi peníze nechtěl, ani kdyby se ten telefon rozbil. Natož, kdyby se jen poškrábal. Je to kamarád, neudělal to schválně. A i kdyby mi ty peníze nabídl, tak bych odmítl. Prostě mi to tak přijde správný. On nabídne zaplacení, já galantně odmítnu. Tak by to podle mě mělo ve zdravém kamarádství fungovat.
Já myslím že ale tady je skutečně otázka, zda to vůbec kamarádka udělala… A jestli ano, ty si ji v ten okamžik nic neřekla a až druhý den si se ozvala tak bych se upřímně do nějakého placení nehrnula… Pokud nebyla úplně total tak by si nějakou hádku o telefon pamatovala, pokud si dělala jakoby nic a řekla jí to až druhý den, ptala bych se zda jen po mě nechceš zaplatit vlastní blbost
@Milan42 píše:
No to nabídku k opravě asi komplikuje fakt, že si to nepamatuje.Zkus si tu situaci představit Ty. Druhý den po pařbě Ti zavolá kamarád,ka že jsi jí rozbila mobil. A Ty o tom nemáš ani páru. Stalo se to? Není to jen snaha na Tebe hodit její nešikovnost? Když neznáš průběh nehody, co když se to stalo trochu jinak, než to kamarádka popisuje?
Jako já bych zaplatil celou škodu, nebo aspoň
půlku nákladů.
Tak já se teda v životě neopila tak, abych nevěděla co dělám, ale dobře zkusím si to představit… No, řekla bych, že všechny svoje kamarádky moc dobře znám, vím jaké jsou a kdybych jim nemohla věřit, nebyly by to moje kamarádky. Takže pokud by se mi stalo, že bych byla zlitá jak doga a nic si nepamatovala a moje kamarádka mi tvrdila, že se stalo to a to, rozhodně bych jí to věřila, škodu zaplatila a příště si dala setsakra pozor, abych se už takhle neožrala ![]()
@arinecka píše:
Takže ti tvoji kamarádi mohou kdykoliv, cokoliv rozbít a ty to nebudeš řešit, protože si přece nebudeš ničit dlouholeté přátelství? Pravý kamarád sám nabídne že opravu uhradí, protože tu věc zničil, ne že bude dělat jako že se nic nestalo, no booože, tak máš rozbitej telefon, funguje, tak neitravuj?? Asi závidíš že předraženej telefon, dle tebe nemáš viď? Kdyby jsi ho měl, tak mluvíš jinak a takovu hloupost tady nenapíšeš. I kdyby to byl ale mobil za tři tisíce, tak to nemění nic na tom že ho rozbila.
Právě že nerozbila. Je poškrábanej. To je ten zásadní rozdíl. Kdyby byl rozbitej, tak by to autorku zásadně ovlivnilo. Ale on jen upadl na zem a poškrábal se. To se může stát kdykoliv, kdekoliv a nemá to na funkci žádnej vliv.
Příspěvek upraven 17.02.19 v 12:09
No, kdyby do tebe vrazil někdo v davu, taky bys škodu nesla ty a brala bys to prostě jako smůlu. Nám už se několikrát stalo, že nám návštěva poškodila vybavení bytu (oražený roh nábytku, kolečko na stole od horkého nápoje, natržený potah.. ne vždy si toho všimli). Nikdy by mě nenapadlo po nich něco chtít. Max. bych kámošce napůl z legrace řekla, že mě oprava přišla na tolik a tolik a že očekávám, že příští večer platí ona.
@Tichošlápek píše:
Já bych nechtěla nic. Proste nehoda. Stačila by mi omluva
Měla bych to stejně.
@Tomkins no tak ono taky záleží, v jaké je třeba finanční situaci, třeba na opravu ani nemá a kamarádka by to měla aspoň nabídnout, jestli to zakladatelka přijme nebo ne už je na ní…
@Monchichik tojo ale když na to nemá peníze ani ta kamarádka
zas ten telefon je jenom škráblej, není úplně napadrť, takže spíš kosmetická vada než na funkci. A když vezmu že zakladatelka říká že je to drahá oprava a kamarádka by se kuli tomu musela třeba zadlužit, přitom ani pořádně neví co provedla, šlo o nehodu, ona ji ten telefon v opilosti nevyrvala z ruky a nehodila na chodník
ono to chce zas dávat i pozor z druhé strany, kdyz mám drahý telefon, kde i oprava kosmetické chyby stojí tisíce, tak si na něj koupím obal, aby minimalizovat škody a když sem někde na ulici notabene u baru kde se pohybují opilí lidé, tak si dávám pozor, protože musím počítat, že se tam motají a může do mě někdo vrazit. Kdyby do ní vrazil jiný opilec z baru než kamarádka tak tu taky nezakládá diskuzi a nepřemýšlí jak z něj bude dostávat peníze na opravu ![]()
@Kriss Tina píše:
@Monchichik tojo ale když na to nemá peníze ani ta kamarádkazas ten telefon je jenom škráblej, není úplně napadrť, takže spíš kosmetická vada než na funkci. A když vezmu že zakladatelka říká že je to drahá oprava a kamarádka by se kuli tomu musela třeba zadlužit, přitom ani pořádně neví co provedla, šlo o nehodu, ona ji ten telefon v opilosti nevyrvala z ruky a nehodila na chodník
ono to chce zas dávat i pozor z druhé strany, kdyz mám drahý telefon, kde i oprava kosmetické chyby stojí tisíce, tak si na něj koupím obal, aby minimalizovat škody a když sem někde na ulici notabene u baru kde se pohybují opilí lidé, tak si dávám pozor, protože musím počítat, že se tam motají a může do mě někdo vrazit. Kdyby do ní vrazil jiný opilec z baru než kamarádka tak tu taky nezakládá diskuzi a nepřemýšlí jak z něj bude dostávat peníze na opravu
Přesně.
@Kriss Tina píše:
@Monchichik Kdyby do ní vrazil jiný opilec z baru než kamarádka tak tu taky nezakládá diskuzi a nepřemýšlí jak z něj bude dostávat peníze na opravu
Přesně tak. Po cizím člověku peníze chtít nebude, ale po kamarádovi ano. To je trochu blbej přístup k přátelství.