Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Můj názor: kdybych ti ten telefon vyrazila z ruky já, sama bych ti opravu nabídla a hodně bych se styděla. Takže bych si to zaplatila sama a ta tvoje kamarádka by u mě skončila s vědomím, že naše přátelství vyměnila za pár tisícovek. Pokud jsi na tom s penězi na štíru a je ta oprava na tebe hodně, tak bych jí napsala, že by bylo fér si cenu aspoň rozdělit.
Chtela bych ty penize po ni nebo aspon pulku .. obecne nesnasim,kdyz nekdo rekne,ze si nic nepamatuje,ptze se opil ![]()
Požadovat to po ni můžeš, ale myslím že to akorát dojde do fáze, kdy z ní stejně nic nedostaneš a ještě přideš o kamarádku. Nemáš jak dokázat že ten telefon rozbila ona. Tak bych zvážila jestli je pro mě důležitější přátelství nebo oprava telefonu
na takové situace je pak lepší si dražší telefon pojistit pojistkou na blbost.
Já bych to po kamarádovi nechtěl. Jednou jsme takhle blbli ještě jako děti a kamarádovi jsem nešťastnou náhodou taky něco rozbil a chtěl po mně peníze… No, pak jsme se spolu už tolik nebavili.
Je rozdíl, když někomu půjčím auto a on mi je rozbije. Nebo kdybys jí půjčila telefon a jí by spadl do piva a přestal fungovat. Tam je to jasné, že za to může ona. Ale když nešťastnou náhodou třeba zakopne a vrazí do tebe… Tak jsi ten telefon měla držet pořádně, no.
Příspěvek upraven 17.02.19 v 11:34
a nemá třeba kamarádka pojištění odpovědnosti? Že by to šlo z toho…já bych jí asi účet za opravu předložila, sice to neudělala schválně, ale to neznamená, že bys za to měla platit ty…
Rekla bych, ze sice hezky, ze to neudelala schvalne. Ale co ti je po tom, ty sis na nej musela vydelat a udelala to ona. At zaplati opravu. A at nechlasta, kdyz to neumi.
jako to byla tak ozrala, ze neumi vyhodnotit. Ze kdyz vyrazi nekomu mobil z ruky, ze se rozbije? Za me pekne k*ava.
Příspěvek upraven 17.02.19 v 11:33
Hloupá situace, neudělala to schválně, to je jasný ale stalo se
Tak se jí zeptej co s tím uděláte? Třeba sama navrhne že se bude podílet na opravě, pokud ne, nic s tím asi neuděláš.
@Kriss Tina píše:
Požadovat to po ni můžeš, ale myslím že to akorát dojde do fáze, kdy z ní stejně nic nedostaneš a ještě přideš o kamarádku. Nemáš jak dokázat že ten telefon rozbila ona. Tak bych zvážila jestli je pro mě důležitější přátelství nebo oprava telefonuna takové situace je pak lepší si dražší telefon pojistit pojistkou na blbost.
Jenomže tato blbostka se nevztahuje na rozbití věcí svých nýbrž cizích.
Zakladatelko, zkus se zeptat kamarádky jestli má tuto pojistku sjednanou. A upřímně, co je to za kamarádku, když ti něco rozbije a sama nenabídne odškodnění? ![]()
@Tomkins píše:
Já bych to po kamarádovi nechtěl. Jednou jsme takhle blbli ještě jako děti a kamarádovi jsem nešťastnou náhodou taky něco rozbil a chtěl po mně peníze… No, pak jsme se spolu už tolik nebavili.Je rozdíl, když někomu půjčím auto a on mi je rozbije. Nebo kdybys jí půjčila telefon a jí by spadl do piva a přestal fungovat. Tam je to jasné, že za to může ona. Ale když nešťastnou náhodou třeba zakopne a vrazí do tebe… Tak jsi ten telefon měla držet pořádně, no.
Nezlob se, ale tebe urazilo, že jsi kamarádovi rozbil jeho věc a on to chtěl zaplatit a na oplátku ses s ním přestal bavit? Budu dneska zlá, ale asi jsi tomu kamarádovi udělal službu, také bych takové známé nechtěla. Jedinou polehčující okolnost vidím v tom, že jste oba byli děti.
Vy naděláte. „Telefon spadl na zem a je nepěkně promáčklý.“ Takže je funkční a prostě se jen trochu odřel. Neničil bych si dlouholeté přátelství tím, že budu požadovat nákladnou opravu, protože mi kamarádka OMYLEM vyrazila telefon z ruky a on spadl na zem a poškrábal se. No tak je poškrábanej, to je toho.
Jinak vsadím krk, že je to určitě iPhone. U jinýho mobilu by majitel tak nevyváděl. Ale jablíčkáři jsou zkrátka na svoje předražené telefony hákliví.
@Tomkins píše:
Já bych to po kamarádovi nechtěl. Jednou jsme takhle blbli ještě jako děti a kamarádovi jsem nešťastnou náhodou taky něco rozbil a chtěl po mně peníze… No, pak jsme se spolu už tolik nebavili.Je rozdíl, když někomu půjčím auto a on mi je rozbije. Nebo kdybys jí půjčila telefon a jí by spadl do piva a přestal fungovat. Tam je to jasné, že za to může ona. Ale když nešťastnou náhodou třeba zakopne a vrazí do tebe… Tak jsi ten telefon měla držet pořádně, no.
To jako vážně? Ještě se tu polituj, že jsi někomu něco rozbil a on po tobě chtěl peníze! Fujtajbl, mě by hanba fackovala, někomu něco rozbít a nezaplatit mu to! A kecy, že ho měla držet pořádně - no to si děláš už úplně pr*el, ne?
Tak ona do ní ožralá strčí a je to vina zakladatelky?? No ty máš dost. Zakladatelko, já bych po ní peníze za opravu chtěla, protože i když byla opilá a nic si nepamatuje, tak je to čistě jen a jen její vina a následky by si měl nést každý, ať opilý nebo střízlivý, že se opila byla její volba a nebejt toho, tak ty máš svůj telefon v pořádku. Jednoduchý.
@Tomkins píše:
Vy naděláte. „Telefon spadl na zem a je nepěkně promáčklý.“ Takže je funkční a prostě se jen trochu odřel. Neničil bych si dlouholeté přátelství tím, že budu požadovat nákladnou opravu, protože mi kamarádka OMYLEM vyrazila telefon z ruky a on spadl na zem a poškrábal se. No tak je poškrábanej, to je toho.Jinak vsadím krk, že je to určitě iPhone. U jinýho mobilu by majitel tak nevyváděl. Ale jablíčkáři jsou zkrátka na svoje předražené telefony hákliví.
To je přece jedno, co to je za telefon, co řešíš?? Závidíš, nebo co? Každopádně nebejt kamarádky, tak ten telefon je v pořádku, takže by spíš měla řešit kamarádka, jestli si zničí přátelství tím, že někomu něco rozbije a nenabídne nápravu. A jak tu někdo psal výše - dobře pro tvojeho kamaráda, že už jste se nebavili, taky bych tě za kámoše nechtěla. Dle toho, jak se tu prezentuješ, jsi pěknej … (napsala bych co, ale dneska je venku tak krásně, mám dobrou náladu a nebudu kazit diskusi sprostými slovy
).
@Tomkins píše:
Vy naděláte. „Telefon spadl na zem a je nepěkně promáčklý.“ Takže je funkční a prostě se jen trochu odřel. Neničil bych si dlouholeté přátelství tím, že budu požadovat nákladnou opravu, protože mi kamarádka OMYLEM vyrazila telefon z ruky a on spadl na zem a poškrábal se. No tak je poškrábanej, to je toho.Jinak vsadím krk, že je to určitě iPhone. U jinýho mobilu by majitel tak nevyváděl. Ale jablíčkáři jsou zkrátka na svoje předražené telefony hákliví.
Já bych nikdy neničila dlouholeté přátelství tím, že někomu něco rozbiju a odmítnu zaplatit ![]()
@lorelai947 píše:
Jenomže tato blbostka se nevztahuje na rozbití věcí svých nýbrž cizích.Zakladatelko, zkus se zeptat kamarádky jestli má tuto pojistku sjednanou. A upřímně, co je to za kamarádku, když ti něco rozbije a sama nenabídne odškodnění?
No to nabídku k opravě asi komplikuje fakt, že si to nepamatuje.
Zkus si tu situaci představit Ty. Druhý den po pařbě Ti zavolá kamarád,ka že jsi jí rozbila mobil. A Ty o tom nemáš ani páru. Stalo se to? Není to jen snaha na Tebe hodit její nešikovnost? Když neznáš průběh nehody, co když se to stalo trochu jinak, než to kamarádka popisuje?
Jako já bych zaplatil celou škodu, nebo aspoň
půlku nákladů.
Ahoj dámy,
v pátek jsem byla s kamarádkou na párty v klubu. Kamarádka to bohužel nezvládla a dost se opila. Já jsem ten večer vůbec nepila. Když jsme vyšly ven, tak samozřejmě dělala hlouposti. V tu chvilku jsem byla několik kroků před ní, a vytáhla jsem si svůj telefon, abych se podívala na čas. V mžiku se ke mně ale stihla připotácet a vyrazila mi telefon z ruky. Spadl na zem a je nehezky promáčklý. Mě to opravdu mrzí, protože jsem si ten telefon hýčkala a hodně dlouho na něj vydělávala. Kamarádka si ráno samozřejmě nic moc nepamatovala a jediné, co mi na to řekla bylo, že to neudělala schválně. Prostě byla opilá a nevěděla o tom. Ani zmínka o tom, že by mi to chtěla nějak vykompenzovat. V okolních pražských servisech by oprava stála několik tisích. Mám po ní požadovat peníze nebo si to mám zaplatit sama? Co myslíte vy? Předem děkuji za názory.